четвртак, 18. октобар 2012.

ŠARENA PILETINA U AROMATIČNOJ KORICI

Uvek sam u potraazi za nekim novim i lepim receptima koji se mogu sspremiti za svečanije prilike, koji su prijemčivi većini gostiju i koji se naravno mogu zgotoviti dan unapred.
 
Ovaj recept iz časopisa Sale&Pepe zadovoljava te kriterijume. Radi se o pilećoj veknici obogaćenoj slaninom, pistaćima i pečenicom koja se kuva u vodi u papiru za pečenje, a potom se obmota lisnatim testom i pospe morskom solju i kimom i ispeče da testo porumeni.
 
 

 
Lakoća pripreme ne zahteva neko posebno umeće u kuhinji, a rezultat je prilično elegantano posluženje. Pistaći su tu da svojom bojom razbiju monotoniju piletine. Ako niste ljubitelj kima možete ga zameniti suvim začinima po želji. U originalnom receptu se navodi krupna morska so, anis i origano.




Veknica je izuzetno izdašna i uz neku finu salaticu i prilog može poslužiti veliki broj gostiju. Mene najviše oduševljava to što se može hladna servirati, što se može iseći na izuzetno tanke komade i po potrebi i poneti na put.




ŠARENA PILETINA U AROMATIČNOJ KORICI

ZA KUVANU PILEĆU VEKNU
600g belog mesa, mlevenog
50g slanine, mlevene
1 celo jaje
so, biber, majčina dušica
50g pistaća (oko 75 u ljusci)
50g slanine, tanji štapići
100g dimljena svinjska pečenica, kockice
50g Ementalera, rendanog

ZA AROMATIČNU KORICU
250g lisnatog testa
1 žumance i 1 kašika vode
krupna morska so, kim, suvi bosiljak (anis i origano u originalnom receptu)


Rukama povežite sve sastojke za pileću veknu. Ako nemate mašinu za mlevenje mesa piletinu i slaninu možete samleti u blenderu, secku...Na dužem komadu papira za pečenje smesu formirajte u oblik valjka. Vodite računa da vekna može da vam stane u šerpu. Moja vekna je bila dužine oko 25cm. Sa nekoliko namotaja zamotajte je u papir, krajeve uvrnite kao bombonu i privežite ih kanapom.

Ubaciti zamotanu veknu  u šerpu sa ključalom vodom. Tokom kuvanja voda će ući između slojeva papira ali to nije važno. Kuvajte 40 minuta. Skinite papir, spustite veknu na krpu da upije višak tečnosti, pa je ostavite da se ohladi. Za to vreme izvadite lisnato testo da se odledi i ostavite ga na pobrašnjanoj površini.

Oklagijom razvucite odleđeno lisnato testo na brašnom posutoj podlozi do veličine kojom možete da obložite veknu. Zamotajte veknu u testo, a pripoje testa prilepiti žumancetom. Premažite lisnato testo žumancetom koje ste umutilii sa kašikom vode i pospite preko krupnu morsku so, kim, bosiljak ili anis i origano kao u originalnom receptu. Od ostataka lisnatog testa možete izrezati razne oblike, recimo srca i prilepiti ih na veknu.

Stavite veknu na pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 20-25 minuta, tj. dok lisnato testo lepo ne porumeni. Toplu ili hladnu veknu secite na tanke šnite. Možete pripremiti ovo i nekoliko dana unapred.




COLORFUL CHICKEN IN AROMATIC CRUST

600g chicken breast, minced
50g bacon, minced
1 egg
salt, pepper, thyme
50g pitachio
50g bacon, cut into stripes
100g ham, cubed
50g cheese, grated

CRUST
250g puff pastry
1 yolk i 1 tablespoon of cold water
sea salt and caraway seed
 
Combine all the ingredients by hand into a compact mass and lay it down in a form of a roll on a large sheet of baking paper. Roll and twist the ends securing it with rope. Drop the roll in boiling water in a large pot and cook for 40 minutes. Make sure beforehand that the lenght of the roll fits your pan. Open the paper and place the roll on a kitchen napkin to absorb excess water. Let i cool almost completely and in the meanwhile take out the puff pastry and let it thaw. Roll out the puff pastry to 1-2mm thickness on a floured work surfice with a rolling pin so its size can cover the chicken roll. Cover the chicken roll with it and secure the flaps with a bit of egg wash. Place it on a oven pan lined with baking paper and glaze with the egg wash (1 egg yolk and 1 tablespoon of water). Bake at 200 degrees Celsius (no fan) until golden, 20-25 minutes. Serve warm or better yet cold cut into thin slices. This roll can be made 1-2-3 days ahead if you need it for a special occasion.


 

28 коментара:

  1. Da, tako sam i mislila - sastojci su mi predivni ovde :) Super ti je ispalo! E, imam darivanje na blogu. U pitaju je knjižica koja ima dosta ovakvih recepata koji bi se tebi sigurno svideli :)

    ОдговориИзбриши
  2. Svinjski kare, sušeni ili svježe meso? Inače mnogo dobro izgleda, a sastojci su svi koje volim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vela, moja greška napisala sam kako je napisano kod mene u mesari a u receptu stoji lepo napisano dimljena svinjska pečenica
      Ja sam koristila ovo
      http://www.bing.com/images/search?q=dimljena+svinjska+pe%c4%8denica&view=detail&id=838B65F75113EB02DB3BAE0E3C54F676C27BCA4B&FORM=IDFRIR

      Избриши
  3. Jako fino, radila sam nešto slično i sjećam se da su svi bili oduševljeni :)

    ОдговориИзбриши
  4. Savršeno, da znaš da ću je praviti. Monotoniju bi verovatno razbile i zelene masline bez koštice? Oštrim se da kupim mašinu za mlevenje mesa i evo kako ću je, između ostalog, upotrebljavati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, ne mora mašina za mlevenje mesa. Ja je imam, ali za ovakve stvari koristim secka-mali blender. Maline bi mogle seckane ali bi ako se ne naseckaju znatno povećale obim štruce. Probaj prvo bez da vidiš kakva je a lako se onda modifikuje. Mogu i dve veknice da se prave od ove mase manjeg obima.

      Избриши
  5. Ova rolada - pečenka me oduševila. Izgled, sadržaj... sve.

    ОдговориИзбриши
  6. Rolada tako elegantna u svojoj jednostavnosti i punoći okusa, sviđa mi se prijedlog
    Opasne za dodatak maslina.

    ОдговориИзбриши
  7. Divna je ova vekinica...ja ih cesto pravim bas zato sto su zgodne u svakom pogledu...lepo izgledaju a mogu unapred da se spreme i onda samo da se ispece testo...dobro je sto mogu samo viljuskom da se jedu (mislim, kada se jede onako s'nogu)...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marina, baš tako. Ja sam je odmah pekla nakon što se hladnula i stajala je 2 dana u frižideru pre posluženje pošto nisam mogla sve da radim u istom danu.

      Избриши
  8. Jelena, ovo izgleda predivno! Svidja mi se recept a izgleda jako ukusno!

    ОдговориИзбриши
  9. Mnogo mi se dopada. Em efektno , em ukusno.

    ОдговориИзбриши
  10. Svida mi se ,jako je dekorativna i mogu slobodno reci jedan laksi obrok,ako zapostavimo tijesto koje i nije bas toliko debelo...mjesavina mesa mi odgovara a za ostalo se uvijek nade zamijena ili originala,zasto ne...divna je kako god spremili,Hvala Jelena za jos jedan divni recept!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, ova štruca uz salaticu i prilog može nahraniti podosta ljudi, ali zaista, a najbolje je to što može i u sendvič da se stavi, a još i lepa za posluženje. 3 u 1.

      Избриши
  11. Vrlo lepo, sve mi se svidja, ranije sam ovakve struce oblagala slaninicom, ali ovako u "kaputicu" od testa mi je bas elegantna.:))

    ОдговориИзбриши
  12. Pravila sam sličnu sa Marijinog bloga (Palachinka), bila je mnogo lepa. Ova tvoja mi se mnogo sviđa. Imam mlevenu piletinu, šerpu duguljastu šerpu za kuvanje - pečenje, dobru volju i goste u sredu:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, ako misliš na ovo
      http://palachinkablog.com/sr/domaca-pileca-kobasica/
      pravila sam i ja i to je u planu da se objavi. Savršeno je i to je najbolji i najzdraviji domaći suhomesnati proizvod.

      ps ne treba ti duguljasta šerpa, ja moju kuvam u najvećem loncu koji imam.

      Избриши
    2. Kad imam šerpu treba je po nekad i iskoristiti:-) Tražila sam je na brzinu, pade mi na pamet da je dugo nisam videla i gle čuda, nema je:-) Tučana je i verovatno mi je neko od prijatelja nije vratio posle nekog svinjokolja:-( Al' vratiće se ona kući sigurno!

      E baš sam tu pravila i praviću i tvoju i njenu ponovo sigurno. Tako je to zgodno za pravljenje unapred i zamrazavanje neiuzbežno za slavu!

      Избриши
    3. Savršeno posluženje, a pride i jako elegantno za goste. Samo premeri šerpu pre nego što zarolaš meso u papir. Ova Marijina mi je fenomenalna da se stavi u sendvič, a za unuke nema zdravije stvari od toga, a još se tako lako pravi. Može i ta prva da se zamota u lisnato i da se peče, pa dobiješ male krugove u testu, a ima ih više.

      Избриши
    4. Sviđa mi se kada je pileće meso u kombinaciji sa ostalim sastojcima ovako pripremljeno da se dobije nešto puno okusa,a k tome i dekorativno. Zbilja je idealno za počastiti veće društvo. Jelena odličan je recept i super si ovo pripremila !

      Избриши
  13. Jelena, tvoji recepti s piletinom me uvik oduševe! Ja piletinu volim i spremam je na 5-6 dobro poznatih načina, a uvik mi dobro dođe neki novi i uvik sam oduševljena tvojom kolekcijom :D

    ОдговориИзбриши
  14. Oduševljen sam kombinacijom, ovo uskoro ide na isprobavanje ;)

    ОдговориИзбриши
  15. Divna veknica, odlična kombinacija Jelena. Isprobali za vikend i oduševili se. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Olja. Zaista se lako pravi a rezultat je i više nego efektan. Može sa svaki dan, a može i za specijalne prilike.

      Избриши
  16. Jelena, veknica je odlična - lepo izgleda, izdašna je i vrlo ukusna.Odmah smo je pojeli. Sledeći put ću duplirati meru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Brano! Baš mi je drago da Vam se svidela. Samo pazite da može da stane u šerpu jer je ovo maksimalna veličina za najveću šerpu u mom posedu. Može i u dve šerpe da se kuva uporedo. Sad kad znate kakvog je ukusa sastojke možete menjjti po ukusu. Malo mortadele u kockicama je savršeno.

      Избриши