Ova pita je za one koji vole ukus starinske prave proje, one koja se pravi od kukuruznog brašna kako su naše bake pravile. Izuzetno jednostavan i ekonomičan recept, idealan za dane posta ili kad god volite. Pita se čuva van frižidera tako da je i idealna za put. Samo vas molim da koristite pravo belo kukuruzno brašno koje sigurno možete naći na pijaci na meru, a ne ono kupovno fino mleveno i nikako palentu.
Pogledajte prelepe fotke ove kukuruzne pite kod Ane.
POSNA PITA SA BELIM KUKURUZNIM BRAŠNOM
pleh veličine 18x30cm
500g kora za pitu (12-15 komada u pakovanju)
200g belog kukuruznog brašna
150ml suncokretovog ulja
250ml mlake vode
1 kašičica soli
12g praška za pecivo
80ml vode i 100ml suncokretovog ulja za premazivanje
Pomešajte belo kukuruzno brašno, so, prašak za pecivo, 150ml ulja i 250ml mlake vode.
Pomešati vodu i ulje za premazivanje kora.
Odvojite sa strane 2-3 najdeblje kore kojim se pita na kraju pokriva. Kore preklapamo po kraćoj stranici da bi pasovale veličini pleha i ređamo ih u nauljen pleh. Svaki list kore se premazuje mešavinom ulja i vode a premazuje se i kora na koju se stavlja fil. Tokom premazivanja četkica zna da pokupi ulje a da voda ostane tako da slobodno možete dosuti još ulja u vodu.
Prvo poređajte nekoliko praznih kora pofajtanij ili premazanih mešavinom vode i ulja, a onda na svaku ili svaku drugu narednu koru razmažite nekoliko kašika gustog fila od kukuruznog brašna. Završite sa 2 kore koje ste sklonili sa strane. Ako ivice malo štrče ušuškajte ih sa strane. Isecite kocke nožem. Ja obično sečem 8 kocki. Premažite mešavinom ulja i vode.
Pecite na 200 stepeni (bez fena) oko 40 minuta. Izvadite iz rerne i premažite sa par kašike mešavine ulja i vode, pa vratite u rernu na još koji minut. Preko vrele pita stavite poklopac recimo u vidu drugog pleha da se pita malo upari.
Pitu čuvajte pokrivenu van frižidera i uživajte u njoj uz čašu jogurta.
Pomešati vodu i ulje za premazivanje kora.
Odvojite sa strane 2-3 najdeblje kore kojim se pita na kraju pokriva. Kore preklapamo po kraćoj stranici da bi pasovale veličini pleha i ređamo ih u nauljen pleh. Svaki list kore se premazuje mešavinom ulja i vode a premazuje se i kora na koju se stavlja fil. Tokom premazivanja četkica zna da pokupi ulje a da voda ostane tako da slobodno možete dosuti još ulja u vodu.
Prvo poređajte nekoliko praznih kora pofajtanij ili premazanih mešavinom vode i ulja, a onda na svaku ili svaku drugu narednu koru razmažite nekoliko kašika gustog fila od kukuruznog brašna. Završite sa 2 kore koje ste sklonili sa strane. Ako ivice malo štrče ušuškajte ih sa strane. Isecite kocke nožem. Ja obično sečem 8 kocki. Premažite mešavinom ulja i vode.
Pecite na 200 stepeni (bez fena) oko 40 minuta. Izvadite iz rerne i premažite sa par kašike mešavine ulja i vode, pa vratite u rernu na još koji minut. Preko vrele pita stavite poklopac recimo u vidu drugog pleha da se pita malo upari.
Pitu čuvajte pokrivenu van frižidera i uživajte u njoj uz čašu jogurta.
TRADITIONAL SERBIAN FILO PASTRY PIE WITH CORN FLOUR FILLING
500g phyllo pastry
200g white corn flour
150ml oil
250ml warm water
1 teaspoon of salt
12g baking powder
100ml water and 100ml oil for glazing
Mix together white corn flour, salt, baking powder and add in 150ml of oil and 250ml of water. Oil the pan 18x30cm. Mix together 100ml of water and 100ml of oil for sprinkling of the phyllo pastry. 500g of filo pastry has around 15-16 sheets in my country. The pan is large enough so one sheeet of phylo can be folded along the shorter end and placed in so it fits nicely. Place 3 folded phylo sheets at the bottom of the oiled pan and sprinkle each one with water and oil. Spreat 1-2 tablespoon of the corn flour filling on top of the last one in the pan. Continue with layering, sprinkling of water and oil and spreading the filling until you get to your last 2 phyllo sheets. Cut the pie into 8 squares with a sharp knife all the way through to tthe bottom. Sprinkle the top with water and oil. Bake at 200 degrees Celsius, no fan for around 40 minutes. When baked take out of the oven sprinkle some more and return to the ovenfor 5 minutes. Cover with aluminume foil and let cool and soften for 1-2 hours. Keep at room temperature. Enjoy!