tag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post6459029023036924466..comments2024-01-06T19:34:27.528+01:00Comments on f o o d f o r t h o u g h t: TORTELINI SUPA S VRGANJIMAJ e l e n ahttp://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-20275592821881371002012-01-30T10:58:48.473+01:002012-01-30T10:58:48.473+01:00Tanja, da znaš da si u pravu ali ja ne mogu da odo...Tanja, da znaš da si u pravu ali ja ne mogu da odolim a da ne popravim neke katastrofe kao npr. ovu katastrofu<br />http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/07/corba-od-dagnji.html<br />Clam chowder mi je omiljena čorba a ova kad pogledaš ovu fotku nikad je ne bi niko napravio, ili jednostavno da idam nov post i da se malo smejem na svoj račun. E to bi bilo bolje! Recepte ne diram jer mi je uvek frka ako je neko otštampao recept pa se onda vrati a ono nešto drugo nego ako promenim nešto, a to je retko, kao za glazuru za Vasinu tortu onda dodam naknadni komentar. <br /><br />ps i ti se lepo popravljaš u fotografisanju. Samo napred!J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-85509883763013410162012-01-30T09:38:47.325+01:002012-01-30T09:38:47.325+01:00Ja se izvinjavam što ulećem u "intimnu" ...Ja se izvinjavam što ulećem u "intimnu" konverzaciju, ali imam nešto da dodam: a zašto bi bilo koja od vas dve (moje uzdanice) popravljala bilo šta na svojim blogovima? Pre svega, ovako se vidi napredak u fotografiji, detaljima, tehnikalijama i slično. Fotografije - vidimo o čemu se radi i na najlošijim fotografijama (a takvih na vašim blogovima nema), a kome se ne dopada, neka ih napravi sam pa tako stekne sliku o jelima koja su tako detaljno objašnjena da slika nije ni potrebna. Dakle, devojke, posvetite se novim projektima koje svi željno iščekujemo i ne gubite vreme i energiju na vraćanje na prošlo i već prihvaćeno. A ja sam ovde samo svratila da vidim sa čim su torteline :-)Tanja Lekovićhttps://www.blogger.com/profile/18348783754149605640noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-87236818281604345742012-01-29T14:07:18.094+01:002012-01-29T14:07:18.094+01:00Ne pričaj mi o "popravljanju" starih pos...Ne pričaj mi o "popravljanju" starih postova. I ja stalno pravim neke planove kako da doradim recepte bar za one stvari koje relativno često pravim, ali uglavnom nikad da to dodje na red. Uvek imam šta pre da probam i pravim... Ti si ovde ipak fino objasnila kako praviš torteline, tako da jesi kompletirala recept, a sad, bože moj, uvek može i post tome da se posveti...<br />Elem, <a href="http://mamajacooks.blogspot.com/2012/01/tortelini-supa-sa-vrganjima.html" rel="nofollow">evo moje tvoje supice</a> :)<br />Stvarno je fina, hvala ti :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-9991665289782195132012-01-29T09:45:47.132+01:002012-01-29T09:45:47.132+01:00Eto vidiš sad sam se setila šta sam trebala da pop...Eto vidiš sad sam se setila šta sam trebala da popravim na blogu. Znam da sam nešto htela ali nikako da mi dođe, a to je baš ovaj recept za torteline. Nisam je od tada pravila, jer jednostavno od svih recepata koje radim ne može da stigne na red. Kako stvari stoje koliko se moj repertoar proširio pored svih vas mi ćemo jednom odišnje stići da jedemo sarmu i pasulj jer jednostavno malo je dana u godini za sve isprobaati, ako do tada en otvorimo blogerski restoran. Drago mi je da ti se dopala. Tortelini mogu biti mini, ili maxi, kako ko voli, a vrganji zaista daju čaroban ukus. Jesu skupi ali se malo troše. Ja ih držim u papirnoj kesi u zamrzivaču.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-77193883500580036392012-01-28T20:53:10.151+01:002012-01-28T20:53:10.151+01:00Pravila sam! I torteline, i dalje supu po receptu....Pravila sam! I torteline, i dalje supu po receptu. Moram priznati da je supica - ODLICNA! :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-24284200058995924262010-09-05T00:40:27.551+02:002010-09-05T00:40:27.551+02:00juha je odlična i svaka čast na domaćim tortelinam...juha je odlična i svaka čast na domaćim tortelinama. Kombinacija sa vrganjima je super. Inače, svaki dan obavezno jedem juhu, imam tu naviku još od malih nogu i tako je ostalo, ova tvoja je baš jako primamnjiva !Branka - byBhttps://www.blogger.com/profile/06167769161903266647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-64600380075996479112010-09-04T13:56:22.836+02:002010-09-04T13:56:22.836+02:00Fenomenalno izgleda, a istog je i ukusa.Fenomenalno izgleda, a istog je i ukusa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-13947914431957026742010-09-04T09:16:53.047+02:002010-09-04T09:16:53.047+02:00WOW juha s domaćim tortelinima, ma ovo mora biti s...WOW juha s domaćim tortelinima, ma ovo mora biti savršeno. Tortelini ti izgladeju predobro, svaka čast na pedantnoj izradi. :)Andreahttps://www.blogger.com/profile/00054051517093777915noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-28029448024929306502010-09-03T14:58:49.817+02:002010-09-03T14:58:49.817+02:00odlična juhica, obožavam vrganje i trenutno ih ima...odlična juhica, obožavam vrganje i trenutno ih imam na zalihama, ova juhica bi mogla biti i kod nas koji danNinahttps://www.blogger.com/profile/08187234488295276272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-26381550077402358382010-09-02T17:06:26.764+02:002010-09-02T17:06:26.764+02:00@DADE samo mora brzo da se radi jer se testo suši....@DADE samo mora brzo da se radi jer se testo suši. NIje ni potrebno da se namotaju oko prsta, samo da se ivice spoje. Ako se motaju onda se testo meko lepo rastegne na jagodici prsta (čak i muškog) a vrhovi izdugulje i lepo se spoji! Srećno!J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-5224375423797858842010-09-02T16:02:12.862+02:002010-09-02T16:02:12.862+02:00Jelenče hvala ti. Odmah sam ja znao da si ti jedna...Jelenče hvala ti. Odmah sam ja znao da si ti jedna fina osoba i da ćeš mi sigurno napisati uputstvo kako se rade te minijaturne tortelinice. Moram ti priznati da meni ne bi škodili manjo tanji prstići, ako planiram da radim tortelinice tih dimenzija, jer kad sam isekao papir prečnika 3 cm, i simulirao ce opostupak, porazila me je činjenica da taj papireć ne dopire ni do polovine obima mog najmanjeg prsta. Naravno znam i da će se one malo i raširiti od pritiskanja, ali čak i ona kvadratna varijanta gde bi dijagonala kvadrata bila veća od 3 cm. nije zamišljena za moje prste. Zato ću ja morati da nađem jedan štapić ili cevčicu i da na nju namotavam tortelinicu, što bi moglo da se pokaže čak i zgodno jer bih mogao da ih prvo presavijam i slepim i takve u obliku školjke (sa podvrnutom ivicom) da ih slažem jednu do druge na neki mastan papir za pečenje. E kad ih složim desetak, onda mogu da na njih postavim taj štapić ili cevčicu, pa da podignem kraj tog papira i sve da ih namotam jednom stranom na cevčicu, pokvasim suprotni kraj svih tortelinica, pa i onaj drugi kraj papira podižem i nabacim na ovaj već preklopljeni deo istih. Malo pritisnem i to preko papira, i izvučem cevčicu napolje.<br /><br />Nemam pojma da li će to nešto ubrzati postupak, ali čak i da moram da radim jednu po jednu, isplati se. Kad je kuvanje u pitanju pokazujem zadivljujuće strpljenje. Primer: za ćerkin osamnaesti rođendan sam pravio one male sendvičiće od koturića kifli (mislim da se zovu kanapei. 800 komada sam napravio da nahranim (do nedavno) decu iz njenog odelenja, a tada već proždrljive "monstrume" :)))<br /><br />Jasno ti je da ću da ih pravim, mada se može desiti da ću kao i ti, na pola posla reći SAD I NIKAD VIŠE.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-34560037433177286492010-09-02T10:43:31.523+02:002010-09-02T10:43:31.523+02:00Jelena, juhica je savršena! Obožavam vrganje, a u ...Jelena, juhica je savršena! Obožavam vrganje, a u tortelinima se doslovno gušim :)Majahttps://www.blogger.com/profile/13072837464623351994noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-71967173202381802712010-09-02T10:17:02.938+02:002010-09-02T10:17:02.938+02:00Ma, bravo! Sve domaće je odlično, tijesto pogotovo...Ma, bravo! Sve domaće je odlično, tijesto pogotovo, ali ja nemam volje torteline, raviole i sl. raditi kod kuće. Zato se iskreno divim svakome tko hoće, zna i može! Ova juhica je božanstvena kombinacija onog najboljega.Laka kuharicahttps://www.blogger.com/profile/06558323013299150373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-28227154303144487702010-09-02T08:52:38.937+02:002010-09-02T08:52:38.937+02:00Hvala svima na pohvalama. Supa je stvarno jako aro...Hvala svima na pohvalama. Supa je stvarno jako aromatična i od kada pravim torteline mi ne jedemo bistru supu sa rezancima.<br /><br />@DADE baš ste me nasmejali. Taman sam se posle čitanja drugog reda setila da stavim link na Marijin blog pošto sam pre neki dan videla njen post sa instrukcijama, kad ono već ste upoznati. Da stvar bude još "gora" da li bi mi verovali da je ovo jedino i prvo što sam sa pastom radila od kada sam dobila mašinu za pastu pre 8 meseci. Druga stvar, one jesu i manje, pošto narastu u supi, ali ne mnogo. Kašika je kao svaka druga kašika za supu. Gotove torteline su prečnika iz zamrzivača 2cm.<br />Razmišljala sam i ja kako to da izvedem.<br />1. Prvo testo regularno za pastu (2 jaja, kašika ulja, so, i oko 200g brašna,tj. koliko može da primi da bude elastično) se stanji koliko je moguće, na 2 ili 3 , prenese se na blago pobrašnjan papir za pečenje. Napravi se jedna kora kao za lazanju na mašini, a ostatak testa vrati u kesu u frižider.<br />2. Mora brzo da se radi. Modlicom (kupila sam je na pijaci) prečnika 3 cm (evo sad sam merila) seku se krugovi. Od onog što ostane opet se premesi i razvuče na mašini i seku se krugovi. Ostatak se spoji sa testom u frižideru<br />3. Fil već pripremljen samleven jer mora da je kao pasta, da ne bi u komadićima probio testo, stavim u kesu čvrstu (najobičniju čvrstu kesu), tj. stavim u čošak kese i presečem vrh malo da može da izlazi i odstranim makazama ostatak kese koji mi ne treba<br />4. Na svaki krug mrva fila<br />5. Prst umočim uvodu koja tu stoji sa strane u šoljici za kafu i pola kruga po obodu pređem prstom, pa preklopim, pritisnem da se slepi i uzmem tortelinicu u ruku<br />6. Zavrnem ivice ka gore, kažiprsom na strani gde je fil napravim malo udubljenje a ivice sa strane privučem i povežem oko prsta. Nekada ih samo malo uvrtim jednu oko druge. Nemam minijaturne prste. Regularni su. Valjda!<br />7. Penesem na pleh sa papirom za pečenje...dovršim ostatak izirezanih. Stavim pleh u zamrzivač i radim dalje.<br />8. Čim se stegnu malo, samo malo idu u kesicu<br />9. I tako dok ne utrošim materijal<br />10. Napraviću post samo za Vas sa slikama kada istrošim sve torteline u zamrzivaču<br />11. Ovo jeste pipavo i kao što sam rekla svaki put kad završim kažem to je poslednji put, i onda evo kao i sad opet se poželim kroz 2,3 meseca da ih pravim. Ohrabrujuće je to što ja nisam uopšte talenat niti imam živce za pipave stvari. Volim da radim odokativnom metodom menjam usput. Kada treba da je sve pod konac, kao sitni kolači, tu još svoj talenat nisam razvila.<br />Pozdrav Jelena<br />p.s. počnite svoj blog, a mi svi možemo da Vam pomognemo oko ovakvih zavrzlamaJ e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-89935495051233665572010-09-02T05:52:08.401+02:002010-09-02T05:52:08.401+02:00I love soups like this - simple, beautiful and del...I love soups like this - simple, beautiful and delicious. Thanks for stopping by to visit me today!Mary | Deep South Dishhttps://www.blogger.com/profile/06030573009618096220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-90335124103737011452010-09-02T05:11:40.104+02:002010-09-02T05:11:40.104+02:00what a perfect soup!what a perfect soup!Whats Cookin Italian Style Cuisinehttps://www.blogger.com/profile/15203502864311900991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-45177775373698944532010-09-02T01:35:25.592+02:002010-09-02T01:35:25.592+02:00Eh, kada bih imala vrganje...Tortelini izgledaju z...Eh, kada bih imala vrganje...Tortelini izgledaju za 10.jasna varcakovichttps://www.blogger.com/profile/05996238860556223973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-82264882906951309242010-09-01T22:48:11.015+02:002010-09-01T22:48:11.015+02:00Ajme meni, draga Jelena..samo da znaš koliko volim...Ajme meni, draga Jelena..samo da znaš koliko volim vrganje, a ova tvoja juha je još i sa tortelinima koje također jako volim..zamišljam miris ove juhe, svaka čast!Nadahttps://www.blogger.com/profile/00810751807543530793noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-55184757580110066982010-09-01T22:12:36.338+02:002010-09-01T22:12:36.338+02:00Jelenče dete, kako si mogla tako da me namamiš na ...Jelenče dete, kako si mogla tako da me namamiš na torteline. Taman sam se ponadao da ću naučiti da ih pravim, kad ono ništa. Nije fer. Može biti da ti smatraš kako to SVAKO ZNA, a eto ima i onih koji ne znaju. Hoću reći stvarno mi ne treba objašnjenje kako se pravi supa (možda i to nekome treba) ali ja bih rekao da se TAKVE STVARI PODRAZUMEVAJU. Ali pravljenje tortelina tih dimenzija, pa to baš i nije znanje koje svako ima. Video sam ja kod Marije na blogu kako ih ona namota oko prsta, ali te bi morale da budu veće. Ove tvoje su ili optička varka (jer ti je kašika OGROMNA) ili imaš neshvatljivo tanke prstiće :))) što je malo verovatno jer vidim da si vešta u kuhinji, a sa takvim "kanđicama" teško da bi mogla da praviš bilo šta drugo. Ajde zato budi drug pa mi bar ispričaj kako ih praviš, kad već "nećeš" da napraviš upustvo sa slikama.<br /><br />No bez obzira na ovaj "ozbiljan" propust, mislim da si ti jedan super lik, i da su ti recepti na BLOG takavi da ih vredi čitati. Ja sam ti postao redovni posetilac, mada je veliko pitanje da li je to dobro, ili je noćna mora:)))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-70020790222563884032010-09-01T17:18:50.490+02:002010-09-01T17:18:50.490+02:00A wonderful soup. Dried mushrooms impart so much ...A wonderful soup. Dried mushrooms impart so much deep flavor. Love that you use Knorr stock cubes, so do I.Lazaro Cookshttps://www.blogger.com/profile/01116678238092688684noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-69624071266877997372010-09-01T17:02:21.366+02:002010-09-01T17:02:21.366+02:00What a delicious soup! Hearty and so flavorful!What a delicious soup! Hearty and so flavorful!Reenihttps://www.blogger.com/profile/09745904952447335925noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-27192654296561505262010-09-01T16:22:59.123+02:002010-09-01T16:22:59.123+02:00pa ovo je stvarno odličan ručak.. super :)pa ovo je stvarno odličan ručak.. super :)Shangri La Foodhttps://www.blogger.com/profile/16070918094014900267noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-23514404736228027932010-09-01T16:13:22.165+02:002010-09-01T16:13:22.165+02:00Mmm...this is a perfect soup base with so many ing...Mmm...this is a perfect soup base with so many ingredients in it.ann lowhttps://www.blogger.com/profile/12203098783181636146noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-75506382916963179202010-09-01T13:31:47.001+02:002010-09-01T13:31:47.001+02:00Pravi specijalitet, prosto da uzivas dok jedes...Pravi specijalitet, prosto da uzivas dok jedes...Miodrag Surachttps://www.blogger.com/profile/13189226811143124287noreply@blogger.com