Vreme je da se zgreje kuća, da se pojede nešto bogato, kremasto i mesnato, a klasične ćuftice na malo drugačiji način su idealna stvar. Recept dugujemo Ireni, sa bloga Sweet & Salty koga tokom meseca novembra i decembra istražujemo u okviru igrice FBI rukavice.
Ako do sada niste zavirili u Ireninu kuhinju, trk tamo da vidite kakve vas sve slatko-slane đakonije čekaju.
RUSKE ĆUFTE
original recepta
ĆUFTE
500g hladnog mešanog mlevenog mesa
1 jaje
1 kašičica soli i biber, po ukusu
2 kašike prezle
SOS
3 struka mladog luka, seckana (ja sam koristila 1 manji crni luk, nije sezona maldog)
400g šampinjona, listići
100g kiselih krastavčića, štapići kraći
1 kašika brašna
1 kašičica - kašika aleve paprike (koliko volite)
1 kašika senfa
250ml Imlekove slatke pavlake 36%mm ili tečne pavlake za kuvanje 20%mm*
oko 100-200ml vode
so, po ukusu
svež peršunov list
Od sastojaka navedenih za ćufte rukama izradite masu pa je stavite u frižider na 30-ak minuta. Nauljenim rukama formirajte manje ćufte i složite ih na tanjir, pa ih opet vratite u frižider na 30-ak minuta. Meni je ispalo oko 30-ak ćuftica. Ispržite ih u dubljem ulju da se malo zarumene, ali ne skroz pošto im sledi i period krčkanja u sosu i u rerni. Ćufte izvadite i prebacite u cediljku.
Na istom ulju, ako je potrebno dolijte još ili odlijte, kratko propržite luk, spustite šampinjone i pržite poklopljene dok ne puste tečnost, onda sklonite poklopac i nastavite sa prženjem dok skoro sva tečnost ne izvri. Pred kraj dodajte krastavčiće.
Maknite sa šporeta i ostavite da prestane da krčka, par minuta. Dodajte brašno, alevu papriku, senf, tečnu pavlaku za kuvanje. Pustiti samo da baci ključ. Ubacite ćufte u sos, ostaviti ih da se samo malo krčkaju, par minuta. Dolijte malo tečnosti. Ja sam dolila oko 100-200ml i ukrčkajte još minut-dva. Posolite po ukusu.
Sve prebacite u vatrostalnu činiju i pecite na 200 stepeni oko 30-ak minuta. Pospite peršunovim listom pre serviranja. Ako želite da vam se ćuftice lepše zapeku onda koristite veću i pliću posudu. Krčkanjem se stvori lepa korica ali se sos razredi, pa nemojte misliti da će se još zgusnuti. Servirajte uz testeninu po izboru ili krompir pire.
*Imlekova slatka pavlaka sadrži više masnoće, 36% od klasične tečne pavlake za kuvanje 20%, a sasvim malo sladi, tj. skoro ne sladi, pa se može koristiti i u slanim jelima
*Imlekova slatka pavlaka sadrži više masnoće, 36% od klasične tečne pavlake za kuvanje 20%, a sasvim malo sladi, tj. skoro ne sladi, pa se može koristiti i u slanim jelima
Great dish for the up and comming winter days. Hop over to Irena's blog and see the recipefor Russian meatballs in English. All her recipes are translated, and I am sure you will find in the sweet and salty section one of your favorite recipes that you do not even know you willl love.
Uvijek ih volim pojesti, recept je krasan :)
ОдговориИзбришиNaš sledeći ručak svakako :-) Hvala, ionako sam sasvim ostala bez ideje.
ОдговориИзбришиDositeja ;-)
Dositeja, kad spremiš ove ćuftice evo još ideja za mesna glavna jela
Избришиhttp://foodforthought-jelena.blogspot.com/p/meat.html
http://foodforthought-jelena.blogspot.com/p/poultry.html
Jelena, kod tebe sve tako divno izgleda, ali baš uvijek! MI nismo baš "meso tipovi" ali volimo pojesti dobar komad mesa ili okruglica. Fantastično mi zvuče :D
ОдговориИзбришиMajo, i ja bi 5 dana u nedelji mogla živeti na povrću i siru ali ipak dođe taj 6. i 7. dan pa mi se prijede i nešto kao ovo.
ИзбришиVidiš da si našla nešto i po tvom ukusu.
ОдговориИзбришиI nama se baš sviđaju,volim da ih spremam.
Hvala ti :)
Irena, na tvom blogu je sve po mom ukusu samo što imaš takao lepe slatke stvari a ja sam sebi dala zabranu slatkog, pa samo skupljam. Evo jedan sladak kolač iz tvoje kuhinje, da ne kažem keks se upravo sprema. To nisam mogla da zaobiđem, nikako. Probaću par komada a ostalo nosim na poklon sa mašnicom.
ИзбришиBaš si dobro udarila po mesu i ovaj i onaj prethodni su baš super!
ОдговориИзбришиVesna, šta da se radi kad smo mesojedi! ;)
Избришиjako mi se sviđa ovaj recept!
ОдговориИзбришиjoš par dana možemo po mesu :D odlične su ! Lepa foto galerija sa postupkom .
ОдговориИзбришиDa, za nedelju dana počinje Božićni post. Hvala! Ipak je lakše kad čovek vidi postupak izrade.
ИзбришиBas mocno izgleda; ...a gdje je tu votka? Kod Rusa nishta bez votke ;-)
ОдговориИзбришиDivan recept i divne fotografije... Baš čovjek dobije želju da svrati do tebe :)
ОдговориИзбришиĆufte izgledaju jako sočno, a to je često baš ono što im nedostaje...
Isprobaću sigurno i javiću i tebi i Ireni utiske :)
Volim ovakva jela, iako sam više orijentirana na arapske varijante:) Međutim, ova ruska je prava za zimu. Odličan odabir!
ОдговориИзбришиOdličan odabir!
ОдговориИзбришиOvo ja zovem pravom spizom....bravo draga, super su ti fotkice!!!!
ОдговориИзбришиOve ćuftice su i na mojoj listi za isprobavanje. Odlično si ih pripremila, jako dobro izgleda !
ОдговориИзбришиMeni je ovo promaklo kod Irene a bas deluje odlicno.
ОдговориИзбришиVidim da si se "dala na slano" otkad me nije bilo, ove ćufte izgledaju sjajno. Sviđa mi se što nema hleba u mešavini s mesom.
ОдговориИзбришиSlatko retko pravim zato što nam stalno nešto doturaju, ali ako voliš ćufte iako nisi mesožder ovi su ti sjajni recepti takođe
Избришиhttp://foodforthought-jelena.blogspot.com/2012/10/salisbury-steak.html
http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2012/07/pilece-cufte-s-bosiljkom-u-paradajz.html
Prvo sam ih kod tebe videla, pa onda kod Irene. Preukusne su, tako jednostavno, a tako drugačije. Danas imali na meniju. Odlične! :)))
ОдговориИзбриши