Sto grama volje, dve kašičice strpljenja i prstohvat mašte!
Ove tri tortice su 3 namaza koje sam upakovala u čaše obložene folijom, forme radi. Desilo se sasvim slučajno da je namaz sa Rokforom ima jako slični ukus starog, prevrelog zlatiborskog kajmaka. Možda nama ovde u Srbiji to ne znači mnogo ali možda znači onima u inostranstvu koji sanjaju kajmak. Igrajte se, pravite svoje kombinacije i pustite mašti na volju!
TRI TORTICE (NAMAZA) OD SIRA
recept objavljen u novembarskom izdanju MEZZE magazina
BAZA - OSNOVNA MASA
250g krem sira 70% mlečne masti
250g mlečnog namaza (Vajkrem, Krem maslac, Philadelphia)
250g putera, sobne temperature
250g Gaude ili nekog sličnog kačkavalja, sitno rendane
TORTICA ŠIŠARKA ILI ALLA ZLATIBORSKI KAJMAK
1/3 osnovne mase
100g Rokfora, mrvljenog
dekoracija - 100g badema (može i u listićima), komadić Rokfora i crno grožđe
URNEBESNA TORTICA
1/3 osnovne mase
1 pečena mesnata crvena paprika, sitno seckana
2-3 čena belog luka, sitno rendana
tucana ljuta paprika
mlevena slatka ili ljuta aleva paprika
so po ukusu
dekoracija - tanko sečene šnite sveže crvene paprike
TORTICA ALLA PESTO
1/3 osnovne mase
2 šake listova svežeg bosiljka
2-3 čena belog luka
šaka oraha
maslinovo ulje
so po ukusu
dekoracija - 100g krupno rendane Gaude i sveži listovi bosiljka
Za torticu alla pesto u električnoj seckalici ili avanu sameljite sve sastojke osim osnovne mase. Koristite onoliko ulja koliko je potrebno da se sastojci povežu u gustu mazivu masu. Ako vam svež bosiljak nije dostupan onda ga zamenite pestom od bosiljka i nemojte dodavati beli luk. U zavisnosti koliko je pesto maziv možda će te trebati da povećate količinu oraha u receptu.
Mikserom umutite sve sastojke za bazu od sira i podelite je na 3 jednaka dela. Masa je mekana i maziva. U svaki deo umutite sastojke za pojedinačne tortice. Doterajte ukus po želji. Nauljite unutrašnjost čaša ili kalupa. Obložite ih plastičnom folijom tako da dobro prijanja uz zidove ali da vam ostane deo folijeda viri iz čaše da možete da izvučete torticu akd se stegne.
Odložite čaše ili kalupe u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Pre vađenja ostavite čaše na sobnoj temperaturi 10-ak minuta. Izvadite masu sa plastičnom folijom. Pažljivo skinite foliju i okrenite kupice na tanjir za serviranje. Dekorišite po želji. Umesto celih badema ako su vam dostupni koristite listiće badema koje možete malo ispeći u rerni čisto da porumene, ili seckane oljuštene bademe takođe prepečene u rerni.
Izvadite tortice iz frižidera 20-ak munuta pre serviranja.
CHEESE BASE
250g ricotta
250g cream cheese
250g butter, room temperature
250g cheese, finely grated
PINE CONE SPREAD
1/3 cheese base
100g crumbled Roquefort
decoration - 100g almonds or almon flakes, Roquefort and grapes
HOT AND SPICY RED PEPPER SPREAD
1/3 cheese base
1 roaste red bell pepper,finely chopped
2-3 garlic cloves, finely grated
chilli flakes
hot paprika
salt to taste
decoration - finely sliced fresh red bell pepper
CAKE ALLA PESTO
1/3 cheese base
2 hadfulls of basil leaves
2-3 garlic cloves
handfull of walnuts
olive oil
salt to taste
decoration - 100g krupno rendane Gaude i sveži listovi bosiljka
For the cake alla pesto mix all of the ingredients except the cheese base in a blender. Use as much olive oil as you have to to get a creamy consistency.
Mix all of the ingredients for the cheese base. Divide into 3 equal parts. Mix the ingredients for 3 spreads in each part. Lightly oil 3 glasses. Line them with plastic foil and press firmly so it sticks to the oil making sure part of the foil sticks out of the glass so you can pull out the cake when it is firm. Fill each glass with the spread. Press firmly with the back of a spoon. Place the glasses in the fridge for 2-3 hours or over night. Pull out the spreads pulling by the plastic foil and peel off the foil. Flip the cakes onto plates. Decorate to your liking. Take out of the fridge 20 minutes before serving.
Mix all of the ingredients for the cheese base. Divide into 3 equal parts. Mix the ingredients for 3 spreads in each part. Lightly oil 3 glasses. Line them with plastic foil and press firmly so it sticks to the oil making sure part of the foil sticks out of the glass so you can pull out the cake when it is firm. Fill each glass with the spread. Press firmly with the back of a spoon. Place the glasses in the fridge for 2-3 hours or over night. Pull out the spreads pulling by the plastic foil and peel off the foil. Flip the cakes onto plates. Decorate to your liking. Take out of the fridge 20 minutes before serving.