уторак, 18. фебруар 2014.

BULGUR SA POVRĆEM IZ RERNE

Ako ste zbunjeni pojavom novih vrsta žitarica i generalno proizvoda tog tipa na policama naših prodavnica, nema razloga da ih zaobilazite i ne uvrstite u svoj jelovnik. Evo, ja sam zahvaljujući Milici koja je napisala sjajan post Kuvanje bulgura na moj način uvela bulgur u našu kuhinju. 

Bulgur nije ništa novo u ishrani ljudskog roda i postoji već hiljadama godina. To su vam zrna tvrde (durum) pšenice koja se prvo potope ili se kratko skuvaju, onda se suše na suncu ili u peći i na kraju se izlome. Pšenica koja je već obrađena i koja vam skraćuje vreme pripreme na nekih 20-ak minuta. 

Ako mislite da je ovo jelo za ptičice i da će vam trebati i neka šnicla, varate se. Ovaj tanjir drži sitost i to iznenađujuće dugo. Zrnca jesu mala ali su gumasta i zahtevaju žvakanje, što je odlična stvar naročito za one na dijeti. Bulgur na Milicin način, propržen i aromatizovan beli lukom, serviram sa povrćem koje pečem u rerni, najčešće u ovoj kombinacji, brokoli-šargarepa-crni luk. Jelo možete spremiti i dan unapred, i nije nikakav problem da stoji u frižideru, a možete ga poneti sa sobom za ručak.




BULGUR SA POVRĆEM IZ RERNE
original recepta; glavno jelo za 2 osobe

200g bulgura
15g putera
1 kašika maslinovog ulja
1 sitno seckan veći čen belog luka
pola kašičice soli ili po ukusu
400ml tople vode ili supe
sitno seckani peršunov list

Zagrejte puter i maslinovo ulje u šerpi za koju imate poklopac i na njemu kratko propržite beli luk. Dodajte bulgur i mešajte negde oko 1 minut dok ne postane staklast i dok se lepo ne obloži masnoćom. Smanjite vatru na srednje-tihu ili tihu, sipajte vodu ili supu i posolite. Ja koristim pola kašičice soli za ovu meru, a ako vam je supa slana onda ne solite. Promešajte bulgur, poklopite šerpu i ostavite je na vatri. Tečnost vrlo brzo ispari. Kuvajte oko 5 - 10 minuta sve dok bulgur ne počne da se lepi za dno šerpe (povremeno skinite pogklopac i vidite kako ide). Sklonite sa ringle i ostavite ga poklopljenog da se odmara nekih 5-10 minuta. Rastresite zrna viljuškom i umešajte peršunov list.

400g brokolija
400 šargarepe
1 crni luk
maslinovo ulje
sok od limuna
so

Odvojite cvetiće brokolija sa sve njihovim stabljikama od glavne stabljike. Sačuvajte lišće ako ga ima. Ako su cvetići veći onda presecite uzduž po stabljici. Glavno stablo možete oljuštiti da bi skinuli spoljašnji drvenasti deo i iseći na štapiće. Oljuštite šargarepu i isecite je na štapiće, a možete je i ljuštilicom iseći na tanke listiće, kako god volite. Crni luk isecite na kolutove ili rebarca.

Obložite pleh od rerne papirom za pečenje i stavite šargarepu i luk. Malo posolite i sipajte preko malo maslinovog ulja. Promešajte rukama i rasporedite povrće u jednom redu. Možete posuti preko i začinsko bilje tipa bosiljka, ruzmarina, majčine dušice...Pecite na 200 stepeni iznad sredine rerne dok povrće ne potamni na pojedinim mestima. Pečenu šargarepu i luk pofajtajte sa malo limunovog soka.

U sledećoj turi ponovite postupak sa brokolijem, znači malo ga posolite, nauljite i rasporedite u jednom redu i pecite na 200 stepeni da potamni na pojedinim mestima a da ostane hrskav. Nemojte zaboraviti da dodate i lišće jer kad se ispeče lišće bude kao čips. Pečeni brokoli pofajtajte sa malo limunovog soka.

Poslužite bulgur sa pečenim povrćem.



BULGUR ABD OVEN ROASTED VEGGIES
main dish for 2 

200g bulgur
15g butter
1 tablespoon olive oil
1 large garlic clove, finely sliced
half a teaspoon of salt
400ml water or stock
fresh parsley 


Heat the butter and oil in a pot and fry chopped garlic for a few seconds. Add in the bulgur and stir so it coats with oil and butter and starts turning translucent. Pour in the water or stock and add in salt. Stir and cover the pot. Cook on medium heat for 5-10 minutes, or until bulgur starts to stick a bit to the bottom of the pan. Take of the stove and leave covered for 5-10 minutes. Stir with a fork. Add in the parsley.

400g broccoli
400 carrots
1 onion
olive oil
lemon juice
salt


Cut the broccoli into smaller pieces so each floret is still on a piece of stalk. Finely slice the carrots like in the picture. Cut the onions into rings. Line the oven tray with baking paper. Lightly oil the carrots and onion and place in the tray. Bake at 200 degrees Celsius until the carrots start to turn dark in some places. Remove the veggies and place the broccoli on the same tray. Oil it and bake. Mix the carrots, onion and broccoli and sprinkle with lemon juice. Toss and serve with cooked bulgur.