Niste baš ljubitelj boranije? Vreme je da je zavolite!
Beli luk (puuuuuuuuuuno belog luka jer boranija voooooooli beli luk) i ljuta tucana paprika čine da obična boranija postane super ukusan i zdrav obrok. Brzo se sprema, jer je olovka gotova za nekih 10-15 minuta kuvanja, taman dok vi iseckate beli luk. Možda je tajna u njenoj pikantnosti to što se beli luk i tucana paprika prvo malo proprže, onako samo malo da omekšaju, pa se sve lepo upije u boraniju u toplini šerpe.
Možete je servirati kao toplu ili hladnu salatu, a i sjajno se drži u frižideru danima.
PS Dok sezona još traje možete uživati i u kuvanoj boraniji ili hrskavo zapečenoj u rerni.
PIKANTNA SALATA OD ZELENE BORANIJE
prilog za 4 osobe, salata za 4-6 osoba
700g zelene boranije tipa olovke
3 kašike maslinovog ulja
2 pune kašike sitno seckanog belog luka (oko 7 krupnijih čenova)
1 kašičica ljute tucane paprike (po ukusu)
1 ravnija kašićica soli
1 kašika belog vinskog sirćeta
Očistite boraniju (isecite joj brkove), operite je i isecite svaku na 2-3 dela. Stavite u veći lonac vodu da proključa i ubacite boraniju. Kuvajte dok boranija ne omekša ali da i dalje ima sasvim malo hrskavosti u sebi, nekih 10-15 minuta. Olovka se brzo kuva i ako je prekuvate raspašće se u salati. Dok se boranija kuva iseckajte beli luk. Ocedite boraniju.
U šerpi u kojoj se kuvala sipajte maslinovo ulje i sasvim kratko propržite beli luk, onako samo da zamiriše. Sklonite šerpu sa vatre i umešajte i propržite ljutu tucanu papriku par sekundi. Ubacite boraniju, posolite i dodajte sirće. Promešajte i vratite na ringlu još koji sekund dok je lagano prevrćete i mešate.
Poklopite i ostavite da se ukusi prožmu nekih 15-ak minuta.
Servirajte ovako propremljenu borniju kao prilog ili salatu u hladnom ili toplom izdanju.
PS Nije greška u količoni belog luka, 2 pune kašike sitno seckanog. Bez belog luka salata je bljutava i dosadna.
PS Nije greška u količoni belog luka, 2 pune kašike sitno seckanog. Bez belog luka salata je bljutava i dosadna.
HOT AND SPICY GREEN BEAN SALAD
700g green beans
3 tablespoons of olive oil
2 tablespoons of finely cut garlic
1 teaspoon of hot chilli flakes
1 even tespoon of salt
1 tablespoon of vinegar
Trim the ends off the green beans. If you prefer cut each one into 2-3 pieces. Bring a pot of water to a boil. Drop in the beans. Cook for 5-15 minutes, al dente. Drain in a colinder. Heat the oil in a pot and fry the garlic for a few seconds. Take the pot of the heat and stir in the chilli flakes for a second. Drop in the beans. Add in the salt and vinegar. Stir and bring over to the heat for 10 seconds while stirring constantly. Take of the stove. Cover the pot with a lid and let the salad sit for at least 15 minutes before serving. Serve hot, at room temperature or cold. Keeps good in the fridge for days. Side dish for 4.