среда, 6. новембар 2013.

JUNEĆI PILAV

Ovo je pilav na kome sam odrasla i koji najviše volim. Mama je uvek koristila kuvanu junetinu za pilav, a ja se i dan danas uvek stresem kada negde ugledam klasičan pilav sa piletinom, jer kuvanu piletinu ne ljubim, ali ni najmanje. To je verovatno stvar navike i sećanja iz najranijeg detinjstva na pileće nogice i leđa koja vire iz lonca sa supom na šporetu i ukućana koji ih u slast glockaju za stolom kao najfiniju poslasticu.

Po nekom protokolu pilav se pravi sa pirinačem kratkog zrna, a mamin pilav se pravi sa pirinčem dugog zrna. Pirinač se prvo prži na ulju jer zrna moraju lepo da se oblože uljem i promene boju u onu beličasto-staklastu. Na takav pirinač se onda spušta povrće i dosta svežeg peršunovog lista pa se zaliva supom u kojoj se junetina kuvala, a onda se još malo krčka na ringli da se svi ukusi prožmu. Sve se prebaci u pleh ili najbolje vatrostalnu posudu sa cepkanom kuvanom junetinom, zalije se sa još supe i peče u rerni. Pilav u mojoj kući mora da ima divnu hrskavu koricu, a onako vruć se pofajta sa malo limunovog soka. Ako niste probali pilav sa malo limuna preko, probajte u svojoj verziji.

I još nešto, pilav je 2 u 1 jelo. Dobijete finu juneću supu i glavno jelo i to sve o istom trošku. 




MAMIN PILAV
(vatrostalna posuda 25x25cm, dubine 5cm)

500g juneće rozbratne ili ribića
celer, paškanat, šargarepa, prepečene polutke crnog luka na plotni - sve što inače stavljate u supu

6 kašika ulja
1 crni luk, rebarca
200g pirinča dugog zrna
3 sveže šargarepe, tanki kolutovi
2 srednja krompira, sitne kockice
oko 1 litar bistre juneće supe
cepkana kuvana junetina iz supe
goveđa kocka za supu, Takovo 22g (kocka za 500ml tečnosti)
1 kašičica soli i bibera po ukusu
1 kašičica suvog bosiljka
svež peršunov list
limunov sok


Juneću rozbratnu ili ribić skuvajte onako kao kad pravite supu. Ja ubacim crni luk presečen na pola koji sam malo zacrnjen na plotni (koristite malo nauljenu alu foliju), celer, paškanat, šargarepu, i sve što inače stavljate  u supu. Procedite supu. Odvojite meso i njega usitnite u manje delove veličine zalogaja, najbolje da idete uz sama vlakna i da radite rukama da meso bude cepkano. Odvojite litar supe (bez kocke i soli), a od ostatka zakuvajte sa rezancima ili iskoristite kako volite.

Na ulju propržite crni luk dok ne omekša, dodajte pirinač i mešajte varjačom par minuta da se lepo obloži uljem, proprži i dobije beličasto staklastu boju. Ovo je ključni momenat pilava. Dodajte svežu šargarepu i krompir. Nalijte sa oko 700ml bistre supe. Ubacite kocku za supu, so i biber, i krčkatjte oko 5-7 minuta uz stalno mešanje. Na kraju ubacite cepkano meso i dosta svežeg peršunovog lista.

Sipajte sve u vatrostalnu posudu. Dolijte ostatak supe, nekih 300ml i promešajte da se sve ravnomerno rasporedi. Trebalo bi da imate 1- 2 prsta do ivice posude da vam ne kipi pok se krčka u rerni. Kad se setim ja uvek ispod žice stavim pleh od rerne da ne ribam rernu svaki čas. Ako imate sasvim malo mesta ovih poslednjih 300ml možete doliti pažljivo preko pilava poslednjih 20 minuta pečenja. 

Pecite u rerni na 200 stepeni oko 60 minuta. Treba da ostane sasvim malo tečnosti. Izvadite pilav iz rerne, poklopite ga i ostavite 20-ak minuta da se odmori i popije ostatak tečnosti. Pofajtajte ga limunovim sokom pre serviranja.




BEEF RICE PILAF


I love risotto, but I grew up on beef rice pilaf. First the rice is fried on the stove together with the veggies. Then the beef is added and the beef stock and the cooking is continued in the oven until the rice is cooked and you get a beautiful golden crust.

beef sirloin steak around 500g
6 tablespoons of sunflower oil
1 large onion 
3 carrots, round slices
2 medium size potatoes, diced
1-2 beef stock cube
salt and pepper
around 1 litre of beef stock
200g long grain rice
fresh parsley
1 teaspoon of dry basil
lemon juice


Cook the beef sirloin steak or a piece of beef of your choice that you usually use for soup. Take the beef out and clean of any excess bones. Cut into smaller pieces. Set aside a litre of the stock that the beef has been cooking in. I usually add carrots, parsnip, celery and other veggies when cooking the beef, so at the end when I take out the beef and a litre of stock. I add a bit more water, a stock cube, home made noodles and have a soup to go with the pilaf. 

Dissolve stock cube in 1 litre of stock for the pilaf. Heat the oil in a large pan, add in the onion and stir for a minute. Drop in the rice and constantly stir until the rice turns white. Add in the fresh carrots, potato and around 700ml of beef stock. Cook while stirring for 5 minutes. The rice and veggies will continue cooking in the oven. We have done this only to infuse all the flavors together and to intensify them. When done add in lots of fresh parsley. Place the cut beef at the bottom of the well oiled oven proof casserole, around 25x25cm. Pour in the rice and the veggies and all of the liquid from a pan. Add in the rest of the stock. Add salt and pepper to taste. The pilaf needs to be salty since the rice and potatoes will absorb most of the salt. Cook in the oven at 200 degrees Celsius (no fan) around 60 minutes until a nice golden crust forms and the rice is cooked. Before serving sprinkle lemon juice on top. Serve with a pickled salad.


27 коментара:

  1. OBOŽAVAM! Moja mama je potpuno isto pravila ali sa Kočanskim pirinčem pa tako i ja. Sad ide sezona supa pa će i ovaj pilav ući u sezonu :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. VEsna, onako kako voliš e to je najbolji pilav.

      Избриши
    2. E, pa nemoj pričati! Integralni, tu si morala sigurno još vode da dolivaš pošto se duže kuva. Nikada se toga ne bi setila.

      Избриши
  2. Meni je recimo, pilav najlepši sa piletinom. I to mi je iz detinjstva ostalo kao sinonim za pilav! Verovatno stvar navike, mada može i teletina da prodje. A ne bi odbila ni ovaj tvoj sa junetinom jer izgleda odlično!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Suzana, ma naravno! Čovek kad čita naše blogove pomisli da smo svaštojedi ali ima zaista stvari koje ne spremam u svojoj kuhinji iz raznih razloga.

      Избриши
  3. Ja isto obozavam pilav i to je jedan od maminih kuhinjskih aduta. Jedino sto moja mama skuva posebno supu kako se obicno supa i pravi i tom supom se pilav zalije i onda pece a od ostatka supe se pravi sta se hoce,jel' tako ?. Ribic koji ide u pilav mama posebno dinsta na luku i onda ga doda u zapocet pirinac kao sto i ti kazes. Ona ga pravi i od piletine ali na isti nacin...posebno dinsta naprimer karabatak i onda ga doda u pirinac...tako nije suvo jer imas apsolutno pravo nista gore nego kuvana piletina! Uf, bas mi se prijelo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marina, pogledaj početak samog recepta i videćeš da i ja isto kuvam supu i kao što kažem super je 2 u 1 jelo. Dinstanje karabataka može da prođe kod mene, ali nikad ne kuvam pileću supu, uvek je to stno seckano belo meso ili u najmanju ruku mešavine piletine i junetine. Sigurna sam da je najbolja mamina, ma čija mama je u pitanju.

      Избриши
  4. Tek sam pod 'stare' dane cula da se ovo jelo zove pilav. Za divno cudo, u Makedoniji (barem moja familija) ne koriste ovo ime :-) Koliko mogu da se setim moja mama pravi sa dinstanom a ne kuvanomile piletinom, tako je I baba pravila. Bas cu da je pitam da li pravi i sa junetinom. I sigurna sam da ne ide krmpir. Ovaj tvoj pilav mi se svidja bas zbog puno povrca... I da, obavezno kocanski pirinac. Izgleda da ja bas imam cudan ukus - meni se piletina bas kuvana najvise svidja, dok npr. pohovanu ne mogu da smislim. Sreca pa se ukusi razlikuju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slađo ako kako se zove u Makedoniji? Dodatak povrća poveća masu pa dobiješ više, a i lepo je. Eto vidiš, ja bi pohovano belo meso mogla svaki dan da jedem.

      Избриши
    2. Ja ga znam kao 'pilesko na oriz' (vrlo originalno, zar ne?). Moram da se ogradim - ovako se kaze u mojoj familiji, a Makedonija je mnogo veca... Nemam monopol da kazem da se samo tako zove. Plus, ja sam otisla iz Makedonije pre mnooogo godina, mozda se u medjuvremenu koristi i 'pilav'.
      Kazem, sreca pa se ukusi razlikuju, inace bi svet bio jako dosadan i monogton.

      Избриши
  5. Moja baka je spremala i sa piletinom i sa junetinom i ja ni danas ne znam koji mi je draži :-D.
    Stvarno čovek ogladni kad vidi neke slike. A mislila sam da je to samo fraza :-D.

    ОдговориИзбриши
  6. Pilav mi je odlično jelo, ali kod nas se nije baš radio tako da ga se nikada nisam dovoljno izguštirala. Ovaj recept bilježim i napraviti ću ga po njemu, predobro mi izgleda !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, kad se primakne kraj meseca ovo ti je idealno jelo d aubiješ 2 muve odjednom, supu i ručak.

      Избриши
  7. Vec sam ogladnila od fotkica, kod nas je najcesce spremao sa pilletinom, pa se odgore lepo rasporede svi delovi iz supe i onda pravac u rernu da dobiju finu koricu.:) Nisam probala sa limunom, ali mogu da nacedim malo sledeci put... mislim da ce biti upravo po tvom recepticu.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, ja volim da dodam limun svuda, a ti probaj na malom uzorku pa vidi jel ti se dopada.

      Избриши
  8. Ovo super izgleda. Čim je jelo zapečeno i krcka pod zubima ja sam za .

    ОдговориИзбриши
  9. Изглежда и звучи много вкусно! Поздрави!

    ОдговориИзбриши
  10. Nikad nisam jela pilav sa junetinom, nego uvek sa reš pečenim batacima. Ali dopada mi se ideja i i obavezno ću da probam. A i deo sa limunom pamtim. :)

    ОдговориИзбриши
  11. E dala si mi ideju za sutrasnji rucak...:-) Super izgleda!

    ОдговориИзбриши
  12. Mama je pravila piletinu sa rižom iz rerne a tek od skora sam saznala da je to je pilav. Čula sam za tu riječ i znala sam da je u vezi hrane ali mi nije bilo jasno šta znači. Tada se nisam baš ni interesovala za kuvanje pa se nisam ni raspitivala a prije nekih 25 godina nije bilo baš u modi.
    Baba moje rođake (iz okoline Bugojna) mi je tražila oštar nož da isjecka pilav a pri tome je mislila na rezance za supu. U selu mog muža (okolina Ugljevika) stariji ljudi svadbu zovu pilav, pa kad su me prvi put pitali da li nas je D. zvao na pilav nisam imala pojima na šta misle, inače jako neobično pričaju da mi ponekad treba prevodilac.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vela, ja bi pomislila da me neko zove na ručak a ne na svadbu pa bi došla i bez poklona. ;))) Zato su blogovi dobra stvar, zaviriš u tuđe kuhinje i svašta nešto novo naučiš.

      Избриши
  13. Divno! Upravo smo ga pojeli,fenomenalan nedeljni rucak,recept je za svaku pohvalu.Brzo i lako se pravi a ukus je ocaravajuc :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Majo! Kad pravim juneću bistru supu glavno jelo je pilav ili ako pazim na kalorije rinflajš.

      Избриши