четвртак, 21. октобар 2010.

FBI RUKVICE - U kuhinji kod Nade

Prvi put učestvujem u igri FBI rukavice koju je osmislila i započela Maja-Cooks and Bakes i istražujem Nadin blog. Možete zaviriti u nečiji život, možete zaviriti nekome u dnevnu sobu, ali u kuhinju žene i knjigu sa receptima, e to malo teže. Zato zahvaljujem Nadi sa bloga Just good food što nam je omogućila da ušetamo u njenu kuhinju, jer to nije mala stvar. Svaki recept na Nadinom blogu je jedno malo remek delo i svako zaslužuje posebnu pažnju.  Sladoled od šampanjca na štapiću nisam napravila, ali me i dalje oduševljava!

         


SVINJETINA S NADEVOM U LISNATOM TESTU

500g lisnatog testa
200g šampinjona (ja sam koristila 400g)
1 manji crni luk 
200g mlevenog (ja sam koristila 400g)
2 čena belog luka
50ml tečne pavlake za kuvanje
1 jaje
so
biber
svinjski file
malo maslaca
žumanac za premazivanje

FIL - na otopljenom puteru prodinstati crni luk, pa mu dodati listiće šampinjona i propržiti ih. Ohladiti. Ja sam propržila mleveno meso i ohladila, iako ga po originalnom receptu  nije potrebno pržiti. Mesu dodati tečnu pavlaku, jaje, so, biber, beli luk i šampinjone.

FILE - file posoliti, pobiberiti, propržiti na maslacu i ohladiti.


ARANŽMAN
Odmrznuti lisnato testo i razviti ga oklagijom na brašnom posutoj radnoj površini. Naše lisnato testo je iz dva dela, tako da vam neće biti potrebno sve, ali ostatak može da se iskoristi za dekoraciju i za žu-žu. Pravougaoni kalup (dužine 22cm, širine 8cm, visine 7cm) naputerisati i obložiti lisnatim testom. Staviti fil na dno, file u centar i zašuškati  ga ostalim filom. Čvrsto pritisnuti. Obmotati lisnatim testom. Preklopiti samo koliko je potrebno da se slepi. Ja sam na jednom ćošku preklopila malo više tako da se daj deo nije dobro ispekao. Ostatke testa iseći. Premazati žumancetom i peći na 200 stepeni  40 do 45 minuta. Servirati hladno.




KREM ČORBA OD KARFIOLA I CAMEMBERTA

1 karfiol
1 veći krompir (moj dodatak)
1 kocka za supu
180ml kisele pavlake (ja sam koristila 360ml)
so, beli biber, muskatni oraščić
200g Camemberta
2 kašike seckanog peršuna
krutoni (kubeti)

Skuvati karfiol  i  krompir. Sačuvati vodu u kojoj su kuvani. Štapnim mikserom napraviti pire, pa ga razrediti vodom u kojoj se povrće kuvalo  sve dok ne dobijete željenu gustinu. Vratiti u lonac, pa dodati so, biber, muskatni oraščić i kocku za supu. Pustiti da baci ključ. Skloniti sa vatre i umešati pavlaku koju ste prvo razredili supom da nema grudvica. Servirati sa Camembert kockicama na dnu tanjira, a preko posuti krutone i peršun.

ŠTA SAM PROMENILA zbog količine koja mi je bila potrebna dodala sam jedan veći krompir, a količinu pavlake povećala na 2 čaše. Bila sam lenja, pa sam kupila gotove krutone, nisam pržila tost kockice na puteru (u Beogradu je i veštačka nestačica putera).


ZAKLJUČAK savršena i kremasta čorbica u kojoj se gubi onaj specifičan jak ukus i miris karfiola.  Camembert je odličan u ovoj kombinaciji, naročito ako niste ljubitelj  plavih sireva. Ja jesam, ali mi se i ovo sviđa. Krutoni su savršen kontrast ovoj svilenkastoj i bogatoj čorbici, onako hrskavi. Odličan recept! Zadržaće se u mojoj svesci! Da, i dalje prepisujem recepte u slučaju da ova nova tehnologija omane!






MINI KIŠ S GORGONZOLOM, TIKVICMA  I PRŠUTOM

Ja sam udvostručila meru za testo i kao takvu je i navodim. Dobila sam 11 korpica pravljenih u kalupima prečnika 7cm i dubine 3 cm. Polovinu sam punila Nadinim nadevom, a drugu polovinu drugim filom.  Testa mi je ostalo, pa sam ispekla prazne korpice koje sam filovala musom od Rokforta.


TESTO
400g hladnog brašna
200g listići hladnog putera
2 jaja
malo soli
vode po potrebi (4 do 5 kašika)


Od gore navedenih sastojaka zamesiti testo. Raditi brzo jer je cilj da se testo samo poveže i ne zagreje rukama, a ukoliko je potrebno dodati hladnu vodu. Formirati kuglu i staviti je u kesu, pa potom u frižider na 30 minuta. Potom testo razvite između dva papira za pečenje na par milimetara debljine i vadite krugove. Kalupiće obložiti testom i izbockati viljuškom. Puniti nadevom skoro do vrha. Peći na 180 stepeni dok lepo ne porumene. Mlake vaditi iz kalupa. Meni su se sjajno naduvale i bile su kao lopice u rerni, ali fil nije iscureo, a nakon vađenja fil je splasnuo.

NADEV I
manja tikvica sa korom, tanko narezana
2 jaja
bosiljak
100g Gorgonzole (ja sam Roquefort koristila)
100g krem sira (sremski...)
3 kašike kisele pavlake
 pršut
so
biber


NADEV II
2 jaja
100g fete
100g krem sira
100g praške šunke
bosiljak
ruzmarin
so
3 kašike pavlake

Osim tikvica, pomešajte sve gore navedene sastojke za prvi fil i drugi fil. Tikvice narežite na tanke šnite. Možete ih kao takve staviti u nadev, a ja sam ređala polovine krugova onako uspravno u krug. 



11 коментара:

  1. jako lijepo si ve odreda napravila, bravo za tebe :)

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Jelena, sve izgleda savršeno. Vrtim ovaj tvoj post gore pa dolje.. slikice su predivne, a ideja sa srcima - fenomenalno. Hvala ti puno na lijepim riječima..

    ОдговориИзбриши
  3. Yes that is fascinating how we can reach people all over the planet with just our blogs. The FBI game sounds like fun. I just wish we could have the time to visit deep into each of our favorite food blogs.

    Your recipes look wonderful, and I love all your photos. The MINI QUICHE WITH ZUCCHINI, GORGONZOLA AND PROSCIUTTO has the best ingredients it has to be good!

    ОдговориИзбриши
  4. i love the heart cut-outs! what a sophisticated and delicious dish--bravo!

    ОдговориИзбриши
  5. Divno si sve napravila, ovo je bas bio "meni" za neki svecani rucak (uvek imam takav utisak kad odem kod Nade na blog;)), corbica mi se bas svidja, napravicu je jednom...i dobro nam dosla u blogerske igrice!;)))

    ОдговориИзбриши
  6. Sve izgleda čarobno i jako mi se sviđaju jela koja si odabrala. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Bravo , ovo si sve super pripremila i izabrala odlične recepte ! Sve prekrasno izgleda i jako mi se sviđa !!

    ОдговориИзбриши
  8. Draga Jelena,
    za Božić isproban tvoj savršen recept za file u testu i pomalo dorađen. Baš smo uživali, mnogo ti hvala! moju relizaciju možeš videti na adresi http://www.coolinarika.com/recept/790965/
    Veliki pozdrav mamasvetlana

    ОдговориИзбриши
  9. Mini quiche napravljen sa jednom sitnom izmenom - umesto prsuta kojeg ovde ne mogu lako da nabavim, stavila sam nemacku dimljenu sunku. Meni je ispalo 8 korpica - moji kalupi su precnika 11 cm, a visinu sam podesila na 3 cm. Koristila sam Gorgonzolu i krem sir, fil je i onako 'za probu' bio zanosan. Napravila sam i drugi fil, jer mi je prvi bio dovoljan za 4 mini quicha. Definitivno se ponavlja!

    ОдговориИзбриши