субота, 3. мај 2014.

KINESKA HRSKAVA PILETINA SA KUPUSOM I KIKIRIKIJEM U SOJA SOSU

Komadići mariniranog belog mesa pohovani po receptu koji često koristim i za druga jela, sa krupnim komadima hrskavog kupusa, kikirikijem i mladim crnim lukom, u želatinoznom sosu na bazi soja sosa, đumbira i belog luka - kombinacija koja se dopada i onima koji prvi put okuse čari Azije. 

Svež đumbir se sada u Bgd. može skoro svuda naći, ali nije na odmet da zamrznete po koji komad onako svež, da vam ne čami u frižideru i da se ne suši. Đumbir se odledi na sobnoj temperaturi za par minuta, tj. odledi se taman toliko da možete da ga oljuštite, iseckate ili narendate. Za ovo jelo možete koristiti kineski kupus, ali i klasičan kupus, bilo zimski ili ovaj prolećni, je savršen. 





KINESKA HRSKAVA PILETINA SA KUPUSOM I KIKIRIKIJEM U SOJA SOSU
količina za 4 - 6 osoba

MARINADA
500g belog mesa
3 kašike soja sosa
1/2 kašičice soli
1 kašika ulja

Belo meso isecite na duže tračice - štapiće širine oko 1cm, debljine oko 0.5cm. Posolite, dodajte ulje i soja sos, rukama izmešajte i ostavite da se piletina marinira na sobnoj temperaturi dok ne pripremite ostale sastojke. Možete je marinirati i preko noći u frižideru.

MASA ZA POHOVANJE
100g brašna
50g gustina - skrobnog brašna (3 pune kašike)
1/2 kašičice soli
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica ulja
130ml tople vode

Izmešajte sve sastojke u gustu masu. Prebacite belo meso u posudu sa širokim dnom, preko mesa sipajte masu za pohovanje i prstima je umešajte.

U dubokom vrelom ulju u voku ili većoj šerpi pržite komadiće piletine. Ja sam radila u 3 ture. Piletinu ubacujte u ulje gledajući da se što više poh mase zadrži na komadićima. Ovo možete raditi sa dve ruke da bi išlo što brže. Važno je da je ulje duboko i da komadići plivaju u ulju, kao i to da je ulje vrelo. Pohovane komade stavljajte u cediljku koju ste postavili iznad šerpe ili neke posude.

OSTALO
5-6 kašike ulja
700g isečenog kupusa (polovina glavice srednjeg kupusa)
2 kašike soja sosa
4 kašike ulja
2 pune kašičice sitno seckanog belog luka
2 pune kašičice sitno seckanog đumbira
50ml soja sosa
300ml vode
50g gustina - skrobnog brašna (3 pune kašike) i malo hladne vode
100g pečenog slanog kikirikija
mladi crni luk, koso sečena


Isecite glavicu kupusa na pola. Odstranite kočanj  i isecite kupus na šire šnite, da budu nekih 2 prsta debljine. Onda svaki taj polukrug kupusa isecite na krupne kocke. Prstima razdvojite listove kupusa. Premerite oko 700g.

U voku ili većoj šerpi na 5-6 kašika vrelog ulja spustite kocke kupusa. Sipajte soja sos i pržite oko 1 minut da kupus samo malo omekša. Nemojte preterati jer je potrebno da zadrži hrskavost a to je ključno za ovaj recept. Izvadite ga sa strane.

U većoj šerpi ili voku na 4 kašike vrelog ulja spustite đumbir i beli luk i kratko ga propržite, samo da zamiriše. U šoljici pomešajte gustin sa malo hladne vode da dobijete žitku masu bez grudvica. Na đumbir i beli luk sipajte soja sos, 300ml vode i razmućen gustin i mešajte dok se ne zgusne u želatinoznu masu. Sklonite sa ringle, ubacite pohovane komadiće belog mesa, mešajte i prevrćite ga da se svi komadići oblože sosom. Ubacite kupus, mladi luk i kikiriki i promešajte. Servirajte odmah.

PS Da bi piletina ostala hrskava potrebno je da jelo servirate nakon pripreme. Piletinu možete ispohovati recimo i 1 sat pre serviranja ali je ostavite u cediljci na sobnoj temperaturi bez poklapanja. Jelo je lepo i sledećeg dana ali nije u svom punom sjaju. 



CRISPY CHINESE STYLE CHICKEN WITH PEANUTS, CABBAGE AND SOY SAUCE


MARINADE
500g chicken breast, cut into strips
3 tablespoons soy sauce
half a teaspoon of salt
1 tablespoon of oil (sesame or sunflower)

Salt the chicken pieces and rub in soy sauce, salt and sesame oil. Leave at room temperature for 30 minutes, or until you prepare the ingredients for the rest of teh recipe.

FOR THE BATTER
100g flour
50g or 3 tablespoons of cornstarch
hal a teaspoon of salt
1 teaspoon of baking soda
1 teaspoon of oil
130ml warm water

Mix all of the ingredients. Place marinated chicken pieces in a large pot and pour the batter over them. Coat them evenly. Deep fry them in hot sizzling oil in 3-4 batches. Place in a sieve to remove the excess oil.

OTHER INGREDIENTS

5-6 tablespoons of sunflower oil
700g cabbage, cut into large chunks
2 tablespoons of soy sauce
4 tablespoons of sunflower oil
2 teaspoons of finely diced garlic 
teaspoons of finely diced ginger
50ml soy sauce
300ml water
tablespoons of cornstarch
100g roasted salted peanuts
2 spring onions, chopped

Heat 5-6 tablespoons of oil and stir fry the cabbage with soy sauce for a minute. Set it aside. Heat another 4 tablespoons of oil in a wok and fry the garlic and ginger  for 10-30 seconds. Pour in teh soy sauce, water and cornflour that you have dissolved with couple of tablespoons of cold water. Bring to a boil and stir until it starts turning into a jelly. Take of the stova and add in the chicken, and cabbage and toss so they are evenly coated in sauce. Place back on the heat and stir in the peanuts and spring onions. Stir for a minute. Serve hot.



17 коментара:

  1. Sada uspoređujem recept, sve je slično, samo što ja ne poham meso nego ga samo uvaljam u kukuruzno brašno i koristila sam neslani kikiriki, na što su se moji žalili. Slijedeći put ću uzeti slani, sigurno je bolje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ingrid, probaj ovaj poh sigurno će ti se dopasti. Masa je gusta ali se tako lepo obloži prilikom prženja. Ako gledaš da uštediš na po kojo kaloriji, zažmuri ili sipaj duplo manje.

      Избриши
  2. Одговори
    1. Ja bi nešto azijsko iz tvoje kuhinje.
      PS Ruska plava maca je kao bombonica! ;)

      Избриши
    2. Hvala! :D Budem nešto valjda i ja, meni je azijska draga, Timna je sklonija latinoameričkoj, s naglaskom na meksičku. Možda već sutra ovaj recept malo modificiram, obzirom na sastojke u hladnjaku, pa javim! :)

      Избриши
  3. Одговори
    1. A još i ekonomično. Uz malo pirinča šestoro, ako ne i više, siti i veseli da budu.

      Избриши
  4. Maher si za ove azijske specijalitete! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Mnogo volim sve tvoje recepte za kinesku klopu :)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман4. мај 2014. 23:31

    Potvrdjujem fantastično jelo! Kinezi su pravi majstori za brza ukusnaj ela i kombinaciju svih začina.Zato je i u mojoj kuhinji wok vrlo korišćen!

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман6. мај 2014. 15:09

    moj predlog je piletinu iseci na tanke listice i uvaljati u skrob sa malo vode i ulja pa prziti u vrelom ulju to je orginalni recept iz kineskog restorana Sangaj u Budvi pozdrav ljubiteljima

    ОдговориИзбриши
  8. Mogu misliti kako fenomenalno mirise, fino si sve spremila, dolazim na rucak kod tebe!:)))

    ОдговориИзбриши
  9. Za vikend sam pravila tačno po tvojim uputstvima i svi smo bili prezadovoljni. Klinka je rekla "ovo ti je jedno od tri najbolja jela ikada" :))))
    Hvala ti Jelena na preciznim i odličnim receptima!
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tatjana. Ovo jelo je klasika i ne može da omane i kod onih koji ne vole toliko kinesku hranu.

      Избриши
  10. I ja sam jedna od zahvalnih i zadovoljnih kušača!! Hvala - bilo je zaista odlično i pobralo samo pohvale i ukućana i gostiju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ;) Juče sam pravila letnju verziju i dodala krune kocke crvene mesnate paprike onako samo malo propržene na jakoj vatri. Drago mi je da vam se dopalo, samo što mora odmah da se klopa da se oseti hrskavost mesa i povrća.

      Избриши
  11. Hvala, odličan recept :) Jasno napisano i ilustrovano tako da prilikom pripreme nije bilo nedoumica.

    ОдговориИзбриши