Pre nekoliko godina ova predivna bajadera se pojavila na repertoaru teta Milene, kao sitni posni slavski kolač, ali u obliku kockica. Te godine ove bajadere nisu dočekale da ih gosti probaju, jer smo ih mi deca, pojeli pre njih. Kako je ko ulazio i izlazio iz ostave (slučajno ili namerno) gde uredno stoje poslagane tacne i tacne sa sitnim kolačima, tako su bajadere misteriozno nestajale.
Ovo nije klasična bajadera, jer u ovom receptu nema keksa, a tri sloja se prave na bazi oraha, badema i pečenog lešnika. Možete je praviti kao mrsnu, sa puterom ili sa margarinom u posnoj verziji.
Recept nije komplikovan, a ako unapred sameljete badem, orah i lešnik. Pravi se izuzetno lako, ali je potrebno da ste stalno tuda bi procenili kada je najpogodniji trenutak da se smesa koja se hladi razlije. Osim prvog sloja koji je nešto gušći, sloj sa bademom i lešnikom je ređi kad se pripremi, pa je potrebno nadgledati smesu dok se hladi i preliti tek kada je mazive gustine, a onda sve staviti u frižider i tek kad se ohladi krenuti sa pravljenjem sledećeg sloja.
Recept za glazuru sam pozajmila od Dadeta, tj. Bajadere sa bloga Cooks and Bakes, samo što sam količinu proporcionalno smanjila. Bajadera prelivena ovom čokoladnom glazurom, koja se pokazala kao odlična, ide na hlađenje u frižider i može se seči čim se stegne malo. Nisam imala nikakav problem sa pucanjem, što vidite i na datom uzorku.
BAJADERA BEZ KEKSA
PRVI SLOJ - ČOKOLADA I ORASI
80g kristal šećera
3 kašike vode
83g putera
100g čokolade za kuvanje, Menaž
100g mlevenih oraha
DRUGI SLOJ - BADEM
80g kristal šećera
3 kašike vode
83g putera
100g sirovog blanširanog badema, mlevenog
TREĆI SLOJ - LEŠNIK
80g kristal šećera
3 kašike vode
83g putera
100g pečenog mlevenog lešnika
ČOKOLADNA GLAZURA
100g čokolade za kuvanje
50g putera
1 prepuna kašika kristal šećera
1 kašika vode i još trećina kašike
Prvo napraviti šećerni sirup. U manju šerpicu sipati kristal šećer i vodu, i uključiti ringlu na 5-i podeok (od 6), pa kad se prvi mehurić pojavi kuvati oko 3-4 minuta. Dok je šerpica na ringli ubaciti puter i rastopiti ga. Skloniti šerpicu sa ringle i ubaciti čokoladu. Mešati dok se ne otopi. Ubaciti mlevene orahe i mešati dok se ne povežu. Na papiru za pečenje kad se masa malo ohladi, nakon 10-ak minuta namazati masu u oblik pravougaonika, otprilike 17x24cm. Izravnati širokim nenareckanim nožem masu i kako se masa hladi lepo je oblikovati u pravougaonik. Ostaviti da se malo ohladi, prebaciti je sa papirom na tacnu, pa staviti tacnu u frižider da se stegne, negde oko pola sata ili duže. Kada je izvadite iz frižidera pred mazanje sledećeg sloja možete je poravnati nožem koji ste provukli kroz vrelu vodu i još malo doterati ivice. Tako možete uraditi i sa sledećim slojevima, tj. lepo ih izravnati nakon hlađenja pre svakog novog sloja.
Ponovo napraviti šećerni sirup, ali ovoga puta umešeti samo puter da se rastopi. Skloniti sa vatre pa dodati mleveni badem. Ova masa je izuzetno žitka i neka vas to ne brine. Ostaviti je da se ohladi. Ja sam moju stavila na prozor. Nadgledajte masu i povremeno promešajte jer ne želimo da se isuviše stegne, jer onda smo sve upropastili. Kada je masa maziva, otprilike nešto ređa od npr. paštete ili Eurokrema ili Nutele sobne temperature, sipati je preko prvog sloja i lagano nožem premazati da odgovara veličini prvog sloja. Ako malo curi sa strane, ali samo malo, onda je lepo vraćajte nožem. Ako procenite da masa juri po prvoj kori, da je preretka, znači da se nije dovoljno ohladila, onda malo saćekajte. Kada je namažete stavite tacnu u frižider da se stegne negde oko pola sata ili duže. Tek kad se stegne, tj. kada vam se prst sasvim malo lepi kada je pipnete, počnite da pravite treći fil. Nakon hlađenja pre nanošenja trećeg sloja možete nožem malo doterati ivice, tj.izravnati.
Za treći sloj ukuvati šećerni sirup, dodati puter da se otopi. Skloniti sa ringle, pa dodati lešnik. Žitku masu ostaviti da se ohladi, pa kad bude maziva sipati je preko drugog fila. Staviti bajaderu frižider na nekoliko sati ili preko noći.
Pre pravljenja čokoladne glazure izvaditi bajaderu iz frižidera, da nije baš ledena kada nanosite glazuru jer se onda brzo steže. Na pari otopiti sve sastojke za glazuru uz neprestano mešanje. Preliti preko bajadere i lagano razmazati širokim i dugačkim nožem. Staviti je u frižider da se stegne. Možete seći nakon pola sata hlađenja ili nakon nekoliko sati jer se sjajno seče. Visina bajadere je 2.5cm. Možete je seći i na kockice.
SAVETI
Ako ste kupili sirove bademe u ljusci, ubacte ih u ključalu vodu na kratko, tj. blanširajte, izvadite i skidnite im opnu. Badem treba sam da iskoči iz opne kada se pritisne. Bademe dobro osušite u krpi, pa ih ostavite da se osuše preko noći na sobnoj temperaturi. Badem treba da je što belji.
Lešnik kupujem nepečen i njega stavljam u limeni pleh, pa tek onda uključim rernu na 170 i pečem dok ne počne blago da miriše iz rerne, i dok ljuspice ne postanu crne. Vrele lešnike stavim u komad tkanine, zatvorim pri vrhu i trljam jedne od druge da se ljuspice skinu, a tkaninu posle bacim. Lešnik tek kada je lepo ispečen daje svoju punu aromu. Ako ste kupili pečen lešnik i njega dopecite u rerni.
Uvek kupite više oraha, badem i lešnika nego što je u receptu naznačeno, negde oko 130-150g jer će vam deo otići prilikom pečenja lešnika, deo otpasti na ljuspice od badema, a deo će sigurno zaostati u mašini za mlevenje. Merite mlevene sastojke, a ne nemlevene.
BAJADERA
FIRST LAYER - CHOCOLATE AND WALNUTS
80g crystal sugar
3 tablespons of water
83g butter
100g dark chocolate
100g ground walnuts
SECOND LAYER - ALMONDS
80g crystal sugar
3 tablespons of water
83g butter
100g ground blanched almonds
THIRD LAYER - HAZELNUTS
80g crystal sugar
3 tablespons of water
83g butter
100g ground hazelnuts (pretoasted)
CHOCOLATE LAYER
100g dark chocolate
50g butter
1 full tablespoon of crystal sugar
1 tablespoon of water and a third tablespoon
First make sugar syrup. In a small pot place sugar and water and let boil. When the first bubble appears boil for additional 3-4 minutes. While still on the stove drop in the butter and stir for it to melt. Take of the stove and add in the chocolate. Stir until it melts completely. Add in the walnuts and stir into a uniform mass. Let it cool for 10 or so minutes and then pour onto the baking paper. Spread with a knife into a rectangle shape 17 x 24cm. Place the paper when it cools a bit on a large tray and transfer to the fridge to cool completely, around 30 or so minutes.
To make the almond layer make the sugar syrup like I described in the previous paragraph. Place the butter in and let it melt. Take of the stove and add in the hazelnuts. Stir. You will get a dense mixture. Let it cool at room temperature or place outside if it is cold. Check and stir from time to time. We want it to cool but not too much so we would not be able to spread it. It should be like cream cheese at room temperature. Pour it over the walnut layer and even out with a knife. Let cool a bit and again place in the fridge to cool completely for 30 or so minutes. Your finger should not stick to the layer when you touch it.
For the hazelnut layer make the sugar syrup again. Drop in the butter and let it melt. Take of the stove and add in the hazelnuts. Let it cool like described above, and pour over the almond layer when it is still creamy and able to spread. let cool in the fridge completely or over night.
Before pouring the chocolate over take out the bajadera out of the fridge because if you pour it over the cold bajadera the chocolate will set very quickly. Let it stand at room temperature for an hour or so. Melt the chocolate, water, butter and sugar in the double boiler. Pour over the bajadera and spread with a knife. let cool in the fridge completely before cutting.