четвртак, 7. јун 2012.

NOKLICE OD SIRA U ŽELEU OD VIŠANJA

Knedlice od svežeg sira ovom dezertu daju neobičnu dimenziju. Onako, više slane nego slatke, pomalo gumaste, u želeu od višanja idealna su kombinacija za ove dane koji nam dolaze kada će pijace biti preplavljene višnjama. Ovde tačnih mera nema, a ja sam pokušala da premerim sve da bi recept ipak još neko probao sem mene. Najbolje je pojesti ga istog dana dok je dezert sasvim mlak, jer sutradan noklice narastu kao knedle u supi i dobije se nešto sasvim drugo. Ako volite kombinaciju slatko-slanog onda ovu kašiku šećera u siru možete izostaviti (ako vam je sir skoro neslan), a količinu šećera u želeu možete naknandno korigovati dodavanjem prah šećera. Nezahvalno je navoditi tačne mere za brašno ali kada ih skuvate ako su se 1-2 raspale onda ste in napravili kako treba.




NOKLICE OD SIRA U ŽELEU OD VIŠANJA

NOKLICE OD SIRA
200g hladnog krem sira - Mlekara Subotica krem sir*
hladne masti veličine oraha
3 pune kašičice griza
1 puna kašika prah šećera (može bez šećera ili sa više šećera)
130-140g brašna

ŽELE OD VIŠANJA
400g očišćenih višanja
oko 200ml vode
3-4 punih kašika kristal šećera (po ukusu)
3-4 kašičice gustina
2 kašike kisele pavlake 20%mm


Pomešajte krem sir, mast, prah šećer i griz pa postepeno dodavajte brašno i na kraju povežite smesu rukama. Ako se smesa ugrejala vratite je u frižider. Od hladne mase pravite nokilce veličine većeg zrna grožđa  i ređajte ih na tanjir. Masa je za oko 50 noklica. Stavite tanjir u frižider dok vam veća šerpa sa vodom ne prokluča. Ubacite noklice u kipuću vodu i kuvajte ih nekoliko minuta. Ocedite ih i odmah uvacite u hladnu vodu na par sekundi.  Izvadite ih na tanjir i ostavite da se ohlade.

Za žele, stavite višnje sa šećerom i vodom u šerpicu da bace ključ. Dodajte gustin koji ste razmutili sa malo hladne vode i mešajte par minuta dok se masa ne zgusne. U mlak žele dodatjte kiselu pavlaku. Ubacite noklice. Servirati mlak ili sasvim malo prohlađen dezert istog dana, jer sutradan noklice narastu u želeu i imaju drugačiju konzistenciju. 

*možete koristiti bilo koji mladi kravlji beli krem sir koji nije voden i koji je sasvim malo slan ili neslan, nalik sremskom siru i švapskom, basi....



DUMPLINGS IN SOUR CHERRY JELLY

DUMPLINGS
200g of cold fresh farmers cheese or ricotta
refrigerator cold lard the size of an unpeeled walnut (one full teaspoon)
3 full teaspoons of semolina flour
1 full tablespoon of powdered sugar
130-140g of flour


SOUR CHERRY JELLY
400g pitted sour cherries
200ml of water
3-4 full tablespoon of crystal sugar
3-4 teaspoons of corn starch
2 tablespoons of sour cream 20% fat


Mix fresh farmers cheese with lard, powdered sugar and semolina gradually adding in the flour. Depending on the consistency of the cheese, how much water it has, you might need a bit more flour or a bit less. Form small dumpling the size of a large grape with hands. Place them on a plate and then place the plate in the fridge till the water in a large pot comes up to a boil. Place all the dumplings in the water and cook for a couple of minutes. Carefully strain and place again in a pot of cold water for couple of seconds. Strain again and place on a plate.

Place the sour cherries with sugar in a pot and bring to a boil Add in the corn starch that you have dissolved in a bit of cold water. Stir for a couple of minutes until it starts to thicken up. Add in the sour cream when done. Add in the dumplings when the jelly has cooled a bit. Serve while the jelly is just lightly warm and prefferably  eat all in the same day.



18 коментара:

  1. Ovo zvuči krasno. Tako domač recept. Spominje me na moju dragu bakicu...ah...:).

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман7. јун 2012. 11:41

    moze ta mast da se zameni puterom mozda?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno, ne znam kako bi to prošlo. Možda može obzorom da se i knedle za supu prave sa mašću a neki ih prave i bez masti ali sa uljem mislim.

      Избриши
  3. Zanimljiv recept, a za višnje zavidim. Ovdje kod nas ih nema svugdje, i vrlo su skupi (kao i trešnje), tako da ih svake godine ostanem željna. Višnje obično kupim u tegli, za kolače. Pomislim kako kod bake višnje i trešnje posljednjih godina neobrano propadaju, jer ih nema ko brati, a ovdje gutam knedle kad vidim ove predivne poslastice... Šoljica mi je jako sviđa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, nemoj da brigaš i zavidiš nam jer su i kod nas trešnje oko 4 evra pa smo ostali kratkih rukava ove godine. Sve smo izvezli. Višnje izgleda ne izvozimo pa će ih biti. Ja bi se rado menjala za vašu pijacu.

      Избриши
  4. Odlično, svi sastojci za noklice su mi super, od masti, griza i sira. Ponovit ću ono što sam u komentarima napisala mnogo puta - mas daje mekoću i divan miris. Umak je krasan i sigurno jako lijepo paše, ma nemam zamjerke za recept :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Anja. Neko će biti oduševljen a nekome se neće dopasti. Ove knedlice su malo gumaste i nisu slatke ali u kontrastu sa višnjama u kremu su savršene.

      Избриши
  5. Such irresistible treat! Simply adore the colour. Hope you're having a great day, dear.
    Blessings
    Kristy

    ОдговориИзбриши
  6. Vrlo slican recept je imala moja baka. Deluje mi tipicno vojvodjanski i bas se radujem sto cu konacno moci da se prisetim tog vremena. Znam da je bilo sira i visanja i griza, ali za ostatak procedure nisam imala pojma. Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znaš da je sasvim moguće da je recept vojvođanski. Mama ga je dobila od jedne žene koja ga je dobila od svekrve koj je pak imala vikendicu i stalno obitavala u Vojvodini.

      Избриши
  7. baš zanimljive noklice, Jelena, jako mi se sviđa ova tvoja kombinacija

    ОдговориИзбриши
  8. Nesto skroz neobicno ali verujem vrlo ukusno, ove noklice od sira smo obicno sluzili sa prepecenim mrvicama i secerom, a zele od visanja je mama cesto pravila kao lagani slatkis u sezoni svezeg voca, ali nismo nikada kombinovali zajedno.:))

    ОдговориИзбриши
  9. Meni je ovo savrseno, po mom ukusu...bravo!

    ОдговориИзбриши
  10. Bas mi je zanimljiv ovaj recept Jeco. Nisam nikad nista slicno pravila ni jela... Mogla bih jednom napraviti svojoj seki, ona voli visnje...

    ОдговориИзбриши
  11. jako zanimljivo, baš domaće zvuči i izgleda

    ОдговориИзбриши
  12. Kako ovo u tako malenoj šalici divno izgleda! Pršti od svježine!!

    ОдговориИзбриши