субота, 24. септембар 2011.

KUVANA BORANIJA SA SLANINICOM

Recept je proveren i redovno na repertoaru u mojoj kuhinji već godinama u sezoni boranije. Recept možda liči na ostale koje imate, ali pročitajte ga pažljivo, možda uhvatite po koju caku. Počinje se sa malo slaninice. Sitno seckani beli luk uvek ide na samom kraju. Mirođija je pobavezna kao i rendani svež paradajz.  




Zbog potreba slikanja boranjija na slici je sa malo manje tečnosti, jer se ne bi lepo videla, a vi napravite gustinu koja vam odgovara. Trudila sam se da precizno izmerim sve sastojke navedene u receptu.



KUVANA BORANIJA SA SLANINOM
količina za 4-6 osoba

1 kašika masti
200g dimljene slanine - pančeta, može i tirolska
1 crni luk, kockice (može i mledi crni luk sa percima)
1 kg pljosnate žute boranije, puterice
4 šargarepe, krugovi
2 kocke za supu i soli po ukusu
1 veliki paradajz
1 ravna kašičica slatke aleve paprike
puno sveže mirođije, cela veza
1-2 kašike gustina
3 veća čena belog luka, sitno seckana


Operite boraniju, isecite joj brkove sa obe strane. Odstranite končić ukoliko ga ima. Ako končića nema, boranija je mlada. Isecite boraniju na 2-3 dela. Šargarepu oljuštite i isecite na krugove.

U većoj šerpi na masti kratko propržite slaninu i crni luk. Ubacite boraniju i šargarepu. Sipajte onoliko vode koliko je potrebno da boranija ogrezne i kuvajte na umerenoj vatri dok ne omekša lepo, što zavisi od starosti boranije. Nekad se skuva za 30, a nekada za 60 minuta. Povremeno nadomestite vodu koja ispari.

Na kraju ubacite kocke za supu. Zasecite paradajz zvezdasto preko kožurice i izrendajte ga na rendetu, tako da vam kožica ostane u ruci. Dodajte paradajz u kuvanu boraniju. Pred sam kraj kuvanja dodajte alevu papriku, beli luk i još soli ili vegete ako je potrebno. Razmutite gustin u malo hladne vode i dodajte ga da se jelo malo zgusne, ako tako volite. Sklonite sa plotne i ubacite dosta sitno seckane mirođije. Važno je da se beli luk i mirođija dodaju pred sam kraj. 



 BROAD YELLOW BEANS AND BACON STEW

I always had a dislike for broad yellow beans, until recently. Finally I found the recipe that agrees with me or I might have just developed a taste for this veggie without knowing.

1 full tablespoon of lard or oil
200g of bacon
1 onion cut
1kg of broad yellow beans
4 carrots 
stock cube
1 large tomato
1 teaspoon of sweet paprika
fresh dill
1-2 tablespoons of corn starch or flour
3 garlic cloves


Cut the ends off of beans and cut each piece into 2-3 parts. Place a tablespoon of lard or oil in a large pot and add in bacon cut into pieces thickness of your index finger. Fry for a couple of minutes constantly stirring. Add in the beans and carrots sliced.add in around 1 liter of water and a stock cube and cook for app. an hour while adding the rest of the water as it evaporates.

When the beans are almost done add in the pureed tomato . Add in the sweet paprika, salt to taste and finely cut garlic. If you like your stew thicker add in the flour or corn starch that you have dissolved in a bit of cold water to get a thick paste.  When finished add in lots of fresh dill.