Kada odrastete na bogatim i jakim tortama, šenenoklama, tulumbama, vanilicama i ostalim đakonijama koje se prave kod nas, čak i kad živite neko vreme tamo gde mafini vire iz svake fioke, te poslastice iz papirića i korpica teško da mogu da zadovolje nepce koje je naviklo na konkretni slatkiš. Ja lično nemam naviku da uživam u mafinima uz jutarnju kafu (samo mi još to fali - i onako mi se odeća nekim čudom u ormaru magično skuplja preko noći). Retko koji mafin mi se iskreno dopao, a i ne mogu ni da se setim kad sam ih poslednji put pravila.
Onda sam se setila negde ćušnutog recepta za čokoladne mafine koje sam davno spremala i evo ih na blogu. Da se razumemo, nisam ljubitelj mafina, ali ove jako volim. Nisu ni previše slatki, onako taman, sa krupnim komadima čokolade koji se održe na površini mafina i ne istope. U receptu se koriste Hershey chocolate kisses, tj kapljice čokolade, ali su se komadi Menaž čokolade za kuvanje pokazali još bolji od njih. Nisam htela da ih pravim u papirnim korpicama, jer se čak i simpatičnija varijanta može napraviti sa papirom za pečenje. Treba malo živaca oko oblikovanja papirića koji neće da sednu kako treba u rupu kalupa, čak i kad rupu premažete vodom (nikako uljem kako preporučuju - ruke će vam biti masne kad ih jedete). Potrebno je samo napraviti faltice koliko god možete, a sipanjem fila one se same uglave i potonu na dno. Ono što je i lepota papira za pečenje, je da možete tačno podeliti masu da dobijete veće mafine.
CHOCOLATE CHIP MUFFINS - ČOKOLADNI MAFINI
300g brašna
10g praška sa pecivo
50g kakaa
2 prstohvata soli
200g kristal šećera (oko 300g ako volite baš slatke mafine)
2 jaja
125g putera, otopljenog (možete ga zameniti uljem)
300ml mleka
200g crne čokolade bez šećera (Menaž 38% kakaa), krupno seckane
Otopite puter i ostavite ga da se malo ohladi, onako da bude mlak. Umesto putera možete koristiti i 125ml suncokretovog ulja. Viljuškom lakano umutite jaja sa šećerom. Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so, pa u njih dodajte umućena jaja, puter i mleko. Viljuškom ili špatulom lagano sve promešajte da ujednačite masu. Dodajte jednu trećinu seckane čokolade, ali gledajte da to budu oni sitniji delovi koji su vam se izmrvili više. Ostavite krupnije komade čokolade za posipanje po mafinu. Super je kad su ti komadi koso sečeni.
Isecite 12 kvadrata veličine oko 19x19cm od papira za pečenje ili veličine koja vam paše za vaš kalup za mafine (projice). Pokvasite vodom svaki kalup i u njega utisnite (pokušajte da utisnete) papir. Nećete uspeti da ih zadržite prilepljene za dno, ali formirajte faltice uz sam obod, a sama masa će ih kasnije pritisnuti.
U svaku korpicu sipajte 2 pune kašike čokoladne mase, tj. rasporedite masu na 12 korpica. Pospite po površini svakog mafina ostatak krupnih komada čokolade.
Pecite na 180-200 stepeni (bez fena) oko 20 minuta. Ovo je količina za 12 mafina u papirićima, a ako koristite papirne korpice onda ih napunite skoro do vrha, onako da ostane par milimetara do vrha, pa ako vam pretekne pecite novu turu.
CHOCOLATE CHIP MUFFINS
300g flour
10g baking powder
70g cacao
2 pinches of fine salt
200g sugar
2 medium size eggs
125g butter
300ml milk
200g dark chocolate
Melt the butter and let it cool a bit. Lightly beat the eggs and sugar with a fork. Mix flour, cacao, baking powder and salt and add the mixed eggs and sugar, butter, milk and half of the roughlky chopped chocolate. Save the larger pieces for the top. Mix lightly with a fork. Cut the baking paper into squares and pressinto a cup cake tin folding the edges. They will not sit in the cup, but try to get the folds right. Now place 2 full tablespoons in each paper cup, and divide the rest among the muffins. Place the rest of the chocolate pieces on top. Bake at 180-200 degrees Celsius (no fan) for 20 minutes.