уторак, 15. јануар 2013.

PUNJENA FOCACCIA

Verujem da većina vas, kao i ja, ima brdo šarolikih recepata za fokaću koji čekaju svoj red za isprobavanje. Ovaj sjajan recept  je sa bloga Mimi's Kingdom, koga istražujemo u okviru food blogerske igrice FBI rukavice i jedan je od onih koji ne smete preskočiti.




Testo je meko k'o duša i ukusno jer se pravi na bazi kuvanog krompira i brašna. Deli se na dva dela i filuje sirom, kačkavaljem i nečim zelenim (u mom slučaju crvenim - pečene paprike), pa se pokrije drugom jufkicom, premaže maslinovim uljem i poprska se krupna morska so, a onda se utisnu maleni čeri paradajzi. Testo se ne razvija oklagijom, već se rukama lagano razvlači u krug, što mu daje dodatnu mekoću. 

Napravila sam par sitnih izmena. U fetu sam dodala malo začinskih trava, a umesto sremuša koristila sam trakice crvene pečene paprike iz zamrzivača. Ovde možete koristiti i mladi luk, popareni spanać ili zelje, šta god vam padne na pamet.

Možete je spremiti kao glavno jelo, jer je zaista bogata, nalik punjenoj pici. Može se i zamrznuti onako pečena, ali je prvo isecite na trouglove. Recept je za svaku preporuku!





PUNJENA FOCACCIA 
original recepta

TESTO
14g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
130ml tople vode
300g kuvanog i pasiranog krompira (1 ogroman krompir ili 2 srednja u ljusci)
oko 300g brašna
1 kašičica soli (možete dodati i biber)
2 kašike maslinovog ulja

FIL
125g fete (originalno 100g)
1 puna kašika kisele pavlake 20%mm
majčina dušica i bosiljk, suvi
1 velika pečena mesnata crvena paprika, trakice (originalno pola veze sremuša ili mladog luka)
100g kačkavalja, šnite

JOŠ
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike hladne vode
morska so i začinske trave (suvi bosiljak, origano, majčina dušica)
200g čeri paradajza


Skuvajte krompir u ljusci. Ohlađen krompir oljuštite i viljuškom ispasirajte. Odmerite 300g.

Grubo nadroblje kvasac stavite u toplu vodu sa kašičicom šećera da zapeni, oko 15-ak minuta. U pola količine brašna dodajte so, pasiran krompir, ulje i zamesite. Postepeno dodajte ostatak brašna onoliko koliko je potrebno da testo prestane da se lepi za ruke. Ovo testo mođe primiti dosta brašna u zavisnosti od  vrste krompira, pa nemojte dodavati previše, samo onoliko koliko je potrebno da možete da baratate sa njim, a da na rukama nemate testa. Ostavite testo da se odmara i udvostruči, negde oko 45 minuta.

Za to vreme pripremite fil. Umutite fetu i pavlaku i dodajte  suve začine po želji, npr. bosiljak, sitno seckani suvi ruzmarin, majčinu dušicu.... Ako koristite pečenu papriku onda isecite na tračice i dobro ocedite ili utapkajte papirnim ubrusom da bi uklonili višak tečnosti.

Namašćen pleh sa pomičnim dnom ili tepsiju prečnika oko 25cm pospite brašnom i pa otresite višak brašna nad sudoperom. Testo ne mesite ponovo, već ga nožem podelite na dva jednaka dela. Uzmite jedan deo u pobrašnjane ruke i lagano ga u vazduhu razvucite u oblik kruga. Spustite ga u tepsiju i razvucite pažljivo da pasuje plehu.

Premažite ga umućenom fetom štedeći rub od oko 2cm. Poređajte trakice pečene paprike. Preko stavite kačkavalj. Možete spustiti i spanać, blitvnu ili zelje koje ste na jakoj vatri onako mokro spustili da splasne, pa dobro ocedili od viška tečnosti. Nemojte zaboraviti da posolite zeleniš. Možete koristiti i sremuš ili mladi luk.

Uzmite ostatak testa u pobrašnjane ruke i razvucite ga u vazduhu. Spustite ga preko fila i razvucite do ivica. Pritisnite krajeve dobro da se lepo spoje. Premažite površinu mešavinom ulja i vode. Pospite preko krupnu morsku so i začinske trave. Ostavite je da se odmara oko 40 minuta. Utisnite lepo čeri paradajze na površinu.

Pecite ispod sredine rerne na 210 stepeni oko 20 minuta, pa smanjite na 180 i nastavite sa pečenjem oko 20-30 minuta. Ako primetite da površina tamni brzo pokrijte je ovlaš aluminijumskom folijom ili papirom za pečenje.




STUFFED FOCACCIA

DOUGH
14g fresh yeast 
1 teaspoon os sugar
130ml warm water
300g of cooked and mashed potato (1 large potato or 2 medium ones)
around 300g of flour
1 teaspoon of salt
2 teaspoons of olive oil

FILLING
125g of feta
1 full tablespoon of sour cream
rosemarry, thyme, oregano, basil - dry
1 large roasted red pepper cut into strips  
100g Gouda, Mozzarella, sliced

ADDITIONAL
2 tablespoons of olive oil
2 tablepsoons of water
coarse sea salt and dry Mediterranean herbs
200g cherry tomatoes


Cook the potato in skin. Let it cool, peel and mash with a fork. Weigh 300g. Place roughly broken down yeast in warm water with sugar, and let it bubble up for 15-20 minutes. Place half of the amount of flour in a large pan. Add in the salt, mashed potatoes, oil and knead. Add in gradually the rest of the flour and knead until the dough does not stick to your finger so much. This kind of dough can absorbe a lot of flour so be careful about adding too much. It needs to be light and fluffy. Let the ball of dough rest for 45 minutes in a warm place. Then cut the dough with a knife into 2 pieces. Do not knead again. We need all the air bubbles in the dough. Oil a pan with the removable bottom app. 25cm in diameter and dust it with flour. Take half of the dough with well floured hands and while holding it in the air just make a disc. Place it in the pan and spread the edges to the end. Spoon the feta on teh dough, spearing teh edges. Place the peppers on top, and then cheese. Take the rest of the dough and again make a disc. Place it on top. Now, press down the edges so they stick together. Oil the top with water and olive oil mixture. Sprinkle with sea salt and dry herbs. Let it rest for 40 minutes. Press the cherry tomatoes on top. Bake at 210 degrees (no fan) for app. 20 minutes, then turn down the temperature to 180 and continue baking for app.20-30 minutes. If the top starts to burn just place a piece of aluminume foil on top or baking paper.


29 коментара:

  1. Odlepim kada vidim ovakva peciva! Čeri mi je divan kad se zapeče pa pusti sok, njami!

    ОдговориИзбриши
  2. Jao Jelena, divno izleda! I ja sam bacila oko na nju, a sad kad vidim da i ova tvoja, kao i ona kod Miki na sajtu, savršeno izgledaju, mislim da ste me dvostruko ubijedile! :) Baš divno!

    ОдговориИзбриши
  3. Koja dobra fokača, predivno izgleda. Sad bi zagrizla u nju :)!

    ОдговориИзбриши
  4. Jao Jeco, kako ti je divna!!! :) Hvala, hvala puno na isprobavanju. Odlicna ideja za dodatak pecene paprike. Inace, mi toliko volimo ovu fokacu, da ju bas cesto pravim, ali uvek leti. Nemam pojma zasto... Sad kad gledam tvoje fotke, jako sam je se uzelela... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste prava letnja, ali pošto čerija ima tokom cele godine a i nije mu tako strašna cena za ovu količinu može i zimi. Nama se jako dopala i sigurno ću je praviti još puno puta.

      Избриши
  5. Odlično izgleda. Trenutno sam baš u slanoj fazi.

    ОдговориИзбриши
  6. Mmmmm, ovo je odlično. Skoro sam pravila proju sa pečenom paprikom i bila je izvrsna, a o fokači, koja ima niscrpan izvor mogućnosti, da ne govorim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pečena crvena paaprika, ako imaš sreće da ti je u zamrzivaču je sjajna u kombinaciji sa testom. Mogu da preporučim i Stromboli sa pečenom paprikom.

      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/06/fbi-rukavice-destinacija-sidnej-2deo.html

      Избриши
    2. Da, da, znam ovaj tvoj recept i nalazi se na listi za isprobavanje. Hvala Jelena. :)

      Избриши
  7. Odavno sam zabilježila Milkicin recept, pa nikako da dođe na red, lista za isprobavanje nikako da se smanji ;) Divna je i u tvojoj izvedbi!

    ОдговориИзбриши
  8. obožavam focacciu, a punjenu još nisam radila, ovo je vrhunski!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, tetso je predivno, mekano ima svoju punoću. Fil se da menjati, a super je i iz frižidera kao i iz zamrzivača. Probaj obavezno.

      Избриши
  9. Gledala sam ovaj recept još kod Miki, ali mi se sve nešto ne da da radim sa krompirom. S obzirom na tvoju toplu preporuku (a mislim da su još neki blogeri radili po ovom receptu) - nema mi druge, probaću i ja :-) Veoma je lepa i ova tvoja verzija.

    ОдговориИзбриши
  10. Fotografije su tako privlacne, da cu sigurno da isprobam ovu tvoju varijantu. Paprike su moje omiljeno povrce. Nemam pecenih paprika u zamrzivacu, ali sreca mogu da nabavim makedonske u onim velikim teglama, skoro kao domace. Recept mi izgleda sjajno!

    ОдговориИзбриши
  11. Sećam se tog Milkicinog recepta, mnoooogo ti je lepo uspela!
    Baš izgleda kao što si rekla, meka kao duša. Uh, da mi je sad jedno parčence:)

    ОдговориИзбриши
  12. Secam se ove fokace sa Ade, mnogo je ukusna. Dodatak pecene paprike ti je odlican.

    ОдговориИзбриши
  13. Recept od Mimi sam zabilježila, a ova tvoja verzija Jelena izgleda neodoljivo ! Super je i sviđa mi se što si koristila pečenu papriku i napravila baš ovu kombinaciju !

    ОдговориИзбриши
  14. Super mi izgleda ova foccacia, odmah bi si priuštila jednu;)

    ОдговориИзбриши
  15. Draga Jelena , upravo je spremam i iskreno receno jedva cekam da bude gotova :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj baš me raduje. Jednostavno a ipak neobično. Ja sam je i zamrzavala, pa vadila za večeru parče po parče. Sastojke možeš varirati, ali s emeni ova paprika baš dopada, onako sladi.

      Избриши
    2. Bez reci, divno, ja sam umesto paprike stavljala przeni crni luk jer moje cure paprike bas i ne vole. To je bila jedina mala izmena. Hvala Jelena <3

      Избриши
    3. Milkici da zahvalimo, a za cure možeš i neku šunkicu da ubaciš.

      Избриши