петак, 18. јул 2014.

HUMUS (SA BELIM LUKOM PEČENIM U RERNI)




Humus (namaz od leblebija) možete spremiti kod kuće, možete kupiti u prodavnici, a možete i degustirati u sve većem broju bliskoistočnih lokala i restorana koji iskaču kao pečurke posle kiše po našem glavnom gradu. Lepo je kad čovak ima opcije...

Imate li vi omiljeno mesto za humus i falafel u Bgd?

Za one koji ga nisu probali jedino sa čim mogu da ga uporedim su pihtije od boba, ali mislim da je manja šansa da se u Srbiji jedu pihtije od boba (nema boba ni za lek) nego da se proba humus.

Humus je namaz (umak) na bazi kuvane leblebije, paste od susama (tahini, taan), belog luka, maslinovog ulja i limunovog soka. Najčešće se služi izliven u plitkim tanjirima sa gornjom površinom koja je onako namerno valovita da bi svi ti useci zadržali maslinovo ulje koje treba da zgrabite kad močnete u humus sa tankom lepinjom. Ovoga puta pripremljen sa belim lukom koji sam prvo ispekla u rerni. On daje jedan divan, donekle kompleksniji i dublji ukus humusu koji se meni jako dopada. Ako vam se ne peče beli luk onda samo ove 3 glavice zamenite sa 3 ili više čena svežeh sitno rendanog belog luka.

PS Predivan post o humusu možete pročitati i kod naše Milice i saznati još puno interesantnih caka i fazona u vezi ovog namaza. 




HUMUS (SA BELIM LUKOM PEČENIM U RERNI)
količina za oko 700g gotovog humusa

250g sirovih leblebija
1 + 1 kašika sode bikarbone
100g (4 kašike) tahinija (paste od susama, taan)
3 velike neoljuštene glavice belog luka*
3 kašike maslinovog ulja
3 kašike limunovog soka ili po ukusu
1 kašičica soli ili po ukusu

POSIPANJE I PRELIVANJE
maslinovo ulje
svež peršunov list ili svež list korijander 
slatka aleva paprika (ako volite)


Suve leblebije operite pod mlazem hladne vode. Potopite ih u hladnu vodu u koju ste dodali 1 kašiku sode bikarbone i ostavite ih u frižideru da nabubre, negde oko 12 sati. Ako je toplo u stanu voda zna da poprimi neobičan miris pa je onda potrebno zameniti vodu 2-3 puta.

Nabubrele leblebije isperite pod mlazem hladne vode. Bacite ljuspice koje su se odvojile. Stavite ih u šerpu, ponovo nalijte hladnom vodom i tek kad voda lepo proključa ubacite 1 kašiku sode bikarbone i mešajte dok pena ne splasne. Ako dodate sodu bikarbonu u hladnu vodu kasnije će puno peniti. Kuvajte dok ne budu sroz mekane, kao kad kuvate pasulj. Meni obično treba oko 60-90 minuta. Povremeno uklonite ljuspice i penu koja pluta na površini vode. 

Dok se leblebije kuvaju isecite kapice sa neoljuštenog belog luka tako da se svi čenovi vide. Glavicu belog luka stavite iznad manjeg komada alu folije, posolite presečenu površinu i prelijte je maslinovim uljem. Zatvorite foliju. Ponovite postupak sa drugom glavicom. Pecite u rerni na 220 stepeni (bez ventilatora) nekih 30-ak minuta. Izvadite pečene glavice iz folije i kad se malo ohlade uzmite celu glavicu u šaku i istisnite čenove. Ako je luk na površini pregoreo, ako se negde zacrneo, taj deo uklonite.

Ocedite kuvane leblebije. Promešajte tahini u teglici jer stajanjem ulje zna da se izdvoji na vrhu,  a to je sasvim ok. Štapnim mikserom ili u blenderu izmiksajte leblebije, tahini i beli luk u glatku masu. Dodajte maslinovo ulje, pa onda kašiku po kašiku limunovog soka (probajte) i soli po ukusu. Ako je potrebno da još razredite humus  možete dodati i sasvim malo hladne vode pri miksanju, ali to uradite na samom kraju. Ostavite da se humus odmori malo (ako izdržite) i da se ukusi prožmu.

Sipajte humus u posudu za serviranje. Drškom kašike napravite spiralne kanale po površini humusa i u te kanale sipajte maslinovo ulje. Ovaj korak nemojte izistaviti jer je najlepši deo zahvatiti hlebom malo humusa i malo ulja. Pospite preko sitno seckani sveži list peršuna ili korijandera i pospite preko slatku alevu papriku ako volite.

Humus čuvajte u frižideru ali ga iznesite na sobnu temperaturu 15-30 minuta pre serviranja. Servirajte ga uz tanku lepinju, pita hleb.

*Ako kojim slučajem ne želite da pečete beli luk, onda samo zamenite ove tri pečene glavice sa 3-6 čena svežeg sitno rendanog belog luka, tj. onoliko koliko vam prija.



HUMMUS (with oven baked garlic)

250g dry chickpeas
1 + 1 tablespoons baking soda
100g tahini
3 large heads of garlic
3 tablespoons of olive oil
3 tablespoons of lemon juice or to taste
1 teaspoon of salt or to taste ili po ukusu

ADDITIONAL TOPPINGS
olive oil
fresh coriander (cilantro) or parsley leaves
paprika


Cover the chickpeas with a generous amount of cold water at least twice their volume. Dissolve 1 tablespoon of baking soda in cold water and leave them to soak overnight or for 12 hours in the fridge. Rinse under cold water in a sieve. Remove the husks that have come loose. Place the chickpeas in a cooking pot and pour in cold water. Bring water to a boil and then add in a tablespoon od baking soda. Stir until the foam dissapears. Cook the chickpeas until they are soft, app. 60-90 minutes. Remove the husks from time to time that are floating on the top of the water. 

While the chickpeas are cooking cut of the tops of the garlic so the tops of all the cloves are open. Place them in individual aluminume foils. Pour a bit of olive oil on top and some salt and close firmly. Bake in the oven at 220 degrees Celsius (no fan) for around 30 minutes. Open up the package when it cools a bit. Squeeze the garlic cloves out with your hand.

Place the cooked chickpeas in a sieve. Remove the loose husks. In a  blender mix the cooked chickpeas, tahini, and garlic into a creamy consistency. Add in the olive oil and then salt and lemon juice to taste. Place in a serving dish. Make spirals with the back of the spoon. Pour olive oil in the slots and sprinkle with paprika and chopped coriander or parsley leaves. This recipe makes around 700g of hummus.