уторак, 1. октобар 2013.

SALATA OD PEČENOG CELERA I ORAHA

Ne znam da li sam u pitanju samo ja, ali moram vam priznati da mi se jako dopada trend vraćanja korenastog povrća u naše kuhinje. Dosta je bilo sa šargarepom, celerom, paškanatom i korenom peršuna koji su ili završavali u kanti za smeće nakon višesatnog kuvanja u supi ili ih je neki srećnik koji to baš voli pojeo uz neki fini paradajz sos ili sos od mirođije. 

Zagrizla sam na pečeni beli luk iz rerne (to mi je otkrovenje), pa sam onda razmišljala kako bi mogla da ukomponujem celer (a da nije sirov) u salatu. Ko još nije pekao korenasto povrće u rerni ne zna šta propušta. Isečete povrće na komade približno iste debljine. Nauljite ga, posolite malo i pospete preko začinsko bilje po ukusu. Složite u pleh na papir za pečenje onako gusto i par puta promešate dok se peče. Povrće se skupi, pa od početne količine dobijete duplo manje. Možete ga ispeći i par dana unapred i jesti kao prilog, danima. Ukućani koji ne ljube celer ga sigurno neće ni prepoznati u jelu. Probajte!

U ovom receptu koristim beli nemasni mladi sir jer ne želim da sir prevlada ukusom aromatični slatkasti pečeni celer i šargarepu, oštru rukolu i slatkaste orahe. 




SALATA OD PEČENOG CELERA I ORAHA
glavno jelo za 2 osobe

1 veliki koren celera, oko 700g
500g šargarepe
3 kašike ulja
sušena majčina dušica i bosiljak
1 ravna kašičica soli
limunov sok, polovina manjeg limuna
15g rukole
200g mladog namasnog i neslanog belog sira
100g oraha, tostiranih


Oljuštite celer i šargarepu. Celer isecite na četvrtine, pa onda na listiće debljine 4-5mm. Šargarepu isecite na kose krugove iste debljine. Spustite ih u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Poprskajte uljem, suvim začinima i posolite. Promešajte rukama. Pecite na 200 stepeni oko 45 minuta. Nekoliko puta tokom pečenja promešati povrće. Toplo povrće prespite u šerpu i pofajtajte ga limunovim sokom. Dodajte polutke ili četvrtine oraha koje ste malo propržili u blago nauljenom tiganju. Dodajte rukolu. Savetujem vam da ne menjate orah sa drugim orašastim plodovima jer se on najlepše slaže u ovoj kombinaciji.

Servirajte salatu dok je topla sa kockicama sira preko. Nemojte je kombinovati sa slanim sirevima, a naročito ne sa buđavim sirevima jer je to prejaka kombinacija i specifična aromatična aroma celera neće doći do izražaja.

Ukoliko je ne koristite odmah odložite je u frižider bez dodatka rukole. Možete je spakovati u posudicu i poneti na posao, bez sira ako nemate frižider na poslu!





OVEN BAKED CELERIAC AND WALNUT SALAD

1 celeriac, around 700g
500g carrots
3 tablespoons of oil
dry thyme and basil
1 even teaspoon of salt
lemon juice
15g rocket
200g firm unsalted cottage cheese
100g walnuts, toasted


Peel the celeriac and carrots. Cut the celeriac into thin slices app 4-5mm in thicknes the size of a small apple slice. Cut the carrots the same thickness. Place in an oven pan lined with baking paper. Oil the veggies and toss. Sprinkle with thyme and basil and salt. Bake for around 45 minutes at 200 degrees Celsius (no fan). Mix the veggies couple of times while they are baking. Sprinkle with lemon juice. Add in toasted walnuts and rocket. Serve and place cubes of firm cottage cheese on top. Main meal for two.






Pred vama je oktobarski MEZZE, besplatni online magazin o gastronomskoj kulturi. Ako niste spremali bundevaru, možete pogledati recept u slikama, kao i prelepe recepte sa bundevom  i slatkim krompirom. Odmor na selu, tu je tekst da vas navuče da se spakujete i odlepršate tamo. Ne koristite crnu rotkvu? Nema razloga za to, samo nas prelistajte.Mušlje su vam omiljene, onda će vam se dopasti tekst a još više i recepti sa njima. Musaka na 3 načina, o glivama i gljivarenju i recepti koji će vam leći onako u sosu za ovaj hladan početak jeseni. Katmandu kao iz bajke. Jabuke na klasičan i neklasičan način. Malo grickalica za decu i za veliku decu. Priča o Moskva šnitu, tj. i mi konja za trku imamo!


8 коментара:

  1. Jao, ja sam od onih sto voli kuvano povrce iz supice, sargarepa, pa slatki paskanat, neki krompiric, mmm... nista lepse nego kad se gricne onako u prolazu ili se posluzi uz sos sa kuvanim mesom iz supe.:)) A peceni celer mi je otkrivenje, nisam ga nikada pekla u rerni ali verujem da je ovako kao salatica preukusan.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Divna kombinacija, licno volim peceno povrce i ovo mi se bas dopada:)

    ОдговориИзбриши
  3. Ja bih ovo svrstala u kategoriju glavnog jela...nikada mi ne bi palo na pamet da pecem celer, oduvek sam o njemu imjala neki sumljicavi stav...nekako ga uvek vidim prepolovljenog , prepecenog...pa u supu ! A onda se zna gde zavrsi...
    sjajna ideja !

    ОдговориИзбриши
  4. htela sam da kazem sumnjicavi stav naravno...

    ОдговориИзбриши
  5. Odlična salata, za mene je ovo kompletan obrok, ukusan i zdrav i baš mi primamnjivo izgleda ! Korjenasto povrće sam uvijek voljela, nekada sam ga uglavnom kuhala, a sada mi se sve više sviđa u pečenoj varijanti !

    ОдговориИзбриши
  6. Odlična kombinacija pečenog povrća, sira i oraha! Ja često pravim takve salate i tako pečeno povrće i služim kao prilog ili čak glavno jelo... I u pravu si za orahe, ništa ne ide tako dobro...

    ОдговориИзбриши