понедељак, 9. децембар 2013.

ORANGE SESAME CHICKEN - KINESKA HRSKAVA PILETINA SA SUSAMOM U KISELO-SLATKOM SOSU OD POMORANDŽE

Hrskavi pohovani komadići belog mesa u džemastom slatko-kiselom sosu su prava poslastica za ljubitelje ovakvih kombinacija. Za one koji nisu probali da kod kuće naprave slično jelo sada mogu da probaju jer je ovo mera za dve osobe, a ako vam se baš i ne svidi nije kraj sveta.




Oni koji su probali slične kombinacije slatkasto-kiselih jela znaju da nikada ne možete potrefiti apsolutno isti ukus jela jer nisu sve pomorandže iste slatkoće, nisu sve kašike uvek pune istom količinom sastojaka, pa ostavljam na vama da fino naštelujete sos po vašem ukusu neposredno pre ubacivanja piletine dodajući koju kap sirćeta, soja sosa, soli, šećera ili vode. Jelo je jako i ne može se jesti u velikoj količini, pa skuvajte sebi više pirinča, recimo 200g pirinča za dve osobe. Oni koji nisu probali ništa slično, neka priđu ovom jelu otovorena srca. 

Trudila sam se da se držim originala recepta ali sa ipak par stvari izmenila. Nisam marinirala piletinu u soku od pomorandže, jer sam se plašila da bi to bilo previše pošto cela šolja soka kasnije ide u sos, već sam komadiće marinirala samo u soja sosu. Probala sam verziju sa jabukovim sirćetom ali sam mnogo bolji efekat kontrasta postigla sa belim alkoholnim sirćetom. Ako imate pirinčano sirće radite sa njim.

Da ne bude zabune, slike pripreme jela i slike samog jela su rađene u dva navrata i sa dva različita soja sosa pa je i boja samog jela drugačija. Nemojte očekivati da vam komadići piletine budu tako intenzivne braon boje nakon pohovanja, tj. nemojte ih pržiti do besvesti. Boja će zavisiti od soja sosa.




ORANGE SESAME CHICKEN
original recepta količina za 2 osobe (iz oko 200g pirinča dugog zrna)

PILETINA U MARINADI
350g belog mesa, štapići ili kockice
1/2 kašičice soli
2-3 kašike soja sosa
1 kašičica susamovog ulja

Pošto se jelo sprema brzo poželjno je da prvo skuvate pirinač. Posolite piletinu, prelijte sa soja sosom i ostavite je da se marinira dok spremite sos.

KISELO-SLATKI SOS OD POMORANDŽE
3 kašike suncokretovog ulja
1 čen belog luka, sitno seckan
2 kašike alkoholnog sirćeta 9%
250ml sveže ceđenog pomorandžinog soka, oko 3-4 komada
120ml vode sa adekvatnom količinom pileće kocke za supu
2 srednje-pune kašike kristal šećera
3 kašičice soja sosa
1 kašičica susamovog ulja

U šerpici srednje veličine na zagrejanom ulju kratko propržite beli luk. Sipajte sirće i sa čekajte par sekundi dok vri. Sipajte ostale sastojke, promešajte i krčkajte na jačoj vatri oko 15-ak minuta, tj. dok vam ne ostane jedna trećina sosa u šerpi. Sklonite ga sa ringle i  nastatvite sa radom na piletini.

PRŽENJE MARINIRANE PILETINE
3 pune kašike gustina
duboko ulje za prženje

Komade marinirane piletine dobro uvaljajte u gustin. U voku ili tiganju zagrejte na najjačoj vatri oko 2 prsta ulja. Ubacite piletinu i pržite dok ne dobije lepu zlatnu koricu. Odložite pržene komadiće u cediljku.

FINIŠIRANJE JELA
2 kašičice gustina i 1 kašika vode
1 kašika susama 

Razmutite gustin sa vodom. Vratite sos od pomorandže na ringlu. Sipajte gustin i mešajte dok se ne zgusne kao ređi džem. Sad možete korigivati sos, tj. močnite jedan komadić piletine i probajte. Možda vam treba još malo sirćeta, soli, šećera ili soja sosa. Kad dobijete ukus po volji odmah ubacite vrelu pečenu hrskavu piletinu i susam i mešajte par sekundi na vatri da se svi komadi oblože. Servirajte odmah uz pirinač dok je piletina još uvek fina i hrskava.

Nemojte zaboraviti da prvo skuvate pirinač jer je ovo jelo potrebno jesti dok je piletina vruća i hrskava.






Even though we have a couple of Chinese restaurants in Belgrade it is good to know that some dishes can be prepared at your own leisure. Recipe is from Appetite for China. I used white vinegar and 2 tablespoons instead of 1 tablespoon of apple cider vinegar and marinated the chicken only in soy sauce. Great recipe!





22 коментара:

  1. Jao, što volim ovakve stvari, krasno izgleda..samo da me prođe viroza i probam prvom prilikom. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Obozavam slatko kisele kombinacije. Hvala na super receptu!

    ОдговориИзбриши
  3. Jelena, ovo jako lepo izgleda! Ovo mariniranje u soja sosu pa posle valjanje u gustinu sam videla od mame, ona vec godinama tako priprema belo meso (posto mi ne volimo povhovano belo meso). Tvoj sos mi se jako svidja, moracu da ga probam jednom. Susam je po meni jedan od najzahvalnijih zacina za povrce, pa I za meso, stvarno top!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Slađo! Sad i kod nas ima finih začina ša se i može malo više eksperimentisati u kuhinji.

      Избриши
  4. Перфектно!!! Обичам китайската кухня, а това изглежда разкошно :). Поздрави!

    ОдговориИзбриши
  5. Ijuuu, poubijaces nas ovim receptima. Aj zdravo, odo po pomorandze :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ima još toga, a ja bi da oni koji su se šmucali Kinom i Istokom krenu da objavljuju prave recepte. Znaju oni koji su! ;)

    ОдговориИзбриши
  7. Obavezno isprobavam, ali ne znam šta da koristim umesto piletine... Moćda bukovače da pohujem. Znam da to nije isto, ali... Nisam ljubitelj soje, pa zato... Fantastično!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Milkice ja bi pre pokušala sa pohovanim karfiolom ali u lepom pohu sa jajima.
    Pogledaj ovu poh masu ja je često koristim
    http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2012/02/kineska-hrskava-svinjetina-sa-povrcem-i.html

    ОдговориИзбриши
  9. Obozavam meso sa bilo cime od pomorandze...divno ovo izgleda Jelena ! Koji pirinac koristis?

    ОдговориИзбриши
  10. jelena, gde kupujes belo vinsko sirce?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Belo vinsko sirće je obično alkoholno belo sirće i ima ga u svakoj prodavnici. Znači sigurno ga imaš u kuhinji! ;))

      Избриши
  11. stvarno?! mislila sam da boja vinskog sirceta zavisi od vina, crno ili belo, koje se koristi.

    ОдговориИзбриши
  12. Isprobano danas za ručak, odlično je! Definitivno ulazi na redovan nedeljni meni :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E baš mi je drago da ti se dopalo. Mislim da ovo može i sa svinjskim mesom, a mi malo da lobiramo kod Marije da ona krene sa azijskom kuhinjom da obogatim repertoar i ukradem po koji štos.

      Избриши
  13. Анониман28. март 2014. 17:15

    Meso je odlicno, ali je ovaj sos,po meni, presladak.
    A mandzurijske pecurke su savrsene. Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mandžurijske pečurke ne mogu da omanu, a za ovaj sos mi je jasno da mora da se narihta shodno sastojcima koji se koriste, tj. kiselost pomorandže nije uvek ista, kao ni vrsta soja sos... ako se odlučite za sledeći put možete sami da podešavate. Hvala na isprobavanju. Meni su Mandžurijske pečurke savršene, čak danima ostanu hrskave i u frižideru (a jesu i kalorične) ;)

      Избриши
  14. Fenomenalno,danas sam napravila. Malu izmenu sam napravila. Pored soka od pomorandze sam dodala I pomorandzu u komadicima, a piletinu sam prelila soja sosom I slatko ljutim chilli sosom. Zaista je odlican recept. HVALA PUNO.

    ОдговориИзбриши