среда, 8. јануар 2014.

MAMIN BOŽIĆNI KOMPOT

Postoje jela u kojima je glavni sastojak ljubav i ovaj božićni kompot koji se svake godine nađe na stolu mojih roditelja je jedan od tih recepata. Njegova priprema počinje čim prođe Božić. Onaj ko ga sprema mora da misli o njemu cele godine i da strpljivo čeka Badnje veče kada se kuva i iznosi na sto. Tada, i samo tada, on postaje čarobni napitak.

Kako koje voće pristiže na pijaci, onda kada je najlepše i najslađe, mama odabere nekoliko komada. Počne sa trešnjama, pa onda tako redom pridodaje jagode, maline, višnje, kupine, šljive, kajsije, shvatate već i sami kako to ide. Tih nekoliko voćkica vam sigurno neće nedostajati iz činije, ali je potrebno da mislite o kompotu cele godine. Onda ih zamrzne na tacnici i kad se plodovi zalede prebaci ih u zajedničku kesu, i tako redom sa svakim sledećim voćem koje stiže. Za Badnje veče pridoda svežu zimsku krušku i jabuku, još malo suvih smokvica, suvih kajsija i suvih šljiva. 




PRIMER KOLIČINA - 400g suvih kajsija, 400g suvih šljiva bez koštice, 200g suvih smokvi, 1 pomorandža kriščice, 8 jabuka, 200g smrznutih višanja, 200g smrznutih jagoda, 200g smrznutih malina, sok 2 pomorandže.....na to oko 3 kašike šećera

Suvo voće opere u hladnoj vodi. Sveže voće kao što su jabuka i kruška oljušti i iseče, ali ne baš sitno već na polovine ilii četvrtine. Mandarinu ili pomorandžu očisti i odvoji kriščice.

U veliku šerpu ubaci suve kajsije i smokve, nalije hladnu vodu onako 4 prsta i pusti da voda provri. Onda doda sveže voće tipa jabuke i kruške i zalije se sa još vode da voće lepo ogrezne. Kad ponovo baci ključ ubaci višnje. Pred kraju ubaci suve šljive jer se one raspadnu ako ih na početku ubacite. Pred sami kraj idu jagode, maline, kupine, kriške pomorandže i mandarine.... Ceo proces kuvanja traj oko 20-ak minuta.

Nacedi malo pomorandžinog soka u gotov kompot. Proba i malo ga zašećeri ili umeša med. Poklopi i ostavi šerpu nekoliko sati da voće nabubri.

 Za Badnje veče ga služi toplog, a za Božić ga iznosi hladnog.

Naravno, ovaj kompot možete napraviti i od kupovnog zamrznutog voća i preskočiti ceo proces skupljanja voća i zamrzavanja tokom cele godine, ali njegova lepota leži u tome da onaj ko ga pravi misli na svoju porodicu, u požrtvovanju, i u samoj radosti isčekivanja kompota koji se spremao tokom cele godine, jer na neke stvari treba da se čeka. 

Hristos se rodi!

P.S. Ovaj kompot možete spremati tokom cele godine, a divan je i preko leta kada se služi hladan iz frižidera. Čak i oni koji ne vole voće vole ovaj kompot.




11 коментара:

  1. Vaistinu se rodi! Srećan Božić Jelena tebi i tvojima! Kompot je zaista super, naročito kad se priprema sa toliko ljubavi i pažnje kao ovaj.

    ОдговориИзбриши
  2. Mogu da zamislim koliko je samo divan ovaj kompot. Mi nešto nemamo naviku da ga kuvamo, ali bi mi prilaja sada jedna činijica. :)

    Srećni vam praznici!

    ОдговориИзбриши
  3. Vaistinu se rodi!

    Puno ljubavi i topline nosi u sebi ovaj kompot... Predivna ideja i odraz majčinske ljubavi. Mnogo mi se dopada poruka koju nosi:)

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicna ideja i divna tradicija, a kompot predivno izgleda. Zelim ti sve najbolje u 2014. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Jeco, predivno si ovo ispricala. Prosto me nesto "zacnulo". Zaista ima nesto u toj predanosti i pripremi za nas predivan praznik Bozic tokom cijele godine.

    ОдговориИзбриши
  6. Stvarno predivna tradicija! Ili nacin da se pocne ove godine i za nekoliko godina moze da se kaze 'nasa tradicija'. Srecan Bozic, Jelena!

    ОдговориИзбриши
  7. Divan post, divna tradicija. Ti lepi običaji negovani godinama, vrae nas u detinjstvo i probude u nama najlepše emocije! Jako mi se dopada i kompot i post!

    ОдговориИзбриши
  8. Vaistinu se rodi!

    NIšta bez lepe tradicije i običaja, ali tek oni mali porodični rituali i mirisi mamine kuhinje i detinjstva daju onu pravu draž i posebnost. Hvala ti što si taj mali delić podelila sa nama. ♥

    ОдговориИзбриши
  9. Jao sto je ovo dobro! Imam smrznutog voca i to dosta vrsta i moram napraviti ovaj kompot... :)

    Jeco, zelim vam srecnu i uspesnu novu godinu!!! Da imamo sto vise prilika za radovanje i zajednicke susrete... :)

    ОдговориИзбриши
  10. I moja mama je to često spremala kad smo mlađi bili! :)

    ОдговориИзбриши