уторак, 30. април 2013.

IZVRNUTA TORTA OD BANANE

Do sada sam pravila dva recepta koja su izvrnuta, tj. koja se peku naopačke, pa se nakon pečenja okrenu tako da najsočniji deo bude na vrhu: Sticky buns i Tart Tatin sa paradajzom. Sticky buns, ili izvrnute cimet rolnice sa karamel sosom, traže više vremena za pripremu, Tart Tatin sa paradajzom se radi brže, a ova Marijina Izvrnuta torta od banane je najbrža poslastica koju sam do sada pripremila, a da je pride i jedna od najekonomičnijih. Vruć karamel se sipa u pleh, preko njega se poređaju kolutovi banana, a preko se izlije očas posla smućkana kora. Kad se kolač ispeče samo se okrene naopačke i dobijete aromatičnu koru (dodala sam cimet kao što je i Ana uradila) sa karamelizovanim bananama preko. Meni se najviše dopala kad je vruća, pa sam svoj deo podgrevala u mikrotalasnoj i servirana sa kuglom sladoleda od vanile. Nisam slikala sladoled pošto nije zahvalan za fotografisanje.

Recept je isproban u okviru KuVarijacija, ovomesečne igrice food blogera.




IZVRNUTA TORTA OD BANANE
original recepta

KARAMELA
150g muscovado šećera (korisstila sam žuti šećer)
75g putera

KORA
250g brašna
10g praška za pecivo
225g šećera u prahu
2-3 kašičice cimeta
prstohvat soli
2 cela jaja
80ml mleka
125g otopljenog putera, mlakog
3-4 banane, krugovi debljine oko 5mm


Na umerenoj vatri otopite šećer i puter (nema karamelizacije) za karamel i tako vrelog ga sipajte u okrugli pleh dimenzija oko 26cm. Najbolje da je pleh što tanji, aluminijumski. Ako se desi da se šećer i puter ne mogu spojiti kako (da puter beži)treba samo sipajte takav karamel u tepsiju i stavite samu tepsiju na toplu ringlu par sekundi. U koncentričnim krugovima poređajte kolutove banana.

Za koru pomešajte sve praškaste sastojke i spojite ih ručno sa jajima, mlekom i mlakim otopljenim puterom. Prelijte preko banana.

Pecite na 180 stepeni (bez fena) oko 30-40 minuta. Pređite nožem po rubu između tortice i tepsije. Stavite tanjir preko plaha i okrenite torticu naopačke. Meni se najviše dopala dok je vrela servirana sa kuglom sladoleda od vanile.




Banana upside down cake was this month challenge in the food blog game KuVarijacije. Very easy to make, from the ingredients you almost always have at home. I ate it hot with a generous scoop of vanila ice cream. For those of you who are not prone to making complicated desserts and need something for your sweet tooth this is as easy as it gets, apart from buying it. The English translation can be found on the link above.




12 коментара:

  1. Ja sam dva puta neuspešno pravila ovaj kolač ovog meseca. :( Problem je bio da se šećer i puter ne sjedinjuju. Vidim ovaj tvoj savet Jeco i baš mi je žao što to nisam znala ranije, a nije mi ni pale na pamet. :( Kolač je bio jako, jako ukusan, ali ne tako lep za fotkanje...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni se nije sjedinilo, ali treba da se radi na sasvim tihoj vatri. Kad radim klasičan karamel, onda karamelizujem šećer, sklonim sa plotne, sačekam 1-2 minuta pa u komadičima lagano umešam puter i onda se uvek sjedini ali ovd enema karamelizacije. Za sticky buns otapam šećer puter i slatku pavlaku sa medom i tu nema problema oko sjedinjavanja. I ja sam imala problem oko slikanja. Zahteva baš dobrog fotografa da ispadne lepo na slici jer je kolač prilično jednobojan.

      Избриши
    2. Meni se cini da puter bezi kada je sa muscovado secerom, a ne obicnim...ne znam zasto..ali ne smeta ukusu..

      Избриши
  2. Još nisam probala raditi neki upside down kolač.... ali moram uskoro i ovaj mi se baš dopada :)

    ОдговориИзбриши
  3. I kod tebe izgleda jako sočan a vidim da ste sve zadovoljne i jako ukusom.

    ОдговориИзбриши
  4. Krasno izgleda. Cimet daje tijestu super boju, jako mi se sviđa.

    ОдговориИзбриши
  5. Pravila sam ovu tortu kad je Marija postavila recept na svom blogu i ipala je super! Idealna za nas koji patimo od manjka vremena i sve radimo u zurbi. Nisam imala problema sa sjedinjavanjem karamela, ali ja sam upotrebljavala muscavado secer, mozda je to razlog. Dobra ideja ovo za sladoled!

    ОдговориИзбриши
  6. Volim sve 'izvrnute' kolace; od banana jos nisam probala. Tvoja divno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  7. Baš sam pre neki dan gledala Lorejn kako pravi ovaj kolač. Mislila sam da probam ali čim kupim banane one odu za tili čas, mada i ja imam udela u njihovom nestajanju.
    Probaću sigurno,i sa drugim voćem.

    ОдговориИзбриши
  8. E baš mi je drago da si ga isrobala! Nekako sam imala osećaj da će tebi da se svidi :) Hvala puno :*

    ОдговориИзбриши
  9. Jako lijepo si napravila ovaj kolač i sve lijepo objasnila i slikala ! Što više izvedbi gledam to me više mami da ga i sama isprobam, svakako ću naći priliku za to.

    ОдговориИзбриши