tag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post7062576969155577828..comments2024-01-06T19:34:27.528+01:00Comments on f o o d f o r t h o u g h t: CRNI RIŽOTO, ČIŠĆENJE LIGNJI ZA POČETNIKEJ e l e n ahttp://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comBlogger35125tag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-2093947736924609732011-03-05T11:12:08.885+01:002011-03-05T11:12:08.885+01:00poz...riceta ti je lipa, samo je ščeta da nisi dup...poz...riceta ti je lipa, samo je ščeta da nisi duperala friške lignje iz jadrana, enivej mogu proč i ove...dalmacija moja inspiracijahttp://dalmacija.kovacevic.nlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-63777375512338897412011-02-02T19:00:02.832+01:002011-02-02T19:00:02.832+01:00Ne mogu a da ne ostavim komentar na tvoj post...iz...Ne mogu a da ne ostavim komentar na tvoj post...iz vise razloga:) Prvi je Split, rec koja sama po sebi izaziva kod mene pojacan i ubrzan rad srca. Neki to zovu nostalgija...<br />I ja sam "vojno" dete, 10 najlepsih godina svoga zivota provela u najlepsem gradu. Jedna od mnogih stvari za kojima zalim je sto nisam isprobala mnoge morske specijalitete. Ovde u Zrenjaninu je tesko pronaci bilo sta od morske ribe a kamoli da je sveza, pa je svaki 'morski' obrok pravi uzitak. <br />Hvala ti za iscrpno uputstvo za pripremu lignji (mogu cak i miris da prizovem:) i cim ih nabavim-pravim po tvom receptu...Ivanahttps://www.blogger.com/profile/18093336889123205009noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-40546082261379132662011-02-01T14:09:34.560+01:002011-02-01T14:09:34.560+01:00Fenomenalan post, prekrasno objasnjeno, i slike s ...Fenomenalan post, prekrasno objasnjeno, i slike s WOW efektom... nemam rijeci... :)tanjahttps://www.blogger.com/profile/06891183769691645859noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-87027559252147007332011-01-31T18:42:29.977+01:002011-01-31T18:42:29.977+01:00Odlican post, svaka cast!Odlican post, svaka cast!Zeljahttps://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-3194576989409831772011-01-30T21:25:03.995+01:002011-01-30T21:25:03.995+01:00Svaka čast Jelena, zaista si sve jako lijepo objas...Svaka čast Jelena, zaista si sve jako lijepo objasnila, moj dragi je "šampion" u lovu na lignje :DD, to mu je baš strast i moram ga pohvaliti, tako da sam ih baš danas pripremala, jedino što ne volim baš ovaj crni rižot zadnjih godina.. možda se i to promijeni.. kako god, jako lijepo ti je ispalo. :)Nevena Buljanhttps://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-2316015665542897612011-01-30T18:14:25.327+01:002011-01-30T18:14:25.327+01:00Jos jedno dete vojnog lica :)))
Bar nam je bilo z...Jos jedno dete vojnog lica :)))<br /><br />Bar nam je bilo zanimljivo detinstvo :))<br /><br />Sjajan postSanja Manasijevichttps://www.blogger.com/profile/12274099250642308532noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-77285384804814283462011-01-29T17:44:24.476+01:002011-01-29T17:44:24.476+01:00Jelena moja, pa ti si mi bila svjetski putnik, a d...Jelena moja, pa ti si mi bila svjetski putnik, a da ja to nisam ni znala, a sada ispada da si rođena Splićanka kao i ja :)<br />Rižot ti je divan, a baš me veseli tvoja ljubav prema morskim plodovima :)<br />Ne spominji prošek, ugušila bi se u njemu jer ga obožavam u svakoj kombinaciji s morskim plodovima...<br />Ja ga osobno crni rižot spremam s svježom sipom. Iskreno, obožavam dodatak prošeka i parmezana, dok nisam za crvenu papričicu i riblju juhu u rižotu. Ja sam više poklonik vruće vode jer mi onda ostaje puni okus sipe :) <br />Pouzdano znam da u većini restorana kod nas sestavlja riblja juha kao temeljac, ali ima i onih koji ubacuju vruću vodu i osobno mi je takav rižot draži :)Majahttps://www.blogger.com/profile/13072837464623351994noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-87391902541010572202011-01-29T15:30:18.948+01:002011-01-29T15:30:18.948+01:00Svaka cast Jelena!!!!Jela sam ovaj crni rizoto,ali...Svaka cast Jelena!!!!Jela sam ovaj crni rizoto,ali mi je posle njega bio "divan" osmeh:)))Draga moja,nagradica od mene te ceka,pa svrati:)Majahttps://www.blogger.com/profile/07789246903923358782noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-48850375823870549722011-01-28T18:38:00.690+01:002011-01-28T18:38:00.690+01:00Eh, baš krasno. Izvrstan post, uvijek će se neko n...Eh, baš krasno. Izvrstan post, uvijek će se neko naći kome je to potrebno i važno. Meni je dobrodošao, pa i komentari iz kojih pokupimo isto tako dobrih savjeta. Samo naprijed!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01417487664473810538noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-38510363174484409752011-01-28T11:08:19.617+01:002011-01-28T11:08:19.617+01:00Divan post!
Već si kod mene spomenula da si rođena...Divan post!<br />Već si kod mene spomenula da si rođena u Splitu i ja ti od srca želim da što prije dođeš ponovo i pronađeš mjesta iz svog djetinjstva.<br />U međuvremenu slobodno evociraj uspomene putem ovakvim postova.<br />Odlično si obradila temu, sve je divno objašnjeno. I ja crni rižoto radim od sipa, ali sam uvjerena da i s lignjama mora biti dobro!Tadejahttps://www.blogger.com/profile/04530130885781904005noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-16868250649329228992011-01-28T09:48:31.640+01:002011-01-28T09:48:31.640+01:00Nema ti kod mene posebnih trikova, crni rižoto ugl...Nema ti kod mene posebnih trikova, crni rižoto uglavnom radim od svježih sipa, ako su veće obavezno ih ubacim u kivi; može i u mljeveni ananas, ali kako je kivi jeftiniji, a i svježi ananas mi je nekako grijeh baciti, efekt isti, odlučujem za kivi. KOd mene su začini peršin i ljuti feferon kojeg uvijek imam pripremljenog u ulju. Isključivo podlijevam ribljom juhom, ako nemam riblje juhe ne kuham morski rižoto. Doduše ni obični rižoto ne kuham ako nemam juhe (uvijek u zamrzivaču imam par litara juhe u odvojenim posudama za rižoto, riblje i mesne)<br />S lignjama više volim crveni rižoto i u tom slučaju pripremam odvojeno rižu podlijevanu ribljom juhom i tek skoro pred kraj dodajem lignje koje su posebno kratko pržene uz dodatak bijelog vina - rižoto bude intenzivnijeg okusa nego kada se lignje dinstaju na luku. <br />Parmigiano te sigurno Talijani neće tražiti ;-)Roman Taleshttps://www.blogger.com/profile/06017029772550855961noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-81913257664514223342011-01-28T07:11:30.137+01:002011-01-28T07:11:30.137+01:00@Roman tales-napisala sam ovaj post sa željom da č...@Roman tales-napisala sam ovaj post sa željom da čujem i iskustva drugih, pa mi je drago čuti savete iz drugih zemalja. Znam da se lignje termički kratko obrađuju, da se prže ili do 2 minuta ili dinstaju preko 20-30 minuta jer u periodu između 2-20 minuta dolazi do promene strukture proteina pa su onda gumaste, a o tome ćemo u nekom o narednih postova. Ja lično volim manje lignje jer mi se dopada da vidim kolutiće, a ne rezance u rižotu. Čula sam za kivi, ali to nisam probala. Što se tiče parmigiana, napisala sam da ga doda pre jela ko voli, jer se desi da ljudi traže da se doda, pa ga je zgodno imati na stolu za goste. Kao što rekoh, dobro spremljenom rižotu nije potreban, kao što mu ni limun nije potreban. Kuhinje jadranske obale su slične, ali se sigurno razlikuju, kao što se razlikuju od mesta do mesta. Volela bi da vidim ovo jelo u tvom izvođenju, pa da pokupim još neke cake i trikove.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-63262579510762744922011-01-27T15:27:32.719+01:002011-01-27T15:27:32.719+01:00Neki dan sam pripremala lignje i bile su popriličn...Neki dan sam pripremala lignje i bile su poprilično velike. Ne znam zašto je toliko mnogo ljudi ubijeđeno da su velike lignje ravne đonovima nakon kuhanja, odnosno da ostaju tvrde i žilave. Kod lignji je problem koliko dugo se kuhaju, ne trpe dugačko kuhanje i lako se dogodi da u strahu da ne ostanu sirove produže s kuhanjem i lignje odrvene. Ako te baš jako strah da bi velike lignje mogle biti žilave rješenje je da se na nekih pola sata potope u miksani kivi, kasnije operu i kuhaju ili prže kako voliš (vrijedi i za sipe, muzgavce i manje hobotnice).<br />Što se pak recepta tiče, obzirom da si ubacila i parmigiano kao sastojak, moram ti reći da je to jedna od grešaka koju čine oni kojima se dopada talijanski rižoto, onaj koji se na kraju legira parmigianom i maslacem. To pravilo u kuhanju rižota ne vrijedi za morske plodove, na rižoto ili tjesteninu s plodovima mora (ili ribom) parmigiano se ne stavlja. Jednako tako, količine luka su daleko manje u talijanskim receptima u odnosu na količine koje se kod nas stavljaju i meni više odgovara manja količina luka koji je sam po sebi slatkast nakon dinstanja, jednako kao i slatkaste lignje. Doduše, svi recepti u dalmatinskoj kuhinji, manje-voše počinju sa "šufrigat kapulu" ... :-)Roman Taleshttps://www.blogger.com/profile/06017029772550855961noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-43306859623494995882011-01-27T13:17:56.372+01:002011-01-27T13:17:56.372+01:00DRAGE MOJE, prvi put imam tremu prilikom klika na ...DRAGE MOJE, prvi put imam tremu prilikom klika na vaše komentare. Mislila sam da je pomalo pretenciozno da vam ja solim pamet o lignjama, ali sam se usudila da objavim ovaj post jer znam da ima onih koji se plaše čišćenja lignji i misle da je ovo jelo jako komplikovano. <br />Znam da ovde idu sipe, ali moram da priznam da ih nisam našla u prodaji. Sledeći put. <br />Kako vreme prolazi meni se polako sklapaju kockice u glavi o vama, na osnovu sitnica koje tu i tamo pokupim čitajući vaše postove. Evo, bilo mi je tako teško da pišem uvodne delove u početku, da sam ih i često preskakala, a sada kada sam većinu vas i upoznala, nekako sve ide lakše. Biće vremena za još razotkrivanja....;))J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-51482906669525692362011-01-27T11:09:18.579+01:002011-01-27T11:09:18.579+01:00Fenomenalno objasnjeno! Ovo sipino crnilo jos nisa...Fenomenalno objasnjeno! Ovo sipino crnilo jos nisam probala; nemam vise izgovora!jasna varcakovichttps://www.blogger.com/profile/05996238860556223973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-28383497046519417112011-01-27T00:11:11.796+01:002011-01-27T00:11:11.796+01:00Svaka cast Jelena!!! Ne verujem da cu se ikada odv...Svaka cast Jelena!!! Ne verujem da cu se ikada odvaziti da cistim lignje ali ako se predomislim zapamticu gde su saveti da to uspesno odradim :)<br />Uzivala sam citajuci ovaj post od pocetka do kraja!Casa de vainillahttps://www.blogger.com/profile/12512616706528760355noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-45401697037417172232011-01-26T23:21:10.996+01:002011-01-26T23:21:10.996+01:00Volim crni rizoto, a fotografije su ti prekrasne, ...Volim crni rizoto, a fotografije su ti prekrasne, osim toga i vrlo korisne...medjutim najzanimljivije od svega mi je bilo tvoje razotkrivanje, nekako sam i prije slutila, po tvojim zanimljivim receptima, da tu mora biti neka zanimljiva kombinacija kod tebe :)Jako lijepoSweet Greenhttps://www.blogger.com/profile/16722645056197114517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-39071655809415959722011-01-26T23:16:25.039+01:002011-01-26T23:16:25.039+01:00Svaka čast Jelena na ovom postu i svim objašnjenji...Svaka čast Jelena na ovom postu i svim objašnjenjima, ovo ću si kopirati i spremiti itekako će mi dobro doći! Nemam apsolutno nikakvu zamjerku i ovo bih isto spremila. Inače, obožavam ribu i morske plodove i na ovakvoj hrani bih mogla živjeti zauvijek. Tata mi je ronilac i navikli smo na morsku hranu, svi jako volimo. <br />Lijepo je iskusiti različite kulture-živjeti na različitim mjestima i isprobati različitu hranu.<br />Divan post!Bite my cakehttps://www.blogger.com/profile/12897863855831863286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-14326193012159929252011-01-26T22:15:21.354+01:002011-01-26T22:15:21.354+01:00Jelena svaka čast! Ovo je za mene suvo zlato:))
Cr...Jelena svaka čast! Ovo je za mene suvo zlato:))<br />Crni rižoto prvi put sam probala kod drugarice čija je majka iz Splita(doduše pravio ga je tata koji je iz Srbije;))i obožavam ga !Dosad nisam ni pomišljala da ga napravim:<br />Posle tvog posta.....;))stocicu postavi sehttps://www.blogger.com/profile/01096184228227448213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-23218908133883041012011-01-26T22:09:02.499+01:002011-01-26T22:09:02.499+01:00Draga čeka te nagrada kod mene ;))Draga čeka te nagrada kod mene ;))Just Cake Girlhttps://www.blogger.com/profile/08193946557464565099noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-12080350982417155392011-01-26T22:08:01.842+01:002011-01-26T22:08:01.842+01:00:-) - najvažnije od svega su ustvari lignje - ako ...:-) - najvažnije od svega su ustvari lignje - ako su prave (jadranske) - onda je i proces čišćenja puno lakše - u svakom slučaju - s pravim lignjama se teško griješi ;-)Sandrahttp://virtualnasvakodnevica.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-40809591822965407842011-01-26T21:50:21.965+01:002011-01-26T21:50:21.965+01:00Odlični savjeti, prekrasna prezentacija.
p.s.
Da m...Odlični savjeti, prekrasna prezentacija.<br />p.s.<br />Da možda nisi u D.C.-u stanovala ili bila blizu California st., N.W.?Laka kuharicahttps://www.blogger.com/profile/06558323013299150373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-33923715599990134552011-01-26T19:24:08.309+01:002011-01-26T19:24:08.309+01:00kao i uvijek, prekrasan i super objašnjen post s t...kao i uvijek, prekrasan i super objašnjen post s tvojim osobnim pečatom :))mojamediteranskakuhinjahttps://www.blogger.com/profile/12006007389092732886noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-79396485745739749992011-01-26T18:19:02.479+01:002011-01-26T18:19:02.479+01:00Jelena super uradjeno...Jelena super uradjeno...Miodrag Surachttps://www.blogger.com/profile/13189226811143124287noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-3111900638896266842011-01-26T17:33:36.522+01:002011-01-26T17:33:36.522+01:00Jako si lijepo to objasnila,i recept ti je super!J...Jako si lijepo to objasnila,i recept ti je super!Ja osobno više volim lignjune,jer su deblji i mesnatiji,jedino jadranske lignje su mi dobre.Morat ču i ovo probati,ali mislim da ću samo ja jesti,jer moji baš na vole rižota,pogotovo ako je drugačiji od onoga na koji su navikli ;)Ninahttps://www.blogger.com/profile/09527153673863986091noreply@blogger.com