Još dok sam obilazile tuđe blogove, onako iz prikrajka čitala i divila se, tj. dok sam bila siroče bez bloga, spazila sam ove Jasenkine krekere. Moram da priznam da sam se na prvi pogled zaljubila u delikatnost, nežnost i veliku kreativnost njenih recepta. Krekere mogu da kupim, a možete i vi. Zašto se onda mučiti? Pa, nešto slično možete kupiti, ali neće biti isto! Nedostaje im tajni začin-ljubav!
TUC TUC KREKERI OD SIRA
250g hladnog belog brašna
1 kašičica slatke aleve paprike
2 prstohvata soli
2 prstohvata bibera
160g listića hladnog putera
250g sitno rendane Gaude, Ementalera...
2 žumanca
4 kašike limunovog soka
biber ili aleva paprika za posipanje
1 belance za premazivanje
Pomešajte brašno, biber, alevu papriku i so. Dodajte hladan puter isečen na tanke listiće, pa brzo utrljajte puter u brašno da dobijete mrvičastu masu. Štos nije da se dobije ujednačena masa kao za testo za hleb, a puter mora ostati u malim grudvicama. Dodajte sir, žumanca i limunov sok i umesite brzo . Oblikujte kuglu. Stavite je u plastičnu kesu, pa u frižider na 20 minuta. Sve ovo se može raditi u multipraktiku ili peške kao što sam ja radila. Testo, između dva papira za pečenje, razviti što tanje. Modlicom vadite krugove. Dobije se oko 50 krekera. Ređajte ih u pleh obložen sa papirom za pečenja. Izbockati svaki viljuškom da se ne narastu previše. Premazati belancem i posuti alevom paprikom ili biberom. Peći na 210 stepeni oko desetak minuta.
TUC TUC CRACKERS by Jasenka
While I was cruising the blogs at a time when I was an orphan without a blog, I saw and fell for these crackers that Jasenka made. I must admit that at first glance I fell in love with her delicate, creative and phenomenal recipes. You can buy crackers, so why make them? Well, it won't be the same, they will always lack a secret ingredient-love!
160g of cold butter
250g of cheese shredded finely
2 egg yolk
4 tablespoons of lemon juice
pepper and sweet paprika for sprinkling
1 egg white for the glaze
In a food processor or by hand mix the flour, pepper, paprika and salt. Add cold butter slices and mix. Add cheese, yolks in the middle and lemon juice. Knead the dough until it comes together. Place the ball of dough in a plastic bag and put it in the fridge for 20 minutes. Roll out as thin as you can between two baking papers. Cut out shapes and place on a baking tray that you have lined with baking paper. Glaze with egg white, sprinkle with pepper, paprika or anything else and punch wholes with a fork. I made app. 50 crackers in two baking trays. Bake at 210 degrees (no fan) Celsius for 10-12 minutes.
Sto dobro izgleda...
ОдговориИзбришиVrlo lepo, kao i uvek od tebe draga moja. Jako volim ovakve djakonije i po celu zimu mesim kojekakve stapice, krekere, perece, tako da ce i ovo doci na red.
ОдговориИзбришиMnogo si mi slatka, puj, puj, da te ne ureknem. Stvarno imas lep avatar.
TUC TUC...what an interesting name for the cupcakes. They look beautiful.
ОдговориИзбришиKako vidim, slatki medvjedic se preobrazio u lijepu mladu zenu. Po tvojim postovima nikada ne bih rekla da nisu djelo neke mnogo 'iskusnije' osobe! Fotografije su ti prelijepe
ОдговориИзбришиStvarno su odlicni krekeri, zapravo mana im je sto su toliko dobri pa je tesko zaustaviti se samo na jednom....mnogo su slatki ovako u casi uvezani kariranom masnicom!;)))
ОдговориИзбришиPredivno izgledaju draga.
ОдговориИзбришиa jesi me nasmijala sa onim: "dok sam bila siroče bez bloga". :))))))))))))))
ОдговориИзбришиTuc Tuc krekere by Jasenka sam pravila jako davno. Izvrsni su i zaista se čovjek jako teško zaustavi samo na jedan. :)
I.. avatarčić ti je super :) Drago mi je da te vidim :))
Probala :) prefini su !!!! A ova srca su preslatka :)
ОдговориИзбришиYour photos and site look very nice...! Just stumbled upon your blog :).
ОдговориИзбришиThese look really good....oh, for some free time to try.
ОдговориИзбришиI ovo mi je na listi vec jednu deceniju, cini mi se ;) Odlicno izgledaju, u ukus uopste ne sumnjam... ostalo je jos samo da zasucem rukave :)))
ОдговориИзбришиvjerujem da su ovi krekeri odlični, tako i izgledaju
ОдговориИзбришиZaista su izvrsni i u tvojoj izvedbi.
ОдговориИзбришиsuper si napravila krekere i prezentirala ih savršeno ! jako lijepo izgledaju na ovim slikama.
ОдговориИзбришиSlažem se da kod Jasenke ima divnih recepata ,pogotovo za keksiće, i žao mi je što nije više aktivna na blogu.
Savršeno izgledaju draga Jeco ! Ovih dana smo nešto u ljubavnom raspoloženju s obzirom na to da pravimo srca od svega što nam se nađe na tanjiru :-)))))))! A to je divno zar ne ? VELIKI POZDRAV I SVE POHVALE !
ОдговориИзбришиI ja sam ih pravila i totalno su me oduševili. :)
ОдговориИзбришиSavršeno su ti ispali. :)
evo recepta i slike na portalu blic zene!
ОдговориИзбришиhttp://zena.blic.rs/recepti/Peciva_i_pite/6582/Krekeri_sa_belim_vinom