Kada su u pitanju okupljanja, proslave i praznici ovakve stvari su mi najdraže. Prave se unapred, pa taj dan niste zauzeti, a reakcije gostiju su uvek pozitivne. Možda vam se po imenu ova salata čini kao obična, ali nije. Ovo je jedna sasvim neobična salata. Jedna je u nizu od pet teta Olginih salata koje pravi za Đurđevdan. Tajni sastojak ove krem salate je polovina sasvim male glavice crnog luka koja se narenda, kao i pregršt svežeg peršuna. Luk se ne oseća po zubima pošto se stopi sa salatom, ali se blaga ljutina luka savršeno slaže sa salatom. Ja nisam ljubitelj luka, ali ovde crni luk zapečati celu kombinaciju, a peršun se, iako ga ima mnogo, na kraju se i ne oseti u velikoj meri. Pravila sam je i bez luka, ali to nije to. Onda dobijete jednu sasvim običnu salatu. Mora odležati 24 časa u frižideru pre jela, pa ako planirate goste, napravite je dan unapred.
Možete je elegantno servirati uz slani integralni keks.
KREM SALATA OD PILETINE, ŠAMPINJONA I PIRINČA SA ŠMEKOM
500g belog mesa bez kosti
500g šampinjona - srednje veličine
120g pirinča dugog zrna
2 veze peršuna
1/2 sasvim malog crnog luka (prečnika oko 5cm) sitno rendanog
400ml majoneza
180g kisele pavlake 20% mm
1 kašičica soli
biber
Obariti pirinač, ocediti i ostaviti sa strane. Obariti šampinjone u slanoj vodi. Ohladiti ih pod mlazom hladne vode i dobro ocediti. Iseći ih na tanke listiće. Obariti belo meso, usitniti ga, pa ga dok je još malko protrljati između dlanova da dobije končastu strukturu. Spojiti piletinu, listiće šampinjona, kuvani pirinač, peršun i sitno rendanu polovinu malog crnog luka. Dodati majonez, pavlaku, so i biber po želji. Pirinač će upiti dosta soli pa je sutradam možete dosoliti ako je potrebno.
Ostaviti salatu u frižideru 24 SATA pre serviranja.
CHICKEN, MUSHROOM AND RICE SALAD
500g chicken breast
500g fresh button mushrooms
120g long grain rice
one-two handfuls of finely chopped fresh parsley
1/2 very small (around 5 cm i diameter) onion finely grated
400ml mayonnaise
180g sour cream
1 teaspoon of fine salt
black pepper
Cook the rice. Drain and set aside to cool. Cook the button mushrooms in lots of salted water. Drain and cut into thin slices. Cook the chicken. Cut into smaller pieces, and then take each piece in between your palms and rub against each other to get a stringy chicken. Mix together the chicken, rice, mushrooms. Add in the fresh parsley, mayo, sour cream, and a finely grated half of the small onion. Mix, and then add in the salt and lots of pepper. Place in the fridge for 24 HOURS before serving and consumption.
Šta da kažem osim njamii, odličan i jako fini namaz, receptić spremam i ubrzo ga radim!
ОдговориИзбришиSastojci su super!
Veliki pozdrav i ugodan vikend draga Jelena:)
Ovo mi izgleda zanimljivo i po mom ukusu,ide u folder za sv.Jovana,daj jos tih teta Olginih salata:)pozdrav
ОдговориИзбришиIzgleda stvarno dobro, probat cu (ja cu sve probati sto sam do sada propustila, pa cu ponovo morati na dijetu...;)))!
ОдговориИзбришиSvidjaju mi se tvoji keksici,moracu da ih probam!!!Iako znam da cemo se navuci:))A salatu pravim bez pirinca isto kao ti,probam i nju:))
ОдговориИзбришиJoj, kako mi dobro izgleda ova salata. Upravo sam se vratila sa posla, pa sam gladna kao vuk. Sto nisi malo blize da dodjem da se pocastim :)
ОдговориИзбришиVeć se danima pripremam da spremim tvoju salatu od piletine koju si nedavno objavila i nikako da odmrznem domaću kokicu, a sada si mi zadala još posla jer me i ova mami :) Ma napravit ću ih garant! :)
ОдговориИзбришиMislim da baš luk ovoj salati daje onaj fini šmek tako da ga neću izostavit :)
Btw, radila sam tvoje uštipke već dva puta, a nikako da ti stavim slikicu.
MAJO
ОдговориИзбришиove salatice su ti super stvar za veliko društvo.Dodaj još Rusku salatu, Mimozu (imaš recept kod mene)i kikiriki i možeš poslužiti veliki broj gostiju. Još uz ove krekere hleb ti nije potreban. Baš mi je drago da ti se svižaju uštipci. Malo da i vi u toplim krajevima na moru uživate u blagodetima toplog peciva.
PHIPHY
Nije te bilo dugo, i drago mi je da si se javila. Slobodno se posluži!
MAJO
Ja sam se navukla na tvoje ražane kifle sa ljuspicama a ti se onda navuci na ove kekse. Pravim ih već desetak godina i zaista su zarazni, a super su jer ih možeš poneti sa sobom u tašnu. Jako su zasitni.
MAJO
Nemoj molim te ponovo na djetu. Sve umereno može da se proba. Jedan keks sa salatom i to je to.
TINA MAXIMA
Vidiš mi slavimo tu slavu ali kao posnu, a ove salate su idealne za takva okupljanja.
ZONDRA
Hvala! Sastojci su jednostavni ali videćeš da ćeš se iznenaditi krajnjim ukusom.
Jako volim ovakve salate i kod mene su ovakve kombinacije uvijek dobro došle!
ОдговориИзбришиVec po samim sastojcima zvuci odlicno, receptic je odmah zabelezen i nadam se da cu je isprobati ako ne pre, onda sigurno za novu godinu... javicu utiske.:)))kiss
ОдговориИзбришиIzgleda jako dobro! Recept ce biti isproban!
ОдговориИзбришиOvo je odlično! U jednom periodu sam se bila navukla na pravljenje salata, ali sam to nešto zabatalila. Ni ja ne volim svež luk, pa ću ti verovati na reč da se ne oseti u salati. Ma probaću već za vikend!
ОдговориИзбришиSuper izgleda i sviđa mi se što je prikladna za goste zbog ovog što ju treba napraviti dan ranije.
ОдговориИзбришиObozavam ovakve salatice kad pripremam neka veca slavlja. Masu stvari pripremim dan ranije i onda sam na veliki dan mnogo rasterecenija, a bas kao sto kazes, i ovim salaticama dobro dodje da odleze u frizideru preko noci.
ОдговориИзбришиBtw. jel koristis ovaj mail? Pustila sam ti porukicu :)
Lagano za napravit i lagana večerica, baš mi se sviđa.
ОдговориИзбришиMi svi jako volimo ovakve salate, a ova je stvarno drugacija zbog te glavice luka. Probacu! :)
ОдговориИзбришиPozdrav!
Obozavam ovakve salate i vec bi bio red da malo promenim meni sto se salata tice. Luk mi uopste ne smeta u bilo kom jelu tako da verujem da je preukusna.
ОдговориИзбришиSto volim sto ne moram da kuckam nikakve sifre kod tebe i na jos samo par blogova kada ostavljam komentar. Hvala na tome! :)
ОдговориИзбришиNASTASJA
ОдговориИзбришиKodove sam davno sklonila, ali po preporuci svetskih blogera ostavila za poruke koje su straije od 14 dana jer kažu da na njima obično stiže spam.
MIKI
Probaj, i videćeš da je neštoo sasvim novo.
MIHAELA
Ova salata mora u friđider na 24 sata, a inače i ja volim da ih pravim za goste jer ih mođeš i 2-3 dana ranije napraviti obzirom da se odmah pojedu kada je veće društvo u pitanju.
OPASNA
Ja gledam da preskočim svež luk gde god mogu, ali ovde je to nešto drugačije. Više dobiješ pasirani luk kad ga izrendaš. Probaj pa javi!
Ovakve salate su i moj česti izbor i baš su zahvalne kada dolaze gosti. Ova salata mi se jako sviđa, sastojci su mi super iskombinirani i naribani luk je sigurno zanimljiv. Moram je probati ! :)
ОдговориИзбришиOvo beležim i sigurno pravim,jer mi i odgovara što se priprema unapred.
ОдговориИзбришиFina i aromatična baš mi se sviđa.
ОдговориИзбришиKrasno izgleda. Kombinacija je malo neobičnija nego što ja radim ali sigurno ću isprobati.
ОдговориИзбришиSalata je odlicna, pravicu je u petak. Interesuje me koliko dugo moze da stoji ako napravim vecu kolicinu?
ОдговориИзбришиVolim imati ovakve recepte 'za proslavu' koji se mogu unaprijed napraviti. Dopada mi se kombinacija ukusa!
ОдговориИзбришиSUZANA
ОдговориИзбришиMeni je stajala maksimalno 6-7 dana, kada je samo mi jedemo, aožda moža i duže. Kad su gosti u pitanju, onda odmah plane.
My good friend makes this so well; so well I've never tried to make it myself...
ОдговориИзбришиMeni se svida,nema majonez kojeg bas nikako ne volim,ne znam zasto ali mi dode muka u zelucu od njega ,mislim da mi ga stomak jednostavno ne podnosi,za razliku od kisele pavlake,nju i kasikom mogu jesti ;)
ОдговориИзбришиFina salatica ,bas meni za ovu vrucinu :D!!!!!
Baš fina salatica, beležim pa ću je nekom prilikom probati...ako je napravim samo za nas sve ću sama pojesti.....;)
ОдговориИзбришиMIRJANA
ОдговориИзбришиima majoneza, na žalost po tebe, ali se mnogo ne oseti jer se i pavlaka dodaje, a i pirinač sve razblaži pa nije jaka kao ruska.
SANJA
Najbolje da spremiš za goste, pa jedeš šta ti ostane, ako ti ostane.
BIBI
Now you have the recipe, so there are no excuses...