уторак, 28. децембар 2010.

TIRAMISU U ČAŠI sa jajima kuvanim na pari

Ako ste se umorili od spremanja u ovom prazničnom periodu, a treba vam nešto fino, alkoholno i lako za pravljenje, evo mog predloga za novogodišnju noć. Tiramisu (pick me up, razbudi me) sam ranije pravila u varijantama sa krem sirevima domaće proizvodnje i to je zahtevalo stalno rihtanje recepta shodno siru koji sam koristila. Naravno, to nije bila ni kopija, već samo pokušaj da utolim svoju želju za divnim desertom. Onda sam videla kako drage blogerice prave domaći mascarpone. Primetila sam da se kuvana slatka pavlaka pre ceđenja drži u frižideru jedan dan, pa se potom cedi 24 časa. Na mnogim stranim blogovima taj postupak dugog hlađenja se ne pominje, tako da sam ga ja preskočila i rezultat je bio odličan. Mascarpone za 24 časa. Ja sam se odlučila za individualne porcije, nekako su mi one elegantnije. Moje čaše su od 50cl, tako da je ovo količina za 4 čaše. Sa manjim čašama možete poslužiti više gostiju. Najteže oko svega ovoga mi je palo to što sam bezuspešno tražila Amaretto di Sarrono u Beogradu. Naravno, trenutno ga nema, pa je poslužila i varijanta drugog proizvođača. Suprug, ja i flaša Amareta u kilometarskom redu nervoznih potrošača sa prepunim korpama u jednom od naših mega marketa. To je ljubav! Jedan čovek je uredno gurao prepunu korpu sa hranom dok mu je klinac od 2 godine spavao u korpi.
Evo i video recepta.




DOMAĆI MASCARPONE

500ml Imlekove slatke pavlake 36%mm
1 kašika limunovog soka

Slatku pavlaku  sipati u šerpicu, pa je kuvati na pari. Pavlaka ne sme da proključa, već da je onako vrela kad se spusti prst u nju. Dodati joj limunov sok i nastaviti sa mešanjem još 5 minuta, uz smanjenu temperaturu ringle, jer ne želimo da proključa. Pavlaku ohladiti i sipati je u cediljku koju ste obložili gazom.  Malo sam eksperimentisala sa gazom, pošto niko ne pominje debljinu gaze. Ja sam kupila 2 pakovanja sterilne pamučne gaze u apoteci 80x100cm. Gazu provucite kroz hladnu vodu, pa je dobro ocediti pre oblaganja cediljke. Gazu presavijte nekoliko puta ali tako da pavlaka ne može da curi okolo. Prvo sam sipala u jednu gazu, pa je pavlaka počela brzo da curi u šerpicu, a onda sam brzo dodala i drugu gazu, a ono što je iscurelo vratila u gore. Izvukla sam se. Cediljku stavite u frižider i ostavite je tamo 24 sata. Već posle par sati videćete da se pavlaka zgušnjava, a nakon 12 sati samo će centar podrhtavati prilikom pomeranja cediljke. Uspeh iz prvog pokušaja. Od ove količine se približno dobije oko 250g Mascarpone sira. Nisam merila, ali to je to. Ako želite bržu varijantu onda kupite gotov Mascarpone. Nemojte bacati Nescafe sa Amaretom koji vam ostane nakon umakanja piškota. Sačuvajte u frižideru, pa dodajte svojoj jutarnjoj kafi.




TIRAMISU
250g Mascarpone 
3 žumanca
100g šećera u prahu
250ml Imlekove slatke pavlake 36%mm
100ml vruće vode
3 kašičice granula Nescafe
3 kašike Amaretto likera ili arome gorkog badema*
14 piškota (shodno broju čaša trebaće više)
kakao prah

Mikserom umutiti žumanca sa šećerom oko10 sekundi. Umućena jaja oko 5 minuta kuvati na pari, pa staviti da se malo ohlade, ali ne skroz. Mikserom par sekundi umutiti Mascarpone, pa mu dodati jaja. Dodati zasebno umućenu slatku pavlaku. U 100ml vruće vode dodati Nescafe granule i Amaretto, i to će biti tečnost za umakanje piškota. 

U čašama ređati malo fila, izlomljene i umočene piškote, fil, piškote, fil. Kroz gusto sito sipati kakao prah. Ostaviti u frižideru 24 sata pre serviranja (ako možete da izdržite). 

Ukoliko nemate Amaretto (toplo ga preporučujem), možete staviti malo ruma, konjaka, viskija..u kafu



TIRAMISU IN A GLASS


This is my elegant, easy to make suggestion for the up-and-coming New Year's Eve, since you are probably all tired of all the cooking you have done over the holidays. I have made Tiramisu (pick me up) before, but never with homemade Mascarpone. It turned out perfect. For the recipe follow these instructions or just get the store bought kind. Here is a video recipe you can follow.


250g of Mascarpone
3 egg yolks
100g of powdered sugar
400g of cream whipped
100ml of hot water
3 teaspoons of instant Nescafe granules
3 tablespoon of Amaretto 
14 or more ladyfingers
cocoa powder

With an electric mixer beat the egg yolks with sugar for a couple of seconds. Place the beaten yolks in a small pot over a larger pot filled with one inch of water. Cook the yolks in a double boiler for couple of minutes. Let cool, but not completely. With an electric mixer beat the Mascarpone for few second. Add the yolks and beat for another few seconds. Add the whipped cream. Mix the hot water, Nescafe granules and Amaretto or you can use 100ml of espresso and Amaretto. 

Place a little cream at the bottom of each glass. Dip the ladyfingers in coffee and layer on top of the cream. Place some more cream, ladyfingers and then finish with cream. Sprinkle cocoa powder on top using a sieve. Refrigerate for 24 hours before serving, if you can wait that long.



25 коментара:

  1. Çok şirin gözüküyor :) ellerine sağlık..

    ОдговориИзбриши
  2. Savršeno izgleda Jeco !!! Bravo!! Jel imaš neki mail na koji mogu da ti pišem ?? :-)

    ОдговориИзбриши
  3. E bas mi drago da si ovako sve pojednostavila i nacrtala :) Bas sam se pitala da li cu ikada moci da napravim dobar tiramisu kod kuce a ovaj recept mi bas nekako ulio nadu :)
    Probam pa javljam :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo izgleda odlično! Gledala sam video, stvarno izgleda jednostavno! :))

    ОдговориИзбриши
  5. Jelo, ovo je savrseno, a fotkice su prelepe, bas praznice!

    A u vezi kolica puna hrane i zaspalog klinca ...
    Bas sam veceras sa prijateljicama komentarisala tu predpraznisnu euforuju, kada se kupuje kao da ce sutra biti III svetski rat. Vise nije kao nekada da prodavnice ne rade danima, i nikako mi nije jasno cemu te nenormalne kolicne hrane?!

    ОдговориИзбриши
  6. Lude fotografije....skrooozzzzzzzzz!!!!
    Lijepo je znati da je neko drugi na onom drugom kraju zice kad i mi sami!

    ОдговориИзбриши
  7. Super mi je taj recept za Mascarpone, moracu da ga isprobam...Tiramisu predivan!

    ОдговориИзбриши
  8. Svaka čast za domaći mascarpone.. Ovako u čaši tiramisu izgleda stvarno svjetski..

    ОдговориИзбриши
  9. Wow, super izgleda i zvuči..i ovo srce na vrhu za dekoraciju dodatno privlači...ali moram primjetiti da su ti neke slike malo naopačke! :))))..malo se šalim, nadam se da se ne ljutiš!!!..iako je poznata ona stara: "u svakoj šali ima pola istine"!!! :))

    ОдговориИзбриши
  10. I love how you've presented these Tiramisu! Very cute!

    ОдговориИзбриши
  11. Zgodna ideja, vlastiti mascarpone. Nisam nikada probala, često kupim u dućanu i jako ga volim. Baš sam tražila recept za tiramisu koji se kuha, hvala. Ovo ide u red za isprobavanje.

    ОдговориИзбриши
  12. Lovely presentation! Would be a shame to eat them ;0)

    ОдговориИзбриши
  13. Bas zgodna ideja da se ovaj fini slatkis posluzi na nesto drugaciji nacin...dekoracija sa srdascima je takodje pun pogodak!;)) Kod nas nisam videla mascarpone u prodaji, tako da cu morati da isprobam ovu "home made" varijantu...hvala za receptek i sve najlepse u novoj godini!;)))

    ОдговориИзбриши
  14. Bas cu probati Mascarpone na ovaj tvoj nacin. Pravila sam ga i to vise puta, ali stvarno je predugo sve ono cekanje, tako da mi ovo skraceno cekanje zvuci savrseno.
    Tiramisu izgleda divno, jako si ga lepo dekorisala i fotkala :)
    Lepo se provedite u najludjoj noci :) Sve najbolje vam zelim!!!

    ОдговориИзбриши
  15. These are beautifully presented, and no doubt they are a treat to eat!

    Thanks for sharing. Have a Happy New Year. I look forward to seeing more of your blog in 2011.

    ОдговориИзбриши
  16. Tiramisu obožavam i baš ga često radim, a ovaj tvoj mi igleda tako divno. :)

    Svaka čast na izradi domaćeg mascarpone sira, vidjela sam već recept i kod Monike i ona me uvjerila da je domaći odličan. Ipak ja se još nisam odlučila sama ga napraviti, nekako mi je lakše kupiti ga. :)

    Draga Jelena želim ti svako dobro u Novoj godini, da bude ispunjena ljubavlju, zdravljem i srećom. :)

    ОдговориИзбриши
  17. Baš predivno izgleda u ovim čašama

    Sve najbolje u Novoj godini!

    ОдговориИзбриши
  18. Ja sam svašta od mlečnih proizvoda pravila sama, ali maskarpone još nisam probala, iako Tiramisu obožavam.
    Ništa mi ne pričaj o prodavnicama i gužvama! Ovde prodavnice rade svaki dan, ali narod i dalje pred praznike gomila i kupuje. Neću ni da zamišljam koliko se baca...
    Super su ti fotke, kao i obično!
    Vama dvoma želim sve najlepše u Novoj 2011, a imam osećaj da će da bude izuzetno dobra:)

    ОдговориИзбриши
  19. Izgleda savršeno!
    Sve najlepše u Novoj godini!

    ОдговориИзбриши
  20. Happy New Year ♥
    Moltissimi Auguri
    per uno splendido 2011

    ОдговориИзбриши
  21. Draga Jelena, recept je divan, sličice još ljepše! Želim tebi i tvojim milima puno zdravlja, sreće i ljubavi u Novoj, a za nove, jednako dobre ili još bolje recepte znam da ćeš se sama pobrinuti! :) TT kuhinja!

    ОдговориИзбриши
  22. I like the heart shapes. Good dessert for valentines!!

    ОдговориИзбриши
  23. KOliko casa se dobije sa ovom merom?? Da li mozda Amareto moze da zameni ulje od kospice kajsije??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Radila sam ga davno ali koliko vidim na slici i koliko me pamćenjesluži radi se o 4 čaše. Najbolji ukus se dobije sa aromom gorkog badema, ali se jako teško nalazi i u Bgd. Ja imam Dr Oetker arome, koje se prodaju svuda osim u Srbiji. Znam da ih ima i u Hrvatskoj. Koristila sam Amareto ali se on slabo oseti.

      Избриши