недеља, 1. септембар 2013.

RATATOUILLE - RATATUJ

Ratatuj je jelo sa čarobnim imenom i koje ne može a da vam ne izmami osmeh kada ga izgovorite. Klasično rustično jelo regije Provanse koje u sebi sadrži celi spektar prelepih boja i ponude avgustovske i septembarske pijace, boje patlidžana, tikvica, paprika, paradajza, luka i svežeg začinskog bilja.




Kažu da recepata za Ratatuj ima koliko i kuvara u Francuskoj. Generalno, postoje dve verzije. Jedna u kojoj se povrće seče na tanke krugove i ređa u pleh da se preklapa kao krljušti ribe i druga nalik ovom receptu, gde se povrće prži u turam pa se potom spoji i ukrčka. Ono na čemu u ovom receptu nesmete štedeti je ulje. Povrće mora da se prži, a ne dinsta (dodam ja malo vode ali ne više od 200ml, čisto da ne mešam stalno). Prženi patlidžan, tikvice i paprike potom spuštam u cediljku i tako dok čekaju svoj red da ih vratim u lonac sa paradajzom deo tog ulja, a i tečnosti koja vam ne treba, iscuri. 




Ratatuj je izuzetno ukusno i ekonomično jelo koje možete služiti i kao glavno jelo i kao prilog. Možete ga servirati toplog, a izuzetan je i hladan. Nekada znam da ga dodam u pastu, obično penne sa malo mrvljene fete preko. Ja ga obično jedem uz beli punomasni sir, tipa fete uz prepečene kriške hleba. Možete ga servirati uz beli hleb (za one koji vole da umaču) ili čak u kajzerici kojoj ste isekli poklopac, izdubili je i prosušili u rerni da vam glumi tanjir. Neko ga voli sa pirinčem, a i kuskus je odlična podloga. Može vam stajati danima u frižideru.

Ono što bi vam od srca preporučila je majčina dušica, i to sveža (ako možete da je nađete, a ako ne možete i ona suva je ok). Aceto balsamico u toj maloj dozi u receptu od jedne kašike zaista ima uticaja na ukus jela i nekako ga zaokruži, pa ga nemojte preskočiti.




RATATOUILLE (RATATUJ)
glavno jelo za 4-5 osoba, prilog za 8-12 osoba

1 veći patlidžan, oko 800 g
1 veća tikvica, oko 500 g
1 veći crni luk
3 mesnate paprike (crvene i  žute), ukupno oko 500 g
4 paradajza, oko 1 kg
2 čena belog luka
sveža majčina dušica i bosiljak (može i suvo začinsko bilje)
šećer, so i biber
1 kašika Aceto balsamico-a
oko 200ml maslinovog ulja


PRIPREMA POVRĆA
Isecite neoljušteni patlidžan na kocke, oko 2x2cm, posolite i stavite u cediljku oko sat vremena da patlidžan pusti gorčinu. Isecite tikvicu i paprike kocke slične veličine. Zarežite paradajz krstatsto na strani suprotnoj od peteljke, pa ga ubacite na desetak sekundi u ključalu vodu. Oljuštite ga, uklonite semenke, a mesnati deo krupnije usitnite. Iseckajte crni luk na režnjeve. Beli luk usitnite.

PRŽENJE
Na maslinovom ulju pržite  povrće u turama. Bitno je da se povrće lepo obloži uljem, da se prži na jačoj vatri uz povremeno mešanje. Patlidžan operite i prosušite u krpi. U većoj šerpi na  oko 50ml maslinovog ulja pržite patlidžan oko 5 minuta, pa potom  spustite tikvice i dolijte još malo ulja, oko 50ml. Nastavite sa prženjem dok tikvice ne omekšaju malo, ali vodite računa da trebaju da se krčkaju sa ostalim povrćem još desetak minuta na kraju recepta, pa ih nemojte prepržiti. Mešajte i možete doliti malo vode čisto da se povrće ne zalepi za dno šerpe ali ne mnogo pošto treba da se prži a ne dinsta. Izvadite patlidžan i tikvice i sipajte ih u veću cediljku koju ste postavili iznad šerpe.

Dodajte još maslinovog ulja u šerpu, opet oko 50ml, pa spustite kockice paprike i nastavite sa prženjem. Odvadite ih u cediljku gde su vam tikvice i patlidžan.

KRČKANJE
Dodajte još ulja u šerpu, oko 50ml i kratko propržite crni luk, na kraju dodajte beli luk. Spustite mesnati deo paradajza i pošećerite. Vratite ostalo povrće unutra. Smanjite vatru i ostavite da se krčka dok se sos ne reducira malo i povrće bude gotovo uz povremeno mešanje. Pred kraj dosolite po ukusu i dodajte svežu majčinu dušicu i bosiljak, kao i kašiku balzamiko sirćeta. Na kraju treba da vam ostane sasvim malo tečnosti koju će povrće upiti tokom hlađenja. Poklopite šerpu i ostavite da se jelo odmara oko pola sata pre serviranja.




RATATOUILLE

1 large aubergine, around 800g
1 large zucchini, around 500g
1 large onion
1 red bell pepper and 2 yellow peppers, around 600g
4 tomatoes, around 1kg
2 cloves of garlic
fresh thyme and basil 
sugar, salt and pepper
1 tablespoon Aceto balsamico
olive oil, around 200ml

Cut the unpeeled aubergine into 2x2cm cubes. Salt and place in a sieve for around 30 minutes. Run under cold water and pat dry. Cut the zucchini and peppers into cubes of similar size. Peel the tomatoes and remove the seeds. Cut into chunks. Cut the onion julienne and finely chop the garlic. Heat around 50ml of olive oil in a large pot and fry the aubergine cubes for around 5 minutes. Drop in the zucchini cubes and add 50ml more of oil and continue frying until the zucchini has softened up but not cooked through entirely. You can add a bit of water so it does not stick to the bottom of the pan or oil. Place the aubergine and zucchini in a sieve and place over a large pot so the excess oil and liquid runs out. Pour 50ml of oil into a frying pot and fry the peppers. Place the softened peppers with the aubergine and zucchini. Pour 50ml of oil again in a pot. Fry the onio for a minute. Add in the garlic and the tomatoes. Add in some sugar and bring to a boil. Place all of the veggies back in. Salt a bit and add pepper to taste. Cook until the sauce thickens. Add the Aceto balsamico at the end and more sugar and salt to taste. 




Nadam se da vam je MEZZE nedostajao posle male letnje pauze (moramo i mi malo da se odmorimo). Pred vama je septembarsko izdanje sa pregršt lepih recepata. Ako ste u potrazi za receptima sa paprikom koja je sada najlepša onda pravac na strane  78-99. Osim ratatuja paprike možete iskoristiti za domaći ajvar, šakšuku, salatu od pečenih paprika, fete i piletine, krem čorbu sa pečenim paprikama, kari moru i egzotični umak od paprika muhamaru.Svi recepti su u novom broju, pa uživajte!

The September issue of free online MEZZE magazine is out. It is in Serbian but I hope you can enjoy the pictures what Serba food bloggers have to offer in a gastronomical sense.


27 коментара:

  1. Obožavam ovo jelo, mada moram priznati, i ime mi je toliko šik da zbog njega dobija još više na značaju! :)
    Uzgred, ovaj broj časopisa je fantastičan, upravo sam pregledala i sva sam u fazonu: da li da idemo u šetnju (što obično radimo vikendom) ili da se uvučem u kuhinju! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Kod tebe uvek sve vrhunski objasnjeno i spremljeno, volim ovu francusku "muckalicu", moram priznati da mi je za mrvicu draza upravo ovako rusticna, nego naseckana na kolutice.:)) p.s. mi smo se izgleda telepatski dogovarale za danasnji meni.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, izgleda da jesmo, ali kao što sam napisala koliko kuvara toliko recepata, pa se i naši recepti razlikuju, skoro su isti ali ipak različiti. ;) Mnogo su ti slatke ideje za korpice.

      Избриши
  3. Pravim ga na isti način i vrlo često, kao glavno jelo uz dodatak kozjeg sira. Volim i onaj u krug ali ovaj a i Lanin mi više pašu, naročito uz testo.

    ОдговориИзбриши
  4. Jako lepo si napravila ratatuj! Bas ga volim, pravo uzivanje, pogotovo uz malo nekog jaceg sira.

    ОдговориИзбриши
  5. jako volim ovo jelo, krasno napravljeno
    i novi mezze sam prelistala, odličan je!

    ОдговориИзбриши
  6. Jako, jako volim ovakva jela i radim nešto slično, ali onako, više slično đuveču nego ratatouille - u. A uvijek se sjetim i onog jednog crtanog filma (s miševima i kuharima).

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo je divno jelo, prepuno ukusa i posebnog sarma. Volim ovakve kombinacije. Sataras tj. becarac i ratatuj su mi neprevazidjene letnje/jesenje kombinacije. Svidja mi se kako si u uvodu navela da kada se izgovori ratatuj odmah je neki osmeh na licu, i ja mislim tako.

    ОдговориИзбриши
  8. poštovana,

    da li se jelo može zamrznuti?

    Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskrena da budem, iako sve živo zamrzavam, ratatuj nisam zamrzavala. Mođe da stoji jako dugo u frižideru. Ja ga držim bez poklopca u frižideru (ispod poklopca se stvara kondenz koji kapa na jelo pa zna da se pokvari). Ako ste mislili da ga ostavite za zimu možda treba probati sa malom količinom pa nakon 1-2 dana odlediti i videti. Verovatnoo bi trebao da se ukrčka na šporetu da voda koju pusti povrće ispari. Ako probate, javite rezultate.

      Избриши
    2. Hvala na brzom odgovoru,

      nakon provere, javljam,

      sve u znaku ZIMNICE, da li iz zamrzivača ili iz tegle, :-)

      Избриши
  9. Isprobano i odlično! Mali deo zamrzavam, za probu :-)

    ОдговориИзбриши
  10. Obožavam ga i ja, pravila sam ga na onaj drugi način...vredi probati i ovako. Mi bi uz dodatak sira uživali u njemu.

    ОдговориИзбриши
  11. Štampam recept! Fantastično! Tvoja jela sa povrćem su najbolja! :)

    ОдговориИзбриши
  12. I kod nas omiljen s puno povrća, boja i mirisa.

    ОдговориИзбриши
  13. Isprobano i pojedeno sve pre neki dan! :) Ooodlian je bio, 100% lepsi nego na kolutove. Pravila sam pre dosta vremena na kolutove i zaista ne moze da se poredi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E Maki baš mi je drago što ti se dopada. Pa kad se ukrčka lepo možeš i na prepečeni hleb da mažeš. Ja imam trenutno punu šerpu u frižideru, kao glavno jelo, prilog i namaz. Vesna je pravila i probala je da zamrzne, ali javila mi je da ne može u zamrzivač, nije to to. Onaj na kolutove je kad si na djeti, jer ovde moraš da calneš i calneš ulja da bude dobro.

      Избриши
  14. To je jako fino i lijepo izgleda.
    Pozdrav od Martine

    ОдговориИзбриши
  15. Ovo jelo je prazik za čulo ukusa. Bolje je kad nije na kolutiće. Mi smo pravili bez majčine dušice i bilo je jelo super. Videli smo na TV kod Džejmi Olivera kad je kuvao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste odlično je jelo i lepota zavisi od kvaliteta povrća u sezoni. Ja volim majčinu dušicu u njemu i kad mogu stavim i onu svežu.

      Избриши