Da li i vama svako jelo zvuči bolje na francuskom ili se to samo meni čini? Recept za gratin od tikvica sa pirinčem je samo jedan u nizu klasika francuske kuhinje koje je Džulija Čajld zabeležila u svojoj predivnoj knjizi Mastering the Art of French Cooking. Reč tian na francuskom se odnosi na zemljanu posudu u kojoj se jelo peče i servira, tako da svako jelo koje se peče u njemu sadrži reč tian u nazivu. Nemam originalnu posudu, ali to ne znači da ne mogu da uživam u sjajnom i izuzetno jednostavnom receptu sada kada je sezona tikvica u jeku.
Moram priznati da me je ovo jednostavno jelo oduševilo i da se uselilo u moj standardni repertoar. Preporučujem vam da ukoliko možete koristite Grana Padano, ali možete dodati i one kesice mešavine tvrdih žutih sireva koje volimo, uključujući i mene, da zovemo parmezanom, samo što je Grana Padano malo blažeg ukusa i nije toliko slan kao te kesice, pa se zaista i oseti drugačiji ukus jela. Sigurna sam da i parmezan može da se izostavi i da se tek kad sipate jelo u posudu umešaju kockice fete i da se ona narenda preko. Nisam probala i ne znam kakvu bi koricu feta dala, da li bi bila ovako lepa, ali to bi već sad bila varijacija na temu.
U dugom toplom letu možemo sebi prirediti jedan fini bezmesni ručak uz sezonsku salatu. Tikvice možete spakovati i ovako kao glavno jelo, ako ne marite za kalorije onda je zlatni standard klasična musaka od tikvica ili pak možda jedna lajt varijanta musake sa pečenicom i paradajzom.
Ako ne znate ko je Džulija Čajld klik na link oktobarskog Mezze magazina gde na stranama 60-63 možete pročitati divan tekst o njoj. Na netu možete pogledati zašto je ova genijalna teta osvojila ceo svet, kao i njene video recepte za Boeuf Bourguignon, ili čuveni Mousse au chocolat kao i mnoge druge recepte. Meril Strip je virtuozna kao i uvek u ulozi Džulije.
TIAN DE COURGETTES AU RIZ
original recepta iz knjige Mastering the Art of French Cooking, Vol. 2
1kg tikvica, krupno rendanih
1 kašičica soli
4 kašike maslinovog ulja
1 veći crni luk, sitno seckan
2 veća čena belog luka, sitno rendana
oko 650ml tople tečnosti (300ml tečnosti koju su pustile tikvice i 350ml mleka)
2 kašike brašna
50g Grana Padana (pola u tikvice, a pola za preko)
2 kašike maslinovog ulja za posipanje
100g pirinča
Stavite posoljene krupno rendane neoljuštene tikvice u cediljku koju ste postavili iznad šerpe da bi uhvatili tečnost koja se cedi i ostavite ih nekih 15-ak minuta. Ako su tikvice matore i imaju krupno seme onda ih prepolovite, kašičicom izdubite seme, a količinu odstranjenog semena nadomestite dodatnim mesom tikvice.
Za to vreme ubacite pirinač u ključalu vodu i kuvajte ga 5 minuta. Procedite ga i ostavite sa strane.
Za to vreme ubacite pirinač u ključalu vodu i kuvajte ga 5 minuta. Procedite ga i ostavite sa strane.
Dok se tikvice cede na 4 kašike ulja propržite crni luk dok ne omekša i ne postane staklast. Možete dolivati i malo vode ako vam je potrebno, a čak je i poželjno da luk uhvati braonkastu koricu.
Rukama ocedite tikvice. Odmerite oko 300ml vode koju su pustile i pomešajte je sa oko 350ml mleka.
Tikvice spustite na luk. Dodajte beli luk i pržite dok malo ne omekšaju, oko 5 minuta. Ako ste ih baš dobro ocedili možda će biti potrebno da dodate i koju kašiku vode. Sklonite tiganj sa strane i pospite preko 2 kašike brašna. Vratite na ringlu i dok konstantno mešate pržite ih 1-2 minuta. Sipajte mešavinu mleka i tečnosti od tikvica. Promešajte i vratite na ringlu i krčkajte par minuta da se masa poveže.
Sklonite sa ringle. Umešajte pirinač i 2 kašike Grana Padana. Sipajte u nauljenu vatrostalnu pliću posudu minimalne zapremine od oko 1300ml. Poželjno je da je posuda u kojoj pečete plitka i široka. Pospite preko ostatak Grana Padana i 2 kašike ulja.
Pecite na 200 stepeni (bez fena) oko 30 minuta kad se već lepo zarumeni, pa smanjite na 160 i pecite još nekih 20-ak minuta. Servirajte toplo ili hladno jelo, a uz salaticu i malo fete ovo je sjajno glavno jelo i to za 3-4 osobe.
TIAN DE COURGETTES AU RIZ
This classic, simple and yet so wonderful a dish comes from who else but Julia Child. It is essentially a zucchini gratin with rice. The name tian in the recipe comes from a classic French type of a dish tian, so everything made in the tian carries a name tian in it. Thanks to Food52 recipe from Julia Child's book Mastering the Art of French Cooking Vol.2 I discovered yet another beautiful way to use up the abundance of zucchini that is now in our green markets.
Jednom rečju - oduševljena!! Za sutra mi je muž zabranio da uključujem rernu i šporet uopšte, zbog, je l' te, nehumanih klimatskih uslova, al' koliko prekosutra, ima da ga (ili "je", kog je roda to u naslovu? :)) spremim za ručak!
ОдговориИзбришиOdličan recept! A Meril Strip je maestralna kao Džulija (a kad nije?), uživala sam gledajući film.
ОдговориИзбришиOdlicno! Tikvice obozavam, ovo probam!
ОдговориИзбришиpredivno...taman za mene...obožavam tikvice i sigurno ide na isprobavanje...
ОдговориИзбришиOvo pravim vec sutra ili prekosutra. Odličan recept! Pinovano u folder tikvice. :)
ОдговориИзбришиPuno jela zvuči bolje na francuskom. Ovo super izgleda.
ОдговориИзбришиOvo je savrseno.
ОдговориИзбришиOdlično izgleda, baš ukusno, zvuči primamljivo iako ne umem da izgovorim naslov, a ukus mogu da zamišljam dok ne probam ;)
ОдговориИзбришиMmmm, svdja mi se kako sve izgleda i pravim prvom prilikom, mislim da ce to biti vec ovih dana.:))
ОдговориИзбришиOdlično! :)
ОдговориИзбришиGledala sam fil, i dopao mi se!
ОдговориИзбришиFilm je odličan, da nije ovog posta, promakao bi mi...a recepi cemo probati..
ОдговориИзбришиPravila sam nešto slično i ukus je fantastičan...tikvice obožavam na bilo koji način.
ОдговориИзбришиU subotu smo ovo imali za ručak. :) Svima se jako dopalo... Jednostavno se pravi, jako ukusno i potroši se dosta tikvica. Ja sam za nas 6 pravila duplu količinu. Taman je malo ostalo mami i tati za sledeći dan. Jeco, hvala na odličnom receptu! Izvini, nisam slikala. Svi su bili jako gladni i nestrpljivi...
ОдговориИзбришиMilkice, sad kad si videla kako se pravi mogu tu i razni spinovi ovog recepta da se izvedu. Drago mi je da trošiš te vaše organske tikvice.
ИзбришиVidjeh kod Lane recept,svida mi se..nisam pravila sa rizom ,nego risonima,sada moram da probam i ovako !!!!
ОдговориИзбришиradila sam danas ovo, samo nisam imala tikvice pa sam stavila slatki krupmir.. nisam stigla uslikati jer su gladni stomaci razgrabili cim sam stavila na stol.. a i moja greska, jedno sat i po vremena je proslo prije nego sam uocila da mi je pecnica na "broil" umjesto na "bake".. jos se ja citavo vrijeme cudim kako riza nikako da omeksa :/ recept je prva liga! =)
ОдговориИзбришиSlatki krompir, ma nemoj pričati da može i sa njim. Super! Kod nas je to super fino jelo kad su tikvice žabalesku na pijaci. Hvala na isprobavanju.
Избриши