уторак, 5. фебруар 2013.

UKISELJENA CVEKLA

Čim jesen zađe iza ćoška u naš frižider se useli ukiseljena cvekla i tu obitava negde do maja meseca, dok na pijaci uveliko ne krene zeleniš. Ni lakše pripreme, ni zdravijeg povrća, ni jeftinije salate. Naravno, zdravije je jesti je presnu, rendanu na krupno. 

Mislila sam se da li uopšte da stavljam na blog, ali ako ima onih koji i dalje kupuju tegle u prodavnici, evo recepta. Odnos sastojaka je odličan za preračunavanje, shodno težini cvekle koju imate, ali se zaista ne isplati kuvati jedan kilogram. Ako ste navikli, možete je peći i u rerni, dodati sitno seckani beli luk, kim... Ono što ja nikad ne stavljam su so i ulje. 




UKISELJENA CVEKLA

2kg cvekle, približno iste veličine
400ml 9% alkoholnog sirćeta
400ml tople vode
4 pune kašike kristal šećera


Operite cveklu. Izaberite šerpu u kojoj vam ova količina može stati u jednom redu, recimo da joj je dno malo veće od najveće ringle na šporetu. Sipajte vodu tako da je sva cvekla pokrivena. Kuvajte na šporetu uz povremno dolivanje vode koja ispari 60-120 minuta, tj. dok se ne skuva. Proverite tankim štapićem za ražnjić da li pruža otpora kad je probodete. Stavite šerpu u sudoperu i pustite da hladnu voda iz česme da je malo ohladi. Isecite peteljku i repić. Skinite koru. Isecite cveklu kako volite i stavite je u veću šerpu gde planirate da je čuvate u frižideru.

Pomešajte sirće, toplu vodu i kristal šećer. Mešajte dok se šećer ne rastvori. Sipajte preko cvekle. Ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je spremite u frižider. Možete je držati i bez poklopca jer sirće iz cvekle skuplja mirise iz frižidera. 





PICKLED BEETS

2kg beets
400ml 9% white vinegar
400ml warm water
4 full tablespoons of crystal sugar



Wash the beets. Plac them in one a large pot, preferably in one row. Cover with water. Cook until they are tender when pricked with a toothpick or a wooden skewer. Run under cold water after cooking. Cut of the top and the root. Peel and slice. Combine warm water, vinegar and sugar. Stir until the sugar dissolves. Place the cut up beets in a large pot wher you plan to hold them. Pour the vinegar and water over them. Let cool at room temperature. Place in the fridge and enjoy. 




Ako do sada niste probali, možete za manje od 45 minuta napraviti Domaći sok-sirup od cvekle, a bez secka ili pasira. Sipajte u male flašice i odnesite na poklon vama dragim ljudima.




31 коментар:

  1. Kiselu ciklu naprosto obožavam i često je ukiselim onako na brzinu (objavila sam to), ali dobro je uvijek imati i pravi recept:)

    ОдговориИзбриши
  2. Pravim i volim ali kad je isjecem samo natopim vodom, dodam sirceta i soli po ukusu i malko ulja secer ne stavljam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj bez soli samo sa šećerom, pa vidi da li ti se dopada. Mere su lake za preračunavanje, pa možeš da isprobaš na maloj količini.

      Избриши
  3. Baš ću pokazati mami recept, ne znam tačno kako ona sprema. Uglavnom znam da ona dodaje i ren poslednjih godina. Jedna od mojih omiljenih salata, mada retko ju jedem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidiš, ren skoro da ne jedem,osim uz pečenje, a to je retko. Daj taj mamin receptić.

      Избриши
  4. Obožavamo cveklu i često je spremam skoro na isti način i sa istom razmerom, stim što mi je minutaža kuvanja kraća jer cveklu kuvam u expres loncu :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ma cikla je super. Ja je jedem samo svježe izribanu sa kimom i bučinim uljem. Uvijek imam dvije u frižideru. Djeca ne vole, tako da radim samo za sebe

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja je volim svežu ali je retko pravim (ljubičasti nokti) pa uvek imam rezervu ove u frižideru.

      Избриши
    2. uvijek koristim rukavice...he, he. imam ih spremljene samo za to

      Избриши
  6. Znam da je jednostavno, ali nikad nisam kiselila cveklu. Obožavam je i obično je jedemo sirovu ili pečemo u rerni. Do skoro sam kupovala onu već spremnu, u tegli, ali pošto sam uvela neka nova pravila, onda... :(
    Ovaj tvoj recept će mi poslužiti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemoj kupovati, ovo je gotovo za tili čas, samo što uvek praktikujem pravljenje cvekle, pa onda pranje kose (ona ljubičasta boja na rukama se odmah skine tako).

      Избриши
  7. Spremam je tokom cele zime ali malo drugačije :) Ostavim je da se kuvana ohladi u toj vodi i tek potom ljuštim i seckam :) Sirće stavljam jabukovo, mnogo je bolji ukus cvekle, i ništa bez kima :) Kim je ovde i konzervans i karminitiv, a daje poseban ukus cvekle nakon par dana stajanja :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem Jafi, i to treba probati. Ako je toplu preliješ rastvorom brže upije i ukiseli se.

      Избриши
  8. hvala ti za recept,
    bome nisam sto godina jela ciklu, morat ću

    ОдговориИзбриши
  9. Moram da probam ovu varijantu bez soli i ulja, prvi put cujem da se tako radi. Super sto si postavila recept. I onaj za sok. Ponekad je to korisno i kod najjednostavnijih stvari. Uvek ima neko ko ima sta i tu da nauci.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam svašta od svih vas naučila. Sok je sad u drugom planu ali se tako brzo i lako sprema.

      Избриши
  10. Ja je spremam baš onako kako si rekla da ti ne radiš: skuvana + so + sirće + malo ulja. Sirova me je vratila među žive i spremam se da objavim taj recept.
    Super da si objavila ovaj post, za sve one koji se ne usuđuju da je prave u kućnoj radinosti, očekujući daleko teži posao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A sećam se te priče. najbolje bi bilo cediti je u sokovniku ali to se nisam usudila da mi ne ostane prebojen za vjek vjekova. Ovako spremljena već se ukiseli posle hlađenja. Probaj na maloj količini sa ovim odnosom da vidiš razliku. Ova je kao kupovna.

      Избриши
  11. Ma znaš da je meni ovo najfinija zimnica :)) mama ju još uvijek svake godine pravi, zajedno s paprikom i krastavcima i jako mi je drago da sam to od nje i naučila. Fino, jako dobar prilog i jako zdravo, jednostavno ju moraš voljet :)

    ОдговориИзбриши
  12. Baš si me dobro sjetila ja imam još par staklenku cikle koje sam spremila azaboravila sam na njih. Navalila sam na matovilac. Obožavam cikla salatu.

    ОдговориИзбриши
  13. Super sto si objavila ovaj recept! Obozavam salatu od cvekle, moja mama je sjajno pravi, mislim bas ovako. Dobra ideja da je i sama napravim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ne pravim zimnicu, tj. ovo je moja zimnica koju držim u frižideru. Moram d aprobam i to lišće mlade cvekla u salati kad je nađem na pijaci.

      Избриши
  14. hvala ti na receptu! Nisam jos ciklu pokusala sama pripremati, a svi ju jako volimo.

    ОдговориИзбриши
  15. Jako volim ciklu, a posebno ukiseljenu, to mi je najomiljenija salata. Nekada je ukiselim sama, a često i kupim. Probati ću i po tvome receptu. Ova cikla jako mami sa tvojih slika, tako zdravo i dobro izgleda !

    ОдговориИзбриши
  16. Ja krenula da pišem komentar a ono stiže mi obaveštenje na mejl o tvom komentaru kod mena:):):)
    Drago mi je da si postavila recept! Ja sam baš nedavno pravila cveklu. Pitam mamu za recept. Kaže ona meni:"Ja to po ukusu." Aj dobro. Ja nešto izmiksam po ukusu i dobijem katastrofu od cvekle. Eno je niko je ne jede...
    Jel ovaj tvoj recept kiseo ili blag. Ustvari bolje da pitam jel ti voliš kiselo? mi volimo malo slađe pa da znam kako da šećer ukumbinujem:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nevena jeste kisela, a šećera je taman, mislim da ne treba više ali samo dodaš malo više vode ako voliš manje kiselo. Ova ti je kao kupovna. Probaj na kilogram da napraviš. Naravno kad lizneš rastvor biće ti jako kiseo ali treba cvekla u tome da odstoji. Ja godinama radim odokativno i samo nešto dodajem oduzimam, pa reših da premerim i eto dobila sam baš lepe i okrugle brojke koje se daju preračunavati.

      Избриши
  17. cikla je obavezna salata tijekom zime, receptura je gotovo ista kao i ova tvoja osim što mi obavezno stavimo i hren, cikla i hren su meni odlična kombinacija

    ОдговориИзбриши
  18. Evo proslo je skoro dve godine, a ja sam konacno isprobala tvoj recept (koji je identicni receptu moje mame). Kupovna jednostavno nije ni do kolena ovoj lepoti. Napravila sam od 1,5 'bioloske' cvekle (hajde da im verujem na rec), ali tesko da ce ova kolicina da kod nas opstane do proleca. Bice dobro ako ostatak doceka vikend. Preporucujem ti cveklu na hamburgeru - njami, ko god je ovisnik o kecapu ili slicnim bucurisima zaboavi iste kad proba ovu kombinaciju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E baš mi je drago Sladjo. E sad vidim da to što sam napisala u uvodu može da se protumači da ovu količinu jedemo do proleća. Baš sam se nasmejala. Mislila sam da se cvekla stalno sprema do proleće, tj. stalno je ima u frižideru jer stalno pravim nove ture. Probaj Aninu salatu i stavi je u tegle u frižider.
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2013/10/anina-salata-od-presne-sargarepe.html

      Избриши