Nastavljam sa israživanjem slanih jela sa Aninog bloga Prstohvat soli u okviru igrice FBI rukavice Sva jela koja sam spremila su božanstvena, i koje god da odaberete nećete zažaliti. Ana, hvala ti na vrhunskim receptima i na činjenici da se moj kulinarski repertoar znatno obogatio nakon ovog istraživanja. Uživajte!
PILETINA SA MLINCIMA
Ako niste jeli piletinu ili ćuretinu sa mlincima, onda ne znate šta ste propustili. Godinama viđam mlince na pijaci ali nisam znala čemu služe dok nisam počela da blogujem. Po Aninoj preporuci pravila sam domaće koji vizuelno nisu bolji od kupovnih, ali su ukusom bolji. Očas posla. Kada prvi put budete pravili jelo gledaćete u recept, a sledeći put sve se pravi kao od šale. Recept je genijalan! Ovo je količina za 4 - 6 osoba.
250g brašna
1 jaje
100ml mlake vode
Od gore navedenih sastojaka zamesiti testo. Dodati još malo brašna ako je potrebno što zavisi od veličine jajeta. Ostaviti testo na sobnoj temperaturi da se odmara oko 30 minuta. Rastanjiti ga oklagijom na 1mm debljine. Ja sam moje testo prvo tanjila na radnoj površini koju sam posula sa malo brašna, pa ga prenela na obrnuto okrenutom pleh od rerne koji sam posula isto sa malo brašna i još malo razoklagijala taman da stane na celu površinu. Direktno na plehu testo sam isekla na 8 komada, a potom pleh u tom položaju stavila u rernu na 220 stepeni i pekla oko 10 minuta. Ako ih odmah ne koristite, mlince čuvajte u papirnoj kesi. Ovako spremljeni mogu vam stajati dugo.
PILETINA
500g belog pilećeg mesa
malo ulja
so i biber
250g mlinaca
400ml neutralne pavlake za kuvanje ili slatke pavlake Imlek 36%mm
360g kisele pavlake 20%mm
kocka za supu
1000ml vode
100-200g Rokforta ili Gorgonzole (glasam za 200g)
Piletinu iseći na krupnije kocke ili šnite, pa je propržiti na ulju. Posoliti i pobiberiti. Izvaditi iz tiganja, pa je dodati u mešavinu kisele i neutralne pavlake. Umesto neutralne pavlake ja sam koristila Imlekovu slatku pavlaku sa 36%mm. Ova slatka pavlaka za šlag koja se prodaje u Srbiji ima samo trunku šećera koja se i ne oseti u slanim jelima, pa je ja često koristim u slanim jelima umesto pavlake za kuvanje koja ima manji procenat masti, negde oko 20%.
U litar vode ubaciti kocku za supu i pustiti da baci ključ. Mlince izlomiti na krupnije komade, pa ih preliti sa vrućom supom i ostaviti ih oko 1-2 minuta u njoj da malo omeknu. Ocediti mlince, ali sačuvati tečnost od supe.
Ubaciti oceđene mlince u posudu gde vam je piletina. Promešati. Prebaciti sve u vatrostalnu posudu minimalne zapremine od 2.2 litre. Moja je od 2.8l. Naliti sa još 2 kutlače supe. Izmrviti ili izrendati rokfort ili gogonzolu preko.
Peći na 180 stepeni dok se površina blago ne zarumeni, oko 40 minuta, što će zavisiti od veličine i dubine vaše posude. Ostaviti da odstoji najmanje 60 minuta pre serviranja.
CHICKEN CASSEROLE WITH MLINCI
MLINCI
250g flour
1 egg
100ml of warm water
Knead the above ingredients into an elastic dough for about 5 minutes. Add more flour if needed. Let the ball of dough rest at room temperature for 30 minutes. Turn the oven on at 220 degrees Celsius. Roll the dough out into a rectangle shape on the lightly floured work surface. Turn your oven pan up-side-down and on the flour the back of the pan. Transfer the rolled out dough and roll some more just enough for it to fit the back of the pan. Cut into 8 pieces. Bake for around 10 minutes. If not using right away, store in the paper bag. Keeps for a long time.
CHICKEN AND CREAM
500g chicken breast
couple of tablespoons of oil
salt and pepper
250g mlinci
400ml of double cream
360g of sour cream
stock cube
1000ml of water
100-200g Roquefort or Gorgonzola
Cut the chicken into pieces to your liking and fry on oil. Salt and pepper to taste and then transfer the chicken to the mixture of double cream and sour cream. Let 1 liter of water boil together with a stock cube. Brake mlinci into smaller pieces, and place in a bowl. Pour the boiling water over them and leave for around 2 minutes. Strain and preserve the liquid. Place mlinci in the chicken and cream mixture. Add around 100ml of stock and transfer everything to the casserole. Grate Roquefort or Gorgonzola on top. Bake at 180 for around 40 minutes. Let rest for an hour before serving.
ŠUFNUDLE
orignal recepta
orignal recepta
Pprvi put pravim šufnudle i mogu vam reći da sam oduševljena lakoćom pripreme i ovim malim zaraznim lepoticama. Pravila sam ih u slanoj varijani, sa dodatkom parmezana, koji se nešto i nije mnogo osetio u testu, pa ga slobodno možete i izostaviti, a prezlu sam, pošto tako volim,, lepo propržila na puteru i ulju da bude zlataste boje, a pod rukom kao vlažni pesa. Divne su tople, a možete ih grickati i kao hladne. Fenomenalan dodatak jelima. Uz salatu mogu biti i glavno jelo.
500g krompira
1 jaje
1-2 kašičice soli
20-40g parmezana iz kesice
300g brašna (okvirno)
100-120g prezle
50g putera
3 kašike ulja
Krompir skuvati u ljusci. Ostaviti da ga da se ohladi da bude mlak, oljuštiti i ispasirati ili izgnječiti viljuškom. Dodati so, jaje, parmezan, pa postepeno dodavati brašno dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke, a koje nije previše tvrdo. Količina brašna varira shodno brašnu, vrsti krompira i veličini jajeta. Krompir testo podeliti na dva dela, pa ih oblikovati kao valjak. Nožem seći šnite, dlanom ih malo oblikovati i ređati na tacnu posutu brašnom. Ja sam dobila 53 šufnudli.
Ubaciti sve šnufudle u 3 litre ključale vode koju ste dobro posolil. Mešati varjačom po dnu šerpe da se ne zalepe. Kada isplivaju one su gotove. Možete ih probati, ako su vam neslane sada možete dosoliti vodu u kojoj se kuvaju. Sipati ih u cediljku i pustiti mlaz hladne vode da ih ohladi, da se ne lepe.
U dubokom tiganju ili većoj šerpi, da vam prezla ne bi letela okolo dok mešate, zagrejati ulje i maslac. Propržiti prezlu da se zarumeni onoliko koliko volite. Ako vam šufnudle nisu i dalje dovoljno slane, što će zavisiti i od jela sa kojim ih kombinujete u prezlu možete didati so. Dodati šufnudle i varjačom mešati da se sve lepo ne oblože.
SCHUPFNUDELN - GERMAN POTATO DUMPLINGS
1 egg
1-2 teaspoons of salt
20-40g Parmigiano Reggiano
300g flour
120g bread crumbs
50g butter
3 tablespoons of oil
Boil the potatoes in skins. Let cool a bit and while still warm peel them and with the back of the fork mash them up. Add in salt, egg, Parmigiano Reggiano and flour until you get a nice dough that does not stick to you finger. You might need some more flour. Do not add too much. Divide the dough into 2 parts and form 2 loafs. Place them on a floured surface. Cut the loaf into slices and in between your palms form schupfnudelns like in the picture. Place them on a floured tray. I had 53 dumplings.
Drop all the schupfnudelns in 3 liter of boiling water all at once and stir scraping the bottom of the pan carefully. Boil them until they come up floating to the top. Place in a sieve and run under cold water for few seconds.
In a deep pan sizzle the butter and oil and drop in the bread crumbs. Toast them until you get a nice golden color. Add the schupfnudelns and stir until they are all nicely coated. Serve as a side dish.
LEPTIR PILE
Leptir pile sam ranije spremala po Aninom receptu, tako da mi je ovaj Anin dopunjeni recept sa povrćem pao kao kec na deset jer sam se dokopala celog domaćeg pileta. Retko kad pečem cele koke u rerni, jer ih uvek pre podelim na delove i iskoristim za više jela, ali ovaj recept je tako dobar da sam koku namenila baš za njega. Napravila sam nekoliko sitnih izmena u receptu, ali to nije promenilo krajnji ishod. Koku sam držala 48 sati u marinadi umesto samo preko noći. Pošto mi je koka bila poveća, negde oko 2 kg, onda sam je samu pekla u rerni jer krompir i šargarepa nisu mogli da stanu u pleh oko pileta. Nisam htela da stavljam pile na povrće jer sam htela zapečeno povrće, a i krompir bi stigao pre pileta koje je bilo veće. Senf sam mazala na pile, pre ubacivanja u marinadu umesto da ga ubacim u samu marinadu. U krompir i šargarepu nisam dodala novi crni i beli luk već sam procedila marinadu i iskoristila sve što je ostalo u cediljci. Tako sam dobila marinirano povrće. Papriku nisam imala, pošto nije sezona, a svakako bi bila predivna.
Odličan i izuzetno efektan recept koji vam preporučujem od sveg srca. Obradujte bližnje i goste pečenim piletom u novom ruhu. Meso je sočno, da sočnije ne može biti. Pivo se ne oseća, ako vas to brine, samo u tragovima, a povrće preliveno mariniranim lukom i marinadom je prste da poližeš.
Odličan i izuzetno efektan recept koji vam preporučujem od sveg srca. Obradujte bližnje i goste pečenim piletom u novom ruhu. Meso je sočno, da sočnije ne može biti. Pivo se ne oseća, ako vas to brine, samo u tragovima, a povrće preliveno mariniranim lukom i marinadom je prste da poližeš.
1-1.5 l piva
1 veći crni luk - rebarca
5 čena belog luka - sitno
120 ml maslinovog ulja
4 kašike senfa
1 kašičica soli i biber po ukusu
svež peršunov list
lovorov list
PILE I POVRĆE
očišćeno pile od oko 2kg - odležalo u marinadi minimum 12 sati
1.5kg krompira
4 veće šargarepe
proceđeni crni i beli luk iz marinade kao i peršun
so
Okrenuti pile tako da leži na grudima, pa iseći leđa, tj deo uz kičmu zajedno sa trticom i taj deo ukloniti. Pile okrenuti tako da su grudi okrenute ka gore, pa ga raširiti koliko može i pritisnuti odozgo dok se ne prelomi grudna kost i pile se malo izravna.
Pomešati pivo, crni luk, ulje, lovorov list, i peršun za marinadu. Pile malo posoliti i nauljiti, pa onda utrljati senf. Stavi pile u posudu u kojoj planirate da ga marinirate i sipajte marinadu. Moje pile je veće tako da sam ga stavila u jednu veću jaču kesu i u nju nalila marinadu, pa kesu zatvorila i stavila u veliku šerpu koju sam poklopila. Staviti u frižider na mimimalno 12 sati. Ja sam ga marinirala 48 sati.
Malo nauljiti pleh od rerne. Ja sam ga premazala sa mašću. Izvaditi pile iz marinade i otkloniti luk koji je zalepljen za njega, pa ga položiti u pleh kao na slici. Staviti da se peče na 200 stepeni negde oko 60 minuta, pa onda smanjiti temperatutu na 180 i peći noš nekih 50 minuta. Povremeno otvoriti rernu i sokom koji je u plehu preliti pile. Pile možete prekriti alu folijom kad procenite da ima lepu koricu da vam mnogo ne potamni. Vreme pečenja naravno zavisi od veličine vašeg pileta. Matematički je preporučeno pečenje po 20 minuta za svakih 450g i još dodatnih 10-20 minuta pečenja.
Marinadu procediti i sačuvati sve što je ostalo u cediljci. Krompir ii šargarepu malo nauljiti, posoliti i pomešatii sa čvrstim delom u cediljci, tj. lukom i peršunom. Staviti povrće u namašćen pleh, pa ga zaliti sa malo proceđene marinade. Peći na 200 stepeni. Pred kraj ga možete zaliti sa malo soka od pečenog pileta.
Naravno da pile možete peći kao što je Ana radila na samom krompirui šargarepi ali pazite da vam se krompir ne prepeče ukoliko vam je pile veliko kao moje jer mu treba dosta vremena u rerni. Dok se meni krompir ispekao pile se taman ohladilo da se iznese na sto.
BEER MARINADE
1-1.5l of beer
1 large onion - slices or rings
5 garlic cloves - chopped
120ml of olive oil
4 tablespoons of dijon mustard
1 teaspoon of salt and pepper to taste
fresh parsley leaves
bay leaves
CHICKEN AND VEGGIES
one whole chicken around 2kg marinated for minimum 12 hours
1.5kg of potatoes - cut into large wedges
4 large carrots - sliced
onion, garlic and parsley from the marinade
salt
See the pictures of preparing a butterfly chicken her. As you saw just cut along the spine of the chicken and remove that part. Flip the chicken over and press right in the middle in order for the breast bone to break so that the chicken could lie almost flat on the work surface.
Make the marinade for the chicken. Mix beer, onion, garlic, bay leaves, parsley and oil. Salt the chicken and oil it a bit. Cover with mustard. Take a large plastic bag and place your chicken in it. Pour in the marinade and close the bag. Place the bag in a large pot and cover with a lid. Place in the fridge for a minimum of 12 hours. I marinated mine for 48 hours.
Oil lightly a large oven pan. Take the chicken out of the marinade and remove all the veggies from it. Preserve the veggies for later and preserve the marinade. Place in the pan like in the picture above. Bake at 200 degrees Celsius (no fan) for 60 minutes, then turn down the heat to 180 and bake for additional 50 minutes. If the skin burns too fast just cover it with aluminum foil and continue baking. When done keep the juices in the pan and baste the chicken with them, or if you have the time baste as the chicken in baking.
Mix the potatoes, carrots, and add the marinade onion, garlic and parsley to them. Season with salt. Spread on a large oven tray that you have greased and pour in some of the marinade. Bake at 200 degrees Celsius. By the time the veggies are done your chicken will be cool enough to eat. Serve together.
HUTSPOT
Holandsko jelo koje se tradicionalno servira sa kobasicama, slaninom ili haringom, ovoga puta se kod nas našlo u društvu nekog drugog jela. Sasvim običan prilog, spremljen na malo drugačiji način, dobija potpuno drugačiji ukus. Odličan recept, nešto nalik restovanom krompiru, ali ipak sa svojim specifičnostima. Obavezno probajte!
500g šargarepe - kolutovi
250g crnog luka - kockice
prstohvat karija
pola kocke za supu - 11g
so i biber
oko 60g putera
1 kašika ulja
U šerpi staviti 30g putera i kašiku ulja, pa spustiti luk i pržiti dok ne postane staklast, pa dodati kari. Dodati šargarepu i krompir, pa naliti sa vodom da lepo ogrezne. Dodati kocku za supu. Kuvano povrće procediti i sačuvati vodu u kojoj se kuvalo. U povrće dodati 30g putera i izgnječiti ga grubo da ostanu krupniji komadi, onako rustično. Po potrebi doliti malo vode u kojoj se povrće kuvalo.
HUTSPOT
500g of carrots - sliced
1 onion - diced
pinch of curry powder
stock cube
salt and pepper
around 60g of butter
1 tablespoon of oil
Drop 30g of butter and oil into a pan and fry for a minute. Add in the curry powder and then drop in potatoes and carrots. Pour in enough water so that the veggies are covered. Add in the stock cube and cook until the veggies are done. Strain and preserve the liquid. Roughly mash with a fork. Add 30g of butter, a bit of liquid if you like and salt to taste.