четвртак, 14. фебруар 2013.

STUFFING - AMERIČKO PUNJENJE ZA ĆURKU ILI KLASIČAN PRILOG

Kod nas većina prazničnih i porodičnih okupljanja ne može da prođe bez prasećeg pečenja, a pandan tog pečenja na Zapadu je punjena ćurka. Stuffing ili dressing je smesa kojom se  puni ćurka, pa se nakon pečenja izvadi i servira kao prilog, ali se stuffing isto tako može napraviti i bez ćurke i poslužiti kao prilog, a u mom slučaju i kao glavno jelo.




Varijacije na temu su bezbrojne, a osnovu čine suvi hleb, puter, jaja i supa. Najbolje mi se pokazao beli hleb ili kobinacija belog i crnog hleba. Kriške hleba treba sušiti na sobnoj temperaturi, bar jedan dan. Toj smesi se onda  po želji dodaju: 

- koštunjavi plodovi: orah, badem, lešnik, indijski orah, seme suncokreta, bundeve... 
- suvo voće: šljive, kajsije, brusnice, grožđe... 
- sveže voće: jabuke...
- suvi i sveži začini: bosiljak, peršun, origano, ruzmarin, majčina dušica... 
- povrće: crni luk, praziluk, pečurke...
- meso: slanina, punjenje sveže kobasice, dimljena šunka...




Tako nastaju tajni porodični recepti koji se prenose sa generacije na generaciju.  Naravno, Stuffing nije jelo koje su izmislili Amerikanci, ima ga i na Starom kontinentu ali me uspomene vezuju za američki način pripreme, pa otud i naziv jela.





STUFFING - AMERIČKO PUNJENJE ZA ĆURKU ILI KALASIČAN PRILOG

FIL
40g putera
1 kašika ulja
250g slanine, deblji štapići
50g praziluka, koso sečeni krugovi
40g stabljike celera
1 kašičica majčine dušice, suve
1 kašičica ruzmarina, suvog
1 kašičica bosiljka, suvog
100g suvih šljiva, krupno seckanih
100g oraha, krupno seckanih

BAZA
350g suvog hleba osušenog na vazduhu bar 1 dan, kockice (mešavina crnog i belog ili samo beli)

TEČNOST  I SVEŽE ZAČINSKO BILJE
350-400ml vode (zavisi od vrste i suvoće hleba)
pola velike kocke za supu namenjene za 1litar tečnosti
2 cela jaja, umućena
svež peršunov list, vezica

PRELIV
50g otopljenog putera


Dodajte kocku za supu u 400ml vode i stavite da proključa, pa sklonite sa strane. Ona će vam koristiti kasnije za podlivanje.

U većoj šerpi na  puteru i ulju propržite slaninicu, pa dodajte praziluk, sve suve začine i celer i nastavite sa prženjem dok povrće malo ne omekša. Dodajte šljive i orahe i nekoliko kašika supe, pa nastavite sa prženjem još par minuta. Sklonite šerpu sa vatre. Ubacite kockice suvog hleba, peršunov list, jaja i promešajte dobro. Zalitjte sve sa mlakom supom u nekoliko navrata, ali svaki put između dodavanja dobro promešajte smesu. Hleb treba da upije tečnost ali ne sme da postane  gnjecav. Količina tečnosti zavisi od vrste i suvoće hleba, ja sam potrošila 350ml.

U naputerisanu vatrostalnu posudu ili pleh lagano bez pritiskanja izručite masu. Otopite puter do tačke kad počne da cvrči i njime prelijte stuffing. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom.

Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Izvadite iz rerne, uklonite foliju i pažljivo promešajte tako da donji sloj sada bude na vrhu. Vratite u rernu bez folije i pecite još oko 20 minuta dok spoljašnji sloj ne postane hrskav. Služite toplo kao prilog, a meni se dopada i sutradan iz frižidera, jer hleb upije još više sve arome i još malo omekša.

Naravno ako planirate da punite ćurku samo hleb prelijte sa manje supe, pa napunite šupljinu ptice, a sokovi pečenja će dati dodatnu sočnost punjenju.




STUFFING

40g butter
1 tablespoon of oil
250g bacon, sliced
50g leeks, cut 
40g celery
1 teaspoon of dry thyme
1 teaspoon of dry rosemarry
1 teaspoon of dry basil
100g dry prunes, roughly chopped
100g walnuts, roughly chopped
350g day old air dried bread, diced
350-400ml od chicken stock or wtaer with stock cube
2 whole eggs
handful of fresh parsley, chopped
50g melted butter



Heat the chicken stock roughly 500ml or just drop in a chicken cube in 500ml of water and bring to a boil. On 40g of butter and a tablespoon of oil fry the slices of bacon. Drop in the leeks, dry herbs and celery cut like in the picture and fry till they soften a bit and are nicely covered in oil. Drop in the prunes and walnuts and stir for a minuta. Add in a small amount of the heated up chicken stock so the prunes would absorbe the liquid. Take of the stove and add in the diced bread, parsley, eggs and mix. Add in the stock around 350-400ml a cup at a time and stir so the bread absorbs the liquid but it does not get too soggy. Butter the dish you are going to bake it in. Place the stuffing gently in, do not press it. Pour the 50g of sizzling butter over. Cover with aluminume foil and bake for 20 minutes (no fan) at 200 degrees Celsius. take out of teh oven, remove the foil, stir so the bottom half comes up to the top and return to the oven with out the foil for another 20 minutes or so, or until the top comes up nice and crispy. Serve warm.



17 коментара:

  1. Meni je ovo totalno ludilo, mogu da zamislim eksploziju ukusa.
    Jesi probala pile da punis? I gde kupujes stabljiku celera?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana, nisam pile punila pošto moje pile ima oko 6kg, pa mi se više isplati da ga podelim na delove. Stabljike nađem ponekad. Ima ih u Merkatoru i tamo možeš da odlomiš koliko voliš, pa ti to izmere od one cele bolumente. Pitaj prodavačicu za svaki slučaj ali meni su rekli da može, a i ponekad ima stabljika i u jednoj manjoj radnjici kod mene. Moram da priznam da se razlikuju po jačini ukusa od onih američkih, naše su mnogo blažeg ukusa.

      Избриши
    2. Bas sam skoro bila do Merkatora i nisam nasla...Inace, bas retko vidjam.

      Избриши
  2. Meni je ovakvo punjenje često draže i od samog mesa u kojem se nalazi :D Super!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E baš tako Anja. Meni je tako i pirinač na vinu sa puno celera, šargarepe i rendanog krompira na kome mama peče šarana mnogo draži od samog šarana.

      Избриши
  3. Ovo mi deluje super, jedino ja ne bih stavila voće.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sandra, suve šljive i kajsije su sasvim drugačiej od svežih. Probaj, možda ti se dopadne.

      Избриши
  4. Nikad ga nisam pravila, probla jesam, ali ovaj tvoj mi izgleda bolji od svih. Suve sljive kao i suve kajsije kad su sveze i nisu nesto, ali kad su suve za kuvanje su izmisljene.
    Meni je celerovo stablo postalo kao sargarepa ili luk u kuvanju tako da ne mogu da zamislim jelo bez njega. Proucavajuci Patin kuvar saznala sam da se ranije celerovo lisce bas koristilo, kao persun. Valjda ce ga biti svuda uskoro, i prodavcima se isplati, mogu da zarade i na stablu i na korenu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas ima celerovog lista da se kupi i to svuda, ali koren celera sa tankin stabljikama sa koga se skida nije istoo seme kao stabljike celera - raspitala sam se kod onih koji imaju svoje baštice kao i ti. Stabljike celera te tvoje Američke su meni bile prejake za grickanje i uvek mi je bilo fascinantno kako Ameri to grickaju sa dipovima. Valjda je to stvar navike.

      Избриши
  5. Jelena, moja iskustva sa americkom kunjinjom ne spadaju u kategoriju nezaboravnih, ali ce ovi tvoji recepti definitivno promeniti moje misljenje o 'americkim' specijalitetima. Ovo punjenje izgleda fenomenalno, licno mislim da su suve sljive tu 'pokretac' ukusa. Vredi isprobati i sa suvim kajsijama. Nekoliko puta sam jela u par dobrih marokanskih restorana, za njih je suvo voce obavezno pri pripremi glavnih jela, narocito sa jagnjetinom i piletinom. Stvarno fenomenalno!
    Je li to ozbiljno o pilicima od 6 kg? Moja curka od pre dva meseca je bila duplo manja :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ozbiljna, najozbiljnija o kilaži pilića. Toliko su teški da jedva stoje na nogama, a domaći (čak mi stignu i na kućnu adresu). Belo meso bez kosti ima preko kilogram. I u našoj kuhinji se to suvo voće koristilo dosta ali se to nekako izgubilo i sada se čini kao nešto što uvozimo sa Zapada i fensi, a nije tako
      http://palachinkablog.com/foodbuzz-24-24-24-medieval-cuisine-of/

      Избриши
    2. Gor enaveden link je sjajan Marijin post o tome šta se jelo u Srbiji u Srednjem veku i ne znam kada će to da prevede za one koji se ne služe Engleskim.

      Избриши
  6. Aha, domaci... Jos dodju kuci. E sad ti stvarno zavidim! Bas cu da procitam taj tekst na Marijinom blogu. Hvala!

    ОдговориИзбриши
  7. Jedno vrijeme sam imala maniju nadjeva. Svaku nedjelju je za ručak bio nadjeveni picek. Moji su već bili ludi od toga. Mogla bih pokušati ponovno, ne maniju nego si za gušt napraviti punjenog piceka. Mada mi je draži onaj nadjev koji se peće kraj piceka koji je odgore onako divno hrskav a na dnu sočan i slan jer je upio sve sokove koje je picek pustio i još salata od cikle uz to. Idem lobirati da sljedeću nedjeljuimamo punjenog piceke za ručak.

    ОдговориИзбриши
  8. Moraću i ja da lobiram, držite mi palčeve :-)

    ОдговориИзбриши