среда, 26. новембар 2014.

LAZANJE BOLONJEZE (klasična lazanja sa mesom)






LAZANJE BOLONJEZE 
za pleh 20x37cm (unutrašnje mere), 4x6 pločica za lazanje


KORE
oko 500g, tj. kutija suvih kora (pločica) za lazanje koje se nekuvaju  (24 pločica)

FIL
6 kašika ulja
1 veći crni luk, sitno seckan
350g mlevenog svinjskog ili junećeg mesa (može i mešano)
350g sveže svinjske kobasice
4 pune kašike paradajz pirea (koncentrata)
400g paradajz pelata (konzerva)
180ml crnog vina
2-3 kašičice soli
mleveni crni biber, po ukusu
2 kašičice suvog bosiljka (može i origano, majčina dušica)

BEŠAMEL
100g putera
100g brašna
1 litar mleka
1 kašičica soli
1 kašičica belog bibera
sok pola limuna
1 kašičica rendanog muskatnog oraščića

JOŠ
400g kačkavalja koji se lepo topi i razvlači, rendanog (od toga jedna puna šaka ide u bešamel)
40g rendanog Parmigiano Reggiano


RAGU ALLA BOLOGNEZE - SOS OD MESA
U dubljoj i većoj šerpi na zagrejanom ulju kratko propržite crni luk. Zasecite omot sveže kobasice, izvadite punjenje i usitnite ga nožem. Ubacite mleveno meso i usitnjeno meso kobasice u propržen luk. Dodajte 2 kašičice soli, 2 kašičice začinskog bilja koje volite (ja sam stavila bosiljak) i bibera po ukusu. Pržite kratko da meso samo pobeli. Sipajte crno vino, grubo usitnjeni pelat i paradajz pire. Promešajte, smanjite vatru i krčkajte oko 30 minuta. Povremeno promešajte i dolijte još malo vode, ako je potrebno. Ja obično potrošim oko pola šolje vode. Dosolite po ukusu. Ragu treba da je slaniji, onako da kažete sebi ovo je malo preslano, jer su listovi lazanje neslani, bešamel je blag i oni će pokupiti so iz sosa. 

BEŠAMEL 
Otopite puter i kad procvrči pomerite sa plotne i sipajte brašno. Mešajte brzo i kad postignete jednoličnu masu vratite na par sekundi na špored i mešajte. Sipajte mleko polako u šerpu i sve vreme kako sipate mutite žicom da razbijete grudvice i ujednačite masu. Važno je da ovo radite postepeno i polako. Kada ste sipali mleko posolite ga, pobiberite i dodajte muskatni orašči. Kuvajte na umerenoj vatri uz neprekidno mešanje dok se bešamel ne zgusne kao za puding. Sklonite sa vatre i nakon 5 minuta umešajte sok pola limuna i šaku rendanog kačkavalja.

KORE
Ja koristim kupovne suve kore za lazanje koje se nekuvaju. Mislim da su sada sve kore koje se prodaju u kutijama na našem tržištu takve i sve koje sam isprobala su bile odlične.




SLAGANJE
Izaberite pleh u kome vam mogu stati 4 pločice lazanje tako da ima prostora od bar 1-2 prsta između njih i između njih i zida pleha. Pravimo lazanju u 6 slojeva.
-BEŠAMEL -  Bešamel uvek ide kao prvi sloj jer on sprečava lepljenje lazanje za pleh. Njime lepo pokrijte dno pleha.
-PLOČICE - Na bešamel poređajte red pločica.
-RAGU - Na pločice rasporedite šestinu ragua od mesa. Sipajte samo preko pločica a kako se testenina peče ona će se širiti i sa sobom vući i bešamel i ragu. Ako vam pređe preko nije važno.
-BEŠAMEL - Onda bešamel koji ne morate sad razmazivati već onako prošarajte.
-PLOČICE, RAGU, BEŠAMEL...... mažete 6 redova pločica tako
-ZAVRŠAVAMO SA 6. redom pločica na koji stavljate tanji sloj ragua i obilato zalivate preostalim bešamelom (tu ja ostavim da ga ima najviše). Znači bešamel je prvi i poslednji u slojevima. Može da vam kaplje i malo sa strane pločica
-KAČKAVALJ - Pospite preostali kačkavalj preko bešamela.
-ALUMINIJUMSJA FOLIJA - Zatvorite pleh folijom dobro ali onako pečurkasto da se aluminijumska folija ne zalepi za kačkavalj kad je skidate.

PEČENJE - Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. Izvadite lazanju iz rerne. Sklonite foliju i ponovo je vratite na pečenje na jaš 30-ak minuta. Ako volite poslednjih par minuta možete uključiti i gril opciju od rerne da dobijete lepu koricu. Ostavite lazanju da se odmara 2 sata pre služenja. Posuti Parmezanom pre služenja.




LASAGNA BOLOGNESE


RAGU BOLOGNESE
6 tablespoons of oil
1 large onion, diced 
350g minced pork or beef
350g ground fresh Italian sausage
4 tomato paste
400g can peeled chopped tomatoes
180ml red vine
2-3 teaspoons of salt
freshly ground black pepper, to taste
2 teaspoons of dry basil, oregano or thyme
500g dry lasagne sheets, 24 pieces 

BECHAMEL SAUCE
100g butter
100g flour
1 litre milk, full fat 3,8%
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of ground white pepper
juice of half a lemon
1 teaspoon of ground nutmeg

ADDITIONAL
400g grated cheese (one hanful for the bechamel sauce)
40g grated Parmegiano Reggiano



RAGU ALLA BOLOGNEZE
In a large saucepan heat the oil and fry the onion until translucent. Take the sausage meat out of the casing and chop it up roughly. Add the ground meat and sausage to the onions. add in salt, pepper and dry herbs. Fry until the meat turns white, not too long. Pour in the vine. Drop in the canned tomatoes and tomato paste. cook for around 30 minutes on midium heat. Stir from time to time and add in water if needed. Salt to taste. It should be salty since the pasta and bechamel are bland.

BECHAMEL SAUCE
Heat the butter in a heavy bottom sauce pan. Stir in all of the flour at once and whisk quickly into a uniform paste. Slowly pour in the milk and keep stir until the sauce thickens. Add in the salt, pepper and nutmeg. Let the sauce rest for 5 minutes then add in lemon juice and a handful of grated cheese.

ASSEMBLY
Pick a pan app 20x37cm (inside measurements). Spread a generous amount of bechamel sauce on the bottom of the pan. Next come the lasagne sheets 4 in a row, app. 1 inch space between them. Ragu on top of each pasta. Bechamel, pasta, ragu.....6 layers of pasta. We finish with 6th layer of pasta, then a thin layer of ragu and a very generous layer of bechamel. Sprinkle the cheese on top. Cover with aluminum foil. 

BAKING 
Bake at 200 degrees Celsius (no fan) for 30 minutes. Take the aluminum  foil off  and bake for additional 30 more minutes. Let rest 2 hours before serving. Sprinkle Parmigiano Reggiano on top.