Tiropita ili grčka pita sa sirom vam na prvi pogled sigurno liči na projaru, ali nema veze sa njom. Ako pažljivo pogledate sastojke videćete da je odnos mlečnih proizvoda (feta, kačkavalj, pavlaka i jaja) naspram brašna četri puta veći.
Ova pita je mnogo sočnija nego što izgleda na slici, jer je morala sa sačeka adekvatne vremenske uslove za fotografisanje pa je slikana pravo iz frižidera. Obavezno je servirajte toplu jer joj je ukus mnogo bolji nego kada se jede hladna. Kao što je Aliki napisala visina joj i jeste dva prsta, iako na slici komadi izgledaju veći zbog malog tiganjčeta.
TIROPITA
5 jaja, umućenih viljuškom
400g fete, grubo izgnječene
200g kačkavalja, krupno rendanog
180g kisele pavlaake 20%mm
100ml ulja
200g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Spojite sve ostale sastojke pa u njih lagano umešajte mešavinu brašna. Sipajte masu u nauljenu okruglu tepsiju prečnika 28-30cm. Pecite na 180 stepenii oko 45 minuta. Servirajte tiropitu dok je vruća uz jogurt.
TIROPITA
5 eggs, lightly beaten
400g feta, roughly crumbled
200g cheese, grated
180g sour cream 20% fat
100ml sunflower oil
200g flour
1 teaspoon of baking powder
Mix flour and baking powder. Lightly mix the rest of the ingredients and pour into the flour. Oil generously a round pan app.28-30cm in diameter and pour in the mixture. Bake at 180 degrees Celsius (no fan) for 45 minutes. Serve hot with Greek yogurt.
Bas mi se dopada, ide na listu probavanja :)
ОдговориИзбришиSva si u pitama ovih dana, to mi se baš svidja, samo beležim recepte jer pitu obožavam na razne načine!
ОдговориИзбришиSuzana, ovi postovi čuče u draftu već mesecima pa sam ih nanizala ovako jedan do drugog da mi budu sve na jednom mestu.
Избришиi meni se ovo jako sviđa...probat ću je, sigurno vrlo skoro...
ОдговориИзбришиDeluje jako fino i sočno i, nekako, ne znam zašto, ali mi se čini da bi se meni više svidela hladna :) Ali, ja sam čudak, ja i proju i poparu više volim hladne :)) Probaću, pa ću raportirati jesam li bila u pravu :)
ОдговориИзбришиOvo je retka pota gde se sir (feta i kačkavalj) osete dok je topla i bude skroz drugačija, bolja.
ИзбришиUvek glasam za toplu varijantu...pogotovo kada ima dosta sira unutra !
ОдговориИзбришиij a sam uvijek za toplu varijantu tim vise kad je sir u pitanju
ОдговориИзбришиdivan recept
Volim ovu pitu i često je jedem u GR :) Super si je napravila :)
ОдговориИзбришиJoš jedan glas za hladnu :-) Volim hladne pite, a volim i bajate :-)))) Ako ostane, ja potamanim. A volim i toplu, nije problem.
ОдговориИзбришиTajana, probaj i jednu i drugu varijantu ali kačkavalj baš osetiš dok je vruća a kad se ohladi u onako u tragovima.
ИзбришиOdlična ti je pitica! :)
ОдговориИзбришиDrago mi je dati se svidela, a kao i uvek, imaš prave reči da najbolje objasniš neki recept. Hvala ti...
I ja imam tako mnogo recepta naših blogerki koje čekaju da ih isprobam, pošto ne učestvujem u igricama stvarno razmišljam da jedan ceo mesec posvetim vašim receptima, među njima će obavezno biti ona tvoje predivna Esterhazi torta koju već duugo merkam.
Pozdrav draga Jelena...
Aliki, meni bi trebalo godinu dana samo da kuvam po tvojim receptima a o slatkišima da i ne govorim. Doći će na red i isporbavanje receptića sa tvog bloga u FBI igricama i to jedva čekam.
ИзбришиOdlično izgleda.
ОдговориИзбриши