Prvi put učestvujem u igri FBI rukavice koju je osmislila i započela Maja-Cooks and Bakes i istražujem Nadin blog. Možete zaviriti u nečiji život, možete zaviriti nekome u dnevnu sobu, ali u kuhinju žene i knjigu sa receptima, e to malo teže. Zato zahvaljujem Nadi sa bloga Just good food što nam je omogućila da ušetamo u njenu kuhinju, jer to nije mala stvar. Svaki recept na Nadinom blogu je jedno malo remek delo i svako zaslužuje posebnu pažnju. Sladoled od šampanjca na štapiću nisam napravila, ali me i dalje oduševljava!
SVINJETINA S NADEVOM U LISNATOM TESTU
500g lisnatog testa
200g šampinjona (ja sam koristila 400g)
1 manji crni luk
200g mlevenog (ja sam koristila 400g)
2 čena belog luka
50ml tečne pavlake za kuvanje
1 jaje
so
biber
svinjski file
malo maslaca
žumanac za premazivanje
FIL - na otopljenom puteru prodinstati crni luk, pa mu dodati listiće šampinjona i propržiti ih. Ohladiti. Ja sam propržila mleveno meso i ohladila, iako ga po originalnom receptu nije potrebno pržiti. Mesu dodati tečnu pavlaku, jaje, so, biber, beli luk i šampinjone.
FILE - file posoliti, pobiberiti, propržiti na maslacu i ohladiti.
ARANŽMAN
Odmrznuti lisnato testo i razviti ga oklagijom na brašnom posutoj radnoj površini. Naše lisnato testo je iz dva dela, tako da vam neće biti potrebno sve, ali ostatak može da se iskoristi za dekoraciju i za žu-žu. Pravougaoni kalup (dužine 22cm, širine 8cm, visine 7cm) naputerisati i obložiti lisnatim testom. Staviti fil na dno, file u centar i zašuškati ga ostalim filom. Čvrsto pritisnuti. Obmotati lisnatim testom. Preklopiti samo koliko je potrebno da se slepi. Ja sam na jednom ćošku preklopila malo više tako da se daj deo nije dobro ispekao. Ostatke testa iseći. Premazati žumancetom i peći na 200 stepeni 40 do 45 minuta. Servirati hladno.
KREM ČORBA OD KARFIOLA I CAMEMBERTA
1 karfiol
1 veći krompir (moj dodatak)
1 kocka za supu
180ml kisele pavlake (ja sam koristila 360ml)
so, beli biber, muskatni oraščić
200g Camemberta
2 kašike seckanog peršuna
krutoni (kubeti)
Skuvati karfiol i krompir. Sačuvati vodu u kojoj su kuvani. Štapnim mikserom napraviti pire, pa ga razrediti vodom u kojoj se povrće kuvalo sve dok ne dobijete željenu gustinu. Vratiti u lonac, pa dodati so, biber, muskatni oraščić i kocku za supu. Pustiti da baci ključ. Skloniti sa vatre i umešati pavlaku koju ste prvo razredili supom da nema grudvica. Servirati sa Camembert kockicama na dnu tanjira, a preko posuti krutone i peršun.
ŠTA SAM PROMENILA zbog količine koja mi je bila potrebna dodala sam jedan veći krompir, a količinu pavlake povećala na 2 čaše. Bila sam lenja, pa sam kupila gotove krutone, nisam pržila tost kockice na puteru (u Beogradu je i veštačka nestačica putera).
ZAKLJUČAK savršena i kremasta čorbica u kojoj se gubi onaj specifičan jak ukus i miris karfiola. Camembert je odličan u ovoj kombinaciji, naročito ako niste ljubitelj plavih sireva. Ja jesam, ali mi se i ovo sviđa. Krutoni su savršen kontrast ovoj svilenkastoj i bogatoj čorbici, onako hrskavi. Odličan recept! Zadržaće se u mojoj svesci! Da, i dalje prepisujem recepte u slučaju da ova nova tehnologija omane!
MINI KIŠ S GORGONZOLOM, TIKVICMA I PRŠUTOM
Ja sam udvostručila meru za testo i kao takvu je i navodim. Dobila sam 11 korpica pravljenih u kalupima prečnika 7cm i dubine 3 cm. Polovinu sam punila Nadinim nadevom, a drugu polovinu drugim filom. Testa mi je ostalo, pa sam ispekla prazne korpice koje sam filovala musom od Rokforta.
TESTO
400g hladnog brašna
200g listići hladnog putera
2 jaja
malo soli
vode po potrebi (4 do 5 kašika)
Od gore navedenih sastojaka zamesiti testo. Raditi brzo jer je cilj da se testo samo poveže i ne zagreje rukama, a ukoliko je potrebno dodati hladnu vodu. Formirati kuglu i staviti je u kesu, pa potom u frižider na 30 minuta. Potom testo razvite između dva papira za pečenje na par milimetara debljine i vadite krugove. Kalupiće obložiti testom i izbockati viljuškom. Puniti nadevom skoro do vrha. Peći na 180 stepeni dok lepo ne porumene. Mlake vaditi iz kalupa. Meni su se sjajno naduvale i bile su kao lopice u rerni, ali fil nije iscureo, a nakon vađenja fil je splasnuo.
NADEV I
manja tikvica sa korom, tanko narezana
2 jaja
bosiljak
100g Gorgonzole (ja sam Roquefort koristila)
100g krem sira (sremski...)
3 kašike kisele pavlake
pršut
so
biber
NADEV II
2 jaja
100g fete
100g krem sira
100g praške šunke
bosiljak
ruzmarin
so
3 kašike pavlake
Osim tikvica, pomešajte sve gore navedene sastojke za prvi fil i drugi fil. Tikvice narežite na tanke šnite. Možete ih kao takve staviti u nadev, a ja sam ređala polovine krugova onako uspravno u krug.