четвртак, 16. фебруар 2012.

NLO

NLO (neidentifikovani leteći objekat) je specijalitet Botako picerije, jedne od najboljih picerija u Beogradu. Fenomenalno testo bogato filovano slojevima njeguškog pršuta, praške šunke, dimljenih crnih maslina u vinu, šampinjonima, svežim paradajzom, pavlakom i sirom, i sve to preklopljeno još jednim  testom,  sa savršenim namotajem koji je posut susamom, pa onda još pride i bogato nafilovana povšina sa pavlakom i sirom. Sve to glavni pica majstor sprema pred vama, a onda ide u peć na drva. Nakon brojnih degustacija, jer smo  bili navučeni na NLO, vremenom sam došla do recepta za moju kućnu verziju NLO. Nije ista naravno, ali nije ni loša. Ovde možete pogledati i FB stranicu Botaka, a detaljan članak o Botaku možete pročitati kod Katarine na blogu Eating with passion.

Ovo je recept za NLO koja se pravi i peče na obrnutom plehu od rerne, a količina je dovoljna za 6-8 osoba.



TESTO
600g mekog brašna
5g suvog kvasca
prstohvat šećera
ravna kašičica soli
2 kašike maslinovog ulja
300ml tople vode

FIL
100g njeguške pršute - suve svinjske pršute
100g praške šunke - tanji veći komadi
180g kisele pavlake
1 veći paradajz oko 250g - kockice pulpe
100-130g crnih maslina bez koštica (iz crnog vina ako ih nađete)
200g Mozzarele ili rendane Gaude
4 velikih šampinjona (može i više)
40g Parmigiano-Reggiano
origano

PREMAZ
180g kisele pavlake
250g rendane Gaude
origana

JOŠ
malo ili susamovog ulja
belog kukuruzno brašna (ne palenta)
susam



TESTO
U šerpu sipati pola količine brašna, so, šećer, kvasac, toplu vodu, maslinovo ulje, pa pomešati. Postepeno dodati ostatak brašna i zamesiti glatko i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo u šerpi da se odmara oko sat vremena. Uključiti rernu na 230 stepeni. Testo potom premesiti, i podeliti na dva dela. Dobro posuti radnu površinu belim kukuruznim brašnom, ne palentom, pa oklagijom rastanjiti kuglu testa u kružni oblik prečnika oko 32cm. 

FILOVANJE
Pleh od rerne okrenuti naopačke, pa ga sasvim blago nauljiti salvetom koju ste namočili u malo ulja. Posuti ga kukuruznim brašnom pa prebaciti razvučen krug testa na pleh tako da testo prelazi ivice i pada sa strane. Služite se oklagijom i dodatno kukuruznim brašnom da prenesete testo. Poređati po celoj površini njeguški pršut (ili neku drugu pršutu) i prašku šunku koju ste rukama iscepkali na veće komade. Veći komadi sprečavaju da tečniji sastojci ugnjecave donje testo. Preko staviti  tanke listiće svežih šampinjona, masline, pobacati sitne kockice pulpe paradajza (bez semenki i soka). Kašičicom na desetak mesta spustiti pavlaku ali bez razmazivanja. Naneti rendanu Gaudu ili šnite mozzarele i posuti sa parmezanom. Posuti sa malo origana.

Razvući i drugu kuglu testa i staviti je preko fila. Blago prstima pritisnuti obod da se spoje ivice. Iseći višak ako ga ima, pa preklapati ivicu sa falticama. Faltice se dobiju tako što se testo vrti oko svoje ose, a posle svakog namotaja bočnom stranom kažiprsta pritisnete ukoso, pa opet namotate, pritisnete dobro... Obod premazati  mešavinom maslinovog ili susamovog ulja i vode. Nemojte premazivati centar. Samo obod posuti susamom. Izbockati viljuškom  površinu pice i staviti da se peče na 230 stepeni oko 15 minuta, smanjiti na 160 i peći još 10 minuta, a onda uključiti donji grejač i peći još 10 minuta.

Izvaditi NLO, ostaviti par minuta, pa premazati  sa pavlakom i posuti kačkavaljem i origanom, štedeći obod. Vratiti u isključenu rernu samo da se kačkavalj otopi. Iseći na osmine i uživati.



UFO PIZZA  
A COPY CAT RECIPE OF ONE OF THE BEST PIZZERIAS IN BELGRADE


My husband and I were hooked on this fantastic pizza place we found in Belgrade that serves the best pizza in town. They have a wood burning oven and a fantastic selection of pizzas and this UFO. Why is it called a UFO? Well, it is not a pizza, it is not a calzone, it is a double crusted pizza stuffed with goodness. Something like Chicago styled pan pizza. Smoked black olives infused with red vine, mozzarella, prosciutto, mushrooms, ham, sour cream, and a crust with sesame seeds. We were so infatuated with the place that we ended up going there 5 times last month. I wanted to recreate this UFO at home, even though I do not have a wood burning oven. I came pretty close, damn close! If you are lucky and can get your hands on store bought smoked black olives infused in red vine, use them by all means. I made my home version with olives soaked in vine, but that does not come close. If you are ever visiting Belgrade, besides the local delicasies, drop by this place, Botaco pizzeria and order yourself a UFO, or a NLO as it is called here, and tell them I sent you there!  They are located here, and they deliver, but only to a small area in Belgrade. Catherine from the blog Eating with passion wrote a great review with pictures that you can see here.

DOUGH
10g of dry yeast
1.1g of flour
teaspoon of salt
5 tablespoons of olive oil
550g of warm water


I made almost double the amount of dough that I needed in this recipe since I did not know how much I would need. You can scale down the recipe to almost 50%, but I suggest you make it like this and use the left over dough for making another pizza or bread sticks like I made them You can use your favorite recipe for pizza dough just double it since you will need the dough for the bottom and the top.  I made the UFO on the back side of the oven pan since I needed it to be as large as possible and the sides that are rolled needed to hang of the pan. You can roll the dough out on the baking paper and transfer the whole UFO in the pan.


FILLING
100g of prosciutto
100g ham
180g sour cream
1 tomato-pulp without seeds and juice, diced
100-130g black olives
200g mozzarella or Gouda
3 large mushrooms
40g Parmigiano Reggiano
oregano


TOPPING
180g sour cream
250g Gouda 


ADDITIONAL
sesame or olive oil
white corn flour (not polenta or corn meal)
sesame seeds


To make the dough place the flour, yeast, salt,, warm water and olive oil in a pot, stir and then gradually add the remaining flour and knead until you get a nice and elastic dough. Leave it to rest in a bowl for app. 60 minutes. Knead again, and punch all the air out. Grab around 600g of the dough. Throw a handful of white corn flour (not polenta) on a work surface and roll out the dough to a 32cm diameter. sprinkle the top with corn flour and transfer with a rolling pin on the up-side-down oven pan that you have oiled and sprinkled with corn flour. The dough will stretch and now fall off the sides of the pan, and that is what we want.


Place the prosciutto pieces and ham that you have ripped into large pieces on top of the dough. Place thinly sliced mushrooms, cubes of tomato pulp, and drop, do not smear the sour cream in around 10 places. Place mozzarela or other cheese and Parmigiano-Reggiano. Use oregano if you like.

Roll out the second dough and transfer it on top of the UFO. Pinch around to close and then make a closing pinching and flipping like in the picture. I used my index finger to make an indent after each flip. As you close it cut out the dough in excess. Glaze the edge with a mixture of water and oil and sprinkle some sesame. Do not glaze the center. Bake at 230 degrees Celsius for 15 minutes, turn down to 160 and bake for 10 more minutes, then just turn on the bottom heater and bake for 10 more minutes.

Take out of the oven and smother the top with sour cream. Place cheese on top and return to the oven until the cheese melts.

41 коментар:

  1. Wow!!! Baš su odlični sastojci za ovu divotu od NLO-a :)) Zvuči mi fantastično!

    ОдговориИзбриши
  2. Baš bi mi pasao da mi doleti jedan ovaka leteći tanjur, ha, ha. Odlično punjeno tijesto.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je pravi NLO, a ne ona čudovišta koja nam pokazuju inače. Ima Dunja pravo, nemem ništa da ih naleti, ne jedan, nego cijela eskadrila. Povlačim ovo - nakon invazije bih vjerojatno izgledala kao nepokretni bumbar, svaki griz sigurno ima 1000 kalorija:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina, mali griz nemože nikome da škodi, ali ko bi stao na malom grizu kod ove divote. Doduše, ja sam probala samo griz jer sam imala sebi blitvu i krompir za ručak, pun tanjir. Taj dan sam bila karakter, a šta je ostalo zamrzla sam.

      Избриши
  4. Jako fino izgleda, sviđaju mi se svi sastojci :)

    ОдговориИзбриши
  5. Stvarno zamimljivo, super izgleda i djeluje jako ukusno, uvijek sam za ovakve stvari :)

    ОдговориИзбриши
  6. ne cure mi jako sline jer sam se baš najela svojih ćevapa ;D

    ОдговориИзбриши
  7. Samo neka stižu ovakvi leteći tanjiri, može i nekoliko za redom! Mogu misliti kakva je kad je oni ispeku u peći na drva!

    ОдговориИзбриши
  8. Baš je NLO, samo šta smo ga mi identificirale pomoću tebe! Čini mi se stvarno zanimjivim, a tako dobro izgleda u tovjoj kombinaciji, pogotovo s ovim zavrtljanjem tijesta :) Tako zavrčem tijesto kada pravim Soparnik.
    Jelena, šta da ti kažem a da se ne ponavljam? Oduševljavaš me s ovim meni nepoznatim receptima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A da, sećam se Soparnika sa Coolke. On mi je baš super a nisam znala da se tako mota. Probam prvom prilikom.

      Избриши
  9. Woow, prvi put cujem (i vidim;)) ovako nesto, izgleda fantasticno!:)) Recept sam spremila u folder "za probu" koji je vec prilicno pretrpan, ali ovo cu morati da isprobam prvom prilikom, hvala puno na lepoj preporuci!:))

    ОдговориИзбриши
  10. Puno dobrih sastojaka i jako zanimljiv postupak izrade. Super je, hvala za ovaj recept. Lijepo je znati za neka dobra mjesta.

    ОдговориИзбриши
  11. Sad mi je sve jasno: ja nikada neću početi dijetu! Dok probam svaki specijalitet, volja mi je sve slabija.... Odlična pica! Pica i gibanica (ili pita sa sirom) su jela koja bih mogla svakodnevno da jedem i da mi nikada ne dosade.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Onda moraš u Botako da odeš i da naručiš NLO kad si već u Beogradu pa da probaš šta je pica. Mi smo bili navučeni da smo jednom po najgoroj oluji otperjali do Botaka na NLO. Lilo je, sevalo, najgora kiša prošle godine, ali ne meni se jela NLO.

      Избриши
  12. Voljela bih da takav jedan (NLO) sleti u Australiju...Sastojci su fenomenalni!

    ОдговориИзбриши
  13. hehe, zaista si me zainteresirala sa naslovom. :)) ovakva pizza mi se čini fenomenalna po sastojcima, prava gurmanska, bogata sastojcima.. ali dimljene crne masline?, i to u vinu?, nikad nisam čula za takve masline i baš bih voljela probati! :)
    p.s.: vezano još za onaj post za pizzu Chicago style, pleh se može ugrijati 1 h prije pečenja pizze na najvećoj temperaturi u pećnici, a zatim na tako jako ugrijani pleh ili lim se stavi pizza. to je alternativa za šmotnu ploču, ali pošto su dosta skupe šamotne, može i ovako sa plehom. doduše ja ne grijem pleh tako dugo, ali cca 15-20 minuta, pizza se prije speče.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nevena, pošto treba vremena da se sve složi na ovoj pici ne znam kako bi testo išlo u vreo pleh, tj. kako bi se prenelo pošto je ova prilično debela i nafilovana, ali za manje može sigurno da se uradi.

      Избриши
  14. Nisam čula za njih, ali taj njihov NLO je čista fantazija sudeći po sastojcima. Idem baš da vidim šta nude

    ОдговориИзбриши
  15. Ovo izgleda predobro da se nebu isprobalo. Hvala za recept. :-)

    ОдговориИзбриши
  16. ne bih niti ja imala ništa protiv toga da mi doleti jedan ovakav NLO :). Jelena, ovo je fenomenalno ! Sama sebi ovo ne smijem spremiti jer nema šanse da ostanem karakter i ne pojedem, zato čekam priliku kada okupim društvo i NLO je na stolu.

    ОдговориИзбриши
  17. Ovo je odlicno, moji non stop traze pizzu, onda ja nekad da im ne dosadi samo jedan nacin, pravim ovako-onako, preklopljene samo sa srom....Pre par godina sam pravila rusticnu, taj tecept je samo sa paradajzom i sirom, to je sve sto ide od gore, znaci sir i kolutovi svezeg domaceg paradajza, sir bi trebalo da bude sto @smrdljiviji@ i iskreno bila mi je vrh, najbolja u zivotu...a tako sto bi se reklo-prosta!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vera, ja obožavam svež paradajz na pici ali moram priznati nisam još stavljala buđavi sir, jer uvek se nešto vrtim samo oko kulena i kačkavalja koji su nam omiljene namirnice. Nadam se da si videla recept raniji za Chicago style picu, e ta je isto super.

      Избриши
  18. Hvala Jelena za ovaj recept.Konačno sam vidjela na svoje oči taj slavni NLO o kom moje mladje djete neprestaje da priča i pravi nam zazubice, od kad se vratilo iz Beograda. Ime pice je zapamtio ali picerije nije.Prosljedila sam otkaze, njegovu odgovor "Da, da, da, to je to pošalji Jeleni veliki poljubac u moje ime"
    Veliki :* od Marka za Jelenu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljiljo, baš mi je drago da ste konačno otkrili mesto zločina. Imaš još fotkica gore u tekstu kod Katarine na blogu kada je radila recenziju Botaka. Marko sad ima recept, pa nek napravi i pozove mamu da proba. Nije kao original naravno ali je najbliže što se može u kućnoj izradi, a sledeći put kad si u Bgd. pravac Botako kod Kalenić pijace.

      Избриши
  19. Ne stizem da komentarisem sve, ali videla sam da si objavila vise recepata na temu pizze, sto pozdravljam :) Inace, suprug i ja bi mogli da zivimo na ovakvoj hrani. Nisam (jos) bila u Botaku, ali ne sumjam da si "skinula" original.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Botako zaslužje Ana-Marija recenziju. Znam da je Marija bila pa ti može preneti utiske. Obavezno idi, a pica obična NLO im je super, iako je meni ovo omiljena stvar koju ne možeš nigde pojesti. Mala NLO za dvoje i da poneseš kući još.

      Избриши
  20. Jeco, tvoji par poslednjih postova o picama su divni. Jedini problem je sto sa ovakvom vrstom hrane ja nemam meru,pa je jedem u strogo kontrolisanim (čitaj minimalnim) količinama ;) Mislim da sam kod Mimi pročitala da koristiš domaće brašno pa ako nije tajna gde ga nabavljaš?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potrošila sam svoje rezerve koje sam dobila od suprugovih a oni nam dostavljaju ponekad to domaće brašno. Ja lično ne znam za koje da se odlučim u prodavnici pošto su mi sva ista. Šta da ti kažem oko uzdržavanja, najbolje je da napraviš i pozoveš goste. tako si sigurna da nećeš sve sama pojesti.

      Избриши
    2. Blago tebi, imaš svoje lične dobavljače.:) Da, jedino resenje su gosti u velikim količinama. :)

      Избриши
  21. Jelena, tek sam sada videla ovaj post, trazeci na netu neku pekaru iskoci mi tvoj blog i ovaj post! Mislila sam najpre da si stavila fotografiju iz picerije, kad pogledam to je tvojih ruku delo! Zaista, nemam reci, sem da sto cu ti reci svaka ti cast. Pizza izgleda identicno. Videla sam i presek :) i isto to mislim! Inace, nemam vise svoj blog, sada sam na drugom sajtu sa jos dvoje ljudi, pa se udruzeno borimo za one restorane koji zasluzuju da opstanu na trzistu :) Ali hvala ti sto si me pomenula. Eto ko zna, vidim na Pinku bice reality show kao takmicenje poslasticara, pa kad bude pekara ili pizza majstora ima da se prijavis! :) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  22. Da nije bilo Jelene i ovog njenog bloga,ja nikada ne bih svratila u piceriju Botako i probala NLO picu iako mi je u komsiluku.Bila sam jos u aprilu ove godine,a nikako da napisem.NLO pica u ovoj piceriji je nesto sto se NE SME PROPUSTITI!!! Fantazija!Ne sumnjam da je i recept koji je Jelena postavila identican,hvala,sve preporuke za izbor hrane!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anonimna, tako mi je drago kad se glas o dobrom mestu pročuje. Oni imaju svoje goste koji se stalno vraćaju a reklama ide od usta do usta. I isporuke su im samo tu u kraju, tako da očigledno odlično posluju i ne žele da se prošire na ceo grad. Mi se uvek zalepimo za NLO. Baš sam bila sa drugaricama pre 2 dana. mala NLO oko 1000 dinara je sasvim dovoljna za tri osobe, i više negoo dovoljna.

      Избриши