Za recept Otolengija mi nije teško da prošetam do pijace samo zbog sveže nane koja mi nedostaje (usput se promene 3 godišnja doba, pokisnem kao miš i procvetam na suncu na putu kući sa svojom nanom). Što manje brljanja (čitaj menjanja) po receptu, to bolje. Imam sušenu nanu, ali ne, ovo treba da bude što autentičnije majstorskom receptu. Nemam svež list korijandera...peršun je sledeća zamena. Nemam sumak za preliv. Prčkam po netu i vidim da ga Marija opisuje kao limunkastog. Može, povećaću za mrvu limuna u prelivu kao što preporučuju. Dodajem kumin bojažljivo (bez obzira što ga jako volim) ali ipak u meri u kojoj je propisan u receptu, jer kumin ne prolazi baš slavno kod muškog roda (ljubav prema egzotičnim začinima je nešto što se razvija i uči, pa makar na silu - tešim ja sebe). Kako ja da uveseljavam sebe receptima iz Hiljadu i jedne noći, a drugi da gledaju. ...to nije fer ;))
"Drhtim pred receptom" i ne mogu da sačekam da gricnem mini burgere sa kremastim limunkastim prelivom....i onda shvatim zašto su Jotam i Semi carevi.
Neki recepti su jednostavno savršeni!
PS Ako nećete praviti ove ćuftice (ne leže vam začini) onda obavezno napravite ovaj kremasti limunkasti preliv. Sastojci izgledaju sasvim obični ali se baš u kombinaciji i preciznim merama krije jedan sjajan preliv koji možete iskoristiti i na druge načine.
BURGERI OD ĆURETINE I TIKVICA SA MLADIM LUKOM I KUMINOM
recept Jotama Otolengija (Yottam Ottolenghi) i Samija Tamimija (Sami Tamimi) preuzet iz kuvara "Jerusalem"
500g mlevene ćuretine
1 tikvica (oko 400g, izdubljena i izrendana oko 200g)
3 manja mlada luka, tanko sečena
2 čena belog luka, potisnuta na presu ili sitno rendana
2 kašike sveže nane (mente), sitno seckane
2 kašike svežeg lista korijandera, sitno seckanog (ja sam koristila peršunov list)
1 kašičica mlevenog kumina
1 ravnija kašičica soli
1/2 kašičice kajenske paprike (može i ljuta mlevena aleva paprika)
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
1 jaje
oko 100ml suncokretovog ulja za prženje
PRELIV OD KISELE PAVLAKE I SUMAKA
150g grčkog jogurta
100g kisele pavlake
1 kašika limunovog soka
1 kašičica sitno rendane kore limuna
1 čen belog luka, potisnut na presu ili sitno rendan
1 1/2 kašike maslinovog ulja
1 kašika sumaka (ja ga nisam imala)
1/2 kašičice soli (probajte pre dodavanja)
1/4 mlevenog crnog bibera
Prvo pomešajte sve sastojke za preliv i odložite ga u frižider da se hladi. Ja sumak nisam imala, ali pošto on ima limunkasti ukus samo sam dodala još mrvu više rendane limunove kore prelivu.
Uključite rernu na 220 stepeni. Obložite pleh od rerne papirom za pečenje.
U većoj posudi pomešajte sve sastojke za burgere (osim ulja i tikvice). Tikvicu operite i odsecite joj peteljku. Presecite je po dužini i malom kašičicom izdubite i uklonite semenke. Izrendajte je na krupnom delu rendeta sa sve korom. Ocedite tikvice od viška tečnosti stiskajući ih šakama i dodajte ih u masu. Lagano pomešate sve u ujednačenu smesu. Dobićete oko 900g mase.
Mokrim rukama formirajte 18 malih ćuftica tako da svaka teži oko 45-50g i blago ih spljeskajte.
Zagrejte malo ulja u tiganju koji se ne lepi. Pržite burgere na vrelom ulju da se uhvati korica i da malo porumene, nekih 4 minuta po turi.
Prebacite burgere u pleh od rerne i dopecite ih 5-7-10 minuta. Izvadite ih iz pleha i servirajte tople ili sobne temerature sa hladnim sosom preko ili pored njih.
NAPOMENE
1. Pravila sam i verziju burgera koje sam samo pekla u rerni i moram reći da nisu ni približno fini kao oni koji se prvo priže pa onda peku u rerni, ali su sasvim OK za one koji baš izbegavaju ulje.
2. Ako ne volite kumin ili ga nemate možete ga izostaviti ili zameniti bosiljkom, majčinom dušicom...
3. Mleveni kumin možete kupiti u Maxi-jevim prodavnicama (Premia začini oko 70 din). Obratite pažnju jer na mlevenom kuminu piše KIM, a u prevodu stoji CUMIN GROUND. Znači gledajte šta piše na engleskom. Običan kim koji mi poznajemo se prodaje u zrnu i obeležen je sa caraway.
4. Takođe kajensku papriku možete kupiti u Maxi-ju, ali i ona je pogrešno prevedena kao KAJENSKI BIBER MLEVENI, a u prevodu piše CAYENNE PEPPER GROUND. Ne radi se o nikakvom biberu već o crvenoj ljutoj mlevenoj papričici koja nosi ime po gradu Kajenu u Francuskoj Gvajani. Umesto nje možete koristiti i ljutu mlevenu alevu papriku.
NAPOMENE
1. Pravila sam i verziju burgera koje sam samo pekla u rerni i moram reći da nisu ni približno fini kao oni koji se prvo priže pa onda peku u rerni, ali su sasvim OK za one koji baš izbegavaju ulje.
2. Ako ne volite kumin ili ga nemate možete ga izostaviti ili zameniti bosiljkom, majčinom dušicom...
3. Mleveni kumin možete kupiti u Maxi-jevim prodavnicama (Premia začini oko 70 din). Obratite pažnju jer na mlevenom kuminu piše KIM, a u prevodu stoji CUMIN GROUND. Znači gledajte šta piše na engleskom. Običan kim koji mi poznajemo se prodaje u zrnu i obeležen je sa caraway.
4. Takođe kajensku papriku možete kupiti u Maxi-ju, ali i ona je pogrešno prevedena kao KAJENSKI BIBER MLEVENI, a u prevodu piše CAYENNE PEPPER GROUND. Ne radi se o nikakvom biberu već o crvenoj ljutoj mlevenoj papričici koja nosi ime po gradu Kajenu u Francuskoj Gvajani. Umesto nje možete koristiti i ljutu mlevenu alevu papriku.
The recipe for these Turkey and zucchini burgers with green onion and cumin in English can be found in Yotam Ottolenghi and Sami Tamimi's cookbook Jerusalem.