субота, 8. март 2014.

ČORBASTI GRAŠAK SA FAŠIRANIM (na kašiku)

Sva klasična jela su slična. 
Sva klasična jela su različita.

Grašak na kome sam odrasla se jede na kašiku i nikako drugačije. Grašak sa malo šargarepe i krompira u koji se pred kraj kuvanja bućnu prethodno ispržene faširane. Onda one nabubre i zaokrugle se u grašku i postanu divne, bucmaste, sočne i mekane k'o duša. Čorbasto jedno jelo i tačka. 

A onda smo počeli život u dvoje...i ja sam saznala da se grašak u drugim porodicama jede kao prilog, onako gusto skuvan, a da se faširane šnicle serviraju kao glavni zgoditak na tanjiru. Čovek se uči dok je živ! A jeste mi bilo malo čudno, moram da priznam, da ga svi ne jedu po receptu moje mame. Onda sam shvatila da i drugi imaju mame na čijoj su kuhinji odrasli i da će najlepše proisteći iz kombinacije obe kuhinje. Sada ga kuvam na oba načina i oba su mi podjednako draga.

Izuzetno je zgodno jelo kad nemate supe ili čorbice jer jednim jelom pokrijete i čorbu i povrće i meso. Može vam stajati danima i možete ga podgrevati, a faširane samo postaju još sočnije i sočnije. 

Eto, zato mi je najdraže da na vašim blogovima pročitam po koji klasičan recept jer se uvek iznenadim kako se stara domaćinska jela kuvaju potpuno drugačije u drugim kućama. 

P.S. Grašak na slici je sipan nešto gušći da bi se videle faširane šnicle.




ČORBASTI GRAŠAK SA FAŠIRANIM
količina za 5-6 osoba

MINI FAŠIRANE - 14 komada
500g duplo mlevenog mešanog mesa, svinjsko i juneće
polovina većeg crnog luka, sitno seckanog
120g bajatog somuna ili hleba, sitno seckanog
oko 200ml mleka
3 kašike ulja
1 jaje
1 kašičica soli
bibera po ukusu

Sipajte mleko preko sitno seckanog bajatog somuna da ga natopi. Ostavite ga da omekne i onda ga dobro ocedite rukama i spojite sa svi ostalim sastojcima i rukama dobro izradite masu. Ja obično u secku sameljem još jednom mleveno meso da bude malo finije mleveno, ali ne baš kašasto. Masu za faširane stavite u frižider dok ne skuvate grašak. Ja masu napravim obično prethodnog dana i stavim je da prenoći u frižideru, ali je i 10-15 minuta u frižideru sasvim dovoljno.

ČORBASTI GRAŠAK
nekoliko kašika ulja
polovina sitno seckanog crnog luka
450g zamrznutog graška
3 veće šargarepe, tanki krugovi
1 veći krompir, sitne kockice 
1 velika kocka za supu
so i Vegeta
nekoliko punih kašičice gustina ili brašna i malo hladne vode
mirođija, sveža ili suva

U većoj šerpi na vrelom ulju kratko propržite crni luk. Ubacite šargarepu, krompir i grašak. Zalijte vodom onako da ima 3 prsta vode iznad povrća i kuvajte dok grašak ne bude gotov. Povremeno nadomestite vodu koja je isparila. 

Kada je grašak skoro gotov izvadite masu za faširane iz frižidera. Nauljenim ili mokrim rukama kidajte komade mase i rukama oblikujte 14 loptica. Svaku lopticu spljeskajte između dlanova da ima prečnik oko 7cm. Stavite da se recimo 2-3 prsta ulja greju u većem tiganju. Za to vreme svaku faširanu umočite u brašno. Pržite faširane na vrelom ulju dok ne dobiju zlatastu koricu. Nije potrebno dugo prženje jer će se termički obraditi u grašku. Prženjem ponovo postaju okruglaste. Odvadite ih sa strane.

Kada je grašak skuvan sipajte još vode, onoliko koliko volite, recimo kao kad kuvate čorbasti pasulj. Imajte na umu da je grašak na slici nešto gušće sipan čisto da bi mogla da slikam i faširane. Ubacite kocku za supu. Ja dodam i kašičicu vegete i još malo soli, onako po ukusu. Pustite da grašak baci ključ. Umutite gustin sa malo hladne vode da bude bez grudvica, sipajte ga u grašak i mešajte malo da se grašak malo zgusne, ali samo malo. Količina gustina zavisi od toga koliko gustu čorbicu želite. Ubacite pečene faširane, smanjite vatru i kuvajte ih oko 10-ak minuta. Ubacite suvu mirođiju, a ako koristite svežu onda je dodajte na kraju kuvanja jela.

Sklonite sa vatre, poklopite šerpu i ostavite ih tako nekih 30-minuta, da se odmore, napiju tečnosti, omekšaju i da se vi odmorite. 



HEARTY PEA STEW WITH FRIKADELLER

FRIKADELLER (dumplings of minced meat, flattened meatballs)
250g minced pork 
250g minced beef
half a large onion, chopped
120g stail bread, roughly cut
milk, around 200ml
3 tablespoons of oil
1 egg, medium size
1 teaspoon of salt and pepper to taste

Pour the milk over the stail bread and let it soak up the liquid for 15 or so minutes. Combine all of the other ingredients in a bowl. Squize with your hands the excess milk out of the bread and add it into the bowl. Work the meat with your hands. Place in the fridge for at least 15 minutes or overnight.


HEARTY PEA STEW
couple of tablespoons of oil
half a large onion, chopped
450g of frozen peas
3 carrots, sliced
1 potato, cubbed
1 stock cube
salt to taste
couple of tablespoons of cornstarch or flour and a bit of cold water 
dill, dry or fresh

Heat the oil in a large pot. Fry the onion for 1 minute. Drop in the peas, carrots and the potatoes. Pour enough water so it covers the veggies. Cook until they are done and from time to time stir and replace the evaporated water. While the peas are cooking oil your hands and form 14 balls out of the meat. Flatten inbetween your palms. Cover with flour on both sides. Fry the frikadeller, as we call the flattened meatballs, in hot oil so they get a nice crust. Remove from pan and set aside when done. When the peas are done pour in more water, as much as you like the stew to be thick, and drop in the stock cube and some salt. Bring it to a boil. Pour a small amount of cold water over couple of tablespoons of cornstarch or flour and mix with a fork to get a creamy and a smooth mixture. Pour it into the peas and stir so the peas thicken up just a little. You do not need to pour everything all at once. Drop in the fried frikadellerand dill and let them simmer at medium heat for 10 minutes.



27 коментара:

  1. Da znas da mi se svidja ova "buckasta"verzija cuftica koje se kuvaju zajedno sa graskom, mi smo ih isto uvek pravili odvojeno, bas cu da napravim sledeci put.... uvek ogladnim od tvojih fotkica.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A ja sam bila ubeđena da ih svi ovako jedu. ;)
      Faširane se za ovaj grašak prave u nešto manjoj verziji pa izađe 14 komada od 500g mesa i mogu lepo da se zgrabe kašikom.

      Избриши
  2. Nikad nisam čula za ovaj grašak ali mi se baš sviđa a valjda će i mojima. Napraviću sledeći put ovako pa il će da me slave ili kude :-) Meni se baš sviđa jer sam sigurna da su faširane ovako lepše.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Javi kad probaš. Nema razloga da im se ne svidi samo će biti malo drugačije.

      Избриши
  3. Napraviću i ja :-D. Preksutra. Ionako ne umem da spremam grašak, nekad valja, nekad ne valja, nekad čorbast, nekad nije :-P. Kad imam tvoj recept ja sam samo robot koji ubacuje stvari u šerpu i posle perfektno ruča :-D. Tvoja šarena piletina u aromatičnoj korici uslikana, i još neke stvari, a ja lenja za objavljivanje :-P. Obožavam kad objaviš recept :-).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tajana, nije do tebe već do graška. Nekad mi se skuva za 15 minuta, tj. pre se skuva grašak nego krompir i šargarepa, a nekad kuvam duže od sat vremena. Nekad je grašak presladak, pun šećera prste da poližeš a nekad su zrna šupljikava. Zavisi na šta naletiš. Ako nađeš lep zamrznuti grašak vrati se u raadnju i kupi još od istog proizvođača od iste ture.

      Избриши
  4. Za mene ovo je nešto potpuno novo i nepoznato... i deluje jako fino... moram praviti...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto vidiš, a ja sam mislila da ga svi jedu na ovaj način. Retko kada da naletim na vašim blogovima na identične recepte za domaća jela. Uvek se prijatno iznenadim tim sitnim, ali bitnim razlikama.

      Избриши
  5. Moja mama obično kuva povrće da bude tako čorbasto, ali u grašak dodaje isjeckano meso. Koliko različitih načina! :) Ja baš rijetko pravim tako, da kažem, tečno skuvano povrće, ali mi je ovaj grašak nešto baš baš zamirisao. Mislim da ću ove nedelje da spremam za večeru (nama je to glavni obrok :().
    Ti si super! ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ;)
      Da znaš da sam tražila po netu i nigde nisam videla da ga neko kuva na ovaj način, a ja sam tako bila ubeđena da je ovaj recept osnova. Eto, kako se čovek pređe.

      Избриши
  6. ovakva mi jela najviše nedostaju kad boravim u inozemstvu :) sva sreća pa boravim nakratko :))

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман9. март 2014. 22:42

    Ne znam za ovakvo spremanje graska, ali sigurno cu probati. Ja grasak volim na sve moguce nacine, u poslednje vreme ga uglavnom pravimo 'na kasiku'.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj Sladjo. Ove faširane izgledaju velike na slici, ali nisu. Baš su slatke i mini i sigurno će se sinu dopasti pošto su jako mekane.

      Избриши
  8. samo neka je na kaš'ku :) kod mene prolazi....a tek moji omiljeni faširanci!

    ОдговориИзбриши
  9. Moram priznati da nisam nikad ovako jela grašak i polpete a kombinacija mi izgleda savršeno, baš po mom guštu!!

    ОдговориИзбриши
  10. Predivno! Bravo Jelena,po milioniti put!
    Uvek se vracam tvom blogu jer je on prvi koji sam otkrila a i jedini sa cijim receptima nisam imala promasaja.Pravila sam juce - ovo jelo se ne da opisati recima kako je dobro.Pravo domace jelo,na kasiku,ukusno da ukusnije ne moze biti.Ko nije probao,ne zna sta je propustio!Od danas zauvek u redovnom repertoaru moje kuhinje:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E baš mi je drago da vam se dopalo. Jednim jelom ubiješ 3 muve (povrće, meso i čorba).

      Избриши
  11. Ja sam naučila isto što i ti, kod nas se jede na žlicu a kod "njih" kao prilog.

    ОдговориИзбриши
  12. Baš su zapravo bogatstvo ti blogovi, čovjek nauči svašta i orazličitim kulturam, hrani i svemu ostalom. Ove tvoje izgledaju baš sočno!

    ОдговориИзбриши
  13. Jelena, od kad sam videla ovaj tvoj grašak, nisam imala mira! Jedva sam čekala da ga spremim na ovaj tvoj način, tj. tvoje mame način i evo gotov je i odmara se na mom šporetu. Izgleda fantastično, ukusan je za 10-ku i jedva čekam da ga poslužim ostatku porodice...
    Ja sam ga do sada spremala bez mesa, kao prilog, ali sada sam zaista oduševljena ovim tvojim receptom, pa verujem da će ovakav često i biti na našem stolu.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ankice eto zašto je lepo blogovati jer uvek imaš nešto novo da probaš, čak i kad su u pitanju klasična jela. Ja se zabezeknem nekada kako se ta klasika sprema u drugim porodicama. Ovoo jelo je baš izdašno. Hvala na isprobavanju. Sad možeš da praviš svoje varijacije sa količinom šargarepe i krompira. Eto, a za malo da ne objavim ovaj recept (rekoh svi ga znaju).

      Избриши
  14. Анониман25. март 2014. 16:48

    Super ideja za nas iz one druge grupe.Pozdrav i nastavite promovirati tradicionalne sastojke i recepte.Mara

    ОдговориИзбриши
  15. Slucajno sam dosla ovde trazeci nesto sa graskom. Recept je upravo skuhan, sigurna sam da ce se i ukucanima svidjeti jer meni je super ovako! Pohvale za autorku Jelenu, blog je odlican !

    ОдговориИзбриши
  16. Recept imam vec dugo spremljen na Pinteresu i tek sam ga danas napravila.
    Ne sqmo da interesantno izgleda u ranjgli, nego je i odlicnog ukusa. Svida mi se kako su fasirani snicli upili saft i samim time su socni i jako fini.
    Definitivno ce se ovaj čušpajz od graška češće nalaziti na našem stolu kao ručak.
    Jelena,recept je genijalan.

    ОдговориИзбриши
  17. Jelena,recept je odlican. Jako fini čušpajz. Meso je ukusno i sočno.
    Ručak koji ču češće kuhati.

    ОдговориИзбриши
  18. mislim da je dovoljan komentar ako kažem da sam kuhala za dva dana, a pojelo se sve u jednom... :):)
    prefino

    ОдговориИзбриши