Ova kremasta čorba od šargarepe je u kategoriji mojih omiljenih čorbica. U jednom tanjiru imate slatkastu i svilenkastu krem čorbu prelepe sunčane boje pa onda i ćuftice od belog mesa kojima je samo jedan veći čen rendanog belog luka dao specifičnu aromu i preko posute prepečene listiće badema. Cela kombinacija je eksplozija boje, ukusa i tekstura.
Najlepša je kad se pravi sa onom divnom mladom šargarepicom pa zato uvek probajte šargarepu pre nego što je stavite u čorbu da slučajno nema drvenastu oporu i zelenkastu sredinu. Ako nije za grickanje nije ni za čorbu.
Ovaj recept je iz časopisa Sale & Pepe, ali je minimalno dorađen i prepravljen, jer stoji prepisan u mojoj svesci i svaki put kad sam je pravila oduzimala sam i dodavala po nešto.
Odličan post o tome kako jednostavno i brzo oljuštiti badem možete pročitati kod Milice na divnom blogu Na tanjiru.
KREM ČORBA OD ŠARGAREPE SA ĆUFTICAMA I BADEMOM
ĆUFTICE
300g belog mesa, duplo mlevenog
1 kašičica soli
30g badema, mlevenog*
1 veći čen belog luka, sitno rendan
svež peršunov list, sitno seckan
Spojite sve sastojke za ćuftice i masu izradite rukama. Ja obično belo meso meljem u seckalici da bude baš fino samleveno, skoro kao kašica. Nauljenim ili vlažnim dlanovima formirajte male ćuftice koje su nešto veće od veličine krupnog jezgra lešnika. Meni je izašlo oko 60 ćuftica. Stavite ih na tacnu i odložite u frižider dok ne spremite čorbu.
ČORBA
20g putera
1 kašika ulja
1200g neoljuštene šargarepe
2 velike kocke za supu (2x22g Takovo, svaka namenjena za 1 litar supe)
1 ravna kašičica šećera
250ml tečne pavlake za kuvanje (Imlek 36% mm)
Oljuštite šargarepu i isecite je na krugove. U većoj šerpi na otopljenom puteru i ulju spustite šargarepu i pirjajte nekih 5 minuta. Dodajte šećer i pržite još koji minut. Sipajte vode onoliko koliko je potrebno da šargarepa ogreze. Kuvajte uz povremeno dolivanje vode dok se šargarepa ne skuva. Na kraju treba da vam ostane onoliko vode sa koliko ste i počeli. Štapnim mikserom izblendujte šargarepu u finu kašu. Sipajte još oko 1 litar vode ili onoliko vode koliko želite da vam čorba bude gusta. Ubacite kocke za supu i vratite na šerpu na ringlu. Kad čorba baci ključ ubacite ćuftice i kuvajte oko 10 minuta. Sklonite sa ringle. Umešajte telčnu pavlaku. Dosolite po ukusu ili dodajte vegetu ako volite.
POSIPANJE
70g pečenih listića-štapića badema*
Svakom degustatoru ponudite da pospe malo listića prepečenog badema preko čorbice.
* BADEM
Za slike izrade čorbe sam koristila nepečeni sirovi badem. Slike same čorbe su rađene naknadno sa kupovnim listićima badema, da ne bude zabune. Pošto listići badema nisu svima dostupni evo šta trebate da radite ukoliko kupujete ceo badem.
1. 100g nepečenog sirovog badema u ljusci - ubacite u manju šerpicu sa ključalom vodom i kuvajte par minuta. Provucite šerpicu pod mlaz hladne vode i skinite ljuske. Zrno badema samo iskoči malim pritiskom na opnu. Prosušite badem na krpi. 2/3 badema, dok je još uvek vlažan, iseckajte na listiće, a ostatak neka vam ostane u zrnu. Seckani badem stavite na manji komad papira za pečenje i u pleh zajedno sa celim zrnima. Pecite u rerni na 180 stepeni dok malo ne porumene, nekih 5-7 minuta. Ako listići potamne pre celih zrna izvadite ih ranije. Ohlađena cela zrna sameljite, oni idu u ćuftice, a listiće sačuvajte za posipanje čorbe.
2. 100g badema bez ljuske - 2/3 badema iseckajte na štapiće i pecite u rerni na 180 stepeni 5-7 minuta da malo porumene i sačuvate za posipanje čorbe. Ostatak koji niste pekli sameljite.
3. 100g listića badema - 2/3 listića pecite u rerni na 180 stepeni da malo porumene. Ostatak koji niste pekli sameljite.
CREAM OF CARROT SOUP WITH CHICKEN KOFTAS AND ALMONDS
Za slike izrade čorbe sam koristila nepečeni sirovi badem. Slike same čorbe su rađene naknadno sa kupovnim listićima badema, da ne bude zabune. Pošto listići badema nisu svima dostupni evo šta trebate da radite ukoliko kupujete ceo badem.
1. 100g nepečenog sirovog badema u ljusci - ubacite u manju šerpicu sa ključalom vodom i kuvajte par minuta. Provucite šerpicu pod mlaz hladne vode i skinite ljuske. Zrno badema samo iskoči malim pritiskom na opnu. Prosušite badem na krpi. 2/3 badema, dok je još uvek vlažan, iseckajte na listiće, a ostatak neka vam ostane u zrnu. Seckani badem stavite na manji komad papira za pečenje i u pleh zajedno sa celim zrnima. Pecite u rerni na 180 stepeni dok malo ne porumene, nekih 5-7 minuta. Ako listići potamne pre celih zrna izvadite ih ranije. Ohlađena cela zrna sameljite, oni idu u ćuftice, a listiće sačuvajte za posipanje čorbe.
2. 100g badema bez ljuske - 2/3 badema iseckajte na štapiće i pecite u rerni na 180 stepeni 5-7 minuta da malo porumene i sačuvate za posipanje čorbe. Ostatak koji niste pekli sameljite.
3. 100g listića badema - 2/3 listića pecite u rerni na 180 stepeni da malo porumene. Ostatak koji niste pekli sameljite.
CREAM OF CARROT SOUP WITH CHICKEN KOFTAS AND ALMONDS
MINI CHICKEN KOFTAS
300g ground chicken breast
1 teaspoon of salt
30g of ground almond
1 large garlic clove, finely grated
fresh parsley, finely chopped
Work all of the ingredients by hand. Form around 60 mini koftas using oiled or wet hands. Place them on a plate and in the fridge until the soup is done.
CREAM OF CARROT SOUP
20g butter
1 tablespoon of oil
1200g carrots
2 - 4 stock cubes
1 even teaspoon of caster sugar
250ml cream
Peel the carrots and slice them. Melt the butter and oil in a large pot. Add in the carrots and fry for a couple of minutes. Add in the sugar and fry for couple of more minutes. Pour water into the pot so it covers the carrots. Cook until they are done, but make sure to replace the water that evaporates. Puree the carrots. Pour in around 1 litre of water or as much as you want. Drop in the stock cubes. Bring to a boil again. Drop in the koftas and cook for 10 minutes. Take of the stove. Pour in the cream. Salt to taste.
POSIPANJE
70g of almond flakes
Place almond flakes in a pan and bake at 180 degrees Celsius (no fan) until they start to go golden at the edges. That is around 5-7 minutes. Sprinkle them over the served soup.
Zvuci odlicno! Prva fotka je bozanstvena :)
ОдговориИзбришиHvala Mihaela! ;) Kako se kaže i ćorava koka ubode zrno, pa i ja nekad škljocnem da može da prođe.
ИзбришиJelena, meni su slike nocna mora... za sve ove godine procitala sam brdo literature, smorila gomilu ljudi i nista nisam naucila, jos uvek je kako ispadne. Da mi nije slikanja objavljivala bi novi post svaki dan ;)
ИзбришиPozdravljam te!
Kompletan obrok u jednoj cinijici, savrseno!
ОдговориИзбришиOve poslednje fotografije sa crnom pozadinom su ti odlicne. Crna nekada moze tako fenomenalno da istakne jelo, bolje nego bilo koja druga pozadinska boja.
Tanja, e nekada je to namerno a većinom mi je jednostavno lakše da slikam na crnoj pozadini jer se sludim u odabiru pozadine za žućkasta jela, naročito za peciva. Supe su naročito teške za slikanje, to i sama znaš.
ИзбришиSve znam. Ja nikako da objavim corbu od sampinjona jer ne uspevam da dobijem pristojnu fotografiju. Kao da sam uslikala razredjeno blato, tako izgleda, plus sto aparat malo menja boju i nikako da utrefim podlogu koja ce da se uklopi kako treba.
ИзбришиDivna čorbica-obrok! :) Odlična mi je ideja za posipanje bademima...
ОдговориИзбришиMilice ovde je taj prepečeni badem baš ključna stvar u receptu. Nikada je nisam pravila bez njega. Jednostavno nije isto.
ИзбришиSto je ovo zanimljivo, bas mi se dopada!
ОдговориИзбришиBas lepo izgleda, prava vitaminska bomba :)
ОдговориИзбришиPredivno! Napravicu ovu corbicu za svog nejedisu, valjda ce da prodje - sirovu bebi sargarepu obozava. Ne znam zasto si tako kriticna prema svojim fotografijama, meni se jako svidjaju. Po meni, ako tekstualni opis nije dobar, ni top fotografija ne moze da me zainteresuje za recept.
ОдговориИзбришиHvala Slađo. Tu si u pravu oko kvaliteta recepta jer sam pratila mnoge strane blogove sa savršenim fotkama i odustala zbog kvaliteta recepata, ali ovde kod nas moraš priznati da devojke "ubijaju" sa kombinacijama savršenih receptića i savršenih fotki. Ja se zagubim čim poređam više od jednog rekvizita na slici, pa se zato i držim jednostavnih fotografija. Za neke stvari čovek jednostavno mora da ima dar.
ИзбришиZaista posebna čorbica obrok. Zamišljam uz nju parče crnog hleba :-) Ja sam se navukla na pečeni lešnik pa sve posipam njime sad ćemo badem pa da vidimo ko vodi :-)
ОдговориИзбришиVidiš Vesna lešnik nisam posipala ni po jednoj čorbici. Možda bi se slagala sa nekom krem čorbom od karfiola. Sad si mi dala lepu ideju. ;)
ИзбришиUf, karfiola :-) Šteta za lešnik :-) Danas sam kuvala kelj sad pročitah karfiol, gde će vam duša :-)
ИзбришиA da, ti ne voliš karfiol. Ja ga volim u čorbicama jer mi ima ukus orašastih plodova a volim ga i prepečenog u rerni sa malo limuna preko. Tako uopšte nema onaj otužan ukus karfiola. Dobro, dobro, može i nešto drugo.;)
ИзбришиTi si nas majstor za fine corbice, a moram posebno pohvaliti fotkice jer ta divna narandzasta boja dolazi do punog izrazaja naspram tamne pozadine.:)))
ОдговориИзбришиLana, da mogu sve bi slikala na crnoj pozadini, nekako mi je najlakše, više se fokusiram na sam tanjir.
ИзбришиObozavam ovakve corbice tako da cu definitivno probati I I ovu varijantu.
ОдговориИзбришиSamo bih dodala da mislim da nema potrebe kuvati sirove bademe. Iz iskustva govorim jer sama pravim mleko I putee od badema. Samo potopim u vodu I za 15-30 min istisnem iz opne.
Uh a ove cuftice su posebne tako malene I sladjane veruj mi da cu ih sutra napraviti I to sa curetinom koja upravo odgovara tvom opisu - mleveno kao kasica.
Veliki pozdrav I hvala za divne recepte
Aleksandra, sad si me podsetila na post koji je Milica imala o bademima, pa da dodam link za one koji naknadno čitaju
Избришиhttp://www.natanjiru.com/2013/12/kako-oljustiti-bademe.html
Naravno da može da se potapa ali taj proces duže traje a u ključaloj vodi bude gotovo za 1-2 minuta i mislim da se manje napiju vodom tako. Nisam pravila bademovo mleko to moram da probam.
Savršeno izgleda!
ОдговориИзбришиFina čorbica,baš,baš.Nego jesi ovo zaboravila da prevedes Posipanje u englesko mdelu.nešto kao Sprinkling-Pozić
ОдговориИзбришиdobro izgleda ne verujem.
ОдговориИзбришиMoze li objasnjenje kako postaviti crnu pozadinu? Slike su ti extra.
ОдговориИзбришиSanja nije nikakva mudrost. Ovo je crni pliš uz sasvim malu doradu u Photoshop-u da ga još malo zacrnim. Možeš da radiš i sa hamerom ali meni platno da neku lepu teksturu, te prevoje i falte.
ИзбришиNa svu srecu razumijem sta je plis, pa cu valjda nekako uspjeti :D Hamer me asocira na cekic, ali iako sam blondie, jasno mi je da nije :D :D :D Predugo zivim u drugom govornom podrucju, oprostite mi :). Posjetite moj blog i ako zelite prevod nekog recepta ostavite komentar. Vrlo rado cu prevesti.
Избришиhttp://sokerivaltakunta.blogspot.com
Sanja ne mora pliš može bilo koje crno platno, a hamer je čvršći papir, kao tanak karton. Malo zacrniš u photoshop-u ako ima negde odsjaja. Prelistaću receptiće, hvala!
ИзбришиOdlična ideja i još jedan recept ukusnog jela od Šargarepe.Ja inače kuvanu Šargarepu u jela od malena nevolim osim supe naravno da je stavljam rendanu radi ukusa ali sam pronašla u Nemačkoj jedno preukusno jelo odnosno Varivo od Šargarepe koje rado jedemo i nikada neostane za drugi obrok jer se pomaže sve do dna.Osim tog Variva zaista nisam do sada pronašla ni jedan recept a ovo je pun pogodak i hvala vam na receptu.Nešto malo drugačije a ipak ukusno.
ОдговориИзбриши