Coq au vin (Pevac u vinu), rađen po receptu Zoke sa bloga My pans and pots, klasik francuske kuhinje, jelo sa dušom koje se ne može zgotoviti na brzaka, sa razlogom zaslužuje počasno mesto u svetskoj kuhinji. Nije baš žilavi pevac, ali su i pileći bataci sa karabatacima fantastični kao zamena. Slaninica, luk, šargarepa i šampinjoni, četiri tako jednostavna sastojka u ovom jelu sa batacima i vinom, krčkani 2 sata u rerni nikada nisu imali tako dobar ukus. Meso se raspada koliko je mekano, tako da vam kost ostane u ruci. Zgusnuti aromatični vinski sos sa povrćem je tako dobar da možete da uživate u njemu umačući hleb i bez piletine, i predivan miris koji se širi kućom, miris opojnog vina.
Napravila sam par sitnih izmena u receptu. Umesto Pinot Noir koristila sam Merlot. Šargarepu koja ide na početku recepta nisam bacila, već sam je ivadila, viljuškom izgnječila i vratila nazad u sos. Povečala sam količinu šampinjona i slaninice, računam ne može da škodi, onako da zaokruglim brojke. Ako se pitate gde da nađete lukčiće (arpadžik), kao što sam se i ja pitala, možete ih kupiti u poljoprivrednoj apoteci. Džakčić od 1kg staje oko 200 dinara. Ako ne znate šta sa ostatkom arpadžika onda uradite kako sam i ja uradila po savetu tete koja radi u apoteci. Oljuštite ostatak luka (obavezno sa tankim rukavicama jer miris luka ne može da se izvuče nedelju dana iz noktiju), stavite ga u teglu i zalijte belim sirćetom. Za par dana imate predivan ukišeljeni luk koji vam može trajati jako dugo.
COQ AU VIN
original recepta
2 veća pileća bataka sa karabatakom, ukupno oko 700g
100g slanine, isečene malo deblje
1 crni luk, kockice
2 šargarepe, deblji kolutovi ili četvrtine
2 čena belog luka, sitno seckana
250ml pilećeg bujona ili vode sa 1 kašičicom C začina ili Vegete
350ml crnog vina, Merlot
2 lista lovora
1 kašičica suve majčine dušice
200g šampinjona, polovine ili četvrtine ako su krupni
15 manjih lukčića, arpadžika
15g putera
1 kašika brašna
svež peršunov list
so i biber
ulje za prženje
Ovaj recept se priprema prvo na šporetu pa se onda ta šerpa u kojoj ste sve pržili i spremili poklopi i prebaci u rernu na dalje krčkanje nekih 2 sata. Možete koristiti veću šerpu (proverite da li u nju staju bataci sa karabatacima) koja sa sve poklopcem može da ide u rernu, ili još bolje tučanu šerpu koju je Zoka koristila. Ja sam jelo spremala na šporetu u šerpi, pa sam onda sve prebacila u vatrostalnu posudu sa poklopcem i dalje nastavila u rerni.
Batake posolite i pobiberete.
U velikoj šerpi na malo ulja propržite slaninicu da malo porumeni. Izvadite je i stavite sa strane. Na tom istom ulju i masnoći koju je pustila slanina, na jakoj vatri, pržite batake sa karabatacima nekoliko minuta sa svake strane da uhvate zlatastu koricu. Ako je potrebno sipajte još malo ulja. Izvadite batake sa strane.
Na toj masnoći nastavite sa prženjem crnog luka i šargarepe nekih 5 minuta. Ubacite beli luk, majčinu dušicu i lovorov list i propržite kratko. Sipajte vino i pileću supu i pustite da baci ključ. Sklonite sa vatre.
-Ako nastavljete da pečete u istoj šerpi onda samo vratite batake i slaninicu unutra, poklopite šerpu i pecite na 180 stepeni 2 sata.
-Ja sam batake i slaninicu prebacila u vatrostalnu posudu i prelila mešavinom vina i povrća. Znači poklopljen sud ide pravac rerna na 2 sata pečenja.
-Ja sam batake i slaninicu prebacila u vatrostalnu posudu i prelila mešavinom vina i povrća. Znači poklopljen sud ide pravac rerna na 2 sata pečenja.
Izvadite batake, lovorov list (bacite ga) i šargarepu iz vinskog sosa. Šargarepu izgnječite viljuškom.
U šerpi u kojoj smo započeli recept, na malo ulja, propržite šampinjone i lukčiće nekih 10-ak minuta.
U šerpi u kojoj smo započeli recept, na malo ulja, propržite šampinjone i lukčiće nekih 10-ak minuta.
-Ako ste pekli kao i ja u drugoj posudi onda na šampinjone i lukčiće dodate izgnječenu šargarepu, i nalijete vinski sos. Puter (mora biti sobne temperature) viljuškom ugnječite u brašno i ubacite u sos. Promešajte i stavite da se sos ukrčka i zgusne.
-Ako radite u šerpi u kojoj ste i počeli da spremate samo je prebacite na plotnu, dodajte gore navedene sastojke i ukrčkajte sos.
Probajte sos i dosolite po ukusu. Dodajte svež peršunov list (ja sam zaboravila). Ubacite batake. Poklopite i ostavite 10-ak minuta da se jelo odmori. Uživajte uz krompir pire i čašu crnog vina!
Bon appetit!
Coq au vin recipe is from one of my favorite blogs My pans and pots. This is a timeless recipe that every one who shares the love of wholesome home cooked meal should have in their repertoire. I made a few minor adjustments such as using the carrots, mashing them with the fork and adding them to the sauce (check out the picture second row from the bottom, first picture from the right) and using a bit more bacon (100g) and a bit more mushrooms (200g).