понедељак, 21. јануар 2013.

PASTA SA GAMBORIMA I DAGNJAMA NA CRVENO

Ako ste ljubitelj plodova  mora, vapite za Suncem, Mediteranom i dobrom čašom vina, onda vam jedino preostaje da spakujete kofere i odete na odmor u toplije krajeve ili da sebi napravite isti ugođaj u sopstvenoj kuhinji dok napolju veje sneg.

Ako do sada niste baratali sa morskim plodovima, u ovom slučaju dagnjama i kozicama (gamborima), nemojte se plašiti. Ovo jelo ne iziskuje znanje o njihovom čišćenju jer se koriste zamrznuti plodovi mora. Sveže kozice teško da se mogu naći kod nas, a i one na ledu su nekad bile zamrznute. Nemojte tražiti u januaru sveže dagnje, jer im nije sezona, a i da ih kupite bacićete pola, jer su polu-prazne (to sam saznala na teži način). Svežeg paradajza ima, ali je nikakav, a u prodaji se da naći fantastičan pelat u konzervama, a možete iskorostiti i štek kuvanog paradajza ili onoga iz zamrzivača. Naravno da bi sveže dagnje, kozice i paradajz dali neuporedivo bolji rezultat, ali i ovako je ispalo sjajno.




Tajna ovog recepta leži u korišćenju šećera koji balansira aciditet paradajza, putera koga dodajem na kraju u sos da postane svilenkast,  koncentrata paradajza koga čak dodajem i svežem paradajzu koji je u sezoni i naravno malo rukole koja ne glumi dekoraciju na tanjiru već se zaista sjajno slaže sa ovim jelom.

Ja preferiram  špagetone, deblje špagete. Ako njih koristite trebaće vam manja količina nego što ste navikli . Kad ih skuvate polako ih u turama spuštajte u sos da na kraju ne završite sa jelom u kome nema mnogo sosa. Količinu špagetona koju sam koristila nisam merila, ali će vam za 6 osoba otići manje od 500g sigurno.  

Naravno i  Parmigiano Reggiano koga nema na slici da bi se videlo šta je na tanjiru. Kažu da se Italijani groze samog pomena korišćenja parmezana u kombinaciji sa morski plodovima i da ga u boljim restoranima u svetu neće ni poslužiti, a ako pitate konobara da vam donese parmezan, većina će to morati da uradi na svoj rizik. Ja sam probala sa i bez i toplo preporučujem Parmigiano Reggiano preko ovog jela.  Stvar ukusa!





PASTA SA GAMBORIMA (KOZICAMA) I DAGNJAMA NA CRVENO
količina za oko 6 osoba

8 kašika maslinovog ulja
1 srednji crni luk, sitno seckan
3-4 čena belog luka, sitno seckana
350g zamrznutih očišćenih gambora (repova kozica)
400g zamrznutog mesa dagnji**
oko 100ml suvog belog vina
2 konzerve od po 400g pelata, usitnjenog*
3-4 pune kašike trostrukog  koncentrata paradajza (paradajz pirea)
2-3 pune kašičice šećera
so i 1 kašičica suvog začina (Začin C, Vegeta)
50g putera, listići

spaghettoni (deblje špagete)
rukola


Izvadite zamrznute dagnje i kozice (gambore) iz kese i stavite ih u frižider da se otope preko noći, najbolje u nekoj cediljci. Ako ih otapate na sobnoj temperaturi trebaće im 2-4 sata ali morate biti prisutni i kontrolisati ih jer ne želimo da se plodovi mora otope i stoje na sobnoj temperaturi. Pre upotrebe gambore provucite kroz mlaz hladne vode, pa ih prosušite malo. Proverite da li dagnje imaju bradicu, tj. travicu sa kojom su se držale za podlogu i uklonite je ako postoji (to zna da se desi kod nekih robnih marki).


Na zagrejanom maslinovom ulju u dubljoj šerpi propržite malo posoljen crni luk par minuta dok ne omekne. Ubacite gambore i dagnje i pržite uz pažljivo mešanje oko 5 minuta. Iako su odmrznuti oni će pustiti još vode. Dodajte beli luk, nalijte belim vinom i krčkajte još oko 2 minuta. Ubacite usitnjen pelat, paradajz pire, šećer, kašičicu suvog začina, malo soli i krčkajte na jačoj vatri nepoklopljeno oko 15-ak minuta dok se sos ne redukuje. Sklonite sa vatre, dosolite po ukusu, ubacite listiće putera i mešajte lagano dok se ne otope. Ubacite kuvane špagete u turama, vratite na ugašenu plotnu i  umešajte ih u sos. 

Servirajte sa rukolom i Parmigiano Reggiano-m (nema ga na slici da bi se sos bolje video)


*AKO KORISTITE SVEŽ ILI PARADAJZ IZ ZAMRZIVAČA ILI FLAŠIRANI MLEVENI onda ga obavezno ukuvajte prvo i ubacite tek kad procenite da mu treba još oko 10-15 minuta da se lepo redukuje. U protivnom će vam trebati preko 30 minuta kuvanja, a za to vreme plodovi mora se mogu prekuvati i raspasti. Čak i pelat iz konzerve možete malo ukrčkati pre dodavanja u recept.

** Ako nađete sveže dagnje iskoristite njih, a u ovom receptu možete pročitati kako se biraju sveži uzorci, kako se čiste, obrađuju i spremaju. Samo ih spustite na mrvi ulja i ostavite ih da se otvore u sopstvenoj pari u poklopljenom loncu, pa ih onda očistite. More koje su pustile ubacite u paradajz sos ali ga prvo malo zakuvajte pre dodavanja da ne bude preredak. Spremljene dagnje ubacite u ovaj recept tek na kraju pošto su već kuvane.




SEAFOOD PASTA IN TOMATO SAUCE

8 tablespoons of olive oil
1 medium onion, chopped
3-4 cloves of garlic, chopped
350g frozen shrimp
400g frozen mussels, flesh
around 100ml of white wine
2 x 400g can of tomato pulp
3-4 full tablespoons of tomato concentrate, puree
2-3 full teaspoons of crystal sugar
salt
50g butter, slices room temperature

spaghettoni 
rocket salad


Take the frozen fleshy parts od mussels and shrimp out of the plastic bag and thaw overnight in the fridge preferably in a colander. Check if the thawed mussels have a beard and remove it. Run the shrimp for 5 seconds under cold water and pat dry. In a large pot heat the oil. Drop in the onion and fry for couple of minutes. Do not let it burn. Add in the mussels and shrimp and fry for 5 minutes. Add in the wine and cook for 2 more minutes. Add in teh tomato pulp, tomato concentrate, sugar a little salt and on cook gently stirring on high heat so the suce reduces almost in half 10-15 minutes. Take of the stove. Add in more salt to taste and sliced butter. Stir so the butter melts. Add in in batches the cooked spaghettoni and place back on the warm but turne off stove. Serve with Parmigiano Reggiano and rocket.

If you are using fresh tomatoes make sure to cook the tomatoes first so the sauce reduces. We do not need a lot of liquid in the sauce hence that will make the sauce cook longer and the seafood will be overcooked and it migtt fall apart.



23 коментара:

  1. Moram priznati, trebalo mi je vremena dok se nisam naucila na 'seafood'...Sad ga obozavam i cesto pravim slicna jela kao sto je tvoje gore.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna vi dole u Australiji imate zaista mnogo bolji izbor mosrke hrane nego mi, to je sigurno. Bitno je da si bila uporna.

      Избриши
  2. Jelena, ja moram priznati, da retko kada u svojoj kuhinji spremam morske plodove, ove vrste. Kad god vidim ovako nešto, kao što si nam ti prezentovala, dobijem jarku želju da kupim zamrznute i probam...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoro, naravno da su bolji sveži i da je ukus mnoooogo drugačiji ali šta da se radi. Ja lično ne ljubim one mešavine sa surimi (imitacija) dodacima morskih plodova, pa imaš utisak da jedeobavezno probaj Dagnje na buzaru
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2012/02/dagnje-na-buzaru.html
      može i sa paradajzom

      Избриши
  3. Obožavam! Ovo s parmezanom nisam znala, pa iako imam povjerenja u Talijane da znaju što je dobro, ipak bih se prije priklonila tvojoj varijanti:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina i ja sam se pitala šta je ispravo pa sam malo tražila po netu i naišla na ovaj članak
      http://www.nytimes.com/2008/03/30/magazine/30food-t.html?_r=0
      Onda sam opciono poslužila gostima Parmigiano Reggiano i naravno da se svima dopalo više sa njim.

      Избриши
  4. Morske plodove nažalost jako rijetko spremam, volim ih jesti kad sam na godišnjem, na moru, tamo se davim u njima, ali kod kuće se ne sjetim, makar imamo u Beču prilično dobar izbor, npr. na Naschmarkt-u. Recept mi se jako dopada, i ja bih u svakom slučaju jela s parmezanom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E pa tvoj izbor sa Naschmarkta je sigurno 10 puta bolji od ovog našeg. Sveži plodovi mora se ne mogu uporediti sa smrznutim i sigurno su mnooogo bolji.

      Избриши
  5. Kako je kod mene strašno oblačno i maglovito baš bi mi odgovarao ovakav ručak da unese malo boje u ovaj današnji sumoran dan.

    ОдговориИзбриши
  6. Odusevila me je slicica sa brodicem:) Morski plodovi se retko nadju u mojoj kuhinji, ali ovaj recept me bas mami da krenem u avanturu i isprobam nesto novo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, nije sličica već mala maketa brodića i vešto iskorišćena plava salveta.

      Избриши
  7. Jelena, ovo je prava divota, ja bih mogla živjeti na ovakvoj hrani :)

    ОдговориИзбриши
  8. Hahahaha... sad za par minuta krecem u pravljenje dosta slicnog rucka, vec sam ranije isplanirana... bez dagnji. Mi to zovemo skampi u marinara sosu sa pastom. Moji skampi ili gambori su dosta krupniji i cesto su svezi... Brzo jelo zivih boja i zanosnog ukusa.

    Super je fora sa brodicem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ivana pa ti loviš u Atlantiku a mi u Dunavu pa su naše zamrznute. Sećam se ribarnice na dokovima Potomka gde smo kupovali svežu ribu i plodove mora, to je bilo fenomenalno.

      Избриши
  9. Vrlo često spremam plodove mora, ali nikada nisam sa testeninom, da ne poveruješ. U stvari mi je bilo strano koliko, šta kad, kako se kuva (za rižoto imam sve precizno napisano). A evo i rešenja: prvom prilikom ću ih praviti, zaista.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, i meni je ovo bio prvi put da ih probam a i pravim sa pastom. Samo vodi računa dagnje vakumirane, mislim da su bile Tropico uvoz iz Kine, imaju bradice, pa moraju da se očiste.

      Избриши
  10. Volim, volim... jako fino izgleda i iako znam da nije "po pravilu" i ja bih sa parmezanom ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olivera ti bar imaš pregršt receptića sa kozicama i lignjama a da ne pričam kako lepo papate i rečnu ribu, naročito tvoja deca. Vi ste svi za primer.

      Избриши
  11. Odusevljena sam prvom fotografijom,sjajna je,kao i recept,naravno:)

    ОдговориИзбриши
  12. Obozavam plodove mora, a ovakvu pastu sam jela proslog leta na Siciliji. Barem jednom nedeljno nama je na meniju riba ili plodovi mora, sreca ovde je sjajan izbor. Jos da nam je paradajz kao na jugu Evrope, ne bi se nikada zalili... Jelena, fotografije su fenomenalne!

    ОдговориИзбриши
  13. Ja bih sir u sve dodavala. Bas sve.. :)
    Dugo nismo pravili morske plodove, uzelela sam ih se...

    ОдговориИзбриши
  14. Danas pravila po ovom receptu! Odlično je! Prste da poližeš!

    ОдговориИзбриши