четвртак, 30. јануар 2014.

COQ AU VIN - PEVAC U VINU

Coq au vin (Pevac u vinu), rađen po receptu Zoke sa bloga My pans and pots, klasik francuske kuhinje, jelo sa dušom koje se ne može zgotoviti na brzaka, sa razlogom zaslužuje počasno mesto u svetskoj kuhinji. Nije baš žilavi pevac, ali su i pileći bataci sa karabatacima fantastični kao zamena. Slaninica, luk, šargarepa i šampinjoni, četiri tako jednostavna sastojka u ovom jelu sa batacima i vinom, krčkani 2 sata u rerni nikada nisu imali tako dobar ukus. Meso se raspada koliko je mekano, tako da vam kost ostane u ruci. Zgusnuti aromatični vinski sos sa povrćem je tako dobar da možete da uživate u njemu umačući hleb i bez piletine, i  predivan miris koji se širi kućom, miris opojnog vina. 




Napravila sam par sitnih izmena u receptu. Umesto Pinot Noir koristila sam Merlot. Šargarepu koja ide na početku recepta nisam bacila, već sam je ivadila, viljuškom izgnječila i vratila nazad u sos. Povečala sam količinu šampinjona i slaninice, računam ne može da škodi, onako da zaokruglim brojke. Ako se pitate gde da nađete lukčiće (arpadžik), kao što sam se i ja pitala, možete ih kupiti u poljoprivrednoj apoteci. Džakčić od 1kg staje oko 200 dinara. Ako ne znate šta sa ostatkom arpadžika onda uradite kako sam i ja uradila po savetu tete koja radi u apoteci. Oljuštite ostatak luka (obavezno sa tankim rukavicama jer miris luka ne može da se izvuče nedelju dana iz noktiju), stavite ga u teglu i zalijte belim sirćetom. Za par dana imate predivan ukišeljeni luk koji vam može trajati jako dugo. 




COQ AU VIN
original recepta

2 veća pileća bataka sa karabatakom, ukupno oko 700g
100g slanine, isečene malo deblje
1 crni luk, kockice
2 šargarepe, deblji kolutovi ili četvrtine
2 čena belog luka, sitno seckana
250ml pilećeg bujona ili vode sa 1 kašičicom C začina ili Vegete
350ml crnog vina, Merlot
2 lista lovora
1 kašičica suve majčine dušice
200g šampinjona, polovine ili četvrtine ako su krupni
15 manjih lukčića, arpadžika
15g putera
1 kašika brašna
svež peršunov list
so i biber
ulje za prženje


Ovaj recept se priprema prvo na šporetu pa se onda ta šerpa u kojoj ste sve pržili i spremili poklopi i prebaci u rernu na dalje krčkanje nekih 2 sata. Možete koristiti veću šerpu (proverite da li u nju staju bataci sa karabatacima) koja sa sve poklopcem može da ide u rernu, ili još bolje tučanu šerpu koju je Zoka koristila. Ja sam jelo spremala na šporetu u šerpi, pa sam onda sve prebacila u vatrostalnu posudu sa poklopcem i dalje nastavila u rerni.

Batake posolite i pobiberete. 

U velikoj šerpi na malo ulja propržite slaninicu da malo porumeni. Izvadite je i stavite sa strane. Na tom istom ulju i masnoći koju je pustila slanina, na jakoj vatri, pržite batake sa karabatacima nekoliko minuta sa svake strane da uhvate zlatastu koricu. Ako je potrebno sipajte još malo ulja. Izvadite batake sa strane.

Na toj masnoći nastavite sa prženjem crnog luka i šargarepe nekih 5 minuta. Ubacite beli luk, majčinu dušicu i lovorov list i propržite kratko. Sipajte vino i pileću supu i pustite da baci ključ. Sklonite sa vatre.

-Ako nastavljete da pečete u istoj šerpi onda samo vratite batake i slaninicu unutra, poklopite šerpu i pecite na 180 stepeni 2 sata.
-Ja sam batake i slaninicu prebacila u vatrostalnu posudu i prelila mešavinom vina i povrća. Znači poklopljen sud ide pravac rerna na 2 sata pečenja.

Izvadite batake, lovorov list (bacite ga) i šargarepu iz vinskog sosa. Šargarepu izgnječite viljuškom.

U šerpi u kojoj smo započeli recept, na malo ulja, propržite šampinjone i lukčiće nekih 10-ak minuta.

-Ako ste pekli kao i ja u drugoj posudi onda na šampinjone i lukčiće dodate izgnječenu šargarepu, i nalijete vinski sos. Puter (mora biti sobne temperature) viljuškom ugnječite u brašno i ubacite u sos. Promešajte i stavite da se sos ukrčka i zgusne. 
-Ako radite u šerpi u kojoj ste i počeli da spremate samo je prebacite na plotnu, dodajte gore navedene sastojke i ukrčkajte sos. 

Probajte sos i dosolite po ukusu. Dodajte svež peršunov list (ja sam zaboravila). Ubacite batake. Poklopite i ostavite 10-ak minuta da se jelo odmori. Uživajte uz krompir pire i čašu crnog vina!

Bon appetit!




Coq au vin recipe is from one of my favorite blogs My pans and pots. This is a timeless recipe that every one who shares the love of wholesome home cooked meal should have in their repertoire. I made a few minor adjustments such as using the carrots, mashing them with the fork and adding them to the sauce (check out the picture second row from the bottom, first picture from the right) and using a bit more bacon (100g) and a bit more mushrooms (200g). 


26 коментара:

  1. Aman, kako sve što spremiš deluje tako jedozovno! Fanstastičan recept. A reci kako je arpadzik divan :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Anči, a možda si ti malo gladna kad gledaš moje slike pa ti se čini! ;))
      Ja sam samo ostala zbunjena u polj. apoteci kad mi je teta ponudila 3 vrste arpadžika, ljubičasti, beli i žućkasti. Nisam imala gde da ga držim jer mi se ipak osećao u frižideru, a nemam terasu pa sam ga stavila u teglu. Fenomenalan je i tako. A pevca moraš da spremiš pod obavezno. jako liči na Boeuf Bourguignon, samo što je piletina umesto junetine.

      Избриши
  2. ovo je tako divan specijalitet, krasno si ga pripremila!

    ОдговориИзбриши
  3. Pravi delikates i odlican Zokin receptic, majstorski pripremljen u tvojoj kuhinji... super je ideja za arpadzik, ja ga nisam pronasla pa sam zamenila sa obicnim lukom, sledeci put cu potraziti u polj.apoteci.:)) p.s. svaki put ti se iznova divim koliko imas strpljenja da slikas svaki korak.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana meni su te slike pripreme 100 puta lakše za slikanje od slikanja samog jela. Mogu da ti kažem da se i ja nekada sama vratim na sopstveni recept da vidim kako sam ga radila.

      Избриши
  4. U okviru FBI istrage sam isprobala Zokin recept. Nekako u isto vreme sam pravila i Tadejin Boeuf bourguignon sa predivnim knedlicama od kuvanog testa. Najveći problem je bila nabavka sitnog luka. Kupila sam na pijaci sitan luk i strpljivo ga oljuštila na prihvatljivu veličinu i sto tako i za Petla u vinu. Ostatak sam iskoristila u drugom delu recepta.
    Arpadžik NIKADA ne kupuj u poljoprivrednoj apoteci! To je lukovica hemijski tretirana spremna za setvu. Bez obzira kolkiko je lep iz turšije baci ga. U Metrou se prodaje luk u malim džakčićima baš za ove svrhe što sam naknadno našla. U proleće je moguće naći i na pijaci kod seljaka netretirani arpadžik, volim ga zbog njegove slatkoće, zato se i upotrebljava u receptima.
    'Pevac' izgleda moćno i zaista je vredan svakog minuta provedenog uz šporet!
    Nemoj se ljutiti molim te zbog ovog upozorenja ali jednostavno sam morala da te upozorim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A joj Vesna, taman posla da se ljutim kad nešto kažeš iz najbolje namere. Ovaj iz tegle je pojeden, tako da tu sada ne mogu ništa. Ja se jedino plašim da je i taj iz Metroa isto pofajtan kao i ovaj iz apoteke. Naravno da je najlepše kad znaš da prodavac na pijaci ne prska i šakom i kapom. Jedina uteha mi je što ovii u apoteci koriste zakonom dozvoljene granice hemikalija. U svakom slučaju hvala na informaciji. Ja ne bi imala strpljenja da ljuštim crni luk do tih sitnih glavica, svaka čast. A jelo je boli glava. Prvi put se čini komplikovanim ali uopšte nije, naročito ako se sve radi u jednom loncu. Predivno je! Pravo zimsko, sočno, slasno, da umreš koliko je dobro! Može ovde kako je i Lana koristila i da se ubaci regularni crni luk, samo ne onaj kineski iz Maksija.

      Избриши
    2. Sa ovim iz Metroa nema rizika on je i namenjen za kuvanje ovakvih jela. Kad budem išla u Metro kupiću ti pa ću da te zvrcnem :-)
      Inače staviš kesu sa sitnim lukom u krilo čistiš, čistiš i čistiš i odgledaš omiljenu seriju - gotovo. A onda luftiraš sobu, pa luftiraš... a ruke da i ne pričam :-)

      Избриши
    3. Hvala što misliš na mene Vesna, kupićemo mi u Metrou. Ne idemo baš tako često ali treba uskoro da odemo. Nisam obratila pažnju a ko zna šta mi je sve promaklo.

      Избриши
  5. Čini mi se da dovde miriše! Tako dobro izgleda! Zoka mi je poslala i vege verziju recepta, ali ja ga još nisam probala. Fantazija!

    ОдговориИзбриши
  6. Jeco, samo da dodam - slažem se sa Vesnom za luk...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ti si naš ekspert za farmaciju! ;* Moraćemo da gnjavimo Zoku da objavi i tu vege verziju, zvuči mi mnogo dobro pošto je i sos sam za sebe čaroban.

      Избриши
  7. Dragajelna ovo je meni uvk bio hit.Kako se enki r recepti održe baš dugo godina.Nekad abio recept za srotinju a sada gurmansko jelo kojeg se ne stidi mi michelin.Super si ovo napravila kao i uvek.Nadam se da te nije sneg zatrpao negde,ne može Vučić(odavno se nisam slatko smejala kao danas ćitajući o tome komentare) sve da spašava.
    E da iskoristim ovu priliku da tebe i tvoje čitaoce pozovem na Nagradnu Igru na mom blogu(da da vratio se Lesi).
    Sve informacije su ovde/kad kako šta).

    http://dzolistic.blogspot.co.nz/p/nagradna-igra.html

    ko info smeta obriči ako ne podeli na svoj Face i Google plus ako si tamo.Može i komšijama i komšinicama-Pozdrav sa sunčanog Novog Zelanda

    ОдговориИзбриши
  8. Dubravka baš tako. Nekada se treba vratiti i klasicima jer su opstali toliko dugo u kulinarskim knjigama s razlogom.

    ОдговориИзбриши
  9. Jelena, napravila si ovaj klasik sa klasom! Jos uvek se pitam gde nabavljas ovakvu dzinovsku piletinu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A pa to su koke iz domaćeg uzgoja, stižu na kućnu adresu i nema ih u prodaji. ;)))

      Избриши
  10. Dakle, luk je zapravo onaj maleni , koji se sije ... imam domaci, neprskani. Ako je taj, pravim u subotu i javljam utiske. od kada si objavila post , stalno mislim o ovom sosu ( piletinu basi ne volim ) . Hvala na izvanrednoj prezentaciji

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, baš taj za sadnju. Jelo je mnogo lepo i pravo zimsko. Ti prebaci batake u tuđi tanjir a za sebe ostavii umak. Ja sam ono što je ostalo od umaka u slast pojela sa krompir pireom sledećeg dana, bez mesa.

      Избриши
    2. Pravila. Lici na Boeuf Bourguignon (za njega nijesama imal luka tada ) Ne volim piletinu, ali ova se zaista topi . Ipka, sos je sos . Mrak . Pozdrav, Vesna

      Избриши
    3. Drago mi je da si zadovoljna. Ja sam ponovo pravila i tu je u top 3 receptića za batake, ako ne i na prvom mestu.

      Избриши
    4. Draga Jelana, pa da li čovjek , sa ičim što objaviš ,može biti nezadovoljan?

      Избриши
  11. Jelena, pa samo se pitam šta mi bi da svratim i ovo vidim! Znaš ono kad kažu da ti krene voda na usta... e, pa evo osjećam! Jelo ti izgleda bogovski i znam da je Zoka objavila taj recept, ali kako je u tom periodu bio aktuelan FBI, a ja sam toliko toga odabrala, prosto sam prestala da gledam novije recepte! :)
    Dobro je što si nas obavijestila da možemo malo da se igramo i pjevca fino zamijenimo onim do čega možemo doći, a za luk moram reći da sam potpuna neznalica. Nikad ga nisam probala, a što je najblamuroznije, nisam ni čula za njega... Da li bi mogao da se zamijeni nekim drugim - šalot? Hvala. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E Milice pa nisam ga ni ja do sada koristila a jela ga jesam samo iz turšije. Ako malo izguglaš videćeš da za Coq au vin koriste i crni luk i šalot i razne lukčiće. Ja šalot nisam probala a sigurno je bolji od crnog luka. Ako si jela Boeuf Bourguignon ovo ti je gotovo identično samo umesto junetine ide piletina. Mnooogo dobro jelo.

      Избриши