петак, 25. октобар 2013.

ANINA SALATA OD (PRESNE) ŠARGAREPE

Jedina zimnica koju pravim je ukiseljena cvekla, koja se s jeseni useli na poslednju policu našeg frižidera u svoju plavu šerpu sa belim tufnicama i tamo obitava do kasnog proleća, dok ne stigne prvi zeleniš. Pre nedelju dana ta ista cvekla je dobila svog novog kompanjona, teglu Anine salate od presne šargarepe i kako stvari stoje izgleda da će se cvekla i šargarepa družiti do proleća, dok ih zelena salata i mladi kupus ne isteraju. Ako vam ovo nije dovoljna preporuka da smiksate finu, zdravu i aromatičnu salaticu od presne šargarepice za 5 minuta, onda ne znam kako još mogu da vam ''prodam'' recept. Recept je dupliran u odnosu na Anine mere, jer se meni pokazalo praktičnije da punim dve tegle i minimalno izmenjen jer sam pre ubacivanja u secka ručno seckala ljutu papričicu i beli luk da ne ostane neki veći komad. 

Anina ovsena kaša je takođe recept koji se odomaćio kod nas i u kome uživamo već više od pola godine, svaki dan za doručak, i još nam nije dosadila. Njena piletina s mlincima je imala 3 reprize na poslednjem slavlju (po želji slavljenika). 





EKSTRA BRZA SALATA OD (PRESNE) ŠARGAREPE
original recepta; za 1 1/2 tegle od 750ml

1kg neočišćene šargarepe, oko 700-800g očišćene
1 pečena ljuta paprika (kod mene ljute papričice prepečene u tiganju)
6 čena belog luka
1 kašičica soli
6 kašika belog vinskog sirćeta
10 kašika maslinovog ulja
1 veza peršuna


Oljuštite šargarepu, uklonite krajeve i isecite je na deblje kolutove. Ljutu papričicu prepecite u blago nauljenom tiganju. Ako u salati volite sitnije komade papričice i belog luka onda ih usitnite ručno pre stavljanja u električnu seckalicu. 

U električnoj seckalici u nekoliko tura grubo usitnite šargarepu, seckani beli luk, seckanu papričicu i peršun. Prebacite sve u veću posudu, prelijte uljem, sirćetom i posolite. Promešajte i doterajte ukus po želji. Prebacite sve u tegle i odložite u frižider da se salatic ohladi. 




RAW CARROT SALAD
original recipe; makes 1 1/2 jars 750ml

1kg unpeeled carrots, around 700-800g peeled
chili peppers 
6 garlic cloves
1 teaspoon of salt
6 tablespoons of white wine vinegar
10 tablespoons of olive oil
2 handfulls of chopped fresh parsley leaves



Peel the carrots and cut off the ends. Cut them into inch thick slices. Grill the chili pepper in a lightly oiled pan. Finely cut them. Place carrots, garlic, parsley and chili peppers in a food processor in batches and pulse to get the carrots chopped roughly. Place the carrots in a bowl and toss with oil, vinegar and salt. Adjust the seasoning to taste. Place in glass jars and keep in the fridge. 



12 коментара:

  1. Propustila sam taj recept kod Ane! Super, baš mi se dopada!
    Jelena, pošto ne mogu tačno da zamislim da li bi to bilo mnogo drugačije, šta misliš da li bi bilo ok da krupno narendam šargarepu? Nemam trenutno nikakvu sjeckalicu, a ako budem čekala da se sjetim da je kupim (što već traje neko vrijeme), neću nikad napraviti ovu salaticu... Vjerujem da nisi ni ti probala da rendaš, ali manje više znaš kako treba da izgleda salata, pa ćeš skapirati da li će biti mnogo drugačija. Hvala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milice, možeš da je rendaš ali na krupnom delu ali možeš i da je seckaš na sitne kockice 2x2mm kao što je Ana radila u jednoj verziji. Ja bi je pre možda seckala jer treba da s eoseti nešto pod zubima. Ana je dodavala i malo mlevenog kumina. Sve po ukusu ide. Probaj ovako prvi put pa onda doteruj kakoo god voliš, a zbog ove salatice ćeš pre kupiti secka, obećavam.

      Избриши
  2. Fino, zdravo i ukusno, nekako mi je promakao receptic za tu salatu, bas je dobro sto je napravila... a cvekla mi je isto omiljena, doduse napravim 2-3 ture i onda se vise ne setim da pravim, ali sargarepicu cu bas isprobati.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, ovo ti je očas posla, a da znaš da bi je i ja preskočila da nisam probala original Anin.

      Избриши
  3. Uh, ovo izgleda odlično! Što misliš, mogu upotrijebiti suhe peperoncine umjesto svježe ljute papričice?

    ОдговориИзбриши
  4. Jelena, sta ti podrazumevas pod "elektricnom seckalicom" ? Divna je ovo salata...

    ОдговориИзбриши
  5. Bas sam neki dan gledala ovaj recept kod Ane, posla mi je voda na usta. Sve sto volim je u ovoj salati. Ja kupujem samo one baby sargarepe, mslim da cak ni secaknje 700 gr nece biti nikakav problem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uuuuuuu, bebi šargarepe su savršene. One su slatke ko šećer. Kod nas ih još uvek nema.

      Избриши
  6. Predobra salata, iako pratim Anin blog i isto kao i ti uživam u njezinim receptima nekako je i meni ova salata promakla i zato ti puno hvala što si je ovdje podijelila sa nama. Bilježim i ovih dana pravim. Ukiseljena cikla mi je obavezna, a sada ću joj sigurno pridodati i ovu salatu, jako volim mrkvu i sve od mrkve. Kod tebe tako dobro i primamnjivo izgleda !

    ОдговориИзбриши