Za ovaj očaravajuće ukusan i jednostavan karamel mus su vam potrebna samo tri sastojka: šećer, slatka pavlaka i žumanca i naravno malo volje i mrva vremena. Ako želite možete se poigrati sa dekoracijom od šećernih niti, a ako još servirate mus u divnim staklenim čašama onda on može biti i divan dezert u novogodišnjoj noći za vas i vaše bližnje. Tehniku izvlačenje šećernih niti možete pročitati ovde. Karamelizovani šećer se viljuškom tegli u niti, pa se prstima dalje niti izvlače i oblikuju. Ovde postoji samo mali vremenski prozor kada možete ručno izvlačiti i oblikovati niti, pa ukoliko niste vični radu sa šećerom slobodno možete crtati šećerom po papiru za pečenje i praviti dvodimenzionalne ukrase kao na poslednjoj slici. Pogledajte kako je ispao kod Lane.
Želim vam slatku, veselu i neponovljivu novogodišnju noć!
KARAMEL MUS ZA 4 OSOBE
250g kristal šećera
500ml slatke pavlake 36%mm (380ml + 120ml)
4 žumanca
Umutiti mikserom 380ml slatke pavlake i staviti u frižider.
Karamelizovati kristal šećer na srednjoj vatri, recimo 4 od 6 podeoka, BEZ mešanja šećera. Šerpu možete vrteti u krug i odići malo od plotne ako počne da tamni previše. Tek pred kraj možete varjačom razbiti grudvice šećera ako ih ima.
Dok se šećer špinuje zagrejati 120ml slatke pavlake ali da ne provri.
Umutiti viljuškom 4 žumanca u većoj vanglici gde ćete sve i povezati.
U karamelizovan vruć šećer doliti vruću slatku pavlaku i mešati nekih 20 sekundi dok se ne dobije uniformni karamel. Karamel u mlazu sipati u žumanca uz neprekidno mućenje mikserom. Tu vanglicu prebaciti u šerpu sa hladnom vodom radi bržeg hlađenja i nastaviti sa mućenjem mikserom dok se krem ne ohladi, što će se desiti za minut-dva.
U hladan karamel dodati ulupanu slatku pavlaku iz frižidera, sipati u 4 čaše, ohladiti i dekorisati.
CARAMEL MOUSSE
250g crystal sugar
500ml cream
4 egg yolks
Whisk 380ml of cream into stiff peaks and place in the fridge. Place crystal sugar in pot and caramelise until it turns a nice golden amber color. While the sugar is caramelising warm the remaning 120 ml of cream in a small pot but do not bring it to a boil. Pour in the warm cream into the caramelised sugar and stir until you get a nice and even caramel. In a large bowl whisk together lightly the egg yolks and then add the hot caramel in a steady and thin stream to the yolks while the mixer is turned on to medium speed. Place the bowl with the mousse in a larger pot filled with cold water and keep whisking until the caramel cools completely. Pour the cold caramel into glasses and decorate with caramelized sugar. If you are not a pro like me just caramelize around 150g of sugar and using a fork draw a sugar web on parchment paper when the sugar starts to cool a bit and is dripping in a slower paste of of your fork.
Odlično su ti ispale ove karamel kreacije.
ОдговориИзбришиJako volim okus karamela, a ovaj mousse je divan. Svaka čast i na dekoraciji. Vrlo fini i elegantan desert. Sretna i slatka ti nova godina!
ОдговориИзбришиObožavam karamelu. Jelena, ovo ti je baš lijepa ideja!
ОдговориИзбришиJoj, divan ti je ovaj receptic za mousse od karamela, a jos i zlatne niti od secera, moracu da isprobam sto pre... preslatko izgleda!:)) Draga Jelena, sve najlepse u novoj godini tebi i tvojima najmilijima, zelim vam da u lepom raspolozenju, miru i radosti provedete praznike!:)) p.s. i jedva cekam da vidim i onaj drugi receptic za cokoladni mus, verujem da je isto jako fini.;))kiss
ОдговориИзбришиOčaravajuće izgleda ovaj mousse, a tek dekoracija!:)
ОдговориИзбришиSve pohvale i sve najbolje u novoj godini!
Lijep pozdrav!:)
Meni su ti predivne te niti od karamela koje i sama često radim jer su jako efektne a s ovim divnim moussom genijalno.Sve najljepše želje u novoj 2012 od srca.
ОдговориИзбришиMus je stvarno super, ali dekoracija je fantazija. Vau! Bravo Jelena!!! Moracu se jednom odvaziti na to...
ОдговориИзбришиSve najbolje tebi i tvojoj porodici u novoj godini!!! :)
Prekrasan desert. A tek ove šećerne niti, stvarno čarobno!
ОдговориИзбришиI tebi mila, svako dobro u Novoj godini!
Svaka čast na umeću rada s karamelom... ja se još ne usuđujem da probam.
ОдговориИзбришиTebi i tvojima želim svako dobro u godini koja dolazi :)
Fenomenala mousse! Obećala sam sama sebi da neću raditi nikakve kolače ni deserte idućih mjesec dana ali ovaj me mousse tako prokleto mami! :) Dekoracija od šećera je predivna, svaka čast!
ОдговориИзбришиOvo izgleda dekorativno i svečano, bravo! Sve baš, baš, najbolje ti želim u Novoj godini, od srca.
ОдговориИзбришиJelena, recepti su ti divni kao i sve pratece fotografije. Svaka cast!
ОдговориИзбришиSrecnu, zdravu i slatku Novu godinu draga Jelena!
ОдговориИзбришиMus je savrsen za praznicno veselje...
Želim sve najbolje za Božić i Novogodišnje blagdane! :)
ОдговориИзбришиBas sam se pitala, kada sam gledala index recepata, sta je ovo :)
ОдговориИзбришиDeluje ukusno i veoma dekorativno, prava Novogodisnja poslastica.
Sve najlepse u Novoj!
Jeco,sve najlepse tebi i tvojima u Novoj!!
ОдговориИзбришиJelena, ovo je baš očaravajuće!
ОдговориИзбришиJa sam veliki ljubitelj karamela, kao dijete obožavala sam one meke karamel bombone, a volim ih i danas. U McDonald's-a svraćam samo po sladoled od vanilije s preljevom od karamela. Što reći na ovu divotu? Divna dekoracija, hvala na linku i instrukcijama :)
Želim tebi i tvojoj obitelji sve najbolje u Novoj 2012!!
Draga Jelena,
ОдговориИзбришиmus izgleda divno, kao i ovi ukrasi koje si napravila, ja se na to još nisam odvažila, a uvek sam se divila kako su jednostavni i efektni.
Sve najbolje u novoj godini želim tebi i tvojoj porodici! :)
Jelena, krasno izgleda! I ove šečerne niti...super. Ja sam jednom to probala i bila je katastrofa, možda ču probati još jednom :).
ОдговориИзбришиSve lepo u novoj godini želim tebi i tvojim! :)
Draga Jelena, želim ti sve najbolje u Novoj godini!
ОдговориИзбришиMus je odličan, a posebno sam očarana ovom dekoracijom jer ja baš i nisam nešto vješta sa tim karamelom, pa dok ne svladam tehniku divim se onima koji to ovako lijepo naprave
Jele draga, tebi i tvojoj obitelji u Novoj želim puno sreće, zdravlja, ljubavi, para, smijeha i svega dobroga!
ОдговориИзбришиDraga Jeco, sve naj u novoj 2012!
ОдговориИзбришиP.S. Jesam li ti rekla da će tvoj blog uskoro pod istragu? :-)
ОдговориИзбришиDraga Jelena sve najbolje u 2012. puno zdravlja srece i veselja zeli ti
ОдговориИзбришиmaja!!!
E jesi ih isprela! :)
ОдговориИзбришиPravi novogodišnji desert! Mmmmmm, imam goste u petak, ti si pod istragom ..... mama voli karamel, ja volim mousse ..... ring a bell? ;))
Draga Jelena, svako dobro u Novoj, tebi i tvojim dragima!
Jelena ovo je prekrasno !! Mus je odličan, a dekoracijom sam očarana ! Moram pokušati ovo napraviti !
ОдговориИзбришиTebi i tvojima želim Sretnu, lijepu i veselu Novu 2012.-tu godinu i ostvarenje svih najljepših želja !!
Često na TV-u gledam kako stručnjaci prave čuda od šećernih niti i ostajem zalepljena za ekran kao da ću tako naučiti:) Moja mama lako barata karamelom u svim oblicima, a ja se sve skanjeram i da probam.
ОдговориИзбришиSad kad gledam ove tvoje savršene uvijutke, očarana sam i više nego inspirisana da i sama probam. Baš lepo izgleda ova tvoja poslastica! A što se ukusa tiče, znam da je predivno - jako mi prijaju ovakve kombinacije, posebno ako su kremaste:)
Tebi i mužu želim sve najbolje za Novu 2012 - da u njoj nadjete puno radosti, uspeha, sreće i zdravlja. A nadam se da se možda i vidimo negde u Srbiji sledećeg leta:)
Fenomenalno izgleda
ОдговориИзбриши