среда, 20. март 2013.

KUSKUS SA KOŠTUNJAVIM I SUVIM VOĆEM

Hvala Ivani sa bloga So i biber, blog koji istražujemo u okviru FBI rukavica, što me je ovim egzotičnim slatko-slanim receptom navukla da i ja konačno probam kuskus i uvrstim ovaj recept u svoj redovni repertoar. 

Ako do sada niste probali kuskus, nema razloga da ga ne probate već sutra. Ima ga u većini prodavnica. Cena mu je ok, a od kutije koja teži 500g možete nahraniti oko 8 osoba ako ga korisitite kao glavno jelo. Jednostavno se priprema, tj. samo se prelije ključalom vodom ili bujonom. Ako je ovo isuviše egzotično za vaše nepce, smanjite količinu suvog voća i pridodajte šta god volite. Sam kuskus je neutralnog ukusa, kao pirinač, pa ako ne znate sa čim bi ga kombinovali razmišljajte sa čim bi smućkali pirinač. Meni se ovaj recept dopada baš ovakav kakav jeste.




KUSKUS SA KOŠTUNJAVIM  I SUVIM VOĆEM
original receptaglavno jelo za 3/4 osobe ili prilog za 8-10

250g kuskusa
400ml vode*
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
80g putera, listići sobne temperature
40g parmezana, kesica
so, po ukusu (oko pola kašičice)
4-6 kašika limunovog soka, po ukusu
50g badema u ljusci, celo zrno ili presečen na pola
50g oraha, grubo usitnjen
50g suvih šljiva, sečenih na štapiće
50g suvih kajsija, sečenih na štapiće
50g suvog grožđa
50g suvih višanja


Stavite vodu sa 1 kašičicom soli i 1 kašikom ulja da provri. Sklonite sa vatre i sipajte kuskus. Poklopite i ostavite 2 minuta da nabubri (ili koliko piše na uputstvu). Promešajte da postane rastresit. Dodajte puter, promešajte, poklopite i ostavite ga 1-2 minuta da se otopi. Dodajte suvo voće i koštunjave plodove i parmezan. Dodajte so i limunov sok. Poklopite i ostavite 10-ak minuta da suvo voće malo nabubri. Meni se najviše dopada kada se servira vruć, a sjajno se podgreva i u mikrotalasnoj. Ako volite sočnije suvo grožđe ili ako je izrazito suvo onda ga možete natopiti u vodi desetak minuta pre ubacivanja u kuskus.


*Koristila sam kuskus koji se može naći na našem tržištu pastaZara. Na kutiji piše da se 250g  kuskusa prelije sa 250ml vode, ali ta količina vode nije dovoljna jer će vam donji sloj kuskusa ostati slepljen. Za ovu robnu marku 400ml vode je mera.




COUSCOUS WITH DRY FRUITS AND NUTS

250g couscous
400ml water (or less according to the manufacturer's instructions)
1 teaspoon of salt
1 tablespoon of olive oil
80g butter room temperature
40g Parmiggiano Reggiano, grated
salt to taste
4-5-6 teaspoons of lemon juice
50g almonds toasted
50g walnuts, roughly chopped and toasted
50g prunes, cut
50g dry appricots, cut
50g raisins or sultans
50g dry cherries


Place the amount of water needed according to the manufacturers instructions for 250g (1 cup) of couscous with salt and olive oil to boil. Take of the stove. Drop in the couscous and leave for 2 minutes or more if written on the box. Stir and maake fluffy. Add in the butter and stir until it melts. Add in the rest of the ingredients and toss. Cover and leave for  10 minutes. 


15 коментара:

  1. Анониман20. март 2013. 21:51

    Kuskus je vrlo zahvalan, moze da se kombinuje na milion nacina. Nisam dosad probala kuskus sa kostunjicavim vocem, obicno pravim uz sosove sa raznim povrcem i suvim vocem. Marokanci su pravi majstori za kuskus, tu im nema premca. Pravila sam ga sa bamijama i suvim kajsijama, mozda zvuci cudno, ali ukus je fenomenalan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš tako Sladjana. Ja sam tek na početku eksperimentisanja sa njim ali kapiram da ga mogu koristiti kao i pirinač, i da su kombinacije bezgranične. Bamije još nisam probala, retko se ulove na pijaci. Imam i začine za kuskus iz Tunisa ali sam ovde htela da se držim originalnog recepte.

      Избриши
  2. ajme, jelena, ovo me totalno osvojilo.. toliko da cu ga kuhati cim stignem doma za kojih par dana.. i javim kako je bilo..
    Ovo je bas nesto po mom gustu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ko voli slatko-slano, odlično je, a ko ne voli samo može da doda recimo suve šljive.

      Избриши
  3. Malo me je zbunilo ovo - glavno jelo i prilog, jer sam na mah bila ubeđena da se radi o desertu ili užini (bar bih ja to tako poslužila). Svakako, odlična ulaznica i dobro je što si mi skrenula pažnju na to.
    Inače, i ja koristim PastaZara kuskus i odličan je. Nisam bila primetila nikakav problem sa merama, ako se dobro sećam (nisam ga pravila neko vreme) - poštovala sam recept sa kutije. Inače, bila sam uzela i onaj iz DM-a i nisam bila zadovoljna - nekako mi je bezukusan...ne dopada mi se.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, nije desert, a vidiš na pamet mi nije palo da slika može da prevari. Parmezan, veća količina putera, limunov sok, orasi i badem sve ide u prilog slanom, a suvo voće je tu da napravvi taj slatki balans, pa možeš da dodaš koliko ti prija. Vidiš pravila sam isti ovaj recept pre 2 meseca i dodala 250ml vode i ostao mi je sloj debljine prsta na dnu skroz slepljen koji nisam mogla da iskoristim. Možda je u pitanju temperatura vode jer je koristim vodu koja je provrila. Kad pravim sledeći put opet ću obratiti pažnju na to pa javim. Videla sam taj kuskus too je onaj kao organski u kesici od 250g. Ja sam mislila da je sve to isto pošto je on meni generalno sam po sebi bezukusan, onako kao pirinač, ali super što sad znam pa da ga ne kupujem. Verovatno misliš na Alnaturin.

      Избриши
    2. Da, tako je, Alnatura. U suštini, caka je verovatno u puteru koji stoji na receptu na Pasta Zara kutiji, a na Alnaturi ne, pa on daje fini puterasti ukus. Ili je stvar ukusa brašna od koga se pravi, ko zna.

      Избриши
  4. kako volim ovakve kombinacije, zaista divan recept!

    ОдговориИзбриши
  5. Kad najmanje vremena imam za spremiti nesto ukusno, posegnem za kus-kusom. Ove (Marokanske) slatko-slane verzije se uvijek dobro pokazu u kombinaciji sa ostalim jelima.

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavaaaam! Ja sam baš taj slatko/salno tip:)
    Kao prilog uz ribu sa roštilja je posebno dobro:)

    ОдговориИзбриши
  7. Na prvi pogled sam pomislila da se radi o slatkoj verziji i već sam zamislila nedjeljni doručak, međutim ovo je više od toga i odlična kombinacija sastojaka i okusa ! Super izgleda !

    ОдговориИзбриши
  8. Ja jako volim kus-kus. Radim ga u salatama, kao prilog, stavljam ga u juhe. Izdašan je i zahvalan Njega i proso uvijek imam u špajzi.

    ОдговориИзбриши
  9. Ima već dvije godine kako ga zagledam po marketima a nikako da stisnem petlju da ga kupim. Nije uopšte skup, pa da mi bude žao ako mi se ne dopadne. Vjerovatno nisam toliki gastronomski avanturista koliko sam mislila.

    ОдговориИзбриши
  10. gdje god ide suho i koštunjavo voće to je baš pravi izbor za mene.
    samo sumnjam da bi kod mojih ziheraša ovo prošlo kao glavno jelo ili prilog. slatka verzija, prije :)

    ОдговориИзбриши