tag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post2516766286355967319..comments2024-01-06T19:34:27.528+01:00Comments on f o o d f o r t h o u g h t: BRODET OD OSLIĆA (NA CRVENO)J e l e n ahttp://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comBlogger26125tag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-14452871945859652842014-10-10T12:50:37.903+02:002014-10-10T12:50:37.903+02:00Pravila sam ovaj recept i moram reci da je odlican...Pravila sam ovaj recept i moram reci da je odlican. No, priznajem, malo sam ga "oplemenila". Dakle, dodala sam skuvane leblebije i masline. Na taj nacin sam izbegla da ga jedemo na vec uobicajeni nacin s pirincem. Hvala jos jednom na inspiraciji. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-61690776152822880632013-09-03T08:41:12.858+02:002013-09-03T08:41:12.858+02:00Lepo ti izgleda na fotki. Ja generalno koristim vo...Lepo ti izgleda na fotki. Ja generalno koristim volovsko srce i u ovakvim jelima gde bi čovek rekao da može bilo koji paradajz da prođe ali ovda uvek izaberem plodove koji su zbog transporta do kuće malo napukli ili su malo prezreli za salatu. Ako mi paradajz nije sladak za salatu onda neće biti dobar ni u jelu. Generalno ove godine paradajz je(onaj klasičan) očajan, ali smo se najeli volovskog srca, a sada ima i šljivara, a i probala sam neku novu vrstu paprika paradajz. Generalno šećera dodajem na kraju dok ne postignem ukus koji volim, nekad i u kašikama. Mi brodet jedemo uz pirinač (ja) i uz dosta belog hleba, pa cela vekna skoro ode, jer volimo da umačemo. Ako naiđeš na sveže filete, probaj. Svež filet ide direktno u jelo i ne pušta vodu, osim one vode koja ispari tokom kuvanja, tj. termičke obrade. Voda ili ne voda, ukus je zaista nebo i zemlja. Hvala na isprobavanju!J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-31013183350202668602013-09-03T08:25:25.337+02:002013-09-03T08:25:25.337+02:00Pozdrav Jelena,
samo da se zahvalim na prelepim (i...Pozdrav Jelena,<br />samo da se zahvalim na prelepim (isprobanim) receptima sa tvog bloga. Ostavljam ovde kometar jer sam naročito oduševljena morskim odeljkom. One lignje iz rerne sa krompirom iz Mezze časopisa su fenomenalne, kao i tvoj crni rižoto. Ovaj brodet sam pravila i odličan je, ali imam sreće pa mi je sveža riba dostupna. Puno pozdrava od SanjeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-40647217855740482652013-09-02T22:30:58.435+02:002013-09-02T22:30:58.435+02:00Hm, link u komentaru nije podvučen, pa za svaki sl...Hm, link u komentaru nije podvučen, pa za svaki slučaj - slika današnjeg ručka po tvom receptu je ovde :)<br /><br /><a href="https://lh4.googleusercontent.com/-baPKpvB_xwY/UiTnylGd05I/AAAAAAAAO8o/O3scK4rD2pY/s800/IMG_6692-blog.jpg" rel="nofollow">https://lh4.googleusercontent.com/-baPKpvB_xwY/UiTnylGd05I/AAAAAAAAO8o/O3scK4rD2pY/s800/IMG_6692-blog.jpg</a> <br /><br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-1331503770204399872013-09-02T22:24:52.881+02:002013-09-02T22:24:52.881+02:00Jelena, mislim da se nismo se do kraja razumele. J...Jelena, mislim da se nismo se do kraja razumele. Ja sam samo čitala recept i proporcije koje si dala kad si navodila mere za svežu i smrznutu ribu, i delovalo mi je da si previdela da i sveža riba ima dobar procenat vode. Konkretno, napisala si 1 kg smrznutog ili 600 g svežeg oslića. Iz 1 kg smrznute ribe kad odliješ tu vodu koja se izdvoji, ti staviš cca 600 g nekog "ostatka". Kad bi koristila 600 g sveže ribe tu imaš i dobar procenat vode, pa zapravo u tom slučaju imala bi recimo 400 g "ostatka" i 200 ml vode. Kapiraš šta sam htela da kažem... <br /><br />Nego, <a href="https://lh4.googleusercontent.com/-baPKpvB_xwY/UiTnylGd05I/AAAAAAAAO8o/O3scK4rD2pY/s800/IMG_6692-blog.jpg" rel="nofollow">pravila sam danas</a> :) Recept je odličan, ali paradajz koji sam koristila mi je upitan. Kad se ukuva kiseliji je nego što umem da objasnim (a regularno sam dodala šećer), pa totalno preuzme ukus jela, oslić se jedva oseti. No, paradajz je neki šašav (i verovatno vrlo "prirodan"). Pre neki dan sam pravila punjeni paradajz, i isto mi je ispao baš-baš jako kiseo, što recimo prošle godine, kad sam punjeni paradajz pravila više puta, a po identičnom receptu, ni jednom nije bio slučaj. <br /><br />Inače jednostavno i fino jelo. Hvala na ručku! :)<br /><br />Pozdrav,<br />MajaMaja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-91020990606183814642013-08-31T15:05:46.472+02:002013-08-31T15:05:46.472+02:00Naravno. Led sam po sebi oštećuje već oštećenu ćel...Naravno. Led sam po sebi oštećuje već oštećenu ćelijsku membranu jer se širi pa i više unutarćelijske vode izlazi nego što je slučaj kod svežih namirnica. Ako nađeš sveže filete bilo koje morske ribe rezultat će biti mnogo lepši. A i onaj Sanjin brodet sa krompirom i škarpinom je sjajan.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-33086477823510042622013-08-30T21:40:05.240+02:002013-08-30T21:40:05.240+02:00Kapiram šta hoćeš da kažeš. Ne sećam se oslića iz ...Kapiram šta hoćeš da kažeš. Ne sećam se oslića iz devedesetih, a ovi fileti koje danas kupujemo jesu vodeni. Al' kontam da i u svežem osliću ima puno vode, samo je upakovana pa ne curi. To sam ja htela da kažem :)<br /><br />p.s.<br />moguće da ću ovo praviti već u nedelju...<br />Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-4633551157461129842013-08-30T17:32:35.222+02:002013-08-30T17:32:35.222+02:00Tanja, nema tu neke mudrosti. Papir na pleh. Usolj...Tanja, nema tu neke mudrosti. Papir na pleh. Usoljena riba, malo belog luka, peršuna, mesa limuna unutra ko voli. Zarežeš i pečeš na 200-220 dok oči ne pobele, iskoče kako moj tata kaže ili kad nožem možeš da odvojiš filet kad ideš uz leđno peraje ili najjednostavnije probodeš je tankim drvenim štapićem na najdebljem delu, tj. ražnjićem. Na kraju uključim gril da kožica potamni jer ne volim kad je onako nepromenjena, ali to ne mora. Pokušavala sam da slikam, ali greh da se ručak hladi a ja da slikam, tako da mi to nije uspelo a ne znam da li će mi i ikada uspeti.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-25314200584450646132013-08-30T17:29:43.780+02:002013-08-30T17:29:43.780+02:00Snježana, pastrmka i meni može da prođe, ali 2-3 p...Snježana, pastrmka i meni može da prođe, ali 2-3 puta godišnje. Vidim da je i kod vas cena ribe previsoka u kontinentalnom delu, a imate lepo more. Šteta.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-11948601259740354232013-08-30T17:28:07.854+02:002013-08-30T17:28:07.854+02:00A pa ti si na svojoj letnjoj avanturi možda njih i...A pa ti si na svojoj letnjoj avanturi možda njih i upecala. Mini ili ne sigurno su bili sto puta bolji od onih iz zamrzivača.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-18860532918030715572013-08-30T17:27:20.869+02:002013-08-30T17:27:20.869+02:00Nisu Lana u toj meri, sigurno to radili. Da imam r...Nisu Lana u toj meri, sigurno to radili. Da imam roštilj to bi radila na terasi, ali moj omiljeni metod kao što kažeš je u rerni, samo malo uključim gril na kraju jer ne voli da mu kožica ostane nepečena.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-24724171310345088122013-08-30T17:25:41.861+02:002013-08-30T17:25:41.861+02:00Majo, naravno da riba kao i sve ostalo što izađe i...Majo, naravno da riba kao i sve ostalo što izađe iz zamrzivača pušta vodu kad se odledi. Ovaj brodet pravim jako dugo a i mama ga je pravila (sa svežim filetima morske ribe), tj. ovo mi je bilo jelo spasa naročito u studentskim danima kad nisam imala vremena od ispitnih rokova da kuvam. Nakuvam punu šerpu i jedem danima uz pirinači. Onda sam prestala da ga spremam evo ima već nekih 5 godina i setila sam se i zašto. Oslić koji sam kupovala 90. je imao mnogo manje vode u sebi i bio je mnogo bolji po kvalitetu mesa. Moja mama je prestala i da ga pohuje jer koliko god da ga ocediš prska na sve strane. Koriste se proizvođači i te kako trikovima, a na žalost to mene tera samo da promenim proizvođača. Npr. ovaj 1 kg oslića košta oko 960 dinara (Frikom, 2 paketa aod 500g) a za isti novac možeš kupiti svež brancin ili oradu i manje će možda ootići na kosti i glavu nego što je ovde otišlo na vodu. J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-87151008122727235532013-08-30T02:26:27.296+02:002013-08-30T02:26:27.296+02:00Nakon odmrzavanja izdvoji se i ona voda i koja je ...Nakon odmrzavanja izdvoji se i ona voda i koja je inicijalno bila unutar ribe/povrća/voća... Nije tih 500 ml vode dodavano zbog prevare, već namirnice prirodno procesom zamrzavanja-odmrzavanja otpuštaju sopstvenu vodu. Naravno, ne tvrdim da nije ni malo dodato zarad težine, već samo podsećam na to da ista stvar nema ista svojstva u svežem i odmrznutom stanju. <br /><br />Ribu volim i rečnu i morsku, retko je spremam jer nemam naviku, oslića bogu hvala ima svuda, tako da ovo probam prvom prilikom!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-22659211786730140272013-08-30T00:00:18.249+02:002013-08-30T00:00:18.249+02:00Jelena, divno izgleda, a nasmejao me je i uvod na ...Jelena, divno izgleda, a nasmejao me je i uvod na pocetku posta.:)) Kod nas se nekako najvise sprema przena riba, a u poslednje vreme pocela sam da je pecem u rerni, ostali ekperimenti slabo prolaze kod mojih ukucana ali verujem da sve bude vrlo ukusno kad neko zna to lepo da spremi... evo, ovaj rucak bih rado probala da mi neko ovako napravi.:)) p.s. ne znam sta rade sa tim smrznutim filetima, u pravu si za vodu, prestala sam cak da kupujem zbog toga... mislim da ranije to ipak nisu radili u tolikoj meri.:(mignonnehttps://www.blogger.com/profile/11544166583613737396noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-64623132139638619872013-08-27T19:15:33.839+02:002013-08-27T19:15:33.839+02:00Ja sam probala sveže osliće ovo leto, al onako min...Ja sam probala sveže osliće ovo leto, al onako mini. Kako su bili slatki!!!<br />Moj ćale je pecaroš pravi al ja ipak više volim morsku ribu:)<br />I što kaže Slađa, sve mi voda na usta ide koliko mi ovo dobro izgleda!Nevenahttps://www.blogger.com/profile/14975837269050446038noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-22805279416495283942013-08-27T17:42:13.285+02:002013-08-27T17:42:13.285+02:00slažem s tobom u vezi tih smrznutih fileta...kada ...slažem s tobom u vezi tih smrznutih fileta...kada ih odmrzneš tako malo ostane...volim ja i riječnu ribu, ustvari najviše pastrvu, što nije čudo kada sam odrasla na neretvi ali, volim i morsku i sve plodove mora...sviđa mi se ovaj tvoj brodet i nastojat ću ga oprobati prvom prilikom kada nanašoj ribarnici nađem svježeg oslića... <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01417487664473810538noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-76356749994482528072013-08-26T09:56:43.533+02:002013-08-26T09:56:43.533+02:00Sladjo, da znaš da ti zavidim. Ja sam bila šoknuta...Sladjo, da znaš da ti zavidim. Ja sam bila šoknuta da čujem da se orade i brancini koji se kod nas prodaju u stvari gaje i to ti je na neki način samo jedna bleda kopija. Stvarno se oseti u ukusu da to nije to, mislim onako kako treba da bude po ukusu, ali šta da se radi.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-59427887096775388992013-08-26T09:52:44.595+02:002013-08-26T09:52:44.595+02:00Ti si tata-mata za morske specijalitete. Ako me se...Ti si tata-mata za morske specijalitete. Ako me sećanje dobro služi mislim da smo mi ovde kupovali ribu<br />http://www.riverexplorer.com/details.php4?id=441<br />možda si i ti tu bila koji put.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-85695304570702621742013-08-26T09:15:20.757+02:002013-08-26T09:15:20.757+02:00Izgleda da je u ljudskoj prirodi da se uvek voli n...Izgleda da je u ljudskoj prirodi da se uvek voli nesto sto se nema. Ribu obozavam, i morsku i recnu, ali ipak nesto vise recnu nego morsku. Naravno, kod mene ovde je izbor morske ribe fenomenalan, sto nije ni cudo za zemlju gde se odrasta uz more, gde je more izvor prihoda za veliki deo stanovnistva. Mi najmanje dva puta nedeljno jedemo ribu, da se ja pitam barem jednom nedeljno pastrmku, ali ovde su one 'kalifornijse' koje nisu ni nalik onim pravim nasim recnim. <br />Brodet na tvoj nacin cu sigurno da probam, evo vec mi ide voda na usta, ovako rano ujutro...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-51110023263053374612013-08-26T04:05:51.575+02:002013-08-26T04:05:51.575+02:00Mislim da sam negde u malom mozgu napravila bookma...Mislim da sam negde u malom mozgu napravila bookmark za tvoj predhodni recept na slicnu foru. Uskoro pravim, malo da unesem raznovrsnosti u moj riblji repertoar. Skoro smo bili na Easter Shore i da znas kako smo lepe plodove mora probali... to malo da ti pravi zazubice:)Dolce Foodahttps://www.blogger.com/profile/10177782926420711110noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-18891865028326901212013-08-25T18:36:41.610+02:002013-08-25T18:36:41.610+02:00Jako fino! :) Ja dolazim iz grada na četiri rijeke...Jako fino! :) Ja dolazim iz grada na četiri rijeke ali također ne volim riječnu ribu, osim eventualno pastrveMatejka - Life tastes like chocolatehttps://www.blogger.com/profile/10125465124402185408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-1380819935101320912013-08-25T16:43:06.842+02:002013-08-25T16:43:06.842+02:00jako fino, ovakva su mi jela najdražajako fino, ovakva su mi jela najdražaBite my cakehttps://www.blogger.com/profile/12897863855831863286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-578431679095308082013-08-25T16:35:13.974+02:002013-08-25T16:35:13.974+02:00A šta misliš da napišeš jedan postić na temu riba ...A šta misliš da napišeš jedan postić na temu riba u rerni. Mislim, nema tu mudrosti - staviš šta imaš od začina, ali bi mi mnogo značila minutaža i temperatura.Tanja Lekovićhttps://www.blogger.com/profile/18348783754149605640noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-86682495571354262072013-08-25T15:31:39.154+02:002013-08-25T15:31:39.154+02:00Ovog leta sva morska jela su završila u rerni (osi...Ovog leta sva morska jela su završila u rerni (osim brodeta) i mogu da ti kažem da je brzo, skoro bezmirisno i mnogo zdravije od prženja (nemam mogućnost korišćenja roštilja u stanu). Fileti lososa, brancin, orada, i pastrmka ali onako dobro marinirana i sa mesom limuna u utrobi svi su bili pečeni u rerni. Girice sam pržila ali prste smo polizali ali je posle toga i onako sledilo generalno čišćenje i ribanje.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-12547169228162647442013-08-25T13:11:27.206+02:002013-08-25T13:11:27.206+02:00Nemam ja ništa protiv ovog našeg Dunava i rečne ri...Nemam ja ništa protiv ovog našeg Dunava i rečne ribe, kada je lepo spremljena i kada je sprema neko drugi. Bez šale, vrlo retko spremam ribu, baš zbog mirisa koji se šire i koje uz malo nepažnje možeš da zadržiš danima u stanu. <br />Odličan ti je ovaj brodet (ili brudet, kako kaže moja koleginica poreklom Dalmatinka) i odličan je savet da se prvo ukrčka sos, pa onda tek stavi riba - onda nema iznenađenja. Probam, sigurno.Tanja Lekovićhttps://www.blogger.com/profile/18348783754149605640noreply@blogger.com