петак, 5. јул 2013.

MARIJINA PILEĆA TIKA MASALA - DOBRA DA BOLJA NE MOŽE BITI

Ako uspete da navučete najstrašnije nekoga ko nikada nije probao indijsku hranu (jedenje očima sa TV ekrana gastonomskih putopisa o Indiji se ne računa), nekoga ko prevrne očima i brže-bolje istrči iz indijske radnje jer ne može da podnese prejaku mešavinu mirisa, nekoga ko Garam masalu u svom ormariću drži već 2 godine i potroši do sada svega 10g, ako takvu osobu navučete da odlepi za ovim recetom i u prvom zalogaju zavoli sve začine koji su čamili po policama, onda mora da ste Marija - Palachinka

Pileća tika (komadići) masala (sos na bazi mešavine začina) je je najpopularnije jelo koje se poručuje u britanskim restoranima. Poreklo jela nije poznato, ali ga svojataju kako indijci, tako i britanci, a čak je postojao i predlog, koji nije prošao do Parlamenta, da se pileća tika masala izglasa i zaštiti kao britansko jelo. 




Ne samo da sam pileću tika masalu spremala već nekoliko puta u kratkom vremenskom intervalu, već sam ne znam ni sama zašto i kako količinu začina progresivno povećavala. Desi se neko čudo sa tim začinima, kao da su neka droga. Čovek se navuče, pa ne zna da stane. Da napravim jednu digresiju, tj. priču iz života Cice, mace kou sam imala 90-ih godina, pa da vam ispričam kako sam mačku navukla na kari. Sećate se da se kari začin prodavao još 90-tih godina u prodavnicama zdrave hrane. Ja sam ga trpala u sve i svašta, samo ne tamo gde treba (dok mi se nije smučio). Desilo se jednom da se sasvim mala količina kari praha prospe u kuhinji, na radost Cice. Ona se valjala po tom prahu i valjala, i prevrtala, i prela kao nika do tada. Dlaka joj se nakostrešila. Duplirala se u veličini, kao da ste je ubacili u omekšivač, pa u sušilicu za veš. Zenice su ili bile skroz proširene ili sužene, više se ne sećam. To je trajalo pola sata ili duže, to njeno vrtenje i maženje. Onda je zaspala i nije se budila do sutra. Mama i ja smo je posmatrale kao predstavu. Moram da priznam da smo namerno prosule jednom taj isti kari prah da vidimo hoće li se reakcija ponoviti. I ponovila se, ali to više nismo radile. I onda se ja pitam, jer mi je Indija apsolutno strana, da me na neki način i plaši sva ta mističnost, ali pitam se koliko ti začini deluju na čoveka, na njegov duh i telo. To najverovatnije nikada neću saznati, pošto je Indija mesto koje me baš i ne privlači, ali ova Marijina tika masala mi je bar otvorila put da zavolim sve te začine. 

E sad, zašto sam pričala o mački, o kariju, o stanju duha i tela. Pa zato što se desilo da ja magično povećavam količinu začina u jelu svaki put kad ga napravim. U receptu se navode kašike. Ja sam počela od količine koja je nešto manja od ravne kašike, da bi sad bila na krcatim kašikama, pa još i dodajem ljutinu. Nekako kao da su se receptori u mozgu navikli, da traže još.

Elem, ovo je nešto što morate probati. Recept nisam menjala osim što sam solila piletinu dok se prži, i ovde ga navodim u duplo manjoj meri jer oni koji prave tika masalu prvi put verovatno da će hteti prvo da probaju, pa tek onda da dupliraju. Sve začine u receptu možete naći u većim hipermarketima i prodavnicama zdrave hrane. Svež list korijandera nisam uspela da nađem. Meni se dopadaju ovi, jer su vakumirani, jer ako ih kupujete na meru mogu izlapeti. Što se tiče svežeg đumbira, ne morate ga uvek juriti kad vam treba. Ja ga zamrznem i tako zaleđenog rendam sa sve korom, jer kad mi treba nikad ga nema.  




MARIJINA PILEĆA TIKA MASALA 
original recepta  ; količina za 2 osobe uz dosta pirinča

400g pilećeg belog mesa, bez kožice i kostiju, isečenog na komade veličine zalogaja
1 manji crni luk, kockice
2-3 čena belog luka, protisnuta na presu ili sitno rendana
400ml gustog paradajz soka ili pelata iz konzerve, usitnjenog
1 kašika* rendanog svežeg đumbira
1 kašika kurkume u prahu
1 kašika kumina u prahu
1 kašika Garam masale
četvrtina kašike mlevene kajenske paprike, može i ljuta aleva
100ml jogurta
oko 1 kašičice soli za sos i so za piletinu
ulje za prženje, oko 80ml
svež list korijandera (ja sam koristila peršun)


Na dobro zagrejanom ulju propržite kockice piletina koju ste posolili samo da se uhvati korica, tj. da pobeli. Izvadite kockice iz tiganja. 

Na istom ulju propržite malo crni luk, pa ubacite beli luk i đumbir i propržite kratko. Dodajte paradajz i sve začine, kurkumu, kunim, Garam masalu i ljutu papriku. Ako koristite pelat onda ga u seckalici malo usitnite. Pustite da baci ključ, pa ubacite piletinu, smanjite vatru i krčkajte tako uz povremeno mešanje oko 15-ak minuta, tj. dok se sos ne zgusne. 

Sklonite sa vatre i umešajte jogurt. Posolite po ukusu. Ako vam je sos ređi nego što volite, što zavisi od paradajz soka koji koristite, vratite na ringlu i ukrčkajte još malo. Pospite preko svež korijander. Ja ga nisam imala pa sam koristila peršun, iako je to samo vizuelna zamena. Služite tika masalu dok je vrela uz bazmati pirinač ili neki drugi dugačkog zrna uz još malo jogurta preko ako volite ili ako ne volite pirinač uz dosta belog hleba jer je jelo idealno za umakanje.


*kašika kao mera u receptu mođe biti ravna, kako sam ja radila prvi put ili krcata, kako sada radim




This fantastic and very easy to make recipe for Chicken Tikka masala can be found on Palachinka food blog.


40 коментара:

  1. Vec sam zamislila svu eksploziju ukusa, moram priznati da izgleda vise nego dobro, nisam nikada pravila ovo jelo pa cu za pocetak ipak krenuti sa ravnom kasikom zacina.:)) p.s. fotke su mrak!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, ovo moraš da probaš, a kod Marije treba da vidiš kako kremasto jelo treba da izgleda kad se spremi jer je moje stajalo 20 minuta dok se slikalo a ja nisma ni primetila da se ta divna kremasta struktura izgubila. Nikako da pohvatam sve konce fotografije, treba da se vidi jelo, ali sam zaboravila da treba da se vidi onakvo kakvo je kad se servira, a ova tika se servira vrela.

      Избриши
  2. Анониман5. јул 2013. 22:47

    I mene je uvek fascinirala kolicina zacina koju Indijci koriste. Kad sam prvi put pravila Butter chicken pitala sam se na sta ce to da lici sa svim tim zacinima, ali bilo je fenomenalno. Onima kojima je jelo previse ljuto, Indijci dodatno sluze jogurt, a navodno je ova koicina zacina neophodna da bi se ubile bakterije (ako je verovati nekim mitovima na Zapadu). Tika masala je predivno jelo, basmati pirinac je obavezan za pravi ugodjaj!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E sad si me zaintrigirala sa Butter chicken, pa sam guglala 10 minuta. Jako slično jelo, skoro isto, ali autentično indijsko. Zemlje u kojima se jede dosta ljutih papričica, imaju manju stopu karcinoma debelog creva, a naravno i mnogi začini deluju na crevnu floru, još i ako nema frižidera od velike su pomoći u održavanju.

      Избриши
    2. ps Basmati sam čuvala samo za ovo jelo, jer Marijinu tiku merkam od kad je napravila.

      Избриши
    3. Анониман6. јул 2013. 07:11

      Mogu da ti posaljem ovaj moj recept, ako te zanima. Uskoro cemo za Beograd, ako nema nekih zacina mogu da ti donesem. Ovde je izbor azijske hrane fenomenalan, nasledje kolonijalne proslosti i veze sa Indonezijom.

      Избриши
  3. Sve je to lijepo,fino ali...pokusavala sam milion puta da jedem ,jednostavno mi se zeludac okrene i ne mogu da progutam a mislila sam da zaista mogu sve jesti.Ja ne moram da kuham jer na poslu imam jako puno radnika iz Indije,Nepala,koji koriste bas njihove original zacine i oni kuhaju pa donesu,znaci probavam orihinal,no nisam uspjela do sada sa slanom hranom,dok slatkise mogu bez problema da jedem...tvoja prezentacija je prelijepa !!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto Mirjana, ko bi ga znao možda se i meni ne bi dopalo, a u ovom jelu odnos začina mi paše. Elem, nisam napomenula da suprug tika masalu ne jede zbog začina, i da je spremam za sebe i one koji su voljni da probaju.

      Избриши
  4. E, zainteresovala si me, moracu da probam. Makar se i nakostresila kao Cica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, nećeš se nakostešiti, ovde nema karija, ali ko zna kako će ova egotičnamešavina da deluje na tebe. :)

      Избриши
    2. Čekala vikend, vozila se pola sata do Kalenića,mlatila se da nađem parking, juriš u onaj sjajan bio šop...cvrc...nema garam masale...već dugo, kažu. A naoštrila se da spremim ovu tvoju tiku...znam, možeš i sam napraviti, al ne popisah šta mi sve treba.I tako se vratim pokunjena. Doduše, malo me utešio ostali pijačni ulov. Eto, a sad me potapši malo po leđima,i reci nešto utešno....

      Избриши
  5. nasmijala me ova priča o maci :) ima nešto u tim začinima što te navuče, ja ih volim već dugo, imam doma jednu bočicu garam masala mješavine i stvarno ne znam zašto ovo već jako dugo nisam pravila. jako fino!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, ja imam garam masalu jer je stavlja u one Andreine pileće ražnjiće
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/09/pileci-raznjici-s-daskom-egzotike-by.html
      tamo piše kašičica, a ja sam stavljala trećinu kašičice. Sad se količina drastično smanjila na polici sa začinima.

      Избриши
  6. Анониман6. јул 2013. 00:54

    He, he i moja maca obozava kari! Vec na sam miris se razmjauce!! Sto se tice korijandera( cilantra) ima da se kupi u Maxi radnjama ( od skora!!!), mada ne uvek. Kad naletite iseckajte sitno i zamrznite i onda ce vam se uvek naci pri ruci kao dodatak. Drasticno utice na jelo sa svojom limunkastom notom! Ima ga uvek u Metrou i u Kineskom centru na Novom Beogradu!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znači nije bio u pitanju neki falš kari koji smo koristili sa nus efektima. Uglavnom se snabdevam u Mini Maxi-ju, ali prošetaću i do većih da vidim. U Kineski tržni centar se spremam da odem, da procunjam prodavnice sa hranom, a u Metro-u se nisam setila da pogledam. Hvala na informaciji. Baš bi volela da napravim kompletno jelo.

      Избриши
  7. Ubedila si me, probaću je i ja! Ni mene Indija ne privlači ni malo, ali malo egzotike u kuhinji neće smetati. Gde si našla garam masalu?
    P.S. Kod mene u komšiluku uvek ima đumbira, kada ti treba - javi, znaš da se muvam i po tvom kraju, pa ću ti doneti. Zato se ubih tražeći svežu nanu već dva dana :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, Garam masalu imaš u Biošpajzu i sličnim radnjama, Zest proizvođač. Nađem ja đumbir kod komšinice u maloj prodavnici, ali ne voli da ga jurim pa ga onda polomim na mestima gde se grana i zamrznem. Hvala ti svakako na ponudi. Sveže nane ima po pijacama u saksijama ili prodavnicama, a bude nekad neki zastoj pa je nema. Kod nas prvo moraš da vidiš kojih namirnica ima pa da spremaš jelo, tako ti je to.

      Избриши
  8. Na "Vi" sam sa indijskom kuhinjom ne zato što je ne volim nego zato što me strašno mrzi da kupim sve te začine i da oni onda tako stoje, stoje...jer Miša nije ni malo fleksibilan. A i ljuta mi je, a ljuto baš ne volim mnogo.
    Ovaj recept je savršen jer je precizan, nemoguće je spremiti ovakvo jelo po osećaju, bar početniku kao meni.Priznajem da me slika privlači, možda kad odem kod mojih spremimo ovo jelo, mama voli aromatična jela.

    Ako ništa, znam da ću ovih dana da kupim još karija pa da kontuzujem ova naša tri mačorčića XD .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam bila na Vi ali eto čuda se dešavaju. Nikad ne znaš dok ne probaš, a ljutinu možeš sama da podesiš. Ja ništa nisam pravila iz indijske kuhinje jer ako nisi probao original ne možeš da reprodukuješ nešto pa mi je Marijin recept bio savršen.

      Избриши
  9. Našem njuhu, naviklom na peršun i možda mirodjiju, ako su mame bile baš avanturiste, svi ti nepoznati začini dodju kao neki napad, pa treba vremena, volje i strpljenja da počnemo da udišemo sa zadovoljstvom:) Ja sam se navikla i ormarić sa začinima mi je pun raznoraznih zerzevata.
    Tika masala i Butter chicken su nam omiljeni, jer su kremasti i jednostavni za pripremu. Ja pratim jednu Induskinju iz Londona (zove se Nisha Katona) koja postavlja recepte na YouTube i od nje sam naučila osnove indijske kuhinje:)
    BTW, konačno sam ponovo počela da čitam, jer mi se život malo stabilizovao:) Jedva čekam da probrljam po tvom blogu i nadoknadim propušteno!
    XOXO

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš tako kao što si rekla. Sad sam pogledala ovu preslatku ženu i da ostavim link ovde za one koji čitaju komentare
      http://www.nishakatona.com/videos.html
      Ovo je moje prvo indijsko-englesko jelo pa pošto je najpopularnije u Britaniji nije ni čudo koliko mi se dopalo, a sad moram polako mic po mic da istražujem. Hvala na informaciji, i drago mi je da si se stabilizovala.

      Избриши
  10. Ovaj tvoj tanjir toliko slasno izgleda da mi su mi proradile žlezde! Nažalost, ne isplati mi se nikako da kuvam samo za sebe, moji to ne bi ni probali, tačno znam! Od tih začina imam poneke, ali stoje i stoje...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Suzana, pa naravno da se isplati da spremiš za sebe. Moj suprug ne jede ovo (previše začina) ali ja ovo smažem u 2-3 navrata sa dosta pirinča.

      Избриши
    2. Hmmmm još ćeš i da me nagovoriš ;)
      Spremim ja povremeno nešto samo za svoju dušu, i onda sam mirna 3 dana dok to ne pojedem :D
      Probaću nekad sigurno!

      Избриши
    3. Daaaaaaa, treba nekada i sebi da ugodiš. Ja npr. obožavam lignje, suprug ne pa ih retko pravim samo za sebe, a trebala bi. Razumem te u potpunosti. Što manje vremena u kuhinji tokom ovih letnjih meseci.(ali tiku pravim za sebe i za goste, hoću da navučem svet na ovo sjajno i brzo jelo). Za sad je dvoje od dvoje odlepilo.

      Избриши
  11. Ovo je bio nas danasnji rucak! Moram priznati, malo intenzivnija kombinacija zacina nego sto sam se nadala, tako da sam je u tanjiru razblazila sa jos malo jogurta. Ali muzu se dopalo i u "original" varijanti, tako da ce se sigurno ponovo naci na stolu. Svakako ce sledeci put biti sa manjom kolicinom zacina. Ali sve pohvale za sos, tj. socnost piletine!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanja, e tako i treba, da se doda malo jogurta u tanjiru. Jeste intenzivno a pirinač je tu ili pak hleb da ublaži. Sad znaš koliko je intenzivno pa možeš da se igraš sa količinom začina. Hvala na isprobavanju.

      Избриши
  12. Eh, ti si baš vrijedna! ja sam sačuvala recept, planiram isprobavanje i na tome je ostalo! A ti čak došla dotle da unosiš izmjene i povećavaš količinu začina! :D
    Uzgred, ja sam prije nešto više od pola godine po prvi put probala indijsku hranu i mislim da mi je to trenutni favorit! istina je da je prepuna začina i neobičnih kombinacija, ali je jako uskusna (barem na mjestima u kojima sam bila) i nekako domaća! Ne mogu tačno da opišem, ali baš ne mogu da prestanem da mislim koliko je ukusna dok je jedem... Ja imam često neke svoje kombinacije i izmišljotine, ali nikako da kupim garam masalu i napravim i tikka masalu... Stvar je u tome što se ova mješavina začina može napraviti i kod kuće, a to bih vjerovatno radila da nemam priliku da je kupim... ovako, samo zaboravljam... Isprobavam sigurno! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa uz tvoj lisnati indijski hleb kako da ga ne napraviš. Moram napraviti punjeni paratha, našla sam fini receptić, a tvoj radim što pre. Da garam masala je začin koji pravi svaka kuća, a pošto ja nemam avan, a i nemam pojma šta bi mi se tu dopalo i u kojoj kombinaciji ovaj kupovni dobrog proizvođača je odličan.

      Избриши
    2. Jao, uz lisnati hljeb bi bilo savršeno! Baš fino da isprobaš i taj punjeni (mislim da je to aloo paratha), ako ti se svidi, da isprobavam! Skroz sam poludjela za tim tankim hljebovima, ali nikako da nađem savršen recept za naan! Moraću malo više da poradim na tome! :)

      Избриши
    3. To da pitaš Mariju i ona je u potrazi za savršenim naan-om, da bude kao što je jela u Nepalu. A ovaj mi je na umu, mnogo lepo izgleda

      http://www.journeykitchen.com/2011/06/aloo-matar-paratha-guest-post-by-prerna.html

      samo što 4 krompira srednje veličine kod nas mogu težiti i 1.5kg, (ne volim kad mere nisu precizne kod stvair koje ne poznajem)

      Избриши
    4. Jelena, bacila sam pogled na ovaj recept... Izgledaju odlično, ali nešto ne mogu da vjerujem da se ta količina punjenja potroši na tu količinu tijesta... Poredila sam količinom brašna za one moje lisnate i od mojih, recimo 5, ona dobije 14-16 - što znači da ih pravi baš male... a to znači da ni te loptice punjenja ne mogu biti velike! Baš izazovno da se isproba, ali mislim da ćeš za mjere morati da švrljaš malo (znajući tebe koja voliš da budeš precizna, sigurna sam da ćeš nam recept dovesti do savršenstva!) Uzgred, jedan srednji krompir bi trebalo da bude oko 150g.

      Избриши
    5. Milice, e super si što si proverila. Može to da se dotera, jer mene zanima ukus začina naspram krompira, a ako ima puno krompira to se menja. Nije mi problem da bacim punjenje pa da preračunam koliko ga stvarno treba. Ako ti nađeš neki sličan recept, objavi, jedva čekam da vidim.

      Избриши
  13. Uh kako si ti sve ovo fino opisala... prosto sam sad ogladnela mada moj dragi ne voli indijske začine... podseća ga kada je tamo živeo kao dete i... izbegavam ih... jaki su mu ti mirisi, ukusi... ne znam... Ja nemam izgrađen stav ali poštujem njegov... Mada možda jednom i napravim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olvera, ma napravi za sebe, ja pravim. E pa onda bi volela i neki post od tebe i supruga o indijskoj kuhini neki receptić, ako ga već nemaš na blogu (moram da pretražim).

      Избриши
  14. I meni je u planu, ali sam mislila da probam sa pečurkama umesto sa piletinom. Naravno da to nije isto, ali verujem da će biti ukusno...
    I ja sam tako kari trpala u sve i svašta ranije. :) Sad sam malo umerenija.

    Imaću ja korijandera, pa će te dočekati na jesen. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E superiška za korijander. Uzimama bez blama! Milkice, kaže Marija može i sa sočivom umesto sa piletinom samo ne znam da li se ubaci kuvana, polukuvana ili se krčka u paradajz sosu pošto ona stigne za 20-ak minuta. Najbolje da pitaš nju. Ona tako pravi posnu varijantu a i u Indiji koriste sočivo.

      Избриши
  15. Ja sam ti kao ti - luda sam za indijskim i uopšte bilo kojim začinima. Imam sreće pa i Nikola jede, ali zato deci moram da spremam nešto drugo. Ah, teško je svima ugoditi. Ja sam ove godine prvi put posadila korijander i nikao je bez problema. Imaš seme za kupiti na Limundu i Kupindu.

    ОдговориИзбриши
  16. Irena, džabe seme, kad nemam gde da zasadim (nemam ni terasu). Teško je kad moraš za veći broj ljudi odvojeno da spremaš ali nekad naročito kod ovog jela koje se sprema očas posla vredi. Prvi put gledaš u recept posle sve možeš i odokativno. Meni je ovo prvi veći susret sa ovoliko količinom začina. Volim proverene recepte ljudi koji to stalno jedu, a u Marijin ukus beskrajno verujem.

    ОдговориИзбриши
  17. Meni je sve to fino jedino mi sviježi korijander nikako ne klizi niz grlo. Krasno izgleda.

    ОдговориИзбриши