среда, 20. новембар 2013.

GLAZIRANI KARFIOL SA SUSAMOM

Da u nazivu recepta nema reči karfiol, priznajte da bi sigurno pomislili da se radi o piletini. E ovo je bolje nego piletina a još na vegetarijanski. Iskreno, ne sećam se da me je u skorije vreme jedno povrtno jelo tako oduševilo. Karfiol se umače u smesu nalik onoj za palačinke, ali gušću. Onda se peče u rerni, pa preliva umakom na bazi soja sosa, balzamiko sirćeta, meda, đumbira, susamovog ulja i susama, pa se sve onda ponovo vrati u rernu, a na kraju finišira sa gril opcijom.  




Onda se pospe preko mladi luk i susama i uživancija. Ako vam ostane koji komad odlično se drži u frižideru i to danima. Meni su se par komada zavukla u šoljici negde u dnu frižidera i čak i posle sedam dana bila su odlična. Kao glavno jelo uz salaticu je odličan, a kao prilog ga možete kombinovati kako god želite. 




GLAZIRANI KARFIOL SA SUSAMOM
original recepta  (malčice izmenjen i dorađen)

800g cvetića karfiola (glavica karfiola oko 1,2kg)
240g brašna
240-270ml vode
1 kašičica belog luka u prahu

Uključite rernu na 220 stepeni (bez fena). Obložite pleh od rerne papirom za pečenje. Skinite cvetiće karfiola sa stabljike. Što su cvetići manji to će se on brže ispeći (vodite se veličinom na slikama pripreme).

U većoj šerpi pomešajte brašno, beli luk u prahu i vodu. Smesa treba da je gusta, gušća nego za palačinke. Ubacite cvetiće i promešajte da se oblože sa svih strana. Smesa ne treba mnogo da curi sa cvetića, tj. treba da se zadrži na njima. Ređajte cvetiće u jednom redu u pleh od rerne. Pecite dok karfiol malo ne porumeni, nekih 20-30 minuta što zavisi od veličine cvetića. Porumeneće deo koji je skliznuo na pleh a sam cvetić će biti beličast. Kad probodete cvetić on treba da pruža mali otpor i nikako ne sme da bude mekan jer mu sledi još jedna termička obrada. Dok se karfiol peče napravite sos.

PRELIV
120ml soja sosa
60ml Aceto balsamico (pirinčano sirće u originalnom receptu)
60ml meda
1-2 kašike rendanog svežeg đumbira
1 kašika susamovog ulja
1 kašika susama

POSIPANJE
sitno seckan mladi luka
susam


Sastojke za sos je najbolje odmeriti u menzurici i sipati ih redom kojim su navedeni u receptu da bi lakše odmerili med koji se dodaje u mililitrima. Sipajte preliv u šerpicu ili činiju. Odložite je na šporet koji će svojom toplotom otopiti med ili jednostavno zagrejte malo ili stavite u mikrotalasnu da se med otopi i sve poveže. Na slici pripreme možda vidite i perca mladog luka u prelivu, ali nema potrebe da ih stavljate pošto se luk stavlja preko pečenog karfiola. 

Pečeni karfiol lagano odvojite špatulom od papira za pečenje i razdvojite cvetiće koji su se slepili ali ih ostavite tu gde jesu, u plehu. Sipajte preko karfiola preliv i koristeći dve kašike umešajte cvetiće u sos da se oblože sa svih strana. Imaćete dosta sosa koji će plivati između cvetiće. Vratite pleh u rernu na još 5 minuta pečenja. Ponovo izvadite pleh iz rerne i promešajte lagano odižući i prevrćući špatulom karfiol. Uključite gril opciju rerne i pecite uz stalno nadgledanje dok na pojedinim mestima pojedini cvetići malo ne zagore. Činiće vam se da je karfiol previše mekan i nije hrskav ali stajanjem na sobnoj temperaturi on upije višak sos i očvrsne.

Preko vrelog karfiola pospite susama i seckani mladi luk (obavezno) i servirajte ga toplog , a šta ne pojedete čuvajte u frižideru i uživajte narednih  nekoliko dana jer je i posle podgrevanja u mikrotalasnoj odličan. Divan je i hladan iz frižidera.




Recipe for Sesame glazed cauliflower wings was one of the best cauliflower dishes that came out of my kitchen. The measurements are converted to metric system and slightly altered since one large head of cauliflower in my country comes up to 1.2kg. I doubled the amount of the flour mixture but the amount of sauce was just right. We enjoyed this dish served hot and cold, right out of the oven and couple of days after it was made.





36 коментара:

  1. OMG this is my kind of a dish...divno Jelena, divno!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Htjedoh reci, ovo bi bilo super dobro i sa piletinom...bas onom koju toliko volimo iz kineske radnje "-)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A pa biće receptića i za piletinu a probaj sa karfiolom, zaista je odličan, a još je sad u sezoni i jeftin. Ko ima sastojke za preliv kod kuće ovo mu dođe jedno od najjeftinijih jela.

      Избриши
  3. Oooo, mi lajki :) Baš,baš puno. A i uklapa mi se u plan i program. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ooooooooo, pa drgao mi je. Da znaš da ne može mnogo da se pojede, Nekako je zaista zasitno.

      Избриши
  4. Odlično, ovde se neoseća karfiol:-) Malo ću u pleh karfiol za ljubitelja a nama pilence i svi srećni!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, ovaj karfiol se fantastično drži u frižideru i to danima tako da je greota da ne napraviš celu meru i imaš prilog za nekoliko dana.

      Избриши
  5. Ovo toliko dobro i zvuci i izgleda i jedva cekam da isprobam.

    ОдговориИзбриши
  6. Znas sta cu ja da uradim? Posto sam ljubitelj karfiola (oliti cvjetace) na svaki moguci nacin ovo cu jelo napraviti sa karfiolom i komadicima piletina...mislim da ce da nam sjedne ko' budali pleska.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znaš šta ne mogu da garantujem kakva će piletina biti ali bi sigurno bila još bolj ako koristiš uputstva ovog recepta
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2012/02/kineska-hrskava-svinjetina-sa-povrcem-i.html
      tj. samo masu za pohovanje na 500g belog mesa umesto piletine pa onda zagreješ sosić iz ovog recepta u velikom tiganju da provri, ubaciš hrskavu pohovanu piletinu i na jakoj vatri mešaš da s eobloži pa pospeš susamom. Imam jedan recept u draftu za kiselo-slatku piletinu ali moram ponovoo da slikam. Bićše uskoro.

      Избриши
    2. Da, Jelena, upravi si. Recept koji si prilozila je mnogo prilagodniji za protein. Takodjer znam za ovaj mali trik da se u masu za pohovanje doda skrobno brasno...sto god pohujes sa ovim. bude jako hrskavo. Takodjer, ako mariniras protein u skrobnom brasno omekani ga ;-) Hvala jos jednom! PS bas volim sve ove kuhinjske trikove.

      Избриши
  7. Jelena, prvi put u životu vidim ovako spremano povrće... pečeno u toj smjesi kao za palačinke, pa kasnije preliveno sosom i pečeno... Toliko neobično da skoro ne mogu da zamislim ukus... Mi se skoro hranimo vegetarijanski tako da i ne sumnjam da je uz pirinač, bulgur ili nešto tog tipa, savršen ručak... Čuvam recept i javljam kad isprobam... Sigurno će nam se dopasti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo pazi da ne prepečeš karfiol. Kad sve smuljaš u sos sve izgleda nekako gnjecavo i bljak ali posle bude super i taj preliv ostane na karfiolu. Obaveznoo uz mladi luk!

      Избриши
  8. Me parece una receta muy interesante , me encanta la coliflor ..saludos MARIMI

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Garlutti, yes it is interesting and very simple to make. Thank you for dropping by.

      Избриши
  9. Sjajno, sjajno.... Ko ce jos da jede meso pored ovakvog povrca! Pravim!

    ОдговориИзбриши
  10. Savršeno! Pravila sam duplu meru, brat oduševljen, pojeli smo gotovo sve :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I zaboravih da kažem, stavila sam pirinčano umesto običnog brašna. Ništa mu nije falilo i imala sam i sirće :)

      Избриши
    2. E da znaš da sam imala tremu da nešto nisam ispustila iz recepta. Jel ti stalo sve u pleh ili si iz dva puta. Mnoooogo mi je drago da vam se dopalo. Super jeftin ručak na ovu skupoću kad je sezona karfiola (i da imaš ostale sastojke u špajzu).

      Избриши
  11. Jelena, upravo sam spremila i odlicno je! Vidim da nam se za koji dan smese i ove mandzurijske pecurke!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Garantujem da će ti se mandžurijske pečurke isto tako dopasti i da ćeš i stalno spremati (i u mnog većoj količini od navedene).

      Избриши
  12. Jelena,mozete li reci koji soja sos,aceto balsamico i susamovo ulje koristite?

    ОдговориИзбриши
  13. Naravno!
    1.soja sos - na prvom mestu Kikkoman, jer mi je najlepši i 100% je prirodan. Do skoro ga nije bilo, ali sam ga pre mesec dana kupila u Metrou1 litar-1080 dinara. Prodavao se ranije u Merkatoru ali ga tamo sada nema. Očekujem da će ga i oni dobiti. Kad ga nije bilo koristila sam Lien Ying iz Merkatora. On dosta farba meso i nije baš 100% prirodan ali je ok.
    2.Aceto - Olitalia
    3.susamovo-Suncokret ima tamno i svetlo, tamno je intenzivnijeg ukusa, ali može bilo koja marka. Mislim da je samo ova marka na našem tržištu
    4. Sos od ostriga- oyster sauce- Austern sauce Lien Ying koristim u drugim receptima. On nije skup oko 300 dinara i ima ga u Merkatoru i jako se malo stavlja u jelo.

    ОдговориИзбриши
  14. Puno hvala na odgovoru. Pozdrav iz Vukovara

    ОдговориИзбриши
  15. Jelena, ja sam se nameračila i na ovo jelo ali sada skontah da ovde na šporetu nemam gril opciju, nemam uopšte opcije :-/ Imaš li predlog, šta da radim, jel da odustanem :-/.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slobodno napravi samo kad treba gril opcija ja bi pleh stavila što bliže vrhu na prvu policu rerne i uključila na najjaču opciju i to je to. Nadgledaj i biće sve ok!

      Избриши
    2. E, hvala ti baš na brzom odgovoru jer ću uskoro da počnem da spremam :-) pa ću javiti kako sam se snašla :-).

      Избриши
    3. Evo, upravo ručali. Pekla sam kako si rekla, ali samo desetak minuta na kraju. Na kraju svega, posle nekih drugih tvojih jela, ovo je onako, možda malo lošije nego što sam ja očekivala, rolnice i one nudle sa kikirikijem i tahinijem su mi lepše, ako bih morala da poredim ili da biram. Ali Miša jede karfiol prvi put da ja vidim, znači, za 4 godine, i sviđa mu se. Njegov tata kaže da je to praaaavi specijalitet iako čovek nije baš navikao na neku egzotiku. Tako da sam zadovoljna, a sad ne znam šta meni nije pasovalo, možda mi je takav dan :-)

      Избриши
    4. Tajana dobro je dok je neko uopšte jeo jer jelo i jeste neobično po ukusu, pa nekome može i da ne paše. Zavisi jako i od soja sosa koji koristiš. Onaj Heinz soja sos je očajn i sladak, tako da sa njim npr. ne može nikako da bude lepo. ja ti preporučujem mandžurijske šampinjone, oni su fantastični. Ima sada i crvenih paprika nij toliko strašni kad kupiš 1-2, ali preko leta je jelo baš ekonomično, a još su i posni.

      Избриши
    5. Heinz kao inače izbegavam, kao zbog GMO, u stvari to nema nikakve veze :-P. A neću sad na ovome da se zaustavim, slažem se da je super što se njima dopada, meni će pečurke sigurno. Tvoj blog je izuzetan između ostalog i zbog te raznovrsnosti, podavno sam to rekla, da žmureći biram recept ne bih omanula, pa sad nešto me oduševi, nešto manje, to je stvar ukusa, ali uvek je ok i uvek je nešto vredno truda.

      Избриши
    6. Hvala Tajana. Da znaš da se pojavvio i neki jeftiniji soja sos (tamni i svetli) u Maxiju, marke one njihove 365 i ništa ne valja. Ja sam flašicu odmah bacila po otvaranju, jer taj slatki veštački ukus ne mogu nigde da ukomponujem. Videćeš za 2-3 godine koliko će se ukusi promeniti, tvoji i Mišini baš uz pomoć blogovanja. Ja bi sada pola stvari sa bloga pobrisala, ne što mi se nešto ne dopada već što to može i bolje. Tako i neke recepte brišem i ponovo ih objavim.

      Избриши