tag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post7652451806015928156..comments2024-01-06T19:34:27.528+01:00Comments on f o o d f o r t h o u g h t: VOJNIČKI PASULJ MU NIJE NI DO KOLENAJ e l e n ahttp://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-77913524385080273352018-08-03T14:39:44.006+02:002018-08-03T14:39:44.006+02:00Bravo, potpuno se slazem sa tobom.Bravo, potpuno se slazem sa tobom.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-32334505909395418132016-08-28T21:22:39.193+02:002016-08-28T21:22:39.193+02:00Odlicno!Odlicno!Svemirachttp://svemirac.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-66955475886524027002015-10-11T03:48:13.273+02:002015-10-11T03:48:13.273+02:00Jelena recept je fantastican,ali ja umanjim tog me...Jelena recept je fantastican,ali ja umanjim tog mesa na minimum,mi volimo vise da se najedemo pasilja a meso jedemo posebno.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06756291870556122185noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-34423019532888611312015-10-11T03:45:50.114+02:002015-10-11T03:45:50.114+02:00Hehe anoniman naravno da ne ostane za veceru a kam...Hehe anoniman naravno da ne ostane za veceru a kamoli sutradan kad si skuvao samo 300g.To je malo za porodicu,neznam koliko vas je.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06756291870556122185noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-40067563211065168532015-03-13T15:02:24.784+01:002015-03-13T15:02:24.784+01:00Eh, postovana Jelena, lako je i jednostavno skuvat...Eh, postovana Jelena, lako je i jednostavno skuvati rucak sa svim sastojcima koje si upotrebila u ovom receptu, i verujem da je ukus - prste da polizes!!!<br />Medjutim, pasulj je sam po sebi vrlo ukusna i jednostavna za pripremu namirnica, i moze se skuvati samo sa par sastojaka, a da bude fenomenalno dobrog ukusa, sto je jako bitno u onim danima kada se sakuplja metalni novac po kuci da bi se nesto kupilo, hehe...<br />Evo mog recepta po kome se kuva u takvim danima, step by step:<br />300gr pasulja preko noci ostaviti u vodi da nabubri, isprati i izruciti u posudu gde ce se kuvati i preliti sa litar vode (hladna voda, hladna ringla). Ukljuciti ringlu na najjace (kod mene je to "na trojci") i nakon 20 minuta skinuti sa vatre, oprati, vratiti nazad u serpu,dodati na vrh noza obicnog secera i naliti vodom (ja to uvek cinim hladnom!) i na dvojci uz dolivanje vode kuvati tacno 2 i po sata, nevezano za starost pasulja!. Vodu dolivati `po malo`, tako da je zapreminski uvek bude dva puta vise nego pasulja. Dok se pasulj kuva, ocistiti 300-350gr crnog luka, iseckati toliko sitno, kao recimo kada je prilog za cebapcice,posoliti sa trecinom kafene kasicice soli i na 3 pune kasike masti prziti sve dok ne dobije braonkasto staklenastu boju i ne pocne da se pretvara u kasu. Paziti da ne zagori ni jedan komadic luka, jer ako samo jedan zagori,pocrni, menja se ukus celog jela - neverovatno ali istinito! Recimo pola minuta pre nego je luk gotov, dodati pola kafene kasicice aleve paprike i uz stalno mesanje sjediniti, i odloziti sa vatre.I sa paprikom treba biti oprezan! Ako zagori, jelo dobije gorkast ukus ...<br />Kada istekne onih 2 i po sata kuvanja pasulja, dodati luk,posoliti po ukusu i kuvati jos 30 minuta,bez dolivanja vode.Zadnjih 5-10 minuta, mutilicom (zicom) za jaja ovlas u samom loncu izglnjeciti pasulj, ali ne svu kolicinu vec onako, recimo, jednu cetvrtinu, i dobro promesati, vise puta...<br />Ostaje samo da se iskljuci ringla, serpa ostaje na ringli i saceka se da se pasulj ohladi na temperaturu za posluzivanje - i to je to...<br />Bez bibera, lovora, sargarepe, bio-zacina, mesa, bez zaprske...E to je pravi ukus pasulja koji retko koja domacica da je spoznala, jer se uvek ucini nesto da se ukus oplemeni, bilo mesom ili zacinima.<br />Namerno sam opisao u detalje to sto je "prosto ko pasulj", jer se i tu moze pogresiti i dobiti neukusna corbica... :)<br />Ne kuvam cesto, ali kada ovako skuvam pasulj, nikada ne ostane za veceru ili za sutradan!<br />Pokusajte, a ako vam se ne dopadne, uvek mozete da mu oplemenite ukus nekom kobajom sa rostilja ili suvim mesom, jedino sto je sigurno - nece se baciti!!!<br />Srdacan pozdrav, <br />cika GociAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-89278607853304637692015-02-05T17:25:14.275+01:002015-02-05T17:25:14.275+01:00Draga Jelena,
Nisam probao tvoj recept, ali veruj...Draga Jelena,<br /><br />Nisam probao tvoj recept, ali verujem da bih guštirao u tvojoj varijanti. Međutim, nezgodno je što si sa svojim receptom upravo uništila hiljadu godina staru izreku, da je nešto prosto ko pasulj. Smisao srpskog pasulja, jest u jednostavnosti, po tome je poznat nadaleko. Ne želim napisati, da je tvoj recept nemoguće ponoviti, ali sestro moja, to je svetlosnim godinama udaljeno od definicije prosto ko pasulj.<br /><br />Andrej iz CeljaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-19527703406448443902014-10-30T18:48:25.026+01:002014-10-30T18:48:25.026+01:00 Eto samo da vam odam tajnu vojničkog pasulja... K... Eto samo da vam odam tajnu vojničkog pasulja... Kuva se sa sirovim mesom a ne suvim i to je to... I da, nema ga boljeg a pogotovo ne nešto što i nije pasulj već bosanski lonac, čuj celer i mrkva u pasulju... Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-55572237834008411812012-12-08T11:47:32.102+01:002012-12-08T11:47:32.102+01:00Tačno, ali kad se sa butkice i rebara ukloni kost ...Tačno, ali kad se sa butkice i rebara ukloni kost onda ostane svega oko 500g mesa plus slanina. Nije mnogo naspram pasulja kad se jede, a slažem se može on ii kot da se jede samo sa slaninicom. Mi ga volimo mesnatog, a od ove količine izađe oko 4 litre pasulja naspram 10 tanjira naprimer to bude po 200g mesa po osobi, taman da ne budeš gladan.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-9746833260197833372012-12-08T10:59:16.616+01:002012-12-08T10:59:16.616+01:00Samo što je ovdje naj manje pasulja te oni koji vo...Samo što je ovdje naj manje pasulja te oni koji vole ovakav ručak nisu u stvari ljubitelji pasulja već mesa... (2,2 kg mesa prema 0,5 kg pasulja) hahaaaa, pa zar nisam u pravu?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-60126191845981939182011-02-27T00:18:25.048+01:002011-02-27T00:18:25.048+01:00Jako dobro, a i jasno mi je zašto muž više voli ov...Jako dobro, a i jasno mi je zašto muž više voli ovaj domaći grah od vojničkog :). Super pripremljen i baš primamnjivo izgleda ! Volim inače grah i svu takvu domaću hranu.Branka - byBhttps://www.blogger.com/profile/06167769161903266647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-21853865413064905622011-02-24T14:50:49.457+01:002011-02-24T14:50:49.457+01:00Ellerinize sağlık. Çok leziz görüyor.Ellerinize sağlık. Çok leziz görüyor.MÜJDEhttp://sabahattin-gencal.blogspot.com/search?updated-max=2011-02-14T00%3A43%3A00%2B02%3A00&max-results=1noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-76734729265508127992011-02-24T12:46:10.917+01:002011-02-24T12:46:10.917+01:00U ove hladne zimske dane perfektan rucak! Tvoj pas...U ove hladne zimske dane perfektan rucak! Tvoj pasulj izgleda bas slasno, Jelena :)tanjahttps://www.blogger.com/profile/06891183769691645859noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-43878473464513394062011-02-24T11:01:46.633+01:002011-02-24T11:01:46.633+01:00Ne znam koja je fora s vojničkim grahom ali vjeroj...Ne znam koja je fora s vojničkim grahom ali vjerojatno je stvar u tome da u usporedbi s ostalom vojničkom hranom je on prava poslastica. <br />Ovaj tvoj izgleda savršeno i uvjerena sam da bolji od bilo kojeg vojničkog jela. :)Andreahttps://www.blogger.com/profile/00054051517093777915noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-64204593795869799722011-02-24T00:39:31.251+01:002011-02-24T00:39:31.251+01:00Kad zima zakuca na vrata, nista bolje (Mada bih ga...Kad zima zakuca na vrata, nista bolje (Mada bih ga mogla jesti svaki drugi dan)!Bas fino sto si prikazala kako ga mi Balkanci pravimo.jasna varcakovichttps://www.blogger.com/profile/05996238860556223973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-21429783740857834222011-02-23T21:33:29.853+01:002011-02-23T21:33:29.853+01:00Super grah i kod nas se često pravi, uvijek tvrdim...Super grah i kod nas se često pravi, uvijek tvrdimo da ga nitko od nas ne zna napraviti ko moj tata, ima neka tajna veza između muškaraca i tog graha :DBite my cakehttps://www.blogger.com/profile/12897863855831863286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-16949704676492928302011-02-23T21:07:22.001+01:002011-02-23T21:07:22.001+01:00Draga Jelena, divno mi zvuči (ni ja nemam pojma u ...Draga Jelena, divno mi zvuči (ni ja nemam pojma u čemu je štos sa vojničkim grahom, ni mene nije baš oduševio mada sam ga probala) :)<br />Imaš nagradicu na mom blogu: http://dalmatiagourmande.blogspot.com/2011/02/blog-award-i-7-stvari-od-meni.htmlMajahttps://www.blogger.com/profile/13072837464623351994noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-84415800671034570532011-02-23T20:37:39.837+01:002011-02-23T20:37:39.837+01:00Odličan grah, lijepo si opisala postupak, divan ru...Odličan grah, lijepo si opisala postupak, divan ručak u ovo hladno vrijeme.Dunjahttps://www.blogger.com/profile/00525972987968044855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-60057823604166828832011-02-23T18:09:03.359+01:002011-02-23T18:09:03.359+01:00Sa ovakvim sastojcima ne može biti loš...Super!Sa ovakvim sastojcima ne može biti loš...Super!JA U KUHINJI...https://www.blogger.com/profile/00701714370247000029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-16410729510645881002011-02-23T17:00:36.556+01:002011-02-23T17:00:36.556+01:00Kako dodje ona pesma: <> U vojsku sam ga jeo...Kako dodje ona pesma: <> U vojsku sam ga jeo a i sada ga volim, jos u zemljanu posudu, super Jelena...Miodrag Surachttps://www.blogger.com/profile/13189226811143124287noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-43930095893879880862011-02-23T15:01:57.022+01:002011-02-23T15:01:57.022+01:00hehe, a kod mene Prebranac :))) Odlično, slažem se...hehe, a kod mene Prebranac :))) Odlično, slažem se sa tobom i ja obavezno stavim da penoći u vodi.Marijanahttps://www.blogger.com/profile/05513392657589032965noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-59319409014190789192011-02-23T12:59:01.599+01:002011-02-23T12:59:01.599+01:00I ja i ja :))
Kod mene u porodici su svi pasuljolj...I ja i ja :))<br />Kod mene u porodici su svi pasuljoljupci :))retko kad se desi da pasulj podgrevamo ;) iako se slažem da je podgrejan još bolji!stocicu postavi sehttps://www.blogger.com/profile/01096184228227448213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-26327692416498041342011-02-23T11:51:43.201+01:002011-02-23T11:51:43.201+01:00Obozavam pasulj!!!Rado bih ti dosla na rucak:))Obozavam pasulj!!!Rado bih ti dosla na rucak:))Majahttps://www.blogger.com/profile/07789246903923358782noreply@blogger.com