среда, 17. април 2013.

POSNA PLISIRANA PITA SA PEČURKAMA

Ovu pitu sam pravila još za Badnje veče i trebala je da sačeka u draftu do sledeće godine, ali pošto je sada vreme Velikog posta rešila sam da je izdam jer može posluži onima koji su u potrazi za posnim receptima. 




Pita je nastala inspirisana ovim receptom, tj. recept za testo je isti, a fil od tikvica i pirinča sam zamenila mešavinom šampinjona, svežih šitaki i vrganja u kombinaciji sa pirinčem i prazilukom. Možete je služiti i kao glavno jelo uz neku finu salaticu.




POSNA PLISIRANA PITA SA PEČURKAMA
okrugli pleh prečnika oko 24cm


FIL
7 kašika ulja
100g praziluka, sitno seckanog ili na tanke kolutove
300g šampinjona, listići
100g svežih vrganja, kapice na trakice, a drške na krugove
100g svežih šitaki
100g pirinča
svež peršunov list
so i biber

Skuvajte pirinač. Na ulju propržite praziluk, onako da splasne. Dodajte mu pečurke, posolite malo, poklopite i pržite oko 5 minuta dok pečurke ne puste tečnost. Onda skinite poklopac i uz povremeno mešanje pržite dok ne budu gotove, negde oko 15-ak minuta. Ako ima potrebe dodajte malo vode tokom prženja da vam ne zagori. Sklonite sa ringle. Ubacite kuvani pirinač i dosta peršunovog lista, pa vratite na toplu plotnu i mešajte desetak sekundi samo da se fil sjedini. Posolite po ukusu, a možete i pobiberiti jer pečurke vole biber. Ostavite fil da se ohladi i da pirinač upije sve sokove, a za to vreme napravite testo.


TESTO
250g brašna
4 kašike ulja
prstohvat soli
100-110ml tople vode

U pola količine brašna dodajte ulje, so i vodu. Pomešajte i polako dodajte ostatak brašna. Mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Stavite testo u plastičnu kesu i ostavite ga na sobnoj temperaturi oko 60 minuta. Na papiru za pečenje veličine 38x38cm razvucite  testo u oblik kruga prečnika 38cm. Podvucite ruku ispod testa i prebacite ga sa sve papirom u okrugli pleh prečnika 24cm tako da deo testa  prelazi preko ivica. Sipajte fil i poravnajte ga poleđinom kašike. Preklapajte testo koje visi sa strane ka centru praveći faltice kao na slici, a da vam centralni deo ostane nepokriven.


PREMAZIVANJE, POSIPANJE I PEČENJE
susam
ulje

Premažite površinu testa uljem i pospite ga susamom. Pecite na 200 stepeni 35-45 minuta dok se testo malo ne zarumeni.

Pečenu i vrelu pitu poklopite dok je još uvek u plehu i ostavite je tako bar sat vremena da se upari i omekša, a najbolje bi bilo ostaviti je tako poklopljenu da se skroz ohladi, npr. za sutradan. Tada testo pokupi sve sokove i lepo omekša, pa se izuzetno lako seče i može se jesti kao parče pice. Služite pitu toplu ili hladnu. 



PLEATED SAVORY PIE WITH MUSHROOMS

FIILING
7 tablespoons of sunflower oil
100g leeks, chopped
300g button mushrooms, sliced
100g fresh porcini, sliced
100g fresh shiitake, sliced
100g rice
fresh parsley leaves
salt and pepper

Cook the rice, strain it and set aside. Fry the leeks on hot oil for couple of minutes. Add in the mushrooms and salt a bit. Fry covered for around 5 minutes so the mushrooms give of the excess water. Take the lid of and continue frying for additional 10-15 minutes or until the mushrooms are done. Add in extra water if you need it. Take of the stove. Add in the cooked rice and lots of parsley. Salt and pepper to taste. Mix well. Let the filling cool and make the pastry.

PASTRY 
250g flour
4 tablespoons of oil
pinch of salt
100-110ml of warm water

In the half of amount of flour add in the rest of the ingredients. Stir and add in slowly while kneading the rest of the flour. Knead for 5 minutes. Place the dough in a plastic bag and leave at room temperature for 60 minutes. Roll out the dough on baking paper cut to 38x38cm into a circle. Place a hand underneath the dough and with the paper place in a pan 24cm in diameter so the rest of the dough hangs over the edges. Place the filling and even it out. Plead the dough thet hangs over like in the picture towards the center.



GLAZE AND SPRINKLES
susame seeds
sunflower oil

Oil the pastry and sprinkle with sesame seeds. Bake at 200 degrees for 35-45 minutes. Cover the hot pie with a lid and let cool like that for an hour or overnight. 





18 коментара:

  1. baš dobra pita a kako si je uredno i lijepo složila, skidam kapu!

    ОдговориИзбриши
  2. Krasna pita. I testo je stvarno lepo izpalo (I kod one sa tikvicom) :). Misliš, da bi bilo tako prožno kad bi obično brašno zamjenila za brašno od cjelovitog zrna (zar se kaže tako?)? Hvala ti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo Vesna je davno radila onu sa tikvicama u kombinaciji ražanog i belog brašna i izgleda lepo
      http://filipovabaka.blogspot.com/2012/02/fokaca-sa-tikvicama-original-recepta.html
      Meni je za nijansu lepša ona sa tikvicama, ali sada im nije sezona.

      Избриши
    2. U super :). E meni se više sviđa ova :D! Hvala!

      Избриши
  3. Pravila sam onu varijantu sa tikvicama i super je tako da moram napraviti i ovu jer nema tu šta da bude loše ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Pravila sam varijantu sa tikvicama, bila je super! Ove faltnice tako dekorativno izgledaju, a vrlo su jednostavne za pravljenje, cak i za nas koji nismo tako vicne sa testom. Sigurno cu da probam i ovu varijantu, kao i onu Vesninu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izgleda komplikovano a testo je božanstveno i izuzetno se lako radi kao što si videla. Ovo ej samo ideja za fil i može se puniti kako god želiš. Mogu se praviti i mini verzije.

      Избриши
  5. Ova pita je čista fantazija! Ja sam je pravila sa sirom i zeljem i mogu ti reći da sam oduševljena - kako lakoćom spremanja, tako dekorativnošću i ukusom. Ovako sa pečurkama mi se čini još najboljom kombinacijom i čim pre ću morati da probam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, kao što rekoh u drugom komentaru meni je ipak favorit ona sa tikvicama, ali mi je u januaru bila potrebna druga posna kombinacija. Obavezno stavi neku aromatičnu šumsku pečurku jer su šampinjoni dosadni a sad kad dođu tikvice probaj i onaj recept sa mrvom belog luka.

      Избриши
  6. svidjaju mi se bas sastojci u ovoj piti, a i super si je uvila.. =)

    ОдговориИзбриши
  7. Svaka čast na ideji za punjenje ove pite i na pedantnosti! Savrseno izgleda i mnogo mi se dopada kombinacija.
    U mom kraju se ovakva pita zove "prepeć" i zaista je veoma jednostavna, lepa i efektna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma nisam ja pedantna toliko već se testo tako lepo radi, prosto samo se od sebe plisira.;) Nisam čula za prepeć. Moram kod tebe na blogu pogledati ima li sličnih pita, baš me zanima.

      Избриши
  8. Ova pita je postala klasik naše kuhinje, baš zbog ukusa a istovremeno lake i brze pripreme. Nije bilo gosta koji je probao bilo od belog brašna bilo od integralnog, kome se nije svidela.

    Pravila sam je i četvrtastu u duguljastom plehu, zgodno je jer se može jesti bez viljuške i noža.

    Za 10+ je!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vesna, a još kad se koristi fil koji je u sezoni (samo se rukovodiš količinom pirinča u receptu) onda je baš jeftina a može se jesti i kao glavno jelo za 4 osobe.

      Избриши
  9. Divno izgleda sa tim falticama, u prvom momentu sam pomislila da je testo mozda sa kvascem ali kad sam procitala ceo recept vidim da nema i sada mi se jos vise svidja, cim bude prva zgodna prilika pravim:)))

    ОдговориИзбриши
  10. Jako mi se svidja ova pita! I veoma je dekorativna zbog ovih faltica ;) Samo moram da priznam da su mi ove tačkaste krpe prvo upale u oko, i sama imam taj set i baš ih volim!

    ОдговориИзбриши