недеља, 15. фебруар 2015.

ŠKOLJKICE SA KREM PILETINOM (u aromatičnom crvenom testu)







ŠKOLJKICE SA KREM PILETINOM (u aromatičnom crvenom testu)
recept objavljen u magazinu MEZZE, decembar 2013. (strana 24 i 25)
količina za 36 školjkica, modlica 8,5cm, 2 pleha od rerne

FIL
120g kuvanog belog mesa
1 krompir, (očišćen oko 150g)
1 šargarepa, (očišćena oko 100g)
80g praziluka, kockice ili tanki krugovi
3 kašike ulja
1/2 kašičice soli i bibera po ukusu
1/2 kašičice suvog bosiljka
1/2 kašičice suve majčine dušice
oko 100g krem maslac - sir (Vajkrem, Philadelphia, mlečni namaz)

Propržite praziluk na ulju, sipajte malo vode i pržite dok voda ne ispari, pa ga izvadite i ostavite da se ohladi. Zajedno skuvajte belo meso, oljušteni krompir i šargarepu.Iseckajte, tj. više iscepkajte končasto, toplo kuvano belo meso. Hladnu kuvanu šargarepu izgnječite poleđinom viljuške, a krompir grubo usitnite nožem. Pomešajte praziluk, piletinu, krompir i šargarepu. Posolite, pobiberite po ukusu, dodajte bosiljak i majčinu dušicu. Umešajte Vajkrem. Dosolite po ukusu. Stavite fil u frižider dok ne napravite testo.

TESTO 
500g mekog brašna
2 kašičice slatke aleve paprike
1 puna kašičica soli
1 kašičica suvog bosiljka
1 kašičica suve majčine dušice
1 kašičica suvog ruzmarina
125g listića hladnog putera ili margarina
1/2 kašičice belog vinskog sirćeta
oko 150-170ml ledene vode

PREMAZIVANJE
1 jaje i 1 kašika hladne vode

Pomešajte suve sastojke za testo. Utrljajte listiće hladnog putera u u brašnjastu smesu. Dodajte sirće i polako sipajte hladnu vodu onoliko koliko je potrebno da se testo poveže. Stavite testo u kesu, malo ga spljoštite  i odložite u frižider na 30-ak minuta.

Rastanjite testo oklagijom na par milimetara debljine. Donjom stranom modlice za školjkice prečnika 8,5cm, čašom ili modlicom slične veličine izvadite krugove. Stavite disk testa u modlicu, napunite filom, nešto manje od jedne kašičice, i pri zatvaranju modlice gurnite fil ka unutra. Nožem odstranite višak testa.

Ređajte školjkice u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Izbockajte svaku viljuškom na par mesta. Umutite jaje i kašiku hladne vode i time ih premažite. Premesite reslove testa i nastavite sa radom dok sve ne utrošite.

Pecite na 180stepeni (bez fena) oko 20 minuta. Tokom pečenja neke se otvore (to ne utiče na ukus).





SAVORY SEASHELL MINI CREAMY CHICKEN PIES
makes 36 mini pies, dumpling press mold 8.5cm diameter 

FILLING
120g cooked chicken breast
1  medium potato, peeled around 150g
1 carrot, peeled around 100g
80g leek, finely sliced
3 tablespoons of oil
1/2 teaspoon of salt and pepper, each
1/2 teaspoon of dry basil and thyme, each
100g of cream cheese

Fry the leek on oil until it softens. Take out of the pan and let it cool. Cook the carrot, potato and chicken breast. Finely slice, shread the chicken. Roughly the potato with a knife and mash the carrot with the back of the fork. Mix them up into the fried leek. Add salt, pepper, thyme and basil. Stir in the cream cheese. Salt to taste. Place in teh fridge. Can be made a day ahead.

DOUGH
500g flour
2 teaspoons of ground sweet paprika
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of dry basil
1 teaspoon of dry thyme
1 teaspoon of dry rosemary
125g cold butter
1/2 teaspoon of white vinegar
150-170ml of ice cold water

GLAZE
1 egg and 1 tablespoon of cold water

Mix all of the dry ingredients for the dough in a food processor or in a bowl. Add in slices of cold butter and knead it in or just pulse in a processor. Add in the vinegar and water so the pastry just comes together. Wrap in plastic foil and refrigerate for 30 miinutes. 

Roll out the dough very thin, couple of milimeters. Cut out the circles with the back of the dumpling mold or with a round cutter thet is 8.5cm in diameter. Place a circle of dough into a mold. Place a teaspoon of the filling in the middle and press to make a dumpling. Remove the excess dough. Place the mini pies in an oven tray lined with baking paper. Knead the rest of the dough. Roll it out again and continue until all of it is used up. Makes 2 trays. Glaze with the egg wash (egg and cold water). Bake at 180 degrees Celsius (no fan) for around 20 minutes.


25 коментара:

  1. Jako mi je drago "videti te opet"... Pa gde si ti nestala?
    Recept je fantastičan i baš nešto slično a različito planiram da pravim ovih dana...
    Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  2. Potpisujem Olju i razmisljam kada bih ovo mogla isprobati, hmm... videcemo, mozda bude i skorije nego sto mislim;) Puno pozdrava, draga moja. Falis, samo da znas.<3

    ОдговориИзбриши
  3. eee i ja potpisujem Oli i Nale... pa gdje si ti do sad??? ali drago mi je da si tu =))

    nisam neki ljubitelj piletine, ali tijesto bi mogla iskoristiti za neko drugo punjenjee..

    ОдговориИзбриши
  4. Konacno! Bas mi je drago da si t ponovo! Pre dve godine sam pravila empanade po tvom receptu, barem su na oko slicno izgledale. Sigurna sam da su i ove sjajne. Probacemo...

    ОдговориИзбриши
  5. Dobar recept ! Sviđa mi se i uskoro ću da ga isprobam.Puno pozdrava :)

    ОдговориИзбриши
  6. Baš sam srećna od kad sam videla novi recept kod tebe :-).
    Milošu se dopao, kad nađem vremena malo sigurno ću da probam.
    <3 <3 <3 <3

    ОдговориИзбриши
  7. Divan, inventivan recept pogotovu ovaj za testo! Tvoj blog je jedan od mojih prvih inspiracija i jako ste mi nedostajali:)

    ОдговориИзбриши
  8. Radujem se tebi i tvom novom receptu, obožavam ovakve grickalice uz jogurt!

    ОдговориИзбриши
  9. Bas sam se obradovala kada sam vidjela novi recept na tvom blogu! :) Skoljkice izgledaju i lijepo i ukusno, definitivno idu na listu za isprobavanje!

    ОдговориИзбриши
  10. Dugo te nije bilo, baš sam se razveselila novom receptu. Odlično izgleda.

    ОдговориИзбриши
  11. Lepo si ovo osmislila.I lepo te je videti ovuda!

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман14. март 2015. 09:34

    Odli[na kombinacija Jelena.Boja skoljki mi se posebno svidj!

    ОдговориИзбриши
  13. Cao draga Jelena, dugo Vas nema s novim receptom, nadam se daste dobro :) pozdrav iz skandinavije

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман2. мај 2016. 00:12

    Draga Jelena, tek sada sam videla da sam na vasoj listi sjajnih blogova koje preporucujete :) Kakva cast, i radost. Ja sam jos uvek malo spora u snalazenju sa svim detaljima oko "blogovanja" pa sam verovatno kasno otkrila vasu preporuku, ne zamerite. Hvala vam jos jednom, i samo da znate da mi je vas post o savetima za bavljenje blogom, veoma pomogao, i uputio me u sve ono sto me zanimalo kada sam prvi put napisala post. Jos uvek ucim, ali sve je lakse. Jos jednom hvala, i druzimo se dalje kroz uzivanje u hrani i receptima, pozdrav, Bojana

    ОдговориИзбриши
  15. Vau, kakav dizajn, kakvo pisanje, kakve fotogafije i najvaznije, kakvi recepti! Ja ne kuvam baš, ali moram ovo da pokazem mami, biće oduševljena. Od sada sam tvoj verni čitalac!

    Pratim te, pogledaj moj blog, piši utiske u komentare i učlani se ako ti se dopada :)

    ОдговориИзбриши
  16. Jelena, toliko cesto svratim da vidim da se mozda nisi javila dugme se izlizalo 😊 Sve najbolje i javi se.

    ОдговориИзбриши