понедељак, 1. јул 2013.

POGAČICE SA SIROM (FETOM) I RUZMARINOM

Obrni-okreni, i posle isprobanog sto i jednog recepta za pecivo, pogačice sa sirom su za mene ostale i dalje najbolja grickalica. Klasičan recept, znate onaj gde je odnos masnoće, brašna i sira 1:1:1 od testa koje odleži u frižideru, je ovoga puta dobio dodatak suvog ruzmarina. Ko voli ruzmarin, ovo je pecivo gde treba da ga doda. Ove pogačice traže punomasan, slan, čak i prevreo beli sir tipa zlatiborskog, sjeničkog ili nekog sličnog, ali pošto taj sir kod mene retko kada završi u pecivu (greh) sledeća prihvatljiva varijanta je feta. 

Ako ste zaboravili na ovaj klasičan recept koji je neprevaziđen, vreme je da se vrati na velika vrata u vaše domove. U ovom izdanju su pravljene u mini varijanti sa modlicom od 3cm, pa su ispale kao dugmići - male i slatke sa skrivenim šmekom mediterana. U receptu imate i uputstvo za pravljenje štanglica.




POGAČICE SA SIROM (FETOM) I RUZMARINOM
80 mini pogačica prečnika 3cm, visine oko 1cm ili oko 36 štapića 7x2cm, visine oko 1cm
oko 600g pečenog peciva


250g hladnog brašna
250g hladnog margarina, listići
250g fete (ili nekog jačeg i punomasnog belog sira - zlatiborski, zlatarski, sjenički...)
3 kašičice suvog seckanog ruzmarina (ako volite)
oko pola kašičice soli ili po ukusu (zavisi od vrste sira)
mleveni crni biber (ako volite)

PREMAZ
1 jaje i 1 kašika hladne vode (može samo jaje ili žumance ili bez premaza)


Pomešajte brašno, ruzmarin i so, a ako volite možete dodati i mleveni crni biber. Gnječeći  rukama fetu i margarin u brašno povežite sve sastojke. Probajte testo pa ako vam nije dovoljno slano dosolite. Ovo je količina soli koja meni odgovara kad koristim fetu.

Stavite testo u kesu, malo ga spljoštite i odložite u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Ako želite da ubrzate proces hlađenja samo sploštite testo u kesi u oblik diska visine oko 2 prsta i odložite ga u najhladniji deo frižidera, pa preko kese stavite nešto hladno iz frižidera, tipa šerpe ili mleka u tetrapaku, da bi se brže ohladilo.

Testo rastanjite između 2 papira za pečenje na debljinu od oko 1cm. Ako ste se malo duže gnjavili oko testa i ono se razmekšalo možete ga sa sve papirima prebaciti u frižider ili pak u zamrzivač na kratko pa tek onda seći, jer se testo jako brzo zagreje kad se sa njime radi.

Vadite krugove modlicom veličine koju volite i slažite ih na pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Ja sam koristila modlicu od 3cm i onda ispadnu baš mini, kao dugmenca, 80 komada. Možete seći štapiće veličine 7x2cm, ispadne oko 36 komada. One više idu u visinu nego u širinu pa ih možete i gušće složiti.

Ako volite premažite ih jajetom koje ste umutili sa kašikom vode, samo umućenim jajetom, umućenim belancetom ili čime volite, a lepe su i ako ih ostavite nepremazane, onako rustične.

Pecite na 180 stepeni  (bez fena) oko 15-20 minuta. Tokom pečenja one se razlistaju u visinu kao lisnato testo kad se peče.




MINI SCONES WITH FETA AND ROSEMARY  

250g cold flour, from the fridge
250g cold margarine, sliced
250g feta
3 teaspoons of dry rosemary
salt  and ground black pepper to taste 
1 whole egg and 1 tablespoon of cold water for the eggwash


Mix flour and rosemarry. Work in margarine and feta into the flour. Taste the dough and add in salt if needed. The scones should be salty but since the saltiness of feta differs from country to country you will have decide how much salt you need. If you like add in a teaspoon or two of pepper in the flour. Place the dough in a plastic bag and fklatten it a little. Place it in the fridge for a couple of hours or overnight. Roll the dough out between two pieces of baking paper to 1cm thickness. With a cookie cutter cut out the discs of dough and place them in the oven pan lined with baking paper having at least 1cm between the scone. If all the scones do not fit in one pan let them sit it out in the fridge until the first batch bakes. Glaze with egg wash if you like. Bake at 180 degrees Celsius /no fan for 15-20 minutes. 

I used a 3cm cutter for these mini cheese scones and they came out cute as a buttom. I recommend using a cutter 3-5cm in diameter. I baked around 80 mini scones, which came out to app. 600g of baked scones. 




Jeste li prelistali novi letnji MEZZE dvobroj, prvi srpski besplatni online magazin o gastornomskoj kulturi?





21 коментар:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман2. јул 2013. 14:51

    Jelena, ovo je predivno! Nisam ih jela godinama, a mislim da ih je moja mama vrlo cesto pravila dok smo svi bili zajedno. Sad pravac kod Bugarina da kupim dobar sir i ovo se sto pre pravi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slađo, i sama znaš kakav sir je potreban, pa ako nema fete u prodavnicama, ako mora do Bugarina, onda mora do Bugarina! (ili da ti pošaljemo);))

      Избриши
    2. Анониман2. јул 2013. 22:47

      Ima ga u svakoj samoposluzi, ali bugarski je neprevazidjen. Nikakvi aditivi, a ukus fenomanalan :-)

      Избриши
  3. Ne znam da li su mi lepše pogačice ili slike ili tanjiri :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E Anči, bili su ovi tanjiri i ranije na slikama, samo što ja nisam znala kako da ih slikam. Učim, učim, gledam, gledam, pa biće od mene nešto jednoga dana kad porastem.;) Hvala!

      Избриши
  4. Ja kad krenem da ih jedem ne umem da stanem...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš tako Olivera, zato ih i nisam pravila skoro 10 godina. Najbolje je napraviti ih za goste, jer onda podeliš kalorije, tj. pokloniš ih nekom drugom.

      Избриши
  5. Da ki si ih donela na Adu? Ti ili neko drugi, ja se prvo uhvatih za njih. Retko ih pravim jer kad krenem dok ima nestajem:-) Pravim neke hlebanije varijante. Sve isto ali dodam mleko i još brašna. Znam da to nije to ali bolje i tako nego nikako;.)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, to su te pogačice, samo su bile baš mini. Kako kažu pojedeš manje ali kaloričnije , što meni nikako ne polazi za ruku.

      Избриши
  6. Bas su dobrrre, vidis ne bih se setila da ih napravim sa ruzmarinom, a svuda ga stavljam, samo sto jos nisam pocela i u kolace... divne su ti fotkice, i ako primetis da ti fali par pogacica iz tanjira, da znas da ja nemam nista sa tim, khmm... mljacc, gric!;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, ruzmarin mi j fenomenalan u svim pogačicama, štapićima ili pecivima ovog tipa. Koristila sam i svež koji sam sušila ali nije mi se ukus dopao. Verovatno ima vrsta i vrsta ruzmarina.

      Избриши
  7. Ma ovo je superiška. U svo pecivo "guram" sveže začinske biljke, a najviše ruzmarin sa maslinovim uljem. A ove tvoje seksi pogačice pravim odmah sutra... sada je već malo kasno.. :))) Hvala ti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ah da moraju da odstoje dugoo...dugoooooooooo.... uf! :)

      Избриши
    2. Začinsko bilje i maslinovo ulje sa pecivom, u njemu ili da močneš, e tu nema greške.

      Избриши
  8. Upravo izvadjene iz rerne! Divan miris se siri celim stanom! Ali, bas su nezgodne, u ovoj "zalogajicnoj" velicini :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanja, više zalogajčića, za jedan veći zalogaj.

      Избриши
    2. Mislila sam "nezgodne" u smislu puno ih se da pojesti! Nedostajali su mi navodnici. Ali, to vise nije ni bitno, posto su sve nestale :)

      Избриши
  9. Ove pogacice su mi zaista jedne od omiljenih, probacu sa dodatkom ruzmarina, deluje mi odlicno.

    ОдговориИзбриши
  10. obožavam ovaj recept, jedan od onih klasika koji su izvrsni i jako dragi

    ОдговориИзбриши