уторак, 15. новембар 2011.

MIŠIN RIJEČKI KROMPIR PRSTE DA POLIŽEŠ

Ovo je recept suprugovog teča Miše koji je deo svoje mladosti proveo u Rijeci, iz perioda kada je bio primoran sam da kuva. Jedno izuzetno jednostavno, a prelepo jelo, koje spada u kategoriju, kako je ja zovem 3 u 1. Sve se strpa u posudu i zaboravi u rerni. Radi se o svinjskom vratu koji se u dva sloja ređa između ploški krompira i šargarepe koji su začinjeni belim, crnim lukom i peršunom, pa se sve lepo zalije mešavinom belog vina i vode, u odnosu 1:1, poklopi i peče u rerni. Ako do sada niste probali kombinaciju vina i krompira sa belim lukom, onda ne znate šta ste propustili. Meso se kuva u prelepom saftu od vina, pa se na kraju raspada i topi u ustima. Ukoliko vam meso nije pri ruci napravite ovo jelo u vege varijanti, ali bi korišćenje masti svakako dalo prelepu slatkoću krompiru.




Verujem da je ovaj recept pretrpeo brojne srpske izmene i da se u Rjeci koristila teletina umesto svinjskog vrata kao i maslinovo ulje umesto masti, ali kako god, i u ovoj domaćoj varijati recept je božanstven. Jedina mana su ove slike koje vam ne mogu dočarati ni ukus i miris. Nedostaje slika sa razgrnutim krompirom u posudi da se vidi saft od vina, mesa i krompira kojim se na tanjiru zaliva ovo jelo. Vi ćete ga sigurno bolje fotkati od mene. Kako je ispao Ireni možete pogledati ovde a Lanino izvođenje u sklopu FBI rukavica ovde.




MIŠIN RiJEČKI KROMPIR

oko 1,5 - 2kg krompira, krugovi debljine oko 1cm
5 čena belog luka, sitno seckana
1 veći crni luk, rebarca
3 veće šargarepa, krugovi
svež peršunov list
začin C ili Vegeta, so, biber
200ml belog vina
200ml vode (umesto vode možete koristiti vino, znači ukupno oko 400ml)
2-3 kašike masti
oko 800g svinjskog vrata - 6 komada (možete koristiti i šnicle od buta)


Spojiti krompir i šargarepu, pa dodati crni, beli luk i peršun. Začiniti sa suvim začinom, solju i biberom po želji. Preliti sve sa 2-3 kašike otopljene masti i sve izmešati rukama.

U namašćenu vatrostalnu činiju minimalne zapremine oko 2.8l spustiti trećinu ove krompir mase, pa zatim 3 svinjska vrata koja ste malo tučkom istucali i začinili po volji. Pritisnuti dlanovima da se sve izravna. Potom drugom trećinom krompir mase prekriti meso. Staviti još tri svinjska vrata preko i pokriti sa poslednjom trećinom krompira. Zaliti sa mešavinom vode i beliog vina okolo, sa strane posude. Tečnost treba da dopre skoro do poslednjeg sloja krompira ali da ga ne pređe, pa podesite kolčinu shodno svojoj posudi. Možete i pomeriti odnos u korist vina.

Poklopite vatrostalnu činiju ili ako nemate poklopac lepo je zatvoriti aluminijumskom folijom. Peći na 220 stepeni oko 90 minuta. Možete staviti pleh na dno rerne jer to zna da se desi ako imate malo prostora do poklopca kao što je kod mene bio slučaj da tečnost malo kipi iako je posuda poklopljena pa se slije na dno rerne i puši. Malo dima u kuhinji, ali sve je ispalo kako treba. Ako ne želite da prljate rernu onda neka vam posuda bude dublja od moje, onako da ima prostora od bar 5 cm između poslednjeg reda i poklopca. Na kraju skloniti poklopac i ostaviti da se krompir malo zapeče, još nekih 15-ak minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti poklopljeno da odstoji oko sat vremena pre serviranja. Prste da poližeš! Količina je za 4-6 osoba.

Ovo jelo sam ponovo pravila ali samo sa vinom, tj. bez vode i bilo je sjajno, tako da vam preporučujem da probate i tako bez razređivanja. Pravila sam ga i sa svinjskim šniclama i bile su odlične, mekane, da su se prosto raspadale.




POTATO AND PORK CASSEROLE DRENCHED IN WHITE WINE


around 1.5-2kg of potato -1cm thick slices
5 garlic cloves finely cut
1 large onion cut 
3 large carrots 
fresh parsley 
stock cube, salt pepper
200ml white wine
200ml water
2-3 full tablespoons of lard or couple of tablespoons of sunflower or olive oil
around 800g of pork neck chops

Combine potato and carrot slices with garlic, onion and fresh parsley. Add in crumbled stock cube, salt and pepper to taste and melted lard or oil of your choice. Toss with hands. Place one third of this potato mix a casserole that is at least 2.8l in volume. Season the pork neck with salt and pepper and place half on top of the potatoes. Place third of the potato mixture on top of the pork. Press with hands to even out. Place the rest of the pork and then the rest of the potato on top. Pour over wine and water and cover the casserole with aluminum foil or a lid.

Bake for around 90 minutes at 220 degrees Celsius (no fan). The casserole should be at least 2.8l in volume as I said but do not be alarmed if some water splashes under the lid even though it is covered. To prevent a mess at the bottom of the oven place an oven pen underneath, or use a larger casserole so you have some space between the last layer and the lid, not like I did filling up to the top. At the end uncover the casserole and bake for an additional 15 minutes. Take out of the oven and place a lid on top. Leave for an hour before serving.

34 коментара:

  1. Se ve muy apetecible ..con gran colorido y seguro muy sabroso ...bsssMARIMI

    ОдговориИзбриши
  2. Čak i još nepečeno deluje sočno :) Koliko god se trudila ne mogu da pobegnem od činjenice da ništa lepše od krompira i mesa iz rerne nema :)

    ОдговориИзбриши
  3. Hehe, a josa nisam ni doruckovao.
    Steta sam tolkiko gladan da nemam vremena da ovo spremim

    ОдговориИзбриши
  4. Iako sam iz Rijeke, glasam za varijantu sa svinjetinom, pogotovo ako je u pitanju ona iz domaćeg uzgoja.

    ОдговориИзбриши
  5. jako ukusno i jednostavno jelo! u principu ja baš volim zapečence u svakojakim oblicima, samo nek je poslagano ovako u posudu i zapečeno :)

    ОдговориИзбриши
  6. Baš mi je ovaj recept došao ko naručen, razmišljam što da napravim za proslavu Martinja, mora biti mesno, s vinom, iz pećnice i za gurmane. Odlično Jelena.

    ОдговориИзбриши
  7. Dok sam gledala fotografije, učinilo mi se da nešto baš zanosno miriše:) Odličan recept Jelena, jednostavan a mirisan , šaren i (ne sumnjam) ukusan!

    ОдговориИзбриши
  8. Pa ti si došla kod nas malo na more ja očekivala neku ribu a kad ono meso ali fino spremljeno moram priznati.

    ОдговориИзбриши
  9. DILAJLA
    Mogu samo zamisliti kako je ovo dobro sa vašim domaćim vinom i mirisom mora.

    ОдговориИзбриши
  10. Kako samo ovo dobro izgleda! Super recept!
    Lijep pozdrav!:)

    ОдговориИзбриши
  11. Pravimo mi slicnu kombinaciju (bez sargarepe) i obozavamo to jelo! Super jednostavno, a tako dobro... :)

    ОдговориИзбриши
  12. Predobro, bas mi se svidja...Bas mi treba tako nesto za rucak jedan dan:)

    ОдговориИзбриши
  13. Mnogo dobro izgleda, krompir pokupi svu onu sočnost koju pusti mesto, pa još šargarepica, milina :)

    ОдговориИзбриши
  14. Potpuno ti verujem da je "prste da poližeš", ali ću ipak i sama da se uverim - već za vikend!

    ОдговориИзбриши
  15. Odlicno! Belezim, pa ce biti rucak jedan dan, kada nisam sigurna sta bi! Hvala!

    ОдговориИзбриши
  16. Imaš pravo ,pravo otočko maslinovo ulje i dobro vino kud ćeš bolje.

    ОдговориИзбриши
  17. Volim ovakva jela koja lijepo "zaboraviš" u pećnici, a kada ih izvadiš - zbilja za prste polizati. Odlično!

    ОдговориИзбриши
  18. opet ti sa ovim receptima...i kako da ne probam? :)) Kombinacija savrsena!

    ОдговориИзбриши
  19. Kategorija 3 je vrlo omiljena kod nas;))Mislimkad bih taj naziv ovde uevla i smao tako rekla:Danas jedemo kategoriju 3 niko se ne bi bunio;)Jednostavno zapeceno je vrlo ukusno.Bas kao ujka Misin recept;)

    ОдговориИзбриши
  20. Ništa sočnije od mesa i krompira iz rerne, obožavam.... Odlično!

    ОдговориИзбриши
  21. Krasan recept! Dopada mi se to sto je sve u jednoj posudi; daje slobodu da se obave druge stvari, dok se miris siri po kuci ;-)

    ОдговориИзбриши
  22. p.s. kod mene na blogu do 23 Novembra ,lepa nagradna igra.Svi su dobrodosli:)

    ОдговориИзбриши
  23. U Dalmaciji imamo slično jelo, zapravo se ništa ni ne dodaje niti ne oduzima osim što umjesto svinjetine stavljamo juneće šnicle. Zaista nešto predivno!!

    ОдговориИзбриши
  24. Che buono dev'essere.... leggero, sano e gustoso! Un abbraccio e buonissima giornata

    ОдговориИзбриши
  25. Evo ga kod mene http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2011/11/u-gostimaguest-post.html! Predivno!

    ОдговориИзбриши
  26. Najlepsa preporuka je kada neko isproba recept, videla sam fotke kod Irene a onda me je domamio fini miris ovog jela, zaista deluje jako socno i ukusno (ovo sada zvuci kao u onoj reklami;)).. belezim recept za probu prvom prilikom.:)))

    ОдговориИзбриши
  27. Ovo je baš prste da poližeš. Odličan recept i odlično jelo. Vjerujem da ću ga uskoro isprobati, znam da će svatko od mojih prijatelja biti sretan da ga ovim počastim za ručak.

    ОдговориИзбриши
  28. Jeco pravila sam ovo prekjuce. Sta da ti kazem, nego svaka cast. Mirise divota. A meso,nevidjeno kako je divno meeeeekano samo smo ga viljuskom odvajali, nozevi ovde ne trebaju. Pekla sam u mojoj onoj preteskoj lecreusset casserol serpi. Zalila sam kao sto kazes 2dl vode, i 2dl pinot grigio. Ubija kako je dobro :) HVALA TI

    Suza

    ОдговориИзбриши
  29. SUZO,
    mogu misliti kao je dobro u Lecreusset posudi. Ja sam davno imala sali sam je polupala. Sad možeš rihtati količinu mesa i krompira kako voliš kad si videla kako se sprema. Ja čak vipe volim onak krompir. Baš mi je drago da ti se dopada. Nisam još zalivala samo sa vinom ali moram jednom i to da probam pa da se opijem totalno.

    ОдговориИзбриши
  30. A tek ovaj recept...Stvarno je prste da polizes!I ovo sam probala po Jeleninom receptu i odusevila se i ja i moj muz.Sin nam je jos mali za ovo-beba,ali ce garant jednoga dana uzivati i on.Fantasticno.Obavezno probajte!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! I ovo jelo je jednostavno a može da nahrani dosta ljudi. Ovo je jelo koje zavisi i od kvaliteta mesa, ali stavljala sam ja tu i obične svinjske šnicle i bile su super, raspadale su se.

      Избриши